Πέμπτη 13 Μαρτίου 2014

5 λαχταριστές συνταγές με κάστανο

http://www.in2life.gr/home/cooking/article/300949/pente-lahtaristes-syntages-me-kastano.html 

Πέντε λαχταριστές συνταγές με κάστανο

Ο χειμώνας άργησε αλλά ήρθε και εμείς μαγειρεύουμε πέντε νόστιμες συνταγές με τον αντιπροσωπευτικό του καρπό, το κάστανο. 

Πέντε λαχταριστές συνταγές με κάστανο

Η πρώτες βροχές έκαναν την εμφάνισή τους και ο καιρός θυμίζει (επιτέλους) χειμώνα. Θέλοντας λοιπόν να μεταφέρουμε το αντίστοιχο mood στην κουζίνα μας, επιλέξαμε έναν κατ’ εξοχήν χειμωνιάτικο καρπό για να το κάνουμε: το κάστανο.

Η μυρωδιά του και μόνο αρκεί για να φέρουμε στο μυαλό μας τοπία όπως αυτό τις Αράχωβας, ενώ η γεύση του μπορεί να συνδυαστεί εξαιρετικά τόσο με γλυκές όσο και με αλμυρές συνταγές. Παρακάτω επιλέξαμε τις πέντε αγαπημένες μας.

Κάστανα Μαρόν Γλασέ

Υλικά:
1 κιλό κάστανα
1620 γρ. ζάχαρη
1 λίτρο νερό
χυμό από ένα λεμόνι
λίγο αλάτι

Εκτέλεση:
Ξεφλουδίζουμε τα κάστανα και τα βάζουμε να βράσουν σε μπόλικο νερό με λίγο αλάτι, χωρίς να τα παραβράσουμε. Αφού βράσουν, αφαιρούμε τη φλούδα. Βράζουμε το σιρόπι (ζάχαρη, νερό και χυμό λεμονιού) και το αφήνουμε να κρυώσει. Κατόπιν τοποθετούμε μέσα στο σιρόπι τα κάστανα και τα αφήνουμε όλο το βράδυ. Τα βάζουμε να βράσουν για 5 λεπτά, τα αποσύρουμε και τα αφήνουμε για 5 ώρες. Τα ξαναβράζουμε για 3-5 λεπτά και τα αφήνουμε πάλι να κρυώσουν. Βγάζουμε με προσοχή τα κάστανα (χωρίς να τα τρυπήσουμε) και βάζουμε το σιρόπι να βράσει ρίχνοντας το χυμό του λεμονιού. Αφού δέσει καλά το σιρόπι ρίχνουμε τα κάστανα μέσα και τα αφήνουμε πάλι για όλο το βράδυ. Την επομένη βγάζουμε τα κάστανα και τα αφήνουμε να στραγγίσουν καλά.

Την συνταγή βρήκαμε εδώ

Κοτόπιτα με κάστανο

Υλικά: 1 πακέτο φύλλο χωριάτικο
700 γρ. κοτόπουλο ψαχνό σε κύβους
1 κούπα βρασμένα και κομμένα κάστανα
1 κούπα στραγγιστό γιαούρτι
Λίγο μοσχοκάρυδο τριμμένο
1 φλιτζάνι κρέμα γάλακτος
½ κούπα ξανθή σταφίδα
1 ποτηράκι λευκό κρασί
1 αυγό
1 ματσάκι μαϊντανό, αλάτι, κόκκινο πιπέρι
1 φλιτζάνι σπορέλαιο για τα φύλλα

Εκτέλεση: Σοτάρουμε το κρεμμύδι με το κοτόπουλο και το σβήνουμε με το κρασί. Ρίχνουμε μέσα σιγά σιγά τα κάστανα, τη σταφίδα, το μαϊντανό, το μοσχοκάρυδο, αλάτι και πιπέρι. Το κατεβάζουμε από τη φωτιά και αφού κρυώσει λίγο, προσθέτουμε το γιαούρτι και την κρέμα γάλακτος. Εν τω μεταξύ στρώνουμε σε ένα ταψί τα μισά φύλλα λαδώνοντάς τα με ένα πινελάκι. Ρίχνουμε μέσα τη γέμιση και συνεχίζουμε με τα υπόλοιπα φύλλα. Στο τέλος χτυπάμε το αυγό με λίγο λάδι και αλείβουμε την επιφάνεια της πίττας. Τη χαράζουμε και την ψήνουμε στους 180 βαθμούς για 40΄ να ροδοκοκκινίσει.

Την συνταγή βρήκαμε εδώ.

Μοσχαράκι στιφάδο με κάστανο
Υλικά: 1 κιλό μοσχάρι σπάλα κομμένο σε μερίδες
1 κρεμμύδι σε φετάκια
1 φλιτζάνι του καφέ ελαιόλαδο
½ κιλό κρεμμυδάκια στιφάδου
1 ποτήρι του νερού κόκκινο κρασί
1 ποτηράκι χυμό ντομάτας
3 φύλλα δάφνης, ξύλο κανέλλας
2-3 κόκκους μπαχάρι
Αλάτι και πιπέρι
1 κιλό κάστανα βρασμένα ή ψημένα και ξεφλουδισμένα

Εκτέλεση: Σε μια λεκάνη βάζουμε από το προηγούμενο βράδυ τα κομμάτια του κρέατος και προσθέτουμε το κρασί, τα φύλλα δάφνης το μπαχάρι, το κρεμμύδι κομμένο σε φέτες και το σκεπάζουμε με πλαστική μεμβράνη στο ψυγείο για να μαριναριστεί. Την άλλη μέρα στραγγίζουμε το κρέας και το σοτάρουμε σε κατσαρόλα με το ελαιόλαδο, σβήνουμε με τη μαρινάδα που έχουμε κρατήσει και προσθέτουμε την ντομάτα. Ρίχνουμε ζεστό νερό και το αφήνουμε να βράσει για μία ώρα. Στη συνέχεια και αφού μαλακώσει το κρέας, προσθέτουμε τα κρεμμυδάκια καθαρισμένα και ζεματισμένα και βράζουμε , μέχρι να δέσει η σάλτσα. Στο τέλος βάζουμε τα κάστανα, το αφήνουμε να πάρει 2-3 βράσεις και το κατεβάζουμε. Σερβίρετε με ρύζι πιλάφι ή πατάτες τηγανιτές.

Την συνταγή βρήκαμε εδώ

Κέικ με κάστανο
Υλικά: 3 ½ κούπες αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
1 κούπα ζάχαρη
1 κούπα βιτάμ
4 αυγά
1 κούπα σιρόπι από γλυκό κάστανο
1 κούπα κάστανα βρασμένα και χοντροαλεσμένα
2 κουταλιές μπέικιν πάουντερ

Εκτέλεση:
Χτυπάμε το βιτάμ με τη ζάχαρη και ρίχνουμε ένα - ένα τα αυγά μέσα. Προσθέτουμε τα κάστανα, το σιρόπι, το αλεύρι και το μπέικιν. Ρίχνουμε το μείγμα σε ταψάκι ή φόρμα του κέικ και το ψήνουμε στους 175 βαθμούς για 1 ώρα.

Την συνταγή βρήκαμε εδώ

Σούπα με κάστανο και μανιτάρια

Υλικά: λίτρο νερό
500 γρ. μανιτάρια
150 γρ. κάστανα βρασμένα
70 γρ. τυρί κατσικίσιο
1 κύβο λαχανικών
1 κρεμμύδι
3 κουτ. σούπας κρέμα γάλακτος
1 σκελίδα σκόρδο
6 φέτες μαύρο πολύσπορο
ελαιόλαδο
μαντζουράνα

Εκτέλεση: Βράζουμε σε μια κατσαρόλα το νερό μαζί με το ζωμό λαχανικών. Σ’ ένα βαθύ τηγάνι σοτάρουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο ψιλοκομμένα και προσθέτουμε τα μανιτάρια και τα κάστανα ολόκληρα. Μόλις είναι έτοιμα, τα ρίχνουμε όλα μέσα στην κατσαρόλα, προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος, το τυρί τριμμένο και τα αφήνουμε να βράσουν. Για να φτιάξουμε τα κρουτόν, βγάζουμε την κόρα από τις φέτες του ψωμιού και κόβουμε την ψίχα σε μικρά κυβάκια. Τα ραντίζουμε με ελαιόλαδο (εάν θέλουμε προσθέτουμε και λίγο βασιλικό) και τα τηγανίζουμε χωρίς λάδι σ’ ένα ρηχό τηγανάκι. Μόλις η σούπα μας βράσει, την περνάμε από το μπλέντερ, μέχρι να γίνει πολτός. Σερβίρουμε και προσθέτουμε κρουτόν και λίγη μαντζουράνα.

Την συνταγή βρήκαμε εδώ.

Ήτανε μια Φορά κι ένας Καιρός

http://static.pblogs.gr/f/454858-to-our-time-together-sm.jpg
Ήτανε μια Φορά κι ένας Καιρός που ψάχνανε απελπισμένα να βρουν παραμύθια.


Τα παραμύθια είχαν πολύ καιρό χαθεί, πικραμένα γιατί κανείς δεν τα πίστευε πια. Έβλεπαν τις καρδιές των παιδιών να σκληραίνουν αλλά και των μεγάλων … και έτσι αποφάσισαν να φτιάξουν το δικό τους παραμύθι, για γλυκάνουν ξανά τις καρδιές των παιδιών.
-Να πάρουμε το μπλε του ουρανού, είπε η Φορά ενθουσιασμένη, που είχε σκεφτεί κάτι σπουδαίο.. Έτσι πάντα λειτουργούσε παρορμητικά και συχνά έσπαγε τα μούτρα της.
Ο Καιρός, που -αν μη τι άλλο- γνώριζε πολύ καλά πως είχε γυρίσματα, δεν συμμερίστηκε την ξαφνική της απόφαση.
-Για ποιόν ουρανό μιλάς, δεν βλέπεις που πλέον η γη γέμισε ψηλά τεράστια κτήρια που φτάνουν μέχρι κει πάνω;.. Όταν οι άνθρωποι σηκώνουν το κεφάλι δεν βλέπουν παρά μόνο τοίχους, επιγραφές και διαφημίσεις για προιόντα και νομίζουν πως αν τα αποκτήσουν θα είναι ευτυχισμένοι.
Η Φορά όμως παρά-ήταν ενθουσιώδης… Όταν της καρφωνόταν κάτι στο μυαλό, θα το έκανε. Το κουβέντιαζε βέβαια με τον Καιρό, πού ήταν έμπειρος και άρα σοφός, αλλά ποτέ δεν τον άκουγε ούτε έδινε σημασία στα σημάδια του.
-Θα πάρουμε και χρυσό από τα αστέρια, συνέχισε χωρίς να παίρνει ανάσα και τα μάγουλα της κοκκίνιζαν και τα μάτια λαμπύριζαν.
-Ξεχνάς είπε ο Καιρός ατάραχος.. ξεχνάς τ’ αστέρια είναι στον ουρανό και για να τα δεις θα πρέπει να σβήσουν όλα τα φώτα της γης. Και οι άνθρωποι έχουν καλύψει με τα κτήρια τους τον ουρανό και ανάβουν τόσα πολλά φώτα τις νύχτες που τα αστέρια δεν φαίνονται.
Πεισματωμένη η Φορά ζάρωσε τα χείλη της και χτύπησε το πόδι κάτω …
-Να πάρουμε μαγεία από τις νεράιδες και τα ξωτικά του δάσους και τα φύλλα των δέντρων και…
Βλέποντας πως ο Καιρός ετοιμάσθηκε πάλι να την αντικρούσει, η Φορά πρόλαβε..
-..και ξέρω τι θες να πεις, ότι τα δάση τα κάψανε οι άνθρωποι , ότι δεν υπάρχουν νεράιδες και ξωτικά, όμως δεν μπορούμε να αφήσουμε τα παιδιά πικραμένα, πρέπει να τα βοηθήσουμε να ξαναβρούν ….
-Ξεχνάς, την διέκοψε ο Καιρός, ξεχνάς πως όλα αυτά που λες τα παραμύθια των παιδιών τα είχαν και δεν τους είναι πλέον αρκετά για να τα κάνουν χαρούμενα.
Ίσως για πρώτη φορά αυτή σώπασε… Άκουσε τα σημάδια του Καιρού και αναγνώρισε πώς είχε δίκιο. Σώπασε μα δεν ήταν για πολύ.
-Και θα αφήσουμε τα παιδιά έτσι λοιπόν; Δεν θα παλέψουμε;
Ο Καιρός στάθηκε να την ακούσει και αυτός. Συμφωνούσε…
Βρίσκοντας λοιπόν ένα πρώτο σημείο συμφωνίας αποφάσισαν να δράσουν. Και σαν πρώτη κίνηση πλησίασαν τα παιδιά και άρχισαν να ρωτούν, με τι υλικό έπρεπε να φτιαχτεί ένα παραμύθι για να τα κάνουν χαρούμενα…
Μα τότε τα παιδιά απάντησαν πως δεν πιστεύουν στα παραμύθια και πως θα προτιμούσαν μια χαρούμενη αλήθεια…
«Η αλήθεια δεν είναι χαρούμενη πια…είναι σκληρή και είσαστε παιδιά… πρέπει να είσαστε χαρούμενα και να έχετε όνειρα» επέμειναν σχεδόν βλακωδώς η Φορά και ο Καιρός… και τα παιδιά απάντησαν «Μας τα έκλεψαν τα όνειρα…»
…………………………………………………….
Τότε η Φορά ξέσπασε σε λυγμούς απελπισμένη. Και ο Καιρός παρά τα τόσα του γυρίσματα και την τόση εμπειρία του, δεν άντεξε μια τέτοια αλήθεια.
Και δάκρυσε….
Συνεχίζεται….

Υ.Γ.
Η συνέχεια θα εξαρτηθεί από την ψυχική διάθεση και το μέτρο ή άμετρο της απαισιοδοξίας της γράφουσας.
Αθηνά Κοτσόβολου

Την φωτογραφία δανειστήκαμε από http://anastasia.pblogs.gr/

ΠΥΛΕΣ ΕΞΟΔΟΥ

Η Maria Dimitriou κοινοποίησε μια φωτογραφία του χρήστη Εκδόσεις ΜΙΝΩΑΣ.
Δεκαετία του ΄60: Έλληνες εργάτες αποφασίζουν να δοκιμάσουν την τύχη τους στη Γερμανία.

2012: Μια νέα γενιά με πολλά προσόντα μεταναστεύει σε αναζήτηση ενός καλύτερου αύριο.

Στο #μυθιστόρημα ο συγγραφέας Αλέξανδρος Νίκας συνδέει με αριστοτεχνικό τρόπο το παρελθόν με το παρόν. Οι τροχιές των ηρώων διασταυρώνονται, τα νήματα της αφήγησης πλέκονται και μέσα από τις ιστορίες και τη δράση θίγονται θέματα σύγχρονα και διαχρονικά.

Ξεφυλλίστε τις πρώτες σελίδες του #βιβλίου στον σύνδεσμο που ακολουθεί -> http://www.minoas.gr/pdf_vivlia/35328/piflip.html #διαβάζω #diavazo



 

θαύματα με βελονιές

Η Maria Dimitriou κοινοποίησε μια φωτογραφία του χρήστη Folt Bolt.
------------------------------------------------------
İpek çevre desenleri
------------------------------------------------

Antika işleme...satılık — μαζί με Vildan El Sanatları.
--------------------------------------------
Antika yağlık
-------------------------------------------------
Antika işleme
-------------------------------------------

Η Maria Dimitriou κοινοποίησε μια φωτογραφία του χρήστη ‎إنسج كلماتكُ بِالحرير‎.

Πλεκτές δημιουργίες

Η Maria Dimitriou κοινοποίησε μια φωτογραφία του χρήστη Ng Shih Yee.
Hallo Ana, followed your fish bag pattern for this fish wallet. I used a smaller size hook & added a zipper to it Thanks so much for the pattern! All your designs are so wonderful ^^ — ενθουσιασμένη.
-----------------------------------------------
Η Maria Dimitriou κοινοποίησε μια φωτογραφία του χρήστη ‎عالم الكروشية‎.
--------------------------------------------------
Η Maria Dimitriou κοινοποίησε μια φωτογραφία του χρήστη mpleximo.gr.

Φωτογραφία: A crocheted pony, made of african flower hexagons
http://www.flickr.com/photos/alladagarsomgick/10543015525/in/pool-africanflowers
---------------------------------------------------
Η Maria Dimitriou κοινοποίησε μια φωτογραφία του χρήστη ‎عالم الكروشية‎.
----------------------------------------------
Η Maria Dimitriou κοινοποίησε μια φωτογραφία του χρήστη The Creative Crochet Collective. 
You know how I'm rather fond of what grey can do to colour in a crocheted piece? How about a soft grey to set off a pastel pallette? http://www.michaels.com/Ripple-Waves-Crochet-Blanket/34066,default,pd.html?cgid=projects-yarnandneedlecrafts-baby&start=10&crlt.pid=camp.A5D57kMw4DdP
 
 

Τετάρτη 12 Μαρτίου 2014

μανιτάρι-νεραϊδόσπιτο

Η Maria Dimitriou κοινοποίησε μια φωτογραφία του χρήστη Απλές λύσεις.

Μεταμορφώστε ένα γυάλινο βάζο συσκευασίας σε μανιτάρι-νεραϊδόσπιτο

Φωτογραφία: ► Μεταμορφώστε ένα γυάλινο βάζο συσκευασίας σε μανιτάρι-νεραϊδόσπιτο

 Ένα γυάλινο βάζο συσκευασίας, από αυτά που όλοι έχουμε στο σπίτι μας, μπορεί να μεταμορφωθεί με πολυμερικό πηλό, σε ένα μανιτάρι-νεραϊδόσπιτο, μέσα στο οποίο μπορούμε να τοποθετήσουμε κερί ή ρεσώ και να διακοσμήσουμε με αυτό τον χώρο μας.

Για να το φτιάξουμε, θα χρειαστούμε πολυμερικό πηλό σε διάφορα χρώματα και φόρμες κουπ-πατ για τα σχέδια. 

Αρχικά θα ανοίξουμε το λευκό χρώμα με το οποίο θα ντύσουμε ολόγυρα το γυάλινο βάζο. 

Χρησιμοποιώντας το κόκκινο θα κάνουμε το ίδιο για το καπάκι. 

Στη συνέχεια με την βοήθεια των κουπ-πατ, θα σχηματίσουμε το παράθυρο αλλά και τις υπόλοιπες λεπτομέρειες.

Πηγή: eimaipaidi.gr
Ένα γυάλινο βάζο συσκευασίας, από αυτά που όλοι έχουμε στο σπίτι μας, μπορεί να μεταμορφωθεί με πολυμερικό πηλό, σε ένα μανιτάρι-νεραϊδόσπιτο, μέσα στο οποίο μπορούμε να τοποθετήσουμε κερί ή ρεσώ και να διακοσμήσουμε με αυτό τον χώρο μας.

Για να το φτιάξουμε, θα χρειαστούμε πολυμερικό πηλό σε διάφορα χρώματα και φόρμες κουπ-πατ για τα σχέδια.

Αρχικά θα ανοίξουμε το λευκό χρώμα με το οποίο θα ντύσουμε ολόγυρα το γυάλινο βάζο.

Χρησιμοποιώντας το κόκκινο θα κάνουμε το ίδιο για το καπάκι.

Στη συνέχεια με την βοήθεια των κουπ-πατ, θα σχηματίσουμε το παράθυρο αλλά και τις υπόλοιπες λεπτομέρειες.

Πηγή: eimaipaidi.gr

Μόμπι Ντικ...


Η Maria Dimitriou κοινοποίησε μια φωτογραφία του χρήστη Bigbook.gr.
Φωτογραφία του χρήστη Bigbook.gr.


14 Νοεμβρίου 1851...Εκδίδεται και κυκλοφορεί στις ΗΠΑ ο Μόμπι Ντικ...

Ένα από τα αριστουργήματα της αμερικανικής και της παγκόσμιας λογοτεχνίας. Η πλειονότητα των κριτικών δέχεται ότι το μυθιστόρημα του Χέρμαν Μέλβιλ στέκεται στο ίδιο δημιουργικό ύψος με τις αρχαίες ελληνικές τραγωδίες και τα έργα του Σαίξπηρ. Το βιβλίο κυκλοφόρησε πρώτα στην Αγγλία στις 18 Οκτωβρίου 1851 με τον τίτλο Η Φάλαινα και ένα μήνα αργότερα (14 Νοεμβρίου 1851) στις ΗΠΑ, με τον τίτλο Μόμπι Ντικ ή Η Φάλαινα.

Ο Μόμπι Ντικ είναι μια θαλασσινή περιπέτεια, γεμάτη συμβολισμούς και μεταφορές. Με αφηγητή τον ναύτη Ισμαήλ, παρακολουθούμε το ταξίδι ενός σαλεμένου καπετάνιου, ονόματι Αχαάβ, που έχει βάλει σκοπό της ζωής του να ανακαλύψει και να σκοτώσει μια θηριώδη λευκή φάλαινα με το όνομα Μόμπυ Ντικ, η οποία σε ένα προηγούμενο ταξίδι τού είχε κόψει το πόδι σε μια μονομαχία τους στη θάλασσα. Ο Μέλβιλ, που είχε δουλέψει χρόνια ως ναυτικός, εστιάζεται σ' έναν «άνθρωπο που δε φοβάται Θεό, που μοιάζει με Θεό, είναι υπέροχος άνθρωπος ο Καπετάν Αχαάβ».

Το πολυσέλιδο μυθιστόρημα περιγράφει την επικών διαστάσεων σύγκρουση Αχαάβ και Μόμπι Ντικ, που είναι, κατ' επέκταση, μια αναμέτρηση ανάμεσα στις δυνάμεις της Φύσης και τον Άνθρωπο. Ο «Μόμπι Ντικ» δεν είναι μόνο μια συναρπαστική ναυτική περιπέτεια, αλλά ένα φιλοσοφικό δοκίμιο για τη φύση του καλού και του κακού, για τον άνθρωπο και τη μοίρα του. Συν τοις άλλοις, είναι ένα εγκυκλοπαιδικό μυθιστόρημα, που δίνει στον αναγνώστη πληθώρα πληροφοριών για τη ζωή στη θάλασσα και τη φαλαινοθηρία.

Το βιβλίο του Μέλβιλ κυκλοφόρησε σε μια περίοδο που οι ΗΠΑ βρίσκονταν σε μια φάση μεταμόρφωσης, από μια συνομοσπονδία αποικιών σε ένα κράτος με επεκτατικές βλέψεις (Πόλεμοι κατά των Μεξικανών και Ινδιάνων, Επέκταση στη Δύση), αλλά και στα πρόθυρα του Εμφυλίου Πολέμου, με τις μεγάλες κοινωνικές διαφορές Βορείων και Νοτίων. Ήταν, όμως, και μια περίοδος αρκετά δημιουργική για τα αμερικανικά γράμματα.

Το 1850 ο Ναθάνιελ Χόθορν δημοσίευσε το δικό του αριστούργημα, το μυθιστόρημα Το Άλικο Γράμμα, μια εμβριθή μελέτη για το καλό και το κακό, που επηρέασε σημαντικά τον γείτονα και φίλο του Μέλβιλ στη συγγραφή του Μόμπυ Ντικ. Το 1852 η Χάριετ Μπίτσερ Στόου κυκλοφόρησε το μυθιστόρημά της Η Καλύβα του Μπαρμπά-Θωμά, ένα από τα πλέον ευπώλητα βιβλία στην εκδοτική ιστορία των ΗΠΑ. ΄Όμως, το μυθιστόρημα του Μέλβιλ πέρασε απαρατήρητο, με αρνητική στο μεγαλύτερο μέρος της την κριτική. Χρειάστηκε να φθάσουμε στη δεύτερη δεκαετία του 20ου αιώνα για να αναγνωρισθεί από τους Μοντερνιστές η σπουδαιότητα του Μόμπυ Ντικ και η Αμερική να ανακαλύψει ένα μεγάλο συγγραφέα.

Ο Μόμπυ Ντικ έχει μεταφερθεί επανειλημμένα στον κινηματογράφο, στο θέατρο και την τηλεόραση. Καλύτερη διασκευή για τη μεγάλη οθόνη θεωρείται η ομώνυμη ταινία του Τζον Χιούστον, παραγωγής 1956, σε σενάριο του συγγραφέα Ρέι Μπράντμπερι και με πρωταγωνιστή τον Γκρέγκορι Πεκ στο ρόλο του Αχαάβ.

Στα ελληνικά, το μυθιστόρημα του Χέρμαν Μέλβιλ Μόμπυ Ντικ κυκλοφορεί στην κλασική έκδοση του Gutenberg, σε μετάφραση Α. Κ. Χριστοδούλου.

Διαβάστε περισσότερα: http://www.sansimera.gr/articles/342#ixzz2kbEanRHa

Όταν ανεβαίνει η πίεση...

Η Maria Dimitriou κοινοποίησε μια φωτογραφία του χρήστη Απλές λύσεις.

Όταν ανεβαίνει η πίεση...

b250d140d5ff232b4553c935f6f19715.jpg  

Αρτηριακή πίεση είναι η πίεση που ασκεί το αίμα μας στην καρδιά και στα αγγεία ή γενικότερα στο κυκλοφορικό μας σύστημα. Όταν αυτή η πίεση είναι αυξημένη τότε λέμε ότι έχουμε ένα άτομο με αρτηριακή υπέρταση.

Τι εννοούμε όταν λέμε μεγάλη και μικρή πίεση;
Η αρτηριακή πίεση διακρίνετε: 1) στην πίεση κατά τη διάρκεια που η καρδιά ευρίσκεται στη συστολική φάση και αυτή είναι η μεγάλη ή συστολική πίεση και 2) στην πίεση κατά τη διάρκεια της διαστολικής φάσης και αυτή η πίεση είναι η μικρή ή διαστολική πίεση.

Ποιες είναι οι φυσιολογικές τιμές της αρτηριακής πιέσης;
Βάσει τόσον της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Υπερτάσεως όσο και της Αμερικάνικης Εταιρείας οι τιμές της πίεσης έχουν ορισθεί ως εξής: - Συστολική < 140mmHg - Διαστολική < 90 mmHg Οι τιμές από 130 έως 140 mmHg για την συστολική, και από 85 έως 90 mmHg για την διαστολική έχουν χαρακτηρισθεί ως προυπέρταση. Άρα: Η ιδανική άρτ. υπέρταση για τα σημερινά δεδομένα είναι <130 mmHg η μεγάλη, <80 mmHg η μικρή. Να σημειωθεί ότι για τους ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη η συστολική πίεση πρέπει να είναι ακόμη πιο χαμηλή (μεταξύ 120 και 130 mmHg).

Πώς μετράμε την πίεση;
Υπάρχει ο 10λογος για τη σωστή μέτρηση της αρτηριακής πίεσης. 1. Προ της μετρήσεως χρειάζεται ξεκούραση τουλάχιστον για 5 λεπτά σε καθιστή ή ύπτια θέση και μετά ακολουθεί η μέτρηση.
2. Ο βραχίονας ή ο καρπός όπου εφαρμόζεται ο αεροθάλαμος να βρίσκεται στο ύψος της καρδιάς και το χέρι να είναι σταθερό και ακίνητο.
3. Δύο ή τρεις μετρήσεις κάθε φορά με μεσοδιάστημα 1-2 λεπτών συνήθως είναι αρκετές. Τις τελευταίες μετρήσεις τις θεωρούμε πιο αξιόπιστες.
4. Η περιχειρίδα τοποθετείται κατευθείαν πάνω στο βραχίονα και όχι πάνω από το μανίκι.
5. Το κέντρο του αεροθαλάμου (συνήθως υπάρχει σημάδι) πρέπει να είναι πάνω στο σημείο που ψηλαφάται η βραχιόνιος αρτηρία (στην έσω ή καμπτική επιφάνεια του αγκώνα).
6. Η μέτρηση πρέπει να γίνεται πάντα με ακουστικά και αυτά πρέπει να τοποθετούνται ακριβώς πάνω από την αρτηρία.
7. Το φούσκωμα του πιεσόμετρου πρέπει να φθάνει τα 200-220 mmHg.
8. Το ξεφούσκωμα πρέπει να γίνεται αργά (περίπου 10 χιλιοστά κάθε 5 δευτερόλεπτα).
9. Ο πρώτος σαφής ρυθμικός ήχος είναι η μεγάλη πίεση, ενώ η εξαφάνιση του ισοδυναμεί με την μικρή πίεση.
10. Η πίεση πρέπει να καταγράφεται σε χιλιοστά (πχ 140 mmHg και όχι 14. Τα κλασικά (μηχανικά ή υδραργυρικά) πιεσόμετρα έχουν ένδειξη για κάθε δύο χιλιοστά πίεσης πχ 100, 102, 104 κλπ. Η πίεση δεν πρέπει να στρογγυλεύεται αλλά να αναγράφεται με το τελικό ζυγοψήφιο πχ: 142-88mmHg. Η μέτρηση με ψηφιακό πιεσόμετρο πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτική και επιχειρείται σε άτομα με σχετικά λεπτό βραχίονα ή καρπό. Τέλος θα πρέπει να αποφεύγεται σε άτομα που εμφανίζουν αρρυθμίες (πχ χρόνια κολπική μαρμαρυγή, έκτακτες κοιλιακές συστολές κλπ).

Τι πρέπει να κάνει ένα υπερτασικό άτομο για να αντιμετωπίσει την αυξημένη αρτηριακή πίεση;

Και εδώ υφίσταται ο 10λογος για την αντιμετώπιση της αρτηριακής πίεσης.
1. Περιορισμός όσον το δυνατόν περισσότερο της πρόσληψης νατρίου (μαγειρικό αλάτι, διάφορες σόδες κ.λ.π.).
2. Ρύθμιση του σωματικού βάρους στο φυσιολογικό.
3. Μείωση των ζωικών και κεκορεσμένων λιπών στην διατροφή του.
4. Αντικατάσταση των παραπάνω τροφών με ψάρια, χορταρικά και φρούτα.
5. Αποφυγή της υπερβολικής χρήσης οινοπνεύματος.
6. Αύξηση σωματικής δραστηριότητας κατά τη διάρκεια των καθημερινών του ενασχολήσεων ή προγραμματισμένη άσκηση (σε γυμναστήρια, γήπεδα κλπ).
7. Διακοπή του καπνίσματος. H μείωση δεν θεωρείται ικανοποιητικός τρόπος αντιμετώπισης.
8.Έλεγχος της καθημερινής σωματικής και ψυχικής καταπόνησης (αποφυγή stress).
9. Έλεγχος και των υπόλοιπων προδιαθεσικών παραγόντων για εμφάνιση νόσου του καρδιαγγειακού συστήματος (ρύθμιση του επιπέδου χοληστερίνης, παρακολούθηση του σακχάρου του αίματος, απώλεια βάρους ).
10. Καρδιολογική παρακολούθηση και εργαστηριακή τεκμηρίωση κάθε 6 ή 12 μήνες το αργότερο, με υπερήχους καρδιάς και για τις περιπτώσεις με μεγάλη διακύμανση της αρτηριακής πίεσης, 24ώρη μελέτη με φορητές συσκευές μετρήσεως της (holter πιέσεως).

Πηγή:iatropedia.gr
http://www.iatropedia.gr/ygeia/otan-aneveni-i-piesi/33623/

Δίσωμη τριφυλλόστομη οινοχόη του 9ου αιώνα πχ.

Η Maria Dimitriou κοινοποίησε μια φωτογραφία του χρήστη Μυθικη Αναζητηση.


Δίσωμη τριφυλλόστομη οινοχόη του 9ου αιώνα πχ.
"Πρόκειται για δύο επάλληλα, σχεδόν σφαιρικά σώματα, που συνενώθηκαν με επιδεξιότητα από τον κεραμέα και λειτουργούν ως ένα σκεύος. Στον ώμο του ανώτερου τμήματος, στο κέντρο των πολλαπλών ομόκεντρων ημικυκλίων, διακρίνεται η βάθυνση που άφησε η ακίδα του πολλαπλού διαβήτη με τον οποίο αποδόθηκε το χαρακτηριστικό διακοσμητικό μοτίβο...http://mythiki-anazitisi.blogspot.gr/2013/11/9.html#more

Κις σε βάση από πατάτα

  1. Η Maria Dimitriou κοινοποίησε μια φωτογραφία του χρήστη Απλές λύσεις.
    Κις σε βάση από πατάτα | tlife.gr

    Κις σε βάση από πατάτα


    Έχεις ακούσει που λένε "έφαγα κόλλημα"; Ε, κάτι τέτοιο με είχε πιάσει με την πατάτα και τον τρόπο που μπορεί να γίνει τραγανή βάση για τάρτα! Λίγο η φαντασία, λίγο καποιες απαραίτητες πληροφορίες από το διαδίκτυο, έτοιμη η potato-quiche που ειλικρινά έχει θα σε τρελάνει! Ο πιο εύκολος τρόπος να φτιάξεις αλμυρή τάρτα με απόλυτη επιτυχία.

    Για τη βάση από πατάτα
    • 1 κιλό πατάτες καθαρισμένες
    • 1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
    • 1/2 φλιτζάνι αλεύρι για όλες τις χρήσεις
    • Αλάτι
    • Λίγη ξερή ρίγανη
    • 2 κ.σ. ελαιόλαδο

    Για τη γέμιση
    • 1 φλιτζάνι γάλα
    • 3 φέτες μπέικον κομμένες σε λωρίδες
    • 50 γρ. σαλάμι μπίρας (υπολόγισε μια φέτα με πάχος ένα δάκτυλο)
    • 1 φλιτζάνι ανάμικτα κίτρινα τυριά
    • 2 αυγά
    • 1 πιπεριά ψιλοκομμένη
    • 1 μικρό ξερό κρεμμύδι
    • Μαύρο πιπέρι

    Τρίψε το κρεμμύδι στον τρίφτη και άφησε σε σουρωτήρι να στραγγίξει για 10 λεπτά. Πίεσε καλά ανάμεσα στα χέρια σου να φύγει όλη του η υγρασία και ρίξε σε μεγάλο μπολ μαζί με το αλεύρι και λίγο αλάτι

    Πάρε τις πατάτες και τρίψτες επίσης στον τρίφτη. Πίεσε καλά να φύγουν τα πολλά υγρά και ενσωμάτωσέ τες στο μείγμα με το κρεμμύδι και το αλεύρι. Πλάσε καλά τα υλικά σου και πρόσθεσε και λίγη ρίγανη

    Λάδωσε ελαφρά μια φόρμα για τάρτα 20 εκατοστών και στρώσε τη βάση πατάτας με τα χέρια σου φροντίζοντας να καλύψεις και τα τοιχώματα. Βάλε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200oC για 30 λεπτά. Αφού περάσουν τα 30 λεπτά, λάδωσε την επιφάνεια της βάσης με ελαιόλαδο και βάλε πάλι τη βάση στο φούρνο για 15 λεπτά

    Στο μεταξύ ετοίμασε τη γέμιση. Σε αντικολλητικό σκεύος βάλε το μπέικον να γίνει τραγανό. Αφού πάρει χρώμα, πρόσθεσε και το σαλάμι και συνέχισε το σοτάρισμα.

    Βγάλε τα αλλαντικά σε ένα πιάτο χωρίς να χαμηλώσεις τη φωτιά ρίξε το κρεμμύδι σε φετούλες να γυαλίσει και αμέσως συμπλήρωσε και την πιπεριά. Μπορείς να ρίξεις ένα σφηνάκι νερό στο τηγάνι για να μην κολλήσουν τα υλικά σου. Αφού μαλακώσουν τα λαχανικά σου κατέβασέ τα από τη φωτιά

    Χτύπησε τα αυγά σε ένα μπολ, πρόσθεσε το γάλα, το τυρί και στη συνέχεια το μπέικον με το σαλάμι και τα κρεμμύδια με την πιπεριά. Ανακάτεψε καλά

    Γύρισε το μείγμα στη βάση, άπλωσε σε όλη την επιφάνεια και γύρισε το κις στο φούρνο στους 180oC για περίπου 30 λεπτά

    Πηγή: tlife.gr

Δημοφιλείς αναρτήσεις