Εδώ θα βρείτε ένα μωσαϊκό θεμάτων . Κλείσαμε 10ετία και γι αυτό κάποιες αναρτήσεις έχουν αλλοιωθεί. Οι σελίδες που αναφέρω είναι τα νέα μου ιστολόγια που αλληλοστηρίζονται με αυτό εδώ το παλιό ... Σας ευχαριστώ!
Παρασκευή 30 Νοεμβρίου 2012
"τρυποτηγανάς"
Στις 30 Νοεμβρίου γιορτάζομε τον Αγιο Ανδρέα. Σε διάφορα μέρη της Ελλάδας ο Αγιος Ανδρέας αποκαλείται και "τρυποτηγανάς".
Η παράδοση απαιτεί την ημέρα του Αγίου Ανδρέα να τηγανίσεις διαφορετικά το τηγάνι θα τρυπήσει.
Θυμάμαι το πατέρα μου να τηρεί πιστά τη παράδοση και να σηκώνεται πρωί πρωί να μας φτιάχνει τηγανίτους με το μέλι για να σώσει το τηγάνι απ τη τρύπα.
Η παράδοση απαιτεί την ημέρα του Αγίου Ανδρέα να τηγανίσεις διαφορετικά το τηγάνι θα τρυπήσει.
Θυμάμαι το πατέρα μου να τηρεί πιστά τη παράδοση και να σηκώνεται πρωί πρωί να μας φτιάχνει τηγανίτους με το μέλι για να σώσει το τηγάνι απ τη τρύπα.
Αν και σείς θέλετε αύριο να μή τρυπήσει το τηγάνι σας μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μια απλή συνταγή και να φτιάξετε τηγανίτες.
Βάλτε σ ένα μπώλ τέσσερεις μεγάλες κουταλιές της σούπας αλεύρι και μισό κουταλάκι του γλυκού, κοφτό, αλάτι. Ανακατέψτε τα με μισό ποτήρι νερό - αν είναι και χλιαρό ακόμα καλλίτερα - και κάντε ενα σχετικά παχύρρευστο χυλό.
Βάλτε λάδι σ ένα τηγάνι και βάλτε το να ζεσταθεί.
Ρίξτε με το κουτάλι της σούπας το χυλό, μία μία κουταλιά, στο τηγάνι. Μόλις ψηθεί και ροδίσει απ τη μιά μεριά γυρίστε το να ψηθεί και απο την άλλη.
Οταν είναι ροδοψημένοι και απ τις δυό μεριές τους τραβάτε στο πιάτο και τους ρίχνετε μέλι.
Βάλτε σ ένα μπώλ τέσσερεις μεγάλες κουταλιές της σούπας αλεύρι και μισό κουταλάκι του γλυκού, κοφτό, αλάτι. Ανακατέψτε τα με μισό ποτήρι νερό - αν είναι και χλιαρό ακόμα καλλίτερα - και κάντε ενα σχετικά παχύρρευστο χυλό.
Βάλτε λάδι σ ένα τηγάνι και βάλτε το να ζεσταθεί.
Ρίξτε με το κουτάλι της σούπας το χυλό, μία μία κουταλιά, στο τηγάνι. Μόλις ψηθεί και ροδίσει απ τη μιά μεριά γυρίστε το να ψηθεί και απο την άλλη.
Οταν είναι ροδοψημένοι και απ τις δυό μεριές τους τραβάτε στο πιάτο και τους ρίχνετε μέλι.
Αυτό είναι όλο και καλή όρεξη.
Αν σας αρέσουν επαναλαμβάνετε απ την αρχή μέχρι να βαρεθήτε.
Εμείς κάναμε το χυλό αραιό και του βάλαμε και ένα ποτηράκι ρακή. Ετσι έγινε τραγανός ο τηγανίτης.
Αν θέλετε να το ρίξετε έξω μπορείτε να του ρίξετε και λίγη κανέλα στο πιάτο.
Αν σας αρέσουν επαναλαμβάνετε απ την αρχή μέχρι να βαρεθήτε.
Εμείς κάναμε το χυλό αραιό και του βάλαμε και ένα ποτηράκι ρακή. Ετσι έγινε τραγανός ο τηγανίτης.
Αν θέλετε να το ρίξετε έξω μπορείτε να του ρίξετε και λίγη κανέλα στο πιάτο.
Πέμπτη 29 Νοεμβρίου 2012
Χειροποίητος τραχανάς ολικής άλεσης
Χειροποίητος τραχανάς ολικής άλεσης
Ο τραχανάς είναι ένα υπέροχο ελληνικό, παραδοσιακό προϊόν, που γίνεται πολύ εύκολα και αρκετά γρήγορα.
• Αλεύρι ολικής άλεσης: 500 γρ.
• Αλεύρι άσπρο: 1000 γρ.
• Παστεριωμένο γάλα: όσο πάρει (σε θερμοκρασία δωματίου)
Σε λεκανίτσα ανακατεύετε τα δύο αλεύρια.
• Παστεριωμένο γάλα: όσο πάρει (σε θερμοκρασία δωματίου)
Σε λεκανίτσα ανακατεύετε τα δύο αλεύρια.
Λίγο - λίγο προσθέτετε το γάλα, ανακατεύοντας καλά, ώσπου να πάρετε μια πολύ σφιχτή ζύμη.
Απλώνετε σε τραπέζι ένα καθαρό λινό ή βαμβακερό τραπεζομάντιλο. Παίρνετε κομμάτια από την ζύμη και την τρίβετε με τον χοντρό τρίφτη του κρεμμυδιού, πάνω στο τραπεζομάντιλο. Φροντίζετε να μην την μαζεύετε σε ένα σημείο, αλλά να απλωθεί σε όλη την επιφάνεια.
Αφήνετε τον τραχανά να στεγνώνει εντελώς, σε ξερό μέρος, προφυλαγμένο από έντομα και ζώα. Μία - δύο φορές την ημέρα, τον ανακατεύετε. Αν τον στεγνώνετε έξω, το βράδυ τον μαζεύετε και την επομένη τον απλώνετε ξανά.
Όταν ο τραχανάς στεγνώσει εντελώς τον μαζεύετε και τον φυλάτε καλά κλεισμένο σε σακουλάκια ή σε γυάλινα βάζα.
Απλώνετε σε τραπέζι ένα καθαρό λινό ή βαμβακερό τραπεζομάντιλο. Παίρνετε κομμάτια από την ζύμη και την τρίβετε με τον χοντρό τρίφτη του κρεμμυδιού, πάνω στο τραπεζομάντιλο. Φροντίζετε να μην την μαζεύετε σε ένα σημείο, αλλά να απλωθεί σε όλη την επιφάνεια.
Αφήνετε τον τραχανά να στεγνώνει εντελώς, σε ξερό μέρος, προφυλαγμένο από έντομα και ζώα. Μία - δύο φορές την ημέρα, τον ανακατεύετε. Αν τον στεγνώνετε έξω, το βράδυ τον μαζεύετε και την επομένη τον απλώνετε ξανά.
Όταν ο τραχανάς στεγνώσει εντελώς τον μαζεύετε και τον φυλάτε καλά κλεισμένο σε σακουλάκια ή σε γυάλινα βάζα.
radicio.com
Εγγραφή σε:
Αναρτήσεις (Atom)
Δημοφιλείς αναρτήσεις
-
Maria Dimitriou 1 Απριλίου στις 3:51 μ.μ. · exypnes-idees.gr 7 Μοναδικά φυτά εσωτερικού χώρου που δεν χρε...
-
http://share24.gr/9-tropi-gia-na-antidrasis-otan-kapios-se-pligosi/ 9 Τρόποι για να Αντιδράσεις Όταν Κάποιος σε Πληγώσει - share24.gr...
-
Ο Σταφυλίνακας Kλικ στη φωτογραφία για περισσότερα http://toperivoli.com/content/%CF%83%CF%84%CE%B1%CF%86%CF%85%CE%BB%CE%...
-
Ο χρήστης Maria Dimitriou κοινοποίησε ένα σύνδεσμο . http://www.ethnikosmaxitis.gr/chamos-stous-epistimones-ellines-echoume-gonidio-...
-
Maria Dimitriou κοινοποίησε μια δημοσίευση του George Styl Όταν ήμουν μικρός η γιαγιά μου τα έβαζε στο καντήλι για φυτίλι !!! Ξε...
-
Η Maria Dimitriou κοινοποίησε τη δημοσίευση της Dimitra Nikolaou . Η αρμπαρόριζα η θαυματουργή για τα νεύρα &...
-
Maria Dimitriou 22 Αυγούστου στις 12:22 π.μ. · olympospress.blogspot.com Γιατί οι Δελφοί έστειλαν τους Σ...
-
Ο χρήστης Maria Dimitriou κοινοποίησε μια δημοσίευση . 17 Ιουλίου 2017 · Η Anna Nikolaidou κοινοποίησε ένα βίντεο σ...
-
Η Maria Dimitriou κοινοποίησε τη δημοσίευση του χρήστη Διατροφη Υγεια . Αγιόκλημα: Ένα θαυματουργό φαρμακευτικό φυτό που πρέπει να...
-
Η Maria Dimitriou κοινοποίησε τη δημοσίευση του χρήστη Bossnews.gr . · Πως να απαλλαγείτε από το νύχι που μπαίνει μέσα στο δέρμ...