Κυριακή 14 Ιουλίου 2013

Κουλουρι Θεσσαλονικης

Αποτέλεσμα εικόνας για κουλούρι θεσσαλονίκηςΚουλουρι Θεσσαλονικης

ΥΛΙΚΑ
Αλευρι Κιτρινο 20% 200γρ
Αλευρι Δυνατο 30% 300γρ
Αλευρι Μαλακο 50% 500γρ
Ταχινι 10% 100γρ
Ζαχαρη 5% 50γρ
Λαδι η Φυτικο Βουτυρο 5% 50γρ
Μαγια 4% 40γρ
Νερο εως 45-50% 450γρ
 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΣΥΝΤΑΓΗΣ
Ζυμωνουμε ολα τα υλικα μαζι 4λ στην πρωτη ταχυτητα
και 4λ στην δευτερη ωσπου να γινει μια ζυμη πολυ καλα
ζυμωμενη. Αφηνουμε να ξεκουραστει 20λ και κοβουμε σε
κοματια 100γρ τα πλαθουμε φυτιλια τα περναμε στο νερο
και αμεσως στο σουσαμι. Τα στοιβαζουμε σε μια λαμαρινα
και τα αφηνουμε να γινουν για περιπου 30λ με 45λ.
Στην συνεχεια περνουμε τις δυο ακρες, τις τραβαμε να
ανοιξουν και ενωνουμε τις δυο ακρες, τοποθετουμε σε
λαμαρινα και ψηνουμε στους 200β για 20λ με 25λ.
Καλη σας επιτυχια!!!

«Γράμματα στη Νόρα»



 

10 Ιουνίου 1904: Στη Nassau Street του Δουβλίνου ο Τζέιμς Τζόις αντικρίζει για πρώτη φορά τη Νόρα Μπάρνακλ, μια αγράμματη καμαριέρα, κόρη ενός φούρναρη και μίας μοδίστρας. Γοητευμένος «από την υπερήφανη κορμοστασιά της» σπεύδει να της μιλήσει. Ξανασυναντιούνται σε μια έρημη περιοχή, κοντά στο λιμάνι «και η ερωτική έλξη είναι εμφανής...

«Γράμματα στη Νόρα», εκδόσεις Πατάκη. Μετάφραση – εισαγωγή Κατερίνα Σχινά.
(via tospirto.net)

μπουρεκάκια με κιμά



Λαχταριστά μπουρεκάκια με κιμά για τις καλοκαιρινές μπυρίτσες. Στο φούρνο ή στο τηγάνι για πιο γρήγορα:
http://cretangastronomy.blogspot.gr/2013/06/blog-post_16.html


Το ίδιο νόστιμα στο τηγάνι ή στο φούρνο! 

 

Βιαστικές αναρτήσεις, αναπάντητα σχόλια, αδιάβαστα emails , βιαστικά περάσματα από φιλικά blogs χωρίς σχολιασμούς,  τρέξιμο, τρέξιμο , τρέξιμο… Και δεν έχει τελειώσει. Ζόρικες μέρες , πολλές δουλειές.


Ζητώ συγνώμη απ’ όλες τις φίλες και τους επισκέπτες του blog που αφήνω πολλά σχόλια αναπάντητα, αλλά και από τις φίλες foodbloggers που ενώ περνώ και βλέπω τις νοστιμιές τους, σπάνια σχολιάζω. Ελπίζω να μη κρατήσει για πολύ αυτή η πίεση…


Τα μαγειρέματα όμως, μαγειρέματα! Όλο και κάτι φτιάχνω γιατί η κουζίνα και η κατσαρόλα λειτουργούν χαλαρωτικά και ψυχοθεραπευτικά.  Όσο κουρασμένη κι αν είμαι , στην κουζίνα ξαναζωντανεύω.








Το φαγητό, το γλυκό, το ζυμάρι, η πίτα δεν παύει να είναι δημιουργία.  Και η δημιουργία κάνει καλό στην ψυχολογία μας όταν αφορά πράγματα που μας αρέσουν. Ξέρω ότι πολλές φίλες το καταλαβαίνουν αυτό που λέω γιατί το νοιώθουν κι αυτές…


Ας μη μακρηγορώ όμως. Τα σημερινά μου μπουρεκάκια -θα μπορούσα να γράψω πολλά για το όνομα και την προέλευσή του, αλλά είπαμε, δεν υπάρχει χρόνος αυτό τον καιρό-  είναι ένα πεντανόστιμο finger food που μπορεί να σταθεί σε οποιοδήποτε μπουφέ, στη θέση μιας πίτας σ’ ένα τραπέζι, στη βεγγέρα με μπυρίτσες.  


Μπορούμε να τα ψήσουμε στο φούρνο αλλά επειδή ο κιμάς είναι ήδη μαγειρεμένος, μπορούμε να τα τηγανίσουμε σε ελαιόλαδο και να έχουμε σε πολύ λίγο χρόνο έτοιμο ένα πολύ ωραίο μεζεδάκι.

Υλικά:

400- 500gr κιμά μοσχαρίσιο
¼ κούπας ελαιόλαδο
1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι ή 2-3 μικρότερα
½ κούπα κρασί
1 κούπα τριμμένη ντομάτα και 1 κουταλιά πελτέ ή 1 κούπα πολτό ντομάτας
Αλάτι
Πιπέρι
1 αυγό
3 φρυγανιές τριμμένες
10-11 φύλλα κρούστας για πίτες
1/3 κούπας ελαιόλαδο +1 μεγάλη κουταλιά βούτυρο
(προαιρετικά) για το φύλλο
Ελαιόλαδο για το τηγάνισμα

Επί το έργον:

 Δείτε την εκτέλεση στο κατατοπιστικό βίντεο μας! Εγγραφείτε στο κανάλι μας στο youtube για να μην χάνετε κανένα βίντεό μας!

https://www.youtube.com/watch?v=BFi_xcYMp3Y 

 

συνέχεια

https://www.cretangastronomy.gr/2013/06/mpourekakia-kima/

Δημοφιλείς αναρτήσεις