Παρασκευή 30 Νοεμβρίου 2012

Η Ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων (56)

Για μεγέθυνση πατάτε ροδάκι και ανοίγει νέα καρτέλα με φακό +-
 
Στα τρυπημένα σημεία λέει : πρόεδρος , Κωνσταντίνος, τέταρτος, να
  
Αγιος Λουδοβίκος 1904: Οι αθλητικές επιδόσεις

"τρυποτηγανάς"



Στις 30 Νοεμβρίου γιορτάζομε τον Αγιο Ανδρέα. Σε διάφορα μέρη της Ελλάδας ο Αγιος Ανδρέας αποκαλείται και "τρυποτηγανάς".

Αποτέλεσμα εικόνας για "τρυποτηγανάς"Η παράδοση απαιτεί την ημέρα του Αγίου Ανδρέα να τηγανίσεις διαφορετικά το τηγάνι θα τρυπήσει.

Θυμάμαι το πατέρα μου να τηρεί πιστά τη παράδοση και να σηκώνεται πρωί πρωί να μας φτιάχνει τηγανίτους με το μέλι για να σώσει το τηγάνι απ τη τρύπα.

Αν και σείς θέλετε αύριο να μή τρυπήσει το τηγάνι σας μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μια απλή συνταγή και να φτιάξετε τηγανίτες.

Βάλτε σ ένα μπώλ τέσσερεις μεγάλες κουταλιές της σούπας αλεύρι και μισό κουταλάκι του γλυκού, κοφτό, αλάτι. Ανακατέψτε τα με μισό ποτήρι νερό - αν είναι και χλιαρό ακόμα καλλίτερα - και κάντε ενα σχετικά παχύρρευστο χυλό.

Βάλτε λάδι σ ένα τηγάνι και βάλτε το να ζεσταθεί.

Ρίξτε με το κουτάλι της σούπας το χυλό, μία μία κουταλιά, στο τηγάνι. Μόλις ψηθεί και ροδίσει απ τη μιά μεριά γυρίστε το να ψηθεί και απο την άλλη.
Οταν είναι ροδοψημένοι και απ τις δυό μεριές τους τραβάτε στο πιάτο και τους ρίχνετε μέλι.

Αυτό είναι όλο και καλή όρεξη.

Αν σας αρέσουν επαναλαμβάνετε απ την αρχή μέχρι να βαρεθήτε.

Εμείς κάναμε το χυλό αραιό και του βάλαμε και ένα ποτηράκι ρακή. Ετσι έγινε τραγανός ο τηγανίτης.

Αν θέλετε να το ρίξετε έξω μπορείτε να του ρίξετε και λίγη κανέλα στο πιάτο.

Πέμπτη 29 Νοεμβρίου 2012

Χειροποίητος τραχανάς ολικής άλεσης




Χειροποίητος τραχανάς ολικής άλεσης

Χειροποίητος τραχανάς ολικής άλεσης

Ο τραχανάς είναι ένα υπέροχο ελληνικό, παραδοσιακό προϊόν, που γίνεται πολύ εύκολα και αρκετά γρήγορα.

• Αλεύρι ολικής άλεσης: 500 γρ.
• Αλεύρι άσπρο: 1000 γρ.
• Παστεριωμένο γάλα: όσο πάρει (σε θερμοκρασία δωματίου)

Σε λεκανίτσα ανακατεύετε τα δύο αλεύρια.

Λίγο - λίγο προσθέτετε το γάλα, ανακατεύοντας καλά, ώσπου να πάρετε μια πολύ σφιχτή ζύμη.

Απλώνετε σε τραπέζι ένα καθαρό λινό ή βαμβακερό τραπεζομάντιλο. Παίρνετε κομμάτια από την ζύμη και την τρίβετε με τον χοντρό τρίφτη του κρεμμυδιού, πάνω στο τραπεζομάντιλο. Φροντίζετε να μην την μαζεύετε σε ένα σημείο, αλλά να απλωθεί σε όλη την επιφάνεια.

Αφήνετε τον τραχανά να στεγνώνει εντελώς, σε ξερό μέρος, προφυλαγμένο από έντομα και ζώα. Μία - δύο φορές την ημέρα, τον ανακατεύετε. Αν τον στεγνώνετε έξω, το βράδυ τον μαζεύετε και την επομένη τον απλώνετε ξανά.

Όταν ο τραχανάς στεγνώσει εντελώς τον μαζεύετε και τον φυλάτε καλά κλεισμένο σε σακουλάκια ή σε γυάλινα βάζα.

radicio.com

Δημοφιλείς αναρτήσεις