Δευτέρα 15 Απριλίου 2019

Αγροσελίδα: Το ιδανικό κοτέτσι!!

Αγροσελίδα: Το ιδανικό κοτέτσι!!: Ελάτε να φτιάξουμε μαζί, ένα σούπερ κοτέτσι   ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ. Η όρνιθα γενικά πρέπει να περνά καλά,για να είναι αποδοτικ...

Το ιδανικό κοτέτσι!!


Ελάτε να φτιάξουμε μαζί, ένα σούπερ κοτέτσι

 ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ.
Η όρνιθα γενικά πρέπει να περνά καλά,για να είναι αποδοτική και σε αυγά αλλά και σε κρέας.
Πρέπει να λιάζεται το χειμώνα,και να δροσίζεται το καλοκαίρι.
Να αισθάνεται ασφαλής την νύχτα, να μπορεί να προφυλαχθεί από την κακοκαιρία,να είναι ασφαλής απο εξωτερικές επιδρομές και να έχει επαρκή ιδιωτικό χώρο.
Να έχει εύκολη και μόνιμη πρόσβαση σε τροφή
και φρέσκο δροσερό νερό.
Να μπορεί γενικά ο χώρος να καθαρίζεται ευκολα, γρήγορα,με χρήσιμη διαχείριση των αποβλήτων.
Να υπάρχει δυνατότητα φυσικής αναπαραγωγής με ξεχωριστούς χώρους για κλώσσες και κλωσσόπουλα.
ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ.
 Στό κοτέτσι που θα φτιάξουμε,χωράνε μόνιμα 30 μεγάλες κότες,ενας κόκορας,μια κλώσσα με τα κλωσσόπουλα της και 10 πουλαδίτσες.
Οι διαστάσεις της επιφάνειας που θα χρειαστούμε,ειναι 6x2.5=15 τετρ.μέτρα.
8 κεντρικές κολώνες μεταλικές 8x8cm  είναι αρκετές για να στηρίξουν την  όλη κατασκευή.
Τα 3 μέτρα είναι το ιδανικό συνολικό  ύψος για κάθε κολώνα,μαζί με το μέρος που θα είναι τσιμενταρισμένο  μεσα στο χώμα.Oι τέσσερεις πίσω κολώνες να είναι κοντύτερες κατά 30 εκατοστά,ωστε να έχουμε την κλίση στην οροφή.Αφού φυτέψουμε τις κολώνες σε κατα μήκος απόσταση 1- 2,5- 2,5 μέτρα, ενώνουμε τις κορυφές τους με στραντζαριστό 4x4 ενυσχυμένο,και βιδώνουμε στην οροφή πάνελ πάχους 5 εκ.μήκους 3 μέτρων.(6 κομάτια) Καλουπώνουμε την χαμοταράτσα πάχους 10 εκατοστών.Πρίν να ρίξουμε την χαμοταράτσα τοποθετούμε ανοξείδωτη κάσα γιά την πόρτα και κολάμε η βιδώνουμε ανοξείδωτο κοτετσόσυρμα μπρός και πίσω στο κεντρικό προαύλιο του κοτετσιού μας,μπροστά και πλάγια στα χωρίσματα για τις κλώσσες και τα μικρά πουλιά και μπροστά απο την χαμηλοτάβανη αυλή που βρίσκεται δεξιά στην πρώτη εικόνα και κάτω απο τον κυρίως χώρο όπου κοιμούνται οι όρνιθες,μέχρι πολύ χαμηλά ώστε να το πιάσει το μπετόν.Τα ανοίγματα στο κοτετσόσυρμα πρέπει να είναι πολύ μικρά για να μην μπαίνει μέσα ούτε ποντικός.Τις υπόλοιπες κατασκευές που φαίνονται στην εικόνα τις φτιάχνουμε με τούβλα τύπου ytong και τα μεσοταρατσάκια με ελαφρό μπετόν.
Στην πρώτη εικόνα φαίνονται καθαρά στο δεξιό τμήμα ο χώρος ύπνου που βρίσκεται ψηλότερα απο το έδαφος κατά 60 εκατοστά και έχει διαστάσεις 2,5 μέτρα πλάτος,2,5 μετρα μήκος και περίπου
1,30 μετρα ύψος. Στην πρόσοψη υπάρχουν οι φωλιές των αυγών όπου οι όρνιθες έχουν πρόσβαση από μέσα αλλά και με καταπακτή απ έξω για τον καθημερινό έλεγχο αλλά και την συλλογή των αυγών Στό πλάι υπάρχει μεγάλη καταπακτή καθαρισμού του χώρου ύπνου .Από κάτω, το βορεινό και το πλαινό μέρος είναι χτισμένα, και ο χώρος χρησιμεύει για την προφύλαξη από τον αέρα το χειμώνα.
 Στη μέση στο κεντρικό προαύλιο που έχει διαστάσεις 2,5x 2,5 μέτρα, φαίνεται η ράμπα που ανεβαίνουν οι κότες για ύπνο.Το χαμηλό προαύλιο επικοινωνεί με το μεσαίο.Οι ταίστρες και οι ποτίστρες μπαίνουν με συρταρωτή κατασκευή στο χαμηλό προαύλιο. Το μεσαίο προαύλιο στήν πλάτη αλλά καί στην πρώσοψη κλείνει μόνο με κοτετσόσυρμα η πλέγμα με πολύ μικρά ανοίγματα.Ετσι δημιουργούμε τον δροσερό χώρο για το καλοκαίρι.

Αριστερά στην κατασκευή μας,υπάρχουν δύο διαμερίσματα με δικό τους χώρο ύπνου και προαύλιο.
Το πάνω διαμέρισμα χρησιμεύει γιά την κλώσσα με τα μικρά της.
Το κάτω,είναι ο προθάλαμος όπου μεγαλώνουν τα μικρά πουλιά μέχρι να μπορούμε να τα ελευθερώσουμε στο κεντρικό κοτέτσι.Και τα δύο διαμερίσματα έχουν χώρο ύπνου με διαστάσεις1x1μέτρο και υψος 1 μετρο και επίσης προαύλιο κλειστό με σίτα ψιλή και τις ίδιες διαστάσεις.Διαθέτουν πλαινές πόρτες καθαρισμού καί φωλιές για την κλώσσα και τα μικρά της .Στην τελευταία φωτογραφία φαίνεται το πίσω μέρος της όλης κατασκευής.

Ελπίζω να σας έδωσα κάποιες ιδέες για ένα καλό κοτέτσι,ζεστό το χειμώνα και δροσερό τους καλοκαιρινούς μήνες.
ΜΕΝΕΛΑΟΣ.

χοιρινό πρασοσέλινο με αυγολέμονο

601.554 προβολές
Paxxi
Κορυφαίο φαγητό το χοιρινό πρασοσέλινο με αυγολέμονο στην κατσαρόλα γίνεται λουκούμι, το κρέας λιώνει στο στόμα, με φρέσκο ψωμάκι να βουτάει στην σάλτσα και τα βραστά χορταρικά συνθέτουν ένα πλήρες γεύμα. H συνταγή https://bit.ly/2IN2GvW

Πρώην σπόρος

174.791.138 προβολές
Blossom
Ex-seed all your replanting dreams with these 11 clever hacks!
Πρώην σπόρος όλα τα όνειρά σου με αυτές τις 11 έξυπνες ιδέες

Το σταμναγκάθι ή κιχωριον το ακανθώδες


Το σταμναγκάθι ή κιχωριον το ακανθώδες είναι ουσιαστικά μια άγρια ποικιλία ραδικιού. Η επιστηµονική ονοµασία του σταµναγκαθιού είναι Cichorium spinosum. Πρόκειται όντως για έναν εξάδελφο του ραδικιού που φύεται στη λεκάνη της Μεσογείου, µε την Κρήτη, την Κύπρο, τη Σικελία και τη Μάλτα να είναι ιδιαίτερα πλούσιες σε αυτό.
Αυτοφυές απαντάται στα χιονισμένα δύσβατα μέρη των ορεινών όγκων της Κρήτης αλλά και σε απόκρημνες ακρογιαλιές του νησιού. Το σταμναγκάθι είναι ένα άγριο χόρτο, με οδοντωτά φύλλα, τα οποία περιέχουν μία γλυκόπικρη ουσία, η οποία προσδίδει στο φυτό σημαντικές ιδιότητες. Είναι χειμερινό χόρτο και ιδιαίτερα ανθεκτικό στις χαμηλές θερμοκρασίες και το χιόνι.

Την ονομασία σταμναγκάθι την απόκτησε από το αγκάθι που το περιβάλλει και από την χρήση που είχε αυτό στο στόμιο της στάμνας με το νερό τα παλαιότερα χρόνια.
Διότι τον παλιό καλό καιρό που οι άνθρωποι καθημερινά πήγαιναν σε φυσικές πηγές ή σε πηγάδια για να εφοδιαστούν με το νερό της ημέρας, η μεταφορά γίνονταν με πήλινες στάμνες. Επειδή πολλών ειδών ζωύφια πήγαιναν να δροσιστούν και αυτά από το νερό της στάμνας, οι άνθρωποι έκοβαν το αγκάθι και το εφάρμοζαν “σαν καπάκι” στο στόμιο της στάμνας απωθώντας με αυτόν τον τρόπο τους παρείσακτους επισκέπτες.

Έτσι έγινε γνωστό στην κοινωνία σαν..
στάμνα-αγκάθι, το αγκάθι της στάμνας δηλαδή.

Το σταμναγκάθι είναι γνωστό ως τροφή αλλά και ως βότανο από την αρχαιότητα και ήταν πάντα μια αξιοζήλευτη τροφή την οποία λίγοι είχαν την δυνατότητα να αποκτήσουν. Διότι η συγκομιδή του ήταν και είναι μια πολύ επίπονη κουραστική και πολλές φορές επικίνδυνη διαδικασία.


Πληροφορίες για αυτόν τον ιστότοπο
medlabgr.blogspot.com
της Αγγελικής Μήλιου, βιολόγου, medlabnews.gr

Το σταμναγκάθι ή κιχωριον το ακανθώδες είναι ουσιαστικά μια άγρια ποικιλία ραδικιού. Η επιστηµονική ονοµασία του σταµναγκαθιού είναι Cichorium spinosum. Πρόκειται όντως για έναν εξάδελφο του ραδικιού που φύεται στη λεκάνη της Μεσογείου, µε την Κρήτη, την Κύπρο, τη Σικελία και τη Μάλτα να είναι ιδιαίτερα πλούσιες σε αυτό.
Αυτοφυές απαντάται στα χιονισμένα δύσβατα μέρη των ορεινών όγκων της Κρήτης αλλά και σε απόκρημνες ακρογιαλιές του νησιού. Το σταμναγκάθι είναι ένα άγριο χόρτο, με οδοντωτά φύλλα, τα οποία περιέχουν μία γλυκόπικρη ουσία, η οποία προσδίδει στο φυτό σημαντικές ιδιότητες. Είναι χειμερινό χόρτο και ιδιαίτερα ανθεκτικό στις χαμηλές θερμοκρασίες και το χιόνι.  

Την ονομασία σταμναγκάθι την απόκτησε από το αγκάθι που το περιβάλλει και από την χρήση που είχε αυτό στο στόμιο της στάμνας με το νερό τα παλαιότερα χρόνια.
Διότι τον παλιό καλό καιρό που οι άνθρωποι καθημερινά πήγαιναν σε φυσικές πηγές ή σε πηγάδια για να εφοδιαστούν με το νερό της ημέρας, η μεταφορά γίνονταν με πήλινες στάμνες. Επειδή πολλών ειδών ζωύφια πήγαιναν να δροσιστούν και αυτά από το νερό της στάμνας, οι άνθρωποι έκοβαν το αγκάθι και το εφάρμοζαν “σαν καπάκι” στο στόμιο της στάμνας απωθώντας με αυτόν τον τρόπο τους παρείσακτους επισκέπτες.


Έτσι έγινε γνωστό στην κοινωνία σαν..
στάμνα-αγκάθι, το αγκάθι της στάμνας δηλαδή. Το σταμναγκάθι είναι γνωστό ως τροφή αλλά και ως βότανο από την αρχαιότητα και  ήταν πάντα μια αξιοζήλευτη τροφή την οποία λίγοι είχαν την δυνατότητα να αποκτήσουν. Διότι η συγκομιδή του ήταν και είναι μια πολύ επίπονη κουραστική και πολλές φορές επικίνδυνη διαδικασία.

Καλλιεργείται ευρέως στην Κρήτη, από όπου και έγινε γνωστό, ωστόσο φαίνεται ότι μπορεί να αναπτύσσεται εξίσου ικανοποιητικά σε παραθαλάσσιες ζώνες αλλά και πλαγιές βουνών και οροπεδίων (πάνω από 1000 μέτρα υψόμετρο) και σε άλλες περιοχές της χώρας.

Διατροφική αξία
Τα χαρίσµατα του σταµναγκαθιού δεν είναι µόνο γευστικά. Γνωστό από την αρχαιότητα για τις διουρητικές του ιδιότητες, αναφέρεται από τον Αριστοφάνη, τον Θεόφραστο και τον Διοσκουρίδη. Η µοντέρνα ανάλυση της σύστασής του επιβεβαίωσε τους αρχαίους που το εκτιµούσαν ιδιαίτερα:  Το σταμναγκάθι περιέχει σημαντικές ποσότητες αντιοξειδωτικών, όπως βιταμίνη C (36,58 mg/100 γρ.), βιταμίνη Ε (α-τοκοφερόλη- 9,78 mg/100 γρ.), β-καροτένιο (2,66 mg/100 γρ.), βιταμίνη Α (5717 IU/100 γρ.) και φαινόλες (20,31 mg/100γρ.). Επίσης περιέχει γλουταθειόνη (13,77 mg/100 γρ.), η οποία είναι ένα αμινοξύ που μετατρέπεται στον οργανισμό σε υπεροξειδάση της γλουταθειόνης, που είναι ισχυρός αντιοξειδωτικός παράγοντας. Ουσιαστικά η γλουταθειόνη είναι ένα είδος αντιοξειδωτικού που βοηθά το σώμα να απαλλαγεί από τις τοξίνες. Το σταμναγκάθι είναι επίσης καλή πηγή σιδήρου, ψευδαργύρου, καλίου και μαγνησίου. Περιέχει μέτριες ποσότητες σε α-λινολενικό οξύ ALA (C18:3) ω-3 λιπαρά οξέα (44.4 mg /100 γρ.).
Οι πολυφαινόλες έχουν ισχυρή αντιοξειδωτική δράση και τα Ω-3 λιπαρά οξέα είναι σύμμαχος της καρδιάς και της καλής υγείας του οργανισμού.
Γενικά θεωρείται διουρητικό, χωνευτικό,τονωτικό και χολαγωγό. 

Χολαγωγό – υπακτικό. Στα αρχαία χρόνια το χρησιμοποιούσαν για την θεραπεία προβλημάτων της χολής και του ήπατος. Αυτή η δράση του οφείλεται σε μία ουσία, το «κιχώριο» και βοηθά στην αποσυμφόρηση της χοληδόχου κύστεως και του ήπατος.
Αντιοξειδωτικό. Τα β-καροτένια που περιέχει συμβάλλουν στην αντιμετώπιση των ελεύθερων ριζών, γεγονός που βοηθά στην καρδιαγγειακή προστασία του οργανισμού και προάγει την αντιγήρανση των ιστών.
Τονωτικό – χωνευτικό. Είναι τονωτικό του στομάχου και ευνοεί την πέψη. Βοηθά στην απομάκρυνση της χοληστερίνης από το αίμα, ενώ αναφέρεται πως το αφέψημα των φύλλων του δρα κάτα του διαβήτη και της παχυσαρκίας.
Αντιρευματικό. Όλα τα είδη ραδικιών έχουν διουρητικές ιδιότητες. Εξαιτίας αυτής της ιδιότητας βοηθά και στην αντιμετώπιση των ρευματισμών, αλλά και της κατακράτησης υγρών κατά την διάρκεια της έμμηνου ρύσεως.
Αδένες. Δρα ρυθμιστικά στην λειτουργία πολλών αδένων
Δέρμα. Θεραπεύει πολλές δερματικές παθήσεις. Αναφέρεται πως από τα αρχαία χρόνια το χρησιμοποιούσαν για την θεραπεία κρεατοελιών, σπυριών και κάλων.





Το σταμναγκάθι συνοδεύεται πάντα από εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο στην κουζίνα των Κρητικών. Στη Δυτική Κρήτη το σταμναγκάθι τρώγεται συνήθως βραστό ή λεμονάτο με κατσίκι ή αρνί (φρικασέ). Στην Κάσο το παστώνουν και το χρησιμοποιούν το καλοκαίρι στο «τσικνωτό» (γιαχνί). Όπως συμβαίνει με όλα τα χόρτα της Κρήτης, η παρασκευή της σαλάτας εξαρτάται από τις τοπικές ιδιαιτερότητες και από τη φαντασία της κάθε νοικοκυράς. Δεν είναι σπάνιες οι περιπτώσεις που το σταμναγκάθι χρησιμοποιείται αναμεμειγμένο με άλλα άγρια χόρτα, με λίγο κρεμμύδι (χρησιμοποιείται το χλωρό κρεμμύδι και, κυρίως, τα υπέργεια μέρη του) και άνηθο. Μαγειρεύεται με πολλούς τρόπους. Ωμό ή βραστό με λίγο ελαιόλαδο και λεμόνι.

ΠΡΟΣΟΧΗ στην αγορά του Δυστυχώς τα τελευταία χρόνια που έγινε μόδα το σταμναγκάθι, έκαναν την εμφάνιση τους πολλών ειδών σταμναγκάθια στις λαϊκές αγορές της Αθήνας και στα μεγάλα super-market. Τα περισσότερα από αυτά όμως, δεν έχουν σχέση με το γνήσιο και από αρχαιοτάτων χρόνων γνωστό σταμναγκάθι.
Το σταμναγκάθι καταρχήν έχει πικρή γεύση, σταμναγκάθι που δεν έχει πικρή γεύση είτε ωμό είτε μαγειρεμένο δεν είναι σταμναγκάθι, και αν είναι δεν είναι το άγριο. Επίσης το σταμναγκάθι έχει πολύ σγουρά φύλλα τα οποία θυμίζουν λάμα πριονιού όταν τα κοιτάς.

Διαβάστε επίσης


Νηστίσιμες Τσουρεκάρες με ίνες!!

0:00
225.778 προβολές
Live kitchen
Νηστίσιμες Τσουρεκάρες με ίνες!!( Afrato tsoureki )Amazing vegan Brioche Live Kitchen⤵️
Για να βλέπετε πρώτοι τα βίντεο μου!!! Κάντε Δωρεάν εγγραφή στο κανάλι μου στο YouTube και πατήστε το κουδουνάκι!! : http://bit.ly/2pRLHiM

Μπορείτε να με βρείτε Επίσης ⤵️
Instagram : https://bit.ly/2t6TGZY

Δίκταμος και Aλάδανος ή λάβδανο.

Μαρινα Ιορδανίδου προς ΒΟΤΑΝΑ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ «Φάρμακο σας ας γίνει η τροφή σας και η τροφή σας ας γίνει
Δίκταμος και Aλάδανος ή λάβδανο.
Οι θησαυροί της κρητικής γης, βάση όλων των προϊόντων της Bioaroma
Τα ιερότερα προϊόντα των Μινωιτών ήταν ο δίκταμος μέσα σε ελαιόλαδο το οποίο προσέφεραν στους θεούς τους καθώς και η ρητίνη αλάδανος που την χρησιμοποιούσαν στις κρέμες τους και την έκαιγαν ως θυμίαμα.
Αξιοποιώντας τις μοναδικές ιδιότητες των προϊόντων αυτών τα χρησιμοποιήσαμε σαν βάση σε όλα μας τα προϊόντα.
Δίκταμος
Ο Δίκταμος είναι ο θάμνος του όρους Δίκτη ή Λασιθιώτικα Όρη. Η Δίκτη είναι οροσειρά στην Κρήτη, που εκτείνεται στα ανατολικά του νησιού. Η ονομασία της Δίκτης πιθανώς να προέρχεται από τη μυθολογία και να σημαίνει το μέρος γέννησης του Δία (Δίας + τίκτω).
Το όνομα ∆ίκταµος προέρχεται από την ∆ίκτη και τη λέξη θάμνος δηλαδή “∆ίκταµνος ο Θάµνος της ∆ίκτης” ή έρωντας. Η επιστημονική του ονομασία είναι Origanum Dictamnus.
O Δίκταμος είναι ένα το πιο φημισμένα κρητικά ενδημικά φυτά και τον βρίσκουμε μόνο στο νησί της Κρήτης σκαρφαλωμένο σε απόκρημνους βράχους με υψόμετρο από 0 έως 1900 μέτρα. Ο Θεόφραστος αναφέρει “το δε δίκταµνον ίδιον της Κρήτης”.
Ο Δίκταμος ήταν γνωστός από την αρχαιότητα και οι αρχαίοι γιατροί του απέδιδαν πολλές θεραπευτικές ιδιότητες.
Ο Aριστοτέλης στο έργο του “Περί των ζώων ιστορίαι” μας κάνει γνωστές τις παυσίπονες και επουλωτικές ιδιότητες του δίκταμου αναφέροντας τα εξής:
“Επεί και εν Kρήτη φασί τας αίγας τας αγρίας όταν τοξευθώσι ζητείν το δίκταμνον δοκεί δε τούτον εκβλητικόν είναι των τοξευµάτων εν τω σώµατι” που σημαίνει ότι
όταν τα αγριοκάτσικα της Kρήτης (τους Kρητικούς Aίγαγρους (Capra aegagrus)) πληγώνονταν και έμενε το βέλος στο σώμα τους, έτρωγαν Δίκταμο και αυτό έπεφτε αμέσως.
Στο δίκταμο αναφέρονται πολλοί συγγραφείς όπως:
– Ο Θεόφραστος, ο οποίος αναφέρει πως ο Δίκταμος χρησιμοποιήθηκε άπειρες φορές την ώρα του τοκετού σαν κατάπλασμα χαμηλά στην κοιλιά για τη δυστοκία.
– Ο Διασκουρίδης – ο οποίος θεράπευε και τις πληγές των στρατιωτών σε περιόδους πολέμου με το δίκταμο μας αναφέρει:
“Ού µόνον γαρ πινοµένη, αλλά και προστιθεµένη, υποθυµιωµένη τα τεθνηκότα έµβρυα εκτινάσσει”…
– Ο Aριστοτέλης στο έργο του “Περί των ζώων ιστορίαι” μας κάνει γνωστές τις παυσίπονες και επουλωτικές ιδιότητες του δίκταμου αναφέροντας τα εξής:
“Επεί και εν Kρήτη φασί τας αίγας τας αγρίας όταν τοξευθώσι ζητείν το δίκταμνον δοκεί δε τούτον εκβλητικόν είναι των τοξευµάτων εν τω σώµατι”.
– Ο Ιπποκράτης τον χρησιμοποιούσε σαν εμμηναγωγό εκτρωτικό για την διευκόλυνση της υστεροτοκίας
– Για αυτό είχε ονομάσει το βότανο και “ωκυτόκιον”
– Από το ωκύς που σημαίνει ταχύς και τόκος που σημαίνει τοκετός και κατ’ επέκταση αυτό που επιταχύνει τον τοκετό.
– Για προβλήματα της χοληδόχου κύστεως και για τα προβλήματα των πνευμόνων

Ο Δίκταμος είναι ένα σπάνιο και δυσεύρετο βότανο. Ο Δίκταμος υπήρξε ένα βότανο µε ιδιαίτερη οικονοµική σηµασία στο παρελθόν, όπως άλλωστε και σήµερα, που η υπερβολική και αλόγιστη εκμετάλλευση του άγριου βοτάνου προκάλεσε µείωσή του ακόµα και εξαφάνισή του σε ορισµένες περιοχές.
Ο Δίκταμος σήμερα προστατεύεται από τη Συνθήκη της Βέρνης.
Ο Δίκταμος ονομάζεται και Έρωντας για τις αναζωογονητικές & αφροδισιακές του ιδιότητες. Ο κίνδυνος που διέτρεχαν οι Ερωντάδες, συλλέκτες του Δικτάμου, κατά τη συλλογή του ήταν μεγάλος και πολλοί μάλιστα έχαναν την ζωή τους κατά τη διάρκεια. Ονομάζεται και σταθάρι, σταμνόχορτο, σταμοτόχορτο, στομαχόχορτο αφού έχει απίστευτες αιμοστατικές ιδιότητες. Χρησιμοποιείται ως τονωτικό αφέψημα για να καταπραΰνει τους πονοκεφάλους & τις νευραλγίες. Βοηθά αποτελεσματικά τις στομαχικές διαταραχές για τις παθήσεις του συκωτιού αλλά και ως εμμηναγωγό στηριζόμενοι στις αναφορές του Ιπποκράτη.
ΔΡΑΣΤΙΚΑ ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ
Ο Δίκταμος περιέχει τοκοφερόλες, πολυφαινόλες ursolic acid, αιθέρια έλαιαc arvacrol, p-cymene, linalool, γ-terpinene and terpinen-4-ol caryophyllene που έχουν αναδείξει σε μελέτες αντιμιτωτική, αντιμικροβιακή και αντιφλεγμονώδη δράση.
Η αντισηπτική δράση του Δίκταμου σύμφωνα με μελέτες αφορά τα στελέχη Staphylococcus aureus, Staphylococcus epidermidis, Escherichia coli, Listeria monocytogenes, Salmonella Enteritidis, Salmonella typhimurium, Saccharomyces cerevisiae, Aspergillus, ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού, ιούς, πρωτόζωα και είδη μυκήτων.
Μελέτες έχουν αναδείξει ότι αναστέλλει τον πολλαπλασιασμό καρκινικών και λευχαιμικών κυττάρων. Ασκεί αιμοστατική & επουλωτική δράση σε περιπτώσεις τραυμάτων και πληγών.
Χρησιμοποιείται σε περιπτώσεις βήχα, γαστρεντερικές διαταραχές, δυσπεψία, σε καρκινώματα & φλεγμονώδη νοσήματα.

Η αλαδανιά, το άγριο τριαντάφυλλο των βράχων, έχει την υψηλότερη περιεκτικότητα σε πολυφαινόλες από οποιοδήποτε φυτό στην Ευρώπη.
Η αλαδανιά παράγει κάθε καλοκαίρι πάνω στα μακρόστενα και πράσινα φύλλα της μια μαύρη αρωματική ρητίνη, το λάβδανο. Ο αλάδανος ή λάβδανο ή λάδανο συλλέγεται σήμερα και κατά παγκόσμια αποκλειστικότητα στην Κρήτη στο χωριό Σίσσες.
Αυτό γίνεται κάθε καλοκαίρι κάτω από τον καυτό ήλιο, όταν το φυτό εκκρίνει σαν δάκρυ τη ρητίνη, η οποία συλλέγεται με ειδικές δερμάτινες λωρίδες. Με αυτές κτυπούν τα φυτά και η ρητίνη κολλάει πάνω τους από τις οποίες και εξάγεται.
Στη ρητίνη περιέχονται οργανικές ενώσεις που ονομάζονται λαμβανικά διτερπένια, οι οποίες σύμφωνα με μελέτες παρουσιάζουν αντιμικροβιακή και κυτταροστατική δράση, εμποδίζουν δηλαδή τον πολλαπλασιασμό των κυττάρων.
Από την Μινωική εποχή το λάβδανο ήταν το σπουδαιότερο φυτικό προϊόν της Κρήτης, το οποίο μάλιστα και εξαγόταν.
Είναι γνωστό και ως το μύρο της βίβλου και ήταν ένα από τα βασικά λιβάνια που έπρεπε να καίγονται κατά την ανάγνωση των Ψαλμών του Δαυίδ και της Βίβλου. Το άρωμά του εξαιρετικά πλούσιο και δυνατό, χρησιμοποιείται για προστασία, δύναμη & πνευματική εξέλιξη.
Οι αρχαίοι Αιγύπτιοι το χρησιμοποιούσαν στην ταρίχευση στις μούμιες και το έκαιγαν σαν λιβάνι στους ναούς. Οι Μινωίτες το χρησιμοποιούσαν για την παρασκευή θυμιάματος, θεραπευτικών και καλλυντικών αλοιφών.
Ο Διοσκουρίδης (1ος αιώνας μ.Χ.), ιατρός και βοτανολόγος του Ρωμαϊκού Στράτου, αναφέρεται στην θεραπευτική δύναμη του λάβδανου.
Ο Ρωμαίος ιατρός Celsus (25π.Χ. - 25μ.Χ.), αναφέρει τη χρησιμοποίηση της ρητίνης της αλαδανιάς, ως έμπλαστρο σε κακοήθη σαρκώματα. Ο Ορειβάσιος, διαπρεπής Βυζαντινός ιατρός, που έζησε τον 4ο αιώνα, παρασκεύαζε αλοιφή με λάδανο κατά της τριχόπτωσης.
Η Bioaroma προχώρησε στην εκχύλιση της ρητίνης σε αγνό ελαιόλαδο για να αναδείξει παράλληλα με τις φαρμακευτικές και τις καλλυντικές της ιδιότητες. Το πολύτιμο έλαιο της αλαδανιάς μπορεί να συγκρατήσει την υγρασία της επιδερμίδας διατηρώντας την επιδερμίδα φρέσκια και νεανική.
Στη μυθολογία αναφέρεται ως το φυτό που για χάρη του καυγάδισαν οι θεοί του Ολύμπου με τις θεές γιατί οι θεοί θέλησαν να δώσουν θεραπευτικές ιδιότητες στην αλαδανιά ενώ οι θεές καλλωπιστικές ιδιότητες και έτσι απέκτησε και τις δυο.
Το τσάι της Αλαδανιάς είναι 20 φορές περισσότερο αντιοξειδωτικό από τον φρέσκο χυμό λεμονιού, 3 φορές περισσότερο από το πράσινο τσάι και έχει αποτοξινωτικές ιδιότητες.
Αποτοξινώνει τα βαριά τοξικά μέταλλα που προέρχονται από τον καπνό των τσιγάρων
Προστατεύει την καρδιά 4 φορές περισσότερο από το κόκκινο κρασί. Τονώνει το ανοσοποιητικό σύστημα. Ισχυρότερο της βιταμίνης C & E.
Η Αλαδανιά είναι βότανο με ισχυρή και άμεση δράση σε περιπτώσεις διάρροιας & γαστρεντερίτιδας.
Έχει πολύ ισχυρή αντιική δράση απέναντι στους ιούς της γρίπης και πτηνών (Η7Ν7 & Η1Ν1).

ΖΟΥΜΕΡΑ ΛΑΧΑΝΙΚΑ ΣΤΟ ΦΟΥΡΝΟ γεμιστά με τυρί

504.633 προβολές
Paxxi
Το τραπέζι της Πέμπτης γεμίζει με καλοκαιρινά ΖΟΥΜΕΡΑ ΛΑΧΑΝΙΚΑ ΣΤΟ ΦΟΥΡΝΟ γεμιστά με τυρί και αρωματική σάλτσα ντομάτας να τα σκεπάζει. H συνταγή αναλυτικά https://bit.ly/2K6HvpF

Δημοφιλείς αναρτήσεις