Εδώ θα βρείτε ένα μωσαϊκό θεμάτων . Κλείσαμε 10ετία και γι αυτό κάποιες αναρτήσεις έχουν αλλοιωθεί. Οι σελίδες που αναφέρω είναι τα νέα μου ιστολόγια που αλληλοστηρίζονται με αυτό εδώ το παλιό ... Σας ευχαριστώ!
Πέμπτη 4 Ιανουαρίου 2018
πάστες με βάση φρυγανιά
Ο χρήστης Maria Dimitriou κοινοποίησε τη δημοσίευση του χρήστη Yemek Sanatı.
Ο χρήστης Yemek Sanatı πρόσθεσε 3 φωτογραφίες και ένα βίντεο.
πάστες με βάση φρυγανιά
Γιουβαρλάκια αυγολέμονο
Ο χρήστης Maria Dimitriou κοινοποίησε τη δημοσίευση του χρήστη Κρήτη: Γαστρονομικός Περίπλους.
cretangastronomy.gr
Από τα αγαπημένα πιάτα μικρών και μεγάλων!
Γιουβαρλάκια, από το τούρκικο yuvarlak που σημαίνει σφαιρικός.
Ακόμη μια τούρκικη λέξη για ένα φαγητό συνηθισμένο και αγαπημένο στη χώρα μας. Δεν είναι βέβαια πάντα σφαιρικά (στο σπίτι μας τα
συνηθίζουμε ωοειδή). Τα υλικά τους είναι λίγο-πολύ παρόμοια σε όλες τις συνταγές. Τελευταία πρόσθεσα μια δυό φορές και άλλα λαχανικά ή μυριστικά στον κιμά ή στη σούπα, αλλά παρόλο που δεν ήταν άσχημα, όταν λέμε γιουβαρλάκια εννοούμε πάντα τα κλασικά! Μαγειρεύονται συνήθως αυγολέμονο ή κοκκινιστά, με ντομάτα.
συνηθίζουμε ωοειδή). Τα υλικά τους είναι λίγο-πολύ παρόμοια σε όλες τις συνταγές. Τελευταία πρόσθεσα μια δυό φορές και άλλα λαχανικά ή μυριστικά στον κιμά ή στη σούπα, αλλά παρόλο που δεν ήταν άσχημα, όταν λέμε γιουβαρλάκια εννοούμε πάντα τα κλασικά! Μαγειρεύονται συνήθως αυγολέμονο ή κοκκινιστά, με ντομάτα.
Εγώ τους έχω ξεχωρίσει τους τρόπους κατά … εποχή. Το Χειμώνα τα προτιμούμε αυγολέμονο, το Καλοκαίρι με μπόλικη ντομάτα. Όταν τα φτιάχνω αυγολέμονο άλλοτε βάζω περισσότερο νερό και γίνονται νόστιμη παρηγορητική και θερμαντική σουπίτσα, κι άλλοτε φροντίζω απλώς να έχουν μια πλούσια πηχτή σάλτσα αυγολέμονο, σαν ένα
καλοφτιαγμένο φρικασέ.Οι φωτογραφίες είναι από διαφορετικά μαγειρέματα, με διαφορετικές ποσότητες νερού.
καλοφτιαγμένο φρικασέ.Οι φωτογραφίες είναι από διαφορετικά μαγειρέματα, με διαφορετικές ποσότητες νερού.
Τα μαγειρεύω με τον τρόπο που τα έφτιαχνε η γιαγιά μου.
Έτσι μου φαίνεται γίνονται πιο νόστιμα. Κάποια φορά που απλά τα έριξα σε βραστό νερό , μας άρεσαν λιγότερο…
Έτσι μου φαίνεται γίνονται πιο νόστιμα. Κάποια φορά που απλά τα έριξα σε βραστό νερό , μας άρεσαν λιγότερο…
Υλικά:
½ κιλό κιμάς μοσχαρίσιος
1 αυγό
1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο ή
½ κούπα μαϊντανό ψιλοκομμένο
1/3 κούπας άνηθο ψιλοκομμένο
1/2 ως 3/4 κούπας ρύζι (γλασέ
ή καρολίνα)
ή καρολίνα)
2 -3 κουταλιές ελαιόλαδο για τον κιμά
Αλάτι
Πιπέρι
1/3 -1/2 κούπας
ελαιόλαδο για την κατσαρόλα
ελαιόλαδο για την κατσαρόλα
Προαιρετικά, 1-2 κύβους λαχανικών ανάλογα με την ποσότητα του νερού που θα προσθέσουμε.
Για το αυγολέμονο, 2 αυγά και το χυμό 2 λεμονιών
Επί το έργον:
Ζυμώνουμε πολύ καλά όλα τα υλικά του κιμά. Προσθέτουμε το ρύζι πλυμένο σε σουρωτήρι. Αφήνουμε το μείγμα –αν έχουμε χρονικό περιθώριο – για μια ώρα, να ανακατευτούν οι μυρωδιές και οι γεύσεις.
Πλάθουμε στρογγυλά ή μακρόστενα γιουβαρλάκια. Στο βραστήρα ή σε κατσαρόλα βάζουμε 1 ή 1,5 ή 2 lt νερό να βράσει (ανάλογα αν θέλουμε σούπα . Όταν κοντεύει να βράσει το νερό, βάζουμε σε μια άλλη σε πλατιά κατσαρόλα το ελαιόλαδο να
κάψει και προσθέτουμε τα γιουβαρλάκια, σε μια στρώση αν είναι δυνατόν για ευκολία μας.
κάψει και προσθέτουμε τα γιουβαρλάκια, σε μια στρώση αν είναι δυνατόν για ευκολία μας.
Τα σωτάρουμε από τη μια πλευρά και με
ένα κουτάλι τα γυρίζουμε αν μπορούμε και από την άλλη μεριά , αλλά δεν είναι και εντελώς απαραίτητο. Ωστόσο έχει βράσει το νερό.
Το αδειάζουμε στην κατσαρόλα με τα γιουβαρλάκια προσεκτικά ώστε να πέφτει ανάμεσά τους και όχι πάνω τους για να μη διαλυθούν. Αλατίζουμε λίγο, χαμηλώνουμε λίγο τη
θερμοκρασία και αφήνουμε να βράσουν μισή
ώρα ως 40 λεπτά.Αν χρειαστεί προσθέτουμε κι άλλο νερό αλλά όχι τα τελευταία 10 λεπτά του βρασμού (να προλάβει να αποκτήσει γεύση).
θερμοκρασία και αφήνουμε να βράσουν μισή
ώρα ως 40 λεπτά.Αν χρειαστεί προσθέτουμε κι άλλο νερό αλλά όχι τα τελευταία 10 λεπτά του βρασμού (να προλάβει να αποκτήσει γεύση).
Χτυπάμε τα αυγά σε ένα πιάτο και προσθέτουμε λίγο λίγο το χυμό λεμονιού. Με μια κουτάλα παίρνουμε ζουμί από την κατσαρόλα και το
ρίχνουμε στο αυγολέμονο. Όταν γεμίσει το πιάτο, τραβάμε την κατσαρόλα από το μάτι και αδειάζουμε το αυγολέμονο, ανακατεύοντας με την κουτάλα της σούπας αν φτιάχνουμε σούπα ή κουνώντας την κατσαρόλα πέρα δώθε .
ρίχνουμε στο αυγολέμονο. Όταν γεμίσει το πιάτο, τραβάμε την κατσαρόλα από το μάτι και αδειάζουμε το αυγολέμονο, ανακατεύοντας με την κουτάλα της σούπας αν φτιάχνουμε σούπα ή κουνώντας την κατσαρόλα πέρα δώθε .
Ξαναβάζουμε την κατσαρόλα στο μάτι και αποσύρουμε οριστικά πριν αρχίσει να κοχλάζει. Περιμένουμε 5 λεπτά και σερβίρουμε τα γιουβαρλάκια ζεστά (ως καυτά…).
Παρατηρήσεις:
1)Προσωπικά προτιμώ τα γιουβαρλάκια μου με διπλοαλεσμένο κιμά, αλλά άλλοι τον θέλουν πιο
χοντροκομμένο. Είναι θέμα επιλογής.Πρέπει όμως να σημειώσουμε ότι με το διπλοαλεσμένο, θέλουν λιγότερο χρόνο βρασμού…
χοντροκομμένο. Είναι θέμα επιλογής.Πρέπει όμως να σημειώσουμε ότι με το διπλοαλεσμένο, θέλουν λιγότερο χρόνο βρασμού…
2)Αν θέλουμε προσθέτουμε στη σούπα 1 φλυτζανάκι του καφέ ρύζι ή λίγο κουάκερ. Τους πηγαίνει πολύ και δένει όμορφα τη σούπα μας.
3) Με τον παραπάνω τρόπο μαγειρέματος, τα γιουβαρλάκια διατηρούν το σχήμα τους και παίρνουν γεύση από το σωτάρισμα στο ελαιόλαδο. Το νερό που προσθέτουμε πρέπει να βράζει για να μη διαλυθούν. Δοκιμάστε τον, και χρησιμοποιείστε ανάλογη ποσότητα νερού αν θέλετε σούπα ή φρικασέ. Μπορούμε να προσθέσουμε ένα κύβο λαχανικών για ενίσχυση της γεύσης της σούπας μας.
4)Η γιαγιά μου έβαζε στο σωτάρισμά τους ελάχιστο
βούτυρο «από το καλό» , δηλαδή στακοβούτυρο. Τους πηγαίνει, δεν λέω αλλά
το παραλείπουμε πια για ευνόητους λόγους…
Καλή όρεξη!
ξεροτήγανα τριαντάφυλλο
Ο χρήστης Maria Dimitriou κοινοποίησε το βίντεο του χρήστη Paxxi.
Υπάρχει και η επιλογή σε σχήμα πουράκι την οποία ακολουθώ κι εγώ...
καλή επιτυχία!
Paxxi
===============
Στην
Κρήτη, Χριστούγεννα σημαίνει ξεροτήγανα, τραγανά, σιροπιαστά,
πασπαλισμένα με καρύδια, σουσάμι και κανέλα.
Το τύλιγμα σε σχήμα λουλούδι γίνεται με πολλές "τεχνικές" κι απαιτεί δεξιοτεχνία, αλλά υπάρχει και η εναλλακτική σε σχήμα φιόγκου που είναι πιο απλό. Η συνταγή http://bit.ly/2htSfzU
Το τύλιγμα σε σχήμα λουλούδι γίνεται με πολλές "τεχνικές" κι απαιτεί δεξιοτεχνία, αλλά υπάρχει και η εναλλακτική σε σχήμα φιόγκου που είναι πιο απλό. Η συνταγή http://bit.ly/2htSfzU
Υπάρχει και η επιλογή σε σχήμα πουράκι την οποία ακολουθώ κι εγώ...
καλή επιτυχία!
Ζεστά καλτσάκια
Ο χρήστης Maria Dimitriou κοινοποίησε τη
δημοσίευση του χρήστη أميرة و الكروشيه.
Ζεστά καλτσάκια για μέσα στο σπίτι. Εύκολα και γρήγορα μπορέιτε να τα πλέξετε
Καλή επιτυχία!
Φανταστική λεμονόπιτα!!!
Ο χρήστης Maria Dimitriou κοινοποίησε τη δημοσίευση του χρήστη Panagiotis Papadakis.
Φανταστική λεμονόπιτα!!!
Φτιάξτε την πιο ωραία αφράτη δροσερή #Λεμονόπιτα!!! Χωρίς υπερβολές σας υπόσχομαι οτι θα πλημμυρίσει το σπίτι σας από αρώματα .
Δείτε το #βίντεο με τα μυστικά εδώ : https://youtu.be/fKOfQ_oodSs
Τα υλικά για να μην τα ψάχνετε
26εκ φόρμα
Σιρόπιασμα κρύο σιρόπι ζεστό γλυκό
500 γρ φύλλο κρούστας 500 gr phyllo dough for pies
3 αυγά 3 eggs
200 μλ γάλα 200 ml milk
200 μλ Ηλιέλαιο 200 ml oil vegetable
2 βανιλίνες 2 vanilins
Ξυσμα απο 3 λεμονια 3 lemon zest
Χυμος απο 2 λεμονια juice from 2 lemons
200 γρ ζάχαρη 200 gr sugar
2 κτγ μπέικεν παουντερ 2tsp baking powder
Για το σιρόπι For the syrup
250 μλ νερό 250 ml water
200 γρ ζάχαρη 200 gr sugar
11/2 λεμόνια χρησιμοποιημένα 1 1/2 lemon Which we have used
Δείτε το #βίντεο με τα μυστικά εδώ : https://youtu.be/fKOfQ_oodSs
Τα υλικά για να μην τα ψάχνετε
26εκ φόρμα
Σιρόπιασμα κρύο σιρόπι ζεστό γλυκό
500 γρ φύλλο κρούστας 500 gr phyllo dough for pies
3 αυγά 3 eggs
200 μλ γάλα 200 ml milk
200 μλ Ηλιέλαιο 200 ml oil vegetable
2 βανιλίνες 2 vanilins
Ξυσμα απο 3 λεμονια 3 lemon zest
Χυμος απο 2 λεμονια juice from 2 lemons
200 γρ ζάχαρη 200 gr sugar
2 κτγ μπέικεν παουντερ 2tsp baking powder
Για το σιρόπι For the syrup
250 μλ νερό 250 ml water
200 γρ ζάχαρη 200 gr sugar
11/2 λεμόνια χρησιμοποιημένα 1 1/2 lemon Which we have used
Τετάρτη 3 Ιανουαρίου 2018
Ναοί Αγίου Ιωάννου Προδρόμου
Ναοί Αγίου Ιωάννου Προδρόμου
Ιερός Καθεδρικός Ναός Αγίου Ιωάννου Προδρόμου Νεαπόλεως Θεσσαλονίκης.
Μητροπολιτικός Ιερός Ναός Αγίου Ιωάννου Προδρόμου Μεσσήνης
Ιερός Ναός Τιμίου Προδρόμου - Ξάνθη
(Skiti Timiou Prodromou, Schitul Prodromu
picture of ΣΚΗΤΗ ΤΙΜΙΟΥ ΠΡΟΔΡΟΜΟΥ (ΡΟΥΜΑΝΙΚΗ) (by Nikos1933)
Αγ. Ιωάννης - Τιμίου Προδρόμου (Ποσειδωνία)
Εορτή του Τιμίου Προδρόμου στο Κιβέρι Αργολίδος
Εκκλησία Αγ.Ιωάννη Προδρόμου. Τυχερό Έβρου.
Η Ιερά Μονή του Τιμίου Προδρόμου, στην καρδιά του Πάρνωνα, ...
Άγιος Ιωάννης Πρόδρομος ο Κυνηγός
Άγιος Ιωάννης Πατρών
Εκκλησία του Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου στην Αντιγόνη- Burgazada
Ιερός Ναός Αγίου Ιωάννου Γέρακα Αττικής
στο βουνό
Κρύ(ο) και σε υψόμετρο 700 μέτρα, σε μια μαγευτική τοποθεσία είναι
κτισμένος μικρός ναός στο όνομα του Αγίου Ιωάννου Προδρόμου
Ἱερά Μονή Τιμίου Προδρόμου Ἀκριτοχωρίου Σιδηροκάστρου
The cloister of Agios Ioannis Prodromos Monastery, Bali
Εγγραφή σε:
Αναρτήσεις (Atom)
Δημοφιλείς αναρτήσεις
-
Maria Dimitriou 1 Απριλίου στις 3:51 μ.μ. · exypnes-idees.gr 7 Μοναδικά φυτά εσωτερικού χώρου που δεν χρε...
-
Ο Σταφυλίνακας Kλικ στη φωτογραφία για περισσότερα http://toperivoli.com/content/%CF%83%CF%84%CE%B1%CF%86%CF%85%CE%BB%CE%...
-
Ο χρήστης Maria Dimitriou κοινοποίησε μια δημοσίευση . 17 Ιουλίου 2017 · Η Anna Nikolaidou κοινοποίησε ένα βίντεο σ...
-
http://share24.gr/9-tropi-gia-na-antidrasis-otan-kapios-se-pligosi/ 9 Τρόποι για να Αντιδράσεις Όταν Κάποιος σε Πληγώσει - share24.gr...
-
Η Maria Dimitriou κοινοποίησε ένα σύνδεσμο . 4 σημάδια-καμπανάκια ότι ο μεταβολισμός σας είναι στα κόκκινα και κιν...
-
Maria Dimitriou κοινοποίησε μια δημοσίευση του George Styl Όταν ήμουν μικρός η γιαγιά μου τα έβαζε στο καντήλι για φυτίλι !!! Ξε...
-
Βασιλόπιτα τσουρέκι ΥΛΙΚΑ: 35 γρμ. βούτυρο γάλακτος πρόβειο 35 γρμ. βούτυρο αγελάδος 100 γρμ. γάλα φρέσκο 160 γρμ. ζάχαρη άχνη...
-
Maria Dimitriou 22 Αυγούστου στις 12:22 π.μ. · olympospress.blogspot.com Γιατί οι Δελφοί έστειλαν τους Σ...
-
Η Maria Dimitriou κοινοποίησε τη δημοσίευση του χρήστη Bossnews.gr . · Πως να απαλλαγείτε από το νύχι που μπαίνει μέσα στο δέρμ...
-
Η Maria Dimitriou κοινοποίησε τη δημοσίευση της Dimitra Nikolaou . Η αρμπαρόριζα η θαυματουργή για τα νεύρα ...