Τρίτη 9 Απριλίου 2013

Τυρόπιτα με γιαούρτι


Τυρόπιτα με γιαούρτι χωρίς φύλλο

• 600 γρ. φέτα
• 400 γρ. στραγγιστό γιαούρτι Κρι Κρι
• 150 γρ. φρέσκο βούτυρο (εκτός ψυγείου)
• 4 αβγά
• 1 φλ.τσ. αλεύρι που δουσκώνει μόνο του
• 2 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
• 1/4 κ.γ. μοσχοκάρυδο τριμμένο
• πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180ο. Βάζουμε το στραγγιστό γιαούρτι Κρι Κρι σε πυκνό σουρωτήρι να στραγγίξουν τα πολλά υγρά γιά 10'. Λυώνουμε τη φέτα με πιρούνι, προσέχοντας να μη μείνουν μεγάλα κομμάτια. Κρατάμε 1 κ.σ. βούτυρο γιά το τέλος και χτυπάμε στο μίξερ το υπόλοιπο να αφρατέψει. Προσθέτουμε ένα-ένα τα αβγά συνεχίζοντας το χτύπημα. Οταν ενωθούν, προσθέτουμε το γιαούρτι και χτυπάμε λίγο ακόμα σε χαμηλή ταχύτητα μέχρι να γίνει ένα μείγμα. Προσθέτουμε το αλεύρι ανακατεμένο με το μπέικιν, λίγο-λίγο, αναδεύοντας με σπάτουλα. Οταν ενσωματωθεί όλο το αλεύρι προσθέτουμε τη φέτα, το μοσχοκάρυδο και αρκετό πιπέρι και ανακατεύουμε καλά το μείγμα. Το αδειάζουμε σε στρογγυλό ή παραλληλόγραμμο ταψάκι ή πυρέξ βουτυρωμένο. Σκορπίζουμε στην επιφάνεια λίγο φρέσκο βούτυρο σε φλυδίτσες και βάζουμε την τυρόπιτα στο φούρνο γιά 40'-45', μέχρι να ροδίσει καλά από πάνω.

tips: η τυρόπιτα μπορεί να ετοιμαστεί και χωρίς μίξερ, χτυπώντας τα υλικά με το σύρμα των αβγών. Σ' αυτή την περίπτωση, χτυπάμε τα αβγά χωριστά πριν τα προσθέσουμε στο υπόλοιπο μείγμα. Αν θέλουμε την τυρόπιτα πιό αφράτη χτυπάμε χωριστά τα ασπράδια σε μαρέγκα σφιχτή, που την προσθέτουμε στο μείγμα ανακατεύοντας απαλά στο τέλος, αφού έχει μπει και η φέτα.

athinorama.gr

Παγωτό τσουρέκι

Παγωτό τσουρέκι

• 1 ερμολ (φυτικη κρεμα για σαντιγυ)
• 1 ζαχαρουχο γαλα
• 1 εβαπορε
• 2 κουταλιες λικερ μαστιχας
• 2 κουταλάκια σαλέπι
• 3 χοντρες φέτες τσουρέκι

Το ερμολ και τα γάλατα πρέπει να είναι στο ψυγειο για 24 ώρες.

Χτυπάμε στο μίξερ το ερμολ για 10 λεπτά.Προσθέτουμε το ζαχαρούχο γάλα και χτυπάμε για άλλα 3 λεπτά.Παίρνουμε λίγο απο το εβαπορέ και διαλύουμε το σαλέπι.Το ρίχνουμε στον κάδο του μιξερ μαζί με το υπόλοιπο εβαπορέ.Χτυπάμε να ενωθεί με το υπόλοιπο μείγμα.

Βάζουμε το μείγμα στην κατάψυμξη.Μετά απο μισή ώρα το βγάζουμε και αφου έχουμε κόψει το τσουρέκι σε μικρά κομματάκια τα προσθέτουμε και ανακατεύουμε.Ξαναβάζουμε το μείγμα στην κατάψυξη μέχρι να πήξει το παγωτο.

Σερβίρουμε με σάλτσα σοκολάτας

σάλτσα σοκολάτας
• 340 γρ.σοκολάτα κουβερτούρα
• 1 κούπα κρέμα γάλακτος
• 1/3 κούπας ζάχαρη
• 1/3 κούπας γλυκόζη
• 2 βανίλιες
• 1 κουταλιά σούπας λικέρ καφέ ή αλλα

Βάζουμε σε κατσαρόλα την κρέμα,την ζάχαρη και την γλυκόζη και βράζουμε σε χαμηλή φωτιά ανακατεύοντας συχνά.

Κατεβάζουμε απο την φωτιά και ρίχνουμε την σοκολάτα.ανακατεύουμε να ενσωματωθεί.

Ρίχνουμε την βανίλια και το λικερ και ανακατεύουμε.Σερβίρουμε.

oisintagestisdespinas.blogspot.com

Nεώτερα δεδομένα για τη φρουκτόζη

Nεώτερα δεδομένα για τη φρουκτόζη

Μήπως τελικά δεν είναι το κατάλληλο υποκατάστατο ζάχαρης;

Η κοινή ζάχαρη αποτελείται από δύο μόρια: τη γλυκόζη και τη φρουκτόζη. Η γλυκόζη όπως είναι γνωστό έχει υψηλό γλυκαιμικό δείκτη και προκαλεί απότομη αύξηση της ινσουλίνης, ενώ δεν είναι γλυκιά. Απεναντίας, η φρουκτόζη, έχει χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη και αυξημένη γλυκύτητα, γι’ αυτό και για αρκετά χρόνια την προτείναμε σε άτομα που ζουν με διαβήτη για καλύτερο γλυκαιμικό έλεγχο.

Oι σύγχρονοι διαιτολόγοι συμβουλεύαμε διαβητικούς και μη ανθρώπους να προτιμούν τη φρουκτόζη από τη ζάχαρη γιατί δεν ανεβάζει απότομα τα επίπεδα της γλυκόζης και παράλληλα είναι πιο γλυκιά.

Ωστόσο την τελευταία τριετία, όλο και περισσότερες μελέτες έρχονται στην επιφάνεια που αναιρούν την "ακίνδυνη" χρήση της φρουκτόζης και βάζουν ερωτηματικά ως προς τη μέχρι τώρα αντιμετώπιση της.

Πιο συγκεκριμένα, μελέτες δείχνουν ότι ο μεταβολισμός της φρουκτόζης στο συκώτι μειώνει απότομα την ενέργεια σε μορφή ATP με αποτέλεσμα να ενεργοποιείται η διαδικασία της λιπογένεσης όπως ακριβώς γίνεται και με την κατανάλωση αλκοόλ (Bray GA 2013). Επιπροσθέτως η φρουκτόζη αυξάνει την παραγωγή ουρικού οξέως αλλά και των τριγλυκεριδίων. Όσον αφορά στο γλυκαιμικό έλεγχο, όχι μόνο δεν τον βελτιώνει αλλά μακροπρόθεσμα τον χειροτερεύει καθώς προκαλεί αντίσταση στην ινσουλίνη. Τέλος, υπάρχουν αναφορές ότι η φρουκτόζη αυξάνει το οξειδωτικό στρες προκαλώντας κυτταρική δυσλειτουργία και γήρανση (Lustig RH 2013). Υπόνοιες υπάρχουν ότι η φρουκτόζη όπως και η ζάχαρη επιδρά στο κέντρο κέντρο ηδονής του εγκεφάλου και ως εκ τούτου το άτομο που την καταναλώνει εθίζεται σε αυτήν.

Συμπερασματικά, χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή στην συχνότητα κατανάλωσης φρουκτόζης ως υποκατάστατο ζάχαρης. Προτείνεται η κατανάλωση μικρότερης ποσότητας κοινής ζάχαρης ή η επιλογή μαύρης (ακατέργαστης) ζάχαρης σε φυσιολογική ποσότητα στα καθημερινά ροφήματα (1-1,5 κουταλιά του γλυκού) αντί για φρουκτόζη.

femail.gr

Τέλος στους μαύρους κύκλους


Τέλος στους μαύρους κύκλους με μία σπιτική μάσκα
Αποτελείται από φυσικά συστατικά
Η σωματική, αλλά και η ψυχική κούραση, αποτυπώνεται στο βλέμμα μας δημιουργώντας αντιαισθητικούς μαύρους κύκλους κάτω από τα μάτια, οι οποίοι μας κάνουν να δείχνουμε μεγαλύτερες από την πραγματική μας ηλικία. Ευτυχώς όμως πρόκειται για ένα πρόβλημα το οποίο έχει πολλές λύσεις που να βασίζονται σε φυσικά συστατικά.

Μία από αυτές είναι και η μάσκα από πατάτα και μαϊντανό.

Θα χρειαστείτε:

- 1 πατάτα
- 1/2 ματσάκι μαϊντανό
- 2 κομματάκια γάζα

Τρόπος παρασκευής:

Πλύνετε πολύ καλά την πατάτα και στην συνέχεια τρίψτε την με έναν τρίφτη. Ψιλοκόψτε τον μαϊντανό και προσθέστε τον στην τριμμένη πατάτα. Ανακατέψτε πολύ καλά τα δύο υλικά μέχρι να ομογενοποιηθούν και να γίνουν ένα ενιαίο μείγμα. Η μάσκα σας είναι έτοιμη.

Τρόπος εφαρμογής:

Πάρτε μία κουταλιά της σούπας από το μείγμα σας και τοποθετήστε το σε κάθε κομματάκι γάζας. Έπειτα, βάλτε τις γάζες πάνω στα μάτια σας και αφήστε τις να δράσουν για 20 λεπτά. Τέλος, ξεπλυθείτε με χλιαρό νερό και απλώστε την κρέμα ματιών σας.
beautetinkyriaki

Κεχρένιο κέικ

Κεχρένιο κέικ

Η λίστα με τα θετικά χαρακτηριστικά του κεχριού δεν τελειώνει! Αρκεί να πούμε πως ήταν η βασική τροφή της Πυθαγόρειας δίαιτας (όπως ονομαζόταν η χορτοφαγία μέχρι τον 19ο αιώνα όπου ο όρος αντικαταστάθηκε από τη «χορτοφαγική διατροφή), ήταν.. το κεχρί! Ένα κεχρένιο κέικ για όσους προσέχουν τη διατροφή τους αλλά και για όσους νηστεύουν!

• 500 γρ κεχρί
• 1 μπουκετάκι μπρόκολο
• 3-4 πολύχρωμες πιπεριές (κόκκινη, κίτρινη, πράσινη, πορτοκαλί)
• 1 ξερό κρεμμύδι
• 1 χλωρό κρεμμύδι
• Λίγο μαϊντανό
• 20- 30 αμύγδαλα αποφλοιωμένα
• 1 κ.γ. κιτρινόριζα
• 1 κομμάτι ρίζα τζίντζερ
• Ξύσμα και χυμό από ένα λεμόνι
• Θυμάρι
• Ελαιόλαδο
• Αλάτι
• Πιπέρι

Για τα λαχανικά (μπρόκολο, πιπεριές, κρεμμύδι, μαϊντανό): τα ψιλοκόβουμε σε μικρά κυβάκια.

Σοτάρουμε σε λίγο ελαιόλαδο το ψιλοκομμένο ξερό κρεμμύδι.
Αποσύρουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε αλάτι& πιπέρι, τα υπόλοιπα ψιλοκομμένα λαχανικά και ανακατεύουμε.

Για το κεχρί: Σε κατσαρόλα βάζουμε να βράσει νερό, σε τριπλάσια ποσότητα από το κεχρί (3 μέρη νερού προς ένα μέρος κεχρί).
Όταν το νερό πάρει βράση προσθέτουμε το κεχρί και όταν το νερό ξαναπάρει βράση, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε για 15 λεπτά.

Προσθέτουμε το τζίντζερ και την κιτρινόριζα και βράζουμε για 5 λεπτά ακόμα. Το κεχρί είναι έτοιμο!

Αποσύρουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε το μείγμα με τα λαχανικά, τα αμύγδαλα, το ελαιόλαδο και λίγο χυμό λεμόνι και ανακατεύουμε.
Λαδώνουμε ελαφρώς μια φόρμα για κέικ στην οποία μεταφέρουμε το μείγμα.

Πιέζουμε ελαφρώς με το πίσω μέρος ενός κουταλιού ώστε να απλωθεί ομοιόμορφα το μείγμα στη φόρμα.

Αφήνουμε όσο χρειαστεί ώστε να πέσει ελαφρώς η θερμοκρασία και έπειτα αναποδογυρίζουμε σε μια πιατέλα.

Προσθέτουμε από πάνω θυμάρι και ξύσμα λεμονιού.

lovecooking.gr

Πάμπλο Πικάσο


Pablo picasso 1.jpgΟ Πάμπλο Ντιέγο Χοσέ Φρανσίσκο ντε Πάουλα Χουάν Νεμοπουσένο Μαρία ντε λος Ρεμέδιος Σιπριάνο ντε λα Σαντίσιμα Τρινιδάδ Ρουίς αϊ Πικάσο ή απλά Πάμπλο Πικάσο (25 Οκτωβρίου 1881 - 8 Απριλίου 1973) ήταν Ισπανός ζωγράφος. Είναι ένας από τους κυριότερους Ισπανούς εκπροσώπους της τέχνης του 20ου αιώνα, συνιδρυτής μαζί με τον Ζωρζ Μπρακ του κυβισμού και με σημαντική συνεισφορά στη διαμόρφωση και εξέλιξη της μοντέρνας και σύγχρονης τέχνης.

Αν και ο Πικάσο ήταν πρώτα απ' όλα ζωγράφος (στην πραγματικότητα θεωρούσε ότι ένας καλλιτέχνης οφείλει να ζωγραφίζει για να μπορεί να θεωρηθεί αληθινός καλλιτέχνης), εργάστηκε επίσης με μικρά κεραμικά και χάλκινα γλυπτά, ενώ έγραψε ακόμη και ποιήματα. Ο ίδιος αυτοπροσδιοριζόταν και ως ποιητής λέγοντας "Je suis aussi un poète", δηλαδή "είμαι κι εγώ ένας ποιητής". Θεωρείται πως μέσα από τα ποιήματά του, ο Πικάσο εξέφρασε πιο έντονα την σχέση του με τον υπερρεαλισμό. Ξεκίνησε τη συγγραφή τους το 1934 και συλλογές αυτών δημοσιεύτηκαν αργότερα στα περιοδικά Cahiers d' Art (Τετράδια τέχνης) και La Caceta de Arte.

Το διασημότερο ίσως έργο του Πικάσο είναι η Γκερνίκα (ή Γκερνίκα, με λατινική απόδοση στα ελληνικά), η απεικόνιση του Γερμανικού βομβαρδισμού της πόλης της Ισπανίας Γκερνίκα. Αυτός ο μεγάλος καμβάς περιγράφει την απανθρωπιά, την βιαιότητα και την απόγνωση του πολέμου. Η διαδικασία της ζωγραφικής του πίνακα αποτυπώθηκε σε μια σειρά φωτογραφιών από τη διασημότερη ερωμένη του Πικάσσο, την Dora Maar, μια διακεκριμένη καλλιτέχνιδα. Η Γκερνίκα έμεινε κρεμασμένη στο Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης της Νέας Υόρκης για πολλά χρόνια και ο Πικάσο είχε δηλώσει πως δε θα επέστρεφε στην Ισπανία προτού αποκατασταθεί πλήρως η δημοκρατία. Το 1981 η Γκερνίκα επιστράφηκε στην Ισπανία και εκτέθηκε αρχικά στο Casón del Buen Retiro και κατόπιν στο Μουσείο ντελ Πράδο. Το 1992 ο πίνακας μεταφέρθηκε στην οριστική του θέση στο Εθνικό Μουσείο Τέχνης Βασίλισσα Σοφία στη Μαδρίτη, του οποίου έγινε το διασημότερο και σπουδαιότερο έκθεμα.

Ο Πικάσο ήταν εξαιρετικά ταλαντούχος ως ζωγράφος και ως σχεδιαστής, ακόμη και για τα δεδομένα των μεγαλύτερων καλλιτεχνών του κόσμου. Εργάστηκε εξίσου με ελαιογραφίες, υδατογραφίες, παστέλ, κάρβουνο, μολύβι και μελάνι. Απέδωσε σύνθετες σκηνές ως απλές γεωμετρικές μορφές στα έργα του Κυβισμού, αλλά δημιούργησε επίσης και μεγαλοπρεπή ρεαλιστικά πορτραίτα. Τα σκίτσα του με μελάνι και μολύβι φίλων του από την εποχή του Κυβισμού και κατόπιν, εκτιμούνται για την υποτιμημένη οικειότητα τους, και είναι παραδείγματα των δεξιοτήτων του. Ο Πικάσσο κινήθηκε με ευκολία στις τέχνες παρά την περιορισμένη ακαδημαϊκή του κατάρτιση (παρακολούθησε μόνο ένα έτος στη βασιλική ακαδημία της Μαδρίτης). Τα ταλέντα του αυξήθηκαν από μια αυστηρή αίσθηση καθήκοντος στην εργασία του, που κράτησε μέχρι τα τελευταία έτη της μακρόχρονης ζωής του. Πέθανε σε ηλικία 92 ετών το 1973 και τάφηκε δίπλα στην σύζυγο του Ζακλίν στον κήπο του κάστρου Βωβενάργκ, που του ανήκε, στο χωριό Βωβενάργκ της Γαλλίας.

http://el.wikipedia.org/wiki/Πάμπλο_Πικάσο

Καταΐφι με παγωμένη κρέμα ανθότυρου




Καταΐφι με παγωμένη κρέμα ανθότυρου

Η εξέλιξη του Κιουνεφέ

Mια δική μας παραλλαγή του γλυκού κιουνεφέ, ένα γλυκό που προέρχεται από τα βάθη της Ανατολής και φτιάχνεται στην Τουρκία με το όνομα Κιουνεφέ (Künefe). Έχουμε αφαιρέσει βούτυρο και ζάχαρη κι έχουμε βγάλει το τυρί από το κανταΐφι και το έχουμε μεταμορφώσει σε μια βελούδινη παγωμένη κρέμα.

• 350 γρ. φύλλο καταϊφιού
• 70 γρ φρέσκο βούτυρο

κρέμα:
• 400 γρ. ανθότυρο ανάλατο (οποιοδήποτε τυρί της αρέσκειας σας, αρκεί να είναι κρεμώδες και με σχετικά γλυκιά γεύση)
• 100 γρ. γιαούρτι
• 250 γρ. κρέμα γάλακτος
• 140 γρ. μέλι
• 1 κ.τ.γ. μαστίχα Χίου
• τρίμμα φιστίκι Αιγίνης ή καβουρδισμένου αμύγδαλου (κατά βούληση)

Σιρόπι:
• 250 ml νερό
• 170 ml μέλι
• 60 γρ. μαύρη ζάχαρη
• 1 λεμόνι (το χυμό του)
• 3-4 φύλα λουΐζας (προαιρετικά)

Στρώνουμε το καταΐφι σε μικρούς κύκλους και το περιχύνουμε με το βούτυρο που έχουμε λιώσει σε πολύ χαμηλή φωτιά, μέχρι να ξανθίσει.

Ψήνουμε στους 180 °C για 20' περίπου. Φτιάχνουμε το σιρόπι, βράζοντας τα υλικά για 5' σε μέτρια φωτιά.

Βγάζουμε το καταΐφι από το φούρνο και ρίχνουμε το σιρόπι ζεστό, μοιράζοντάς το προσεκτικά σε κάθε δίσκο με ένα κουτάλι.

Χτυπάμε τα υλικά του παγωτού στο μίξερ μέχρι να γίνουν μια ομοιογενής μάζα και τα παγώνουμε στην παγωτομηχανή.

Σερβίρεται αμέσως μόλις ετοιμαστεί. Το καταΐφι ζεστό (όχι καυτό) και το παγωτό μόλις ετοιμαστεί από την μηχανή.

Γαρνίρετε με τρίμματα φιστίκι Αιγίνης ή καβουρδισμένου αμύγδαλου.

glykokyriakis.gr

Διονύσιος Σολωμός


Ο Διονύσιος Σολωμός (8 Απριλίου 1798 - 9 Φεβρουαρίου 1857) ήταν Έλληνας ποιητής, περισσότερο γνωστός για τη συγγραφή του ποιήματος Ύμνος εις την Ελευθερίαν, οι πρώτες δύο στροφές του οποίου έγιναν ο εθνικός ύμνος της Ελλάδας. Κεντρικό πρόσωπο της Επτανησιακής σχολής, ο Διονύσιος Σολωμός θεωρήθηκε και θεωρείται ο εθνικός ποιητής της Ελλάδας, όχι μόνον γιατί έγραψε τον Εθνικό Ύμνο, αλλά και γιατί αξιοποίησε την προγενέστερη ποιητική παράδοση (κρητική λογοτεχνία, Δημοτικό τραγούδι) και ήταν ο πρώτος που καλλιέργησε συστηματικά τη δημοτική γλώσσα και άνοιξε τον δρόμο για τη χρησιμοποίησή της στη λογοτεχνία, αλλάζοντας ακόμη περισσότερο τη στάθμη της.[1] Σύμφωνα με τις απόψεις του δημιουργούσε «από τον ρωμαντισμό μαζί με τον κλασικισμό ένα [...]είδος μιχτό, αλλά νόμιμο[...]».[2][3]

Εκτός από τον Ύμνο εις την Ελευθερίαν, τα σπουδαιότερα έργα του είναι: Ο Κρητικός, Ελεύθεροι Πολιορκημένοι, Ο Πόρφυρας, Η Γυναίκα της Ζάκυθος, Λάμπρος. Το βασικό χαρακτηριστικό της ποιητικής παραγωγής του είναι η αποσπασματική μορφή: κανένα από τα ποιήματα που έγραψε μετά τον Ύμνο εις την Ελευθερίαν δεν είναι ολοκληρωμένο και με ελάχιστες εξαιρέσεις, τίποτα δεν δημοσιεύτηκε από τον ίδιο. Ο Κώστας Βάρναλης περιέγραψε εύστοχα την αποσπασματικότητα του σολωμικού έργου με τη φράση «...(Ο Σολωμός) πάντα τα έγραφε, αλλά ποτές του δεν τα έγραψε»

http://el.wikipedia.org/wiki/Διονύσιος_Σολωμός

Πώς να αντιμετωπίσεις το λόξιγκα!



Πώς να αντιμετωπίσεις το λόξιγκα!

Γιατί το παιδί έχει λόξιγκα; Πόσο το ενοχλεί; Τι μπορείς να κάνεις για να το βοηθήσεις; Ο παιδίατρος-νεογνολόγος Δρ. Σπύρος Μαζάνης σου εξηγεί!

Ο λόξιγκας είναι ένα πολύ συχνό φαινόμενο σε παιδιά αλλά και σε βρέφη λίγων μηνών. Μάλιστα περιγράφεται λόγξιγκας και σε έμβρυα όταν βρίσκονται στην κοιλιά της μαμάς τους, οι οποίες τον αντιλαμβάνονται σαν ένα χαρακτηριστικό κούνημα ή ήχο τους τελευταίους μήνες της κύησης.

Η συνηθισμένη συχνότητα του λόξιγκα είναι από 4-60 σκιρτήματα το λεπτό. Ο λόξιγκας συνήθως κρατά μερικά λεπτά ή μία έως 2 ώρες. Αν κρατήσει πάνω από 3 μέρες τότε λέμε ότι είναι χρόνιος. Αν διαρκέσει πάνω από ένα μήνα τότε θεωρείται μόνιμος.

Ο λόξιγκας δημιουργείται από τις επανειλημένες συσπάσεις ενός μυός του διαφράγματος, ο οποίος χωρίζει τα σπλάχνα και την κοιλιά από τα όργανα του θώρακα. Επειδή με τη σύσπαση του διαφράγματος προκαλείται και απότομο κλείσιμο των φωνητικών χορδών παράγεται ο χαρακτηριστικό ήχος του λόξιγκα.

Ποιες είναι οι αιτίες του λόξιγκα;

Σπάνια υποβόσκει κάποιο σοβαρό πρόβλημα και συνήθως είναι αθώες όπως:

1. Στα μικρά παιδιά και μωρά, επειδή η συνεργασία μεταξύ στομάχου και οισοφάγου είναι ανώριμη, η βαλβίδα που βρίσκεται μεταξύ στομάχου και οισοφάγου δεν κλείνει πολύ καλά και γι\' αυτό μετά το φαγητό, οπότε και διογκώνεται το στομάχι, έχουμε λόξιγκα.

2. Όταν ένα παιδί τρώει λάιμαργα και κάνει αεροφαγία μπορεί να προκαλέσει σπασμό του διαφράγματος και λόξιγκα.

3. Εάν το γάλα είναι πολύ ζεστό ή αντίθετα πολύ κρύο.

4. Εάν το παιδί κλαίει έντονα για πολλή ώρα.

5. Αν το παιδί γελάει έντονα και "κακαριστό".

6. Οι απότομες μεταβολές της θερμοκρασίας του σώματος ή του περιβάλλοντος, όπως τη στιγμή της αλλαγής της πάνας ή όταν κάνει μπάνιο.

7. Παθολογικές καταστάσεις όπως η γαστροοισοφαγική παλλινδρόμηση κ.ά.

Τι μπορείς να κάνεις για να σταματήσεις το λόξιγκα;

Ο λόξιγκας συνήθως δεν ενοχλεί το παιδί και βλέπουμε ότι μπορεί ακόμα και να κοιμάται. Αν θέλουμε να τον σταματήσουμε μπορούμε να το κάνουμε με δύο τρόπους:

1. Του δίνουμε να πιει διακεκομμένα γουλιές νερού ή χαμομηλιού ή γάλακτος με το μπιμπερό ή το ποτήρι.

2. Πιέζουμε και κουνάμε ελαφριά τη μύτη του πράγμα που συνήθως προκαλεί φτέρνισμα και μπορεί να σταματήσει το λόξιγκα.


Πότε ανησυχούμε;

Αν ο λόξιγκας είναι πολύ επίμονος μπορεί να δημιουργήσει πρόβλημα στη λήψη τροφών αλλά και στον ύπνο. Τότε ζητάμε τη βοήθεια του παιδιάτρου ή παιδοωτορινολαρυγγολόγου.

tlife.gr

Σήμερα ... 9/4



Δημοφιλείς αναρτήσεις