► Καταΐφι με παγωμένη κρέμα ανθότυρου
Η εξέλιξη του Κιουνεφέ
Mια δική μας παραλλαγή του γλυκού κιουνεφέ, ένα γλυκό που προέρχεται από τα βάθη της Ανατολής και φτιάχνεται στην Τουρκία με το όνομα Κιουνεφέ (Künefe). Έχουμε αφαιρέσει βούτυρο και ζάχαρη κι έχουμε βγάλει το τυρί από το κανταΐφι και το έχουμε μεταμορφώσει σε μια βελούδινη παγωμένη κρέμα.
• 350 γρ. φύλλο καταϊφιού
• 70 γρ φρέσκο βούτυρο
κρέμα:
• 400 γρ. ανθότυρο ανάλατο (οποιοδήποτε τυρί της αρέσκειας σας, αρκεί να είναι κρεμώδες και με σχετικά γλυκιά γεύση)
• 100 γρ. γιαούρτι
• 250 γρ. κρέμα γάλακτος
• 140 γρ. μέλι
• 1 κ.τ.γ. μαστίχα Χίου
• τρίμμα φιστίκι Αιγίνης ή καβουρδισμένου αμύγδαλου (κατά βούληση)
Σιρόπι:
• 250 ml νερό
• 170 ml μέλι
• 60 γρ. μαύρη ζάχαρη
• 1 λεμόνι (το χυμό του)
• 3-4 φύλα λουΐζας (προαιρετικά)
Στρώνουμε το καταΐφι σε μικρούς κύκλους και το περιχύνουμε με το βούτυρο που έχουμε λιώσει σε πολύ χαμηλή φωτιά, μέχρι να ξανθίσει.
Ψήνουμε στους 180 °C για 20' περίπου. Φτιάχνουμε το σιρόπι, βράζοντας τα υλικά για 5' σε μέτρια φωτιά.
Βγάζουμε το καταΐφι από το φούρνο και ρίχνουμε το σιρόπι ζεστό, μοιράζοντάς το προσεκτικά σε κάθε δίσκο με ένα κουτάλι.
Χτυπάμε τα υλικά του παγωτού στο μίξερ μέχρι να γίνουν μια ομοιογενής μάζα και τα παγώνουμε στην παγωτομηχανή.
Σερβίρεται αμέσως μόλις ετοιμαστεί. Το καταΐφι ζεστό (όχι καυτό) και το παγωτό μόλις ετοιμαστεί από την μηχανή.
Γαρνίρετε με τρίμματα φιστίκι Αιγίνης ή καβουρδισμένου αμύγδαλου.
glykokyriakis.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου