Κυριακή 14 Ιουλίου 2013

Η Στέργια Κάββαλου απαντά

http://www.ideostato.gr/2013/06/blog-post_4163.html

Τετάρτη, 19 Ιουνίου 2013

Η Στέργια Κάββαλου απαντά
στο Ερωτηματολόγιο του Προυστ


Ποιο είναι το κυρίαρχο γνώρισμα του χαρακτήρα σας; Παρορμητικότης, επιπολαιότης, διπολικότης.

Ποια αρετή ζηλεύετε σ' έναν άντρα; Όποια μου λείπει τη δεδομένη στιγμή.

Ποια αρετή ζηλεύετε σε μια γυναίκα; Το multitasking είναι αρετή, trust me.

Τι εκτιμάτε περισσότερο στους φίλους σας; Το ότι χαίρονται με τη χαρά μου.

Ποιο είναι το βασικό σας ελάττωμα; Με λες και αυτάρχα.

Ποια είναι η αγαπημένη σας ενασχόληση; Η παρατήρηση.

Ποια είναι η εικόνα που έχετε για την ευτυχία; Εξαρτάται από το νεοαποκτηθέν σου όνειρο.

Ποια είναι για εσάς η μεγαλύτερη δυστυχία; Το άγονο του πράγματος γιατί φέρνει πόνο. Και την γκρίνια πολλοί αγάπησαν, τον πόνο ουδείς.

Εάν δεν ήσασταν ο εαυτός σας, ποιος θα θέλατε να είστε; Ο κάθε τυχαίος περαστικός, για δευτερόλεπτα. 

Σε ποια χώρα θα θέλατε να ζείτε; Σε όλες από λίγο. Ξεκινώντας από το Σαν Σεμπαστιέν..

Το αγαπημένο σας  χρώμα; Τους τελευταίους μήνες, το βεραμάν. Τους επόμενους, σίγουρα κάποιο άλλο.

Το αγαπημένο σας λουλούδι; Γιασεμί, για το άρωμά του.

Το αγαπημένο σας πουλί; Αυτά που βλέπαμε στα καρτούν να τραγουδάνε ολόχαρα και θεόφαλτσα στα κλαριά τους φροντίζοντας τα μικρά τους.

Ποιοι είναι οι αγαπημένοι σας συγγραφείς; Τένεσι Ουίλιαμς, Χένρι Μίλερ. Κάνουμε καλό παρεάκι.

Ποιοι είναι οι αγαπημένοι σας ποιητές; Μίλτος Σαχτούρης, Αν Σέξτον και ο ποιητής της τυχαίας ανακάλυψης.

Οι αγαπημένοι σας λογοτεχνικοί ήρωες; Συμπαθώ τον 24χρονο δολοφόνο Ρομπέρτο Τσούκο από το ομώνυμο θεατρικό του Μπερνάρ Μαρί Κολτές. 

Οι αγαπημένες σας λογοτεχνικές ηρωίδες; Μπλανς Ντυμπουά, Κυρία Κλοκλό. Σου είπα πως δεν μου αρέσει η λέξη ήρωας;

Οι αγαπημένοι σας συνθέτες; Όσοι δεν γράφουν πλαστική μουσική. Μπαχ, Αγγελάκας και λοιπά ψυχοσυγγενικά.

Οι αγαπημένοι σας ζωγράφοι; Ό,τι δεν έχει λέξεις, σπάνια με συγκινεί. Θα πω την τελευταία μου ανακάλυψη, ο δουβλινέζος Jack Butler Yeats.

Οι ήρωες σας από την πραγματική ζωή; Μάνα μητέρα μαμά. Daddy cool. Μιλάμε ότι οι άνθρωποι έχουν αντοχή όχι αστεία. Όσο για τους άλλους, αρκεί να είσαι survivor. Η διορατικότητα είναι στα plus. Στην αληθινή αλήθεια όποιος μπορεί να βγάλει τη μέρα, μπορεί και να βαφτιστεί ήρωας. ΠΡΟΣΟΧΗ: στο heroine είναι η μπερδεψιά.

Ποιες ιστορικές προσωπικότητες αντιπαθείτε περισσότερο; Όλους τους εγωπαθείς, κληρονομικούς και ψυχασθενείς εξουσιαστές. Τους λες και δυνάστες.

Οι αγαπημένες σας ηρωίδες από την παγκόσμια ιστορία; Τα γυναικόπαιδα που περνούσαν απαρατήρητα στις σχολικές σελίδες της Ιστορίας.

Το αγαπημένο σας φαγητό και ποτό; Αγαπημένο είναι το φαγητό που όταν το λιγουρεύεσαι, έρχεται εμπρός σου. Η σχέση μου με τα πόσιμα περιορίζεται στις ρακές και τη χρόνια κατανάλωση coca cola light.

Τα αγαπημένα σας ονόματα; Δημήτρης, Σεμπαστιέν, Γκιγιόμ, Συμεών, Μίκα, Όλγα, Μαρτίν, Οριάν. Άντε να βάλουμε κι ένα πρόσωπο, Γιώργος.

Τι μισείτε περισσότερο; Ό,τι μου προκαλεί εμετό. Από συκωτάκια μέχρι κρατική βία.

Ποιο ιστορικό στρατιωτικό γεγονός θαυμάζετε περισσότερο; Δεν είμαι κατά της βίας αλλά θα θαυμάσω τις μέρες που θα είναι λιγότερο μιλιτέρ. OK, η γαλλική επανάσταση είναι στα sos. Άμα με ρωτήσεις σε 40 χρόνια, μπορεί και να σου πω αυτό που συμβαίνει τώρα στην Τουρκία.

Με ποιο φυσικό ταλέντο θα θέλατε να είστε προικισμένος; Μικρή ανέβαινα στα πεζούλια φωνάζοντας «Τόσο ψηλή θα γίνω!» Αργότερα που ζημιώθηκα από την ίδια μου τη βιασύνη, ευχήθηκα για λίγη υπομονή. Αν μπορούσα και να τραβήξω και μια ίσια γραμμή στο χαρτί, θα ήταν αρκετά cool.

Με ποιον τρόπο θα επιθυμούσατε να πεθάνετε; Wrong question αλλά μη με δολοφονήσουνε κιόλας.

Σε ποια πνευματική κατάσταση βρίσκεστε αυτό τον καιρό; Τσίτας της τάξεως 5-6 μποφόρ.

Σε ποια λάθη δείχνετε τη μεγαλύτερη επιείκεια; Του εαυτού μου ή των άλλων; Define λάθη. Πάντως εμένα όλα μου τα συγχωρώ.

Το αγαπημένο σας απόφθεγμα; Πολύ θα ήθελα να έχω κάποιο μότο, αλλά δεν. Όμως ο καρυωτακικός στίχος που ακολουθεί, ποτέ δεν έφυγε από το σώμα μου. «Είμαστε κάτι διάχυτες αισθήσεις, χωρίς ελπίδα να συγκεντρωθούμε. Στα νεύρα μας μπερδεύεται όλη η φύσις».


* Η Στέργια Κάββαλου γεννήθηκε τον Μάρτη του 1982 στην Αθήνα. Είναι πεζογράφος, συγγραφέας παιδικών βιβλίων και μεταφράστρια. Η συλλογή διηγημάτων της «Αλτσχάιμερ Trance» από τις εκδ. ΤΕΤΡΑΓΩΝΟ ήταν υποψήφια στην κατηγορία Πρωτοεμφανιζόμενου Συγγραφέα του λογοτεχνικού περιοδικού ΔΙΑΒΑΖΩ 2011. Συμμετείχε στον 1ο φεστιβάλ Νέων Λογοτεχνών του ΕΚΕΒΙ μετά από πρόταση του ίδιου περιοδικού. Το 2012 έλαβε υποτροφία ενθάρρυνσης από το CNL (Εθνικό Κέντρο Βιβλίου της Γαλλίας) για το επόμενο βιβλίο της με τίτλο «Αντίστροφα-love will tear us apart» Το Ιούνιο του 2013 κυκλοφορεί η πρώτη της ποιητική συλλογή «πλαστική άνοιξη» από τις εκδόσεις ΕΚΑΤΗ.

www.stergia.yolasite.com

Το Λινάρι και οι χρήσεις του

Το Λινάρι και οι χρήσεις του


http://www.back-to-nature.gr/2013/01/blog-post_25.html

Το Λινάρι και οι χρήσεις του

Το λινάρι είναι  ένα από τα αρχαιότερα  φυτά που καλλιέργησε ο άνθρωπος με σκοπό την κατασκευή  νημάτων για την παραγωγή υφασμάτων. Πέραν όμως από την χρήση του σαν κλωστικό φυτό,  έγινε ιδιαίτερα γνωστό και για τις θεραπευτικές ιδιότητες των σπόρων του. Η μεγάλη σημασία αυτού του αρχαίου ιατρικού φυτού φαίνεται άλλωστε και από την λατινική του ονομασία linus usitatissimus, που σημαίνει «λινάρι το χρησιμότατο». Η ελαφρά γλυκιά γεύση τους σε συνδυασμό με την υψηλή περιεκτικότητα τους σε ωφέλιμα για την υγεία θρεπτικά συστατικά καθιστούν τους σπόρους του λιναριού μια σύγχρονη θαυματουργή τροφή η οποία δεν θα πρέπει να λείπει από το σύγχρονο διαιτολόγιο του ανθρώπου.
Ο λιναρόσπορος και το λάδι που προκύπτει από την έκθλιψη του -το λιναρέλαιο- έχουν σημαντικές αντιοξειδωτικές ιδιότητες. Ο λιναρόσπορος έχει μια ελαφρά γλυκιά γεύση και κυκλοφορεί σε τρεις τύπους: Ο σκούρος που είναι αυτός που παράγεται χωρίς καμία επεξεργασία, ο αποφλοιωμένος που διακρίνεται από το  ανοιχτό ξανθό του χρώμα και γενετικά τροποποιημένος που έχει  ένα πορτοκαλοκόκκινο χρώμα.


Το λινάρι  (Linum usitatissimum) είναι ένα φυτό που ανήκει στην οικογένεια  Linaceae. Καλλιεργούνται δύο τύποι λιναριού.
  • Το λινάρι που καλλιεργείται για την παραγωγή σπόρου από τον οποίο παράγεται έλαιο. το είδος  αυτό είναι βραχύκορμο.
  • Το λινάρι που καλλιεργείται για παραγωγή ινών. Το είδος αυτό είναι πιο υψηλόκορμο και με μικρότερο αριθμό διακλαδώσεων.
Το λινάρι είναι φυτό που κατάγεται από περιοχές της Ασίας και ίσως από  τις Ινδίες.
Η Ρωσία είναι η μεγαλύτερη παραγωγός χώρα λιναριού στον κόσμο με 250-300.000 τόνους ετησίως που από τελεί το 25% της παγκοσμίου παραγωγής. Άλλες χώρες που καλλιεργούν λινάρι είναι η Γαλλία, οι Ινδίες, η Λιθουανία. Στην Ελλάδα η καλλιέργεια είναι μικρή και κυρίως καλλιεργείται στην Μεσσηνία κυρίως για παραγωγή λιναρόσπορου. Το κλίμα αν και δεν ευνοεί πολύ την παραγωγή πολύ καλής ποιότητας ίνας και για αυτό σήμερα δεν καλλιεργείται στην Ελλάδα το λινάρι που έχει σκοπό την παραγωγή ινών.

Η μορφολογία του φυτού

Το λινάρι είναι ένα ετήσιο ποώδες φυτό που όμως στις κλωστικές ποικιλίες μπορεί να φθάσει το 1,5 μέτρο.   Το ριζικό σύστημα του λιναριού μπορεί να επεκταθεί σε βάθος 1-1,2 μέτρα και έχει πολλές διακλαδώσεις.  Ο βλαστός του διακλαδίζεται επάνω από το έδαφος σε δύο ή τρεις βλαστούς. Οι τελευταίες διακλαδώσεις φέρουν φύλλα και καρποφόρα όργανα. Σε γενικές γραμμές δεν είναι επιθυμητές οι πολλές διακλαδώσεις στο λινάρι που καλλιεργείται για παραγωγή ινών.
Τα φύλλα του λιναριού είναι απλά, άμισχα, ακέραια, με σχήμα λογχοειδές. Τα άνθη του εμφανίζονται σε βότρεις που αναπτύσσονται στις άκρες των διακλαδώσεων. Είναι άνθη ερμαφρόδιτα τα οποία έχουν 5 πέταλα με χρώμα κυανό, 5 σέπαλα, 5 στήμονες και ένα ύπερο με 5 καρπόφυλλα.. ο καρπός του λιναριού είναι κάψα, που περιέχει 5 καρπόφυλλα και μέχρι 10 σπόρους.
Οι σπόροι του λιναριού περιέχουν έλαιο σε ποσοστό 35-45%  και πρωτεΐνη 20-25%. Οι σπόροι του έχουν σχήμα ελλειψοειδές με λεία και γυαλιστερή επιφάνεια. Το χρώμα του σπόρου ποικίλει ανάλογα με την περιεκτικότητα σε χρωστική που περιέχει. Οι σπόροι που χρησιμοποιούνται για παραγωγή ελαίου, έχουν μεγαλύτερες διαστάσεις.
Ο λιναρόσπορος είναι πλούσιος σε λίπη 30-40%, πρωτεΐνες 20-25%, ινώδεις ουσίες 20-25%, 4-8% υγρασία, τέφρα 3-4%.
Το έλαιο του λιναριού περιέχει βιταμίνες, Α, Β, D και Ε, ιχνοστοιχεία και αμινοξέα.
Το λινάρι πολλαπλασιάζεται με σπόρο.
Τα εδάφη στα οποία αναπτύσσεται το λινάρι είναι τα βαριά πηλώδη έως μέσης συστάσεως  που συγκρατούν υγρασία. Επειδή δεν έχει πολύ ανεπτυγμένο ριζικό σύστημα δεν αναπτύσσεται καλά σε αμμώδη εδάφη που δεν συγκρατούν αρκετή υγρασία. Χαρακτηριστικό του φυτού αυτού είναι ότι ανέχεται την αυξημένη αλατότητα του εδάφους. Γενικά αναπτύσσεται καλά σε εδάφη που έχουν καλή στράγγιση με ρΗ γύρω από 6.


Η καλλιέργεια του λιναριού συνήθως εντάσσεται σε μία αμειψισπορά μαζί με σιτηρά ή αραβόσιτο. Μεταξύ δύο διαδοχικών καλλιεργειών λιναριού στο ίδιο χωράφι πρέπει να περνάνε τουλάχιστον 3 χρόνια ώστε να μειώνονται οι κίνδυνοι  από διάφορες ασθένειες εδάφους, όπως είναι η ριζοκτόνια το φουζάριο, κλπ.
Πριν από την σπορά γίνεται ένα όργωμα σε βάθος 25-30 εκατοστά και ένα φρεζάρισμα ώστε να γίνει το έδαφος κατάλληλο για να δεχθεί την σπορά.
Η σπορά γίνεται όταν η θερμοκρασία του εδάφους είναι μεγαλύτερη των 8ο C, που είναι  στα τέλη Απριλίου με τις αρχές Μαΐου. Η ποσότητα του σπόρου που χρησιμοποιείται είναι 3-4 κιλά το στρέμμα, το δε βάθος της σποράς είναι 2-3,5 εκατοστά.
Το λινάρι είναι μία καλλιέργεια που μπορεί να καλλιεργηθεί και χωρίς άρδευση εφόσον υπάρχει ικανοποιητική υγρασία στο έδαφος λόγω της κανονικής κατανομής των βροχοπτώσεων.  Σε περίπτωση περιοχών που επικρατεί ξηρασία πρέπει να γίνεται άρδευση, στην αρχή μετά το φύτρωμα, στην περίοδο της ανθήσεως και του γεμίσματος των καρπών.
Εφόσον υπάρχει η κατάλληλη ποσότητα αζώτου το λινάρι αναπτύσσεται κανονικά. Αντίθετα οι μεγάλες ποσότητες αζωτούχων λιπασμάτων ευνοούν το πλάγιασμα των φυτών και την ευαισθησία στις ασθένειες. Η βιολογική λίπανση με χλωρή λίπανση ψυχανθών είναι καλή λίπανση για το λινάρι.
Φωσφορική και καλιούχος λίπανση συνήθως δεν γίνεται  εκτός των περιπτώσεων που το έδαφος είναι πολύ ελλειμματικό.
Το λινάρι είναι ευαίσθητο στην έλλειψη  ψευδαργύρου και για αυτό τον λόγο γίνεται λίπανση με θειικό ψευδάργυρο.

Η συγκομιδή
Η συγκομιδή του λιναριού γίνεται όταν πέσουν τα φύλλα του ένα περίπου μήνα μετά την εμφάνιση των ανθέων του.
Ο χρόνος της συγκομιδής εξαρτάται  από τις καιρικές συνθήκες αλλά και από την τελική χρήση του προϊόντος. Σε γενικές γραμμές οι πρώιμες καλλιέργειες αφορούν καλλιέργειες για παραγωγή ινών. Γίνονται  σε περιόδους που οι σπόροι είναι ανώριμοι, ώστε να μεγιστοποιηθεί η παραγωγή των ινών.
Οι όψιμες καλλιέργειες αφορούν την παραγωγή σπόρων αλλά και ινών.
Το λινάρι συγκομίζεται με θερισμό όταν ωριμάσουν το 75% των καψών που αποκτούν ένα χαρακτηριστικό καφέ χρώμα και στην συνέχεια με μία αλωνιστική μηχανή λαμβάνεται ο σπόρος αφού βέβαια έχει μειωθεί η υγρασία ή γίνεται θεριζοαλωνισμός εφόσον η υγρασία των σπόρων έχει πέσει αρκετά.
Η καταπολέμηση των ζιζανίων μπορεί να γίνει με το κατάλληλο ζιζανιοκτόνο ή με μηχανικά μέσα.

Εχθροί και ασθένειες
Το λινάρι προσβάλλεται από διάφορες ασθένειες εδάφους. Οι περισσότερες  από τις νεότερες  ποικιλίες που κυκλοφορούν στο εμπόριο είναι ανθεκτικές στη φουζαρίωση και την σκωρίαση, ενώ σε μερικές ποικιλίες υπάρχει πρόβλημα από την ριζοκτόνια

Οι χρήσεις
Το λινάρι παλαιότερα  καλλιεργούνταν  στην Ελλάδα με στόχο την παραγωγή  αποκλειστικά   των ινών.
Σήμερα, ωστόσο, οι συνθήκες έχουν αλλάξει και η καλλιέργεια του λιναριού έρχεται σαν εναλλακτική καλλιέργεια  σε αντικατάσταση του βαμβακιού  που απαιτεί πολύ νερό αλλά και χημικά φυτοφάρμακα εξαιτίας των εχθρών και ασθενειών  που το προσβάλλουν. Επίσης , το λινάρι φαίνεται ότι τα τελευταία χρόνια έχει ζήτηση  στην παγκόσμια αγορά.
Το λινάρι μπορεί να αξιοποιηθεί με πολλούς τρόπους:
Α) Στην ανθρώπινη κατανάλωση
Από τα αρχαία χρόνια το λινάρι χρησιμοποιήθηκε σαν τρόφιμο αλά και σαν καθαρτικό. Τα τελευταία χρόνια στις ΗΠΑ κυκλοφορούν 200 διαφορετικά προϊόντα που περιέχουν λινάρι ή συστατικά λιναριού.  Ο σπόρος του είναι πλούσιος σε δύο πολυακόρεστα λιπαρά οξέα το α-λινολενικό οξύ  (ω-3) και το λινελαικό οξύ (ω-6).
Β) σαν εδώδιμο έλαιο
Χρησιμοποιείται άμεσα σαν εδώδιμο έλαιο σε μικρές ποσότητες, επειδή  λόγω του ότι περιέχει μεγάλη ποσότητα από  πολυακόρεστα λιπαρά οξέα, οξειδώνεται πολύ εύκολα και δεν μπορεί να διατηρηθεί πολύ. Εξαιρετικά ωφέλιμο, παράλληλα, αποδεικνύεται και το εδώδιμο λινέλαιο το οποίο έχει πολλές ευεργετικές ιδιότητες και βοηθά στην καταπολέμηση της κακής χοληστερίνης, γι’ αυτό και το βρίσκουμε σε όλα τα καταστήματα υγιεινής διατροφής.
Γ) για παραγωγή ινών
Από τα αρχαία χρόνια το λινάρι χρησιμοποιείται για την παραγωγή των ινών. Τα  νεώτερα χρόνια αποτελεί επίσης ένα βασικό φυτό στην ανάπτυξη της κλωστοϋφαντουργίας.  Οι ίνες του παράγονται με επεξεργασία των στελεχών των φυτών με παραμονή τους στο νερό για 10-12 ημέρες.  Στην συνέχεια αποξηραίνονται και με ειδικές μηχανές γίνεται ο αποχωρισμός των ινών από τους βλαστούς. Οι ίνες αποτελούν το 10-20% των βλαστών. Τα νεώτερα χρόνια αναπτύχθηκαν νέες μέθοδοι για τον αποχωρισμό των ινών με την χρήση των κατάλληλων ενζύμων. Οι ίνες του λιναριού διακρίνονται σε κοντές και μακριές. Η μακριά ίνα χρησιμοποιείται για την κατασκευή υψηλής αξίας προϊόντων ενώ η κοντή  χρησιμοποιείται για την κατασκευή προϊόντων μικρότερης αξίας, όπως καλύμματα, στρώματα, τάπητες, κλπ.
Δ) σαν ζωοτροφή
Χρησιμοποιούνται οι σπόροι ολόκληροι ή τα συμπληρώματα λαδιού ή η πίτα από το λινάρι  σαν ζωοτροφές από τα μηρυκαστικά αλλά και από τα κατοικίδια  ζώα (σκυλιά, γάτες). Χρησιμοποιείται σαν ζωοτροφή το έλαιο αναμεμιγμένο με διάφορα άλευρα σιτηρών και δίνεται σαν πρόσθετο του σιτηρεσίου επειδή είναι πλούσιο σε ιχνοστοιχεία.
Ε) για βιομηχανική χρήση
Τα έλαια του λιναριού μετά από μία διαδικασία που ονομάζεται «ξήρανση» χρησιμοποιούνται στην παραγωγή βερνικιών, λαδόπανων, μελανιών για εκτυπωτές,  κλπ. Το έλαιο του λιναριού χρησιμοποιείται σαν πρόσθετο σε χρώματα ζωγραφικής. Επίσης χρησιμοποιείται για το λουστράρισμα επίπλων δίνοντας τους στιλπνή και λαμπερή επιφάνεια. Το λινέλαιο χρησιμοποιείται στην παραγωγή υλικών για κάλυψη των δαπέδων.

Παραδοσιακή ιατρική

Αν και σήμερα στην πράξη πολύ λίγο χρησιμοποιείται ο λιναρόσπορος για θεραπευτικούς σκοπούς, κατά το παρελθόν η χρήση του ήταν αρκετά διαδεδομένη. Η παραδοσιακή  ιατρική, χρησιμοποιούσε τους λιναρόσπορους επειδή είχαν γίνει γνωστές οι  φαρμακευτικές ιδιότητες του λιναρόσπορου. Τα τελευταία χρόνια έγιναν πολλές επιστημονικές εργασίες από την  σύγχρονη ιατρική, καθώς και από τη διατροφική έρευνα. Οι έρευνες αυτές κατέδειξαν  την μεγάλη αξία του  λιναρόσπορου και των προϊόντων του ως πολύτιμα διατροφικά-φαρμακευτικά προϊόντα που δικαιώνουν την παραδοσιακή ιατρική. Η  χρήση του λιναρόσπορου σε πυώδη σπυριά υπό μορφή καταπλάσματος ήταν από τις πιο συνηθισμένες φαρμακευτικές του χρήσεις. Σαν υπακτικό, οι σπόροι έχουν και θεραπευτική επίδραση διότι ρυθμίζουν και τακτοποιούν τις κενώσεις. Το αφέψημα κάνει καλό στα βρογχικά, στην πνευμονία, στις πέτρες της χολής, στους ρευματικούς πόνους, καθώς και σε κάθε είδος φλεγμονές.

Οικονομικά στοιχεία
Το κόστος εγκατάστασης είναι γύρω στα 80- 100€ το στρέμμα. Οι αποδόσεις των ποικιλιών του λιναριού που κυκλοφορούν στην αγορά, σήμερα είναι πολύ ικανοποιητικές, φθάνουν τα 200 κιλά σπόρου ανά στρέμμα και οι τιμές που μπορούν να πετύχουν οι καλλιεργητές του είναι ικανοποιητικές.
Σε περίπτωση βιολογικής καλλιέργειας οι τιμές του σπόρου μπορεί να φθάσουν και τα 4€ το κιλό.
Η τιμή του λιναρέλαιου είναι  5 – 7 ευρώ  το λίτρο  για βιομηχανική χρήση και 10 – 15 ευρώ το λίτρο το εδώδιμο λιναρέλαιο.

Από Κάσσανδρος  Γάτσιος
Γεωπόνος-Σύμβουλος Επιχειρήσεων
Εταιρεία SYMAGRO

Όταν λες σ'αγαπώ





Όταν λες σ'αγαπώ
δε λες ψέματα
Ποθείς.
Το πώς δεν ξέρεις .

Το κορμί είναι μικρό
κι η καρδιά σου τεράστια
Την ξεχνάς.Σέ ξεχνάς.
Ή τουλάχιστον
να σε σκοτώσεις
παλεύεις......

Κανείς Θεός
ρέστα για λάθη σου
δε θα ζητήσει.
Τουλάχιστον
όχι ο δικός μου.
Εκείνος ξέρει
πώς είσαι Άνθρωπος.
Εσύ το ξεχνάς.

Τον πλησιέστερο πλησίον
μίσησες φριχτά
Εσένα.
Επειδή σου ζητούσε
αγάπη.Συγχώρεση.

Υποκατάστατα
Σέξ,γνώση,αλκοόλ
ηρωίνη,
μια θέση στον ήλιο ............
..............................
Πώς ν'απαριθμήσεις;
Χιλιάδες οι λέξεις
Ψευτοπαράδεισοι άπειροι.

Να υποδύεσαι
το θύμα.
Συμφέρει.
Ο παράλυτος
Ν'αντέξεις πώς
το «ἀφέωνταί σοι αἱ ἁμαρτίαι''
''ἆρον τόν κραββατόν σου και περιπάτει;
Ποιόν θά'χεις να σε τιμωρεί;
Που είσαι άνθρωπος......
Και σφετερίζεσαι
τη θέση
ανύπαρκτου θεού.
Οι γονείς σου πέθαναν
Χρόνια.....

Θαυμάζεις τα έργα
Κυνηγός των θαυμάτων
Εσένα που υπάρχεις
σε ξέχασες.
Κακομοίρη....
Τί σέρνεσαι;

Πόσα ψωμιά πήρες
να πουλήσεις
τη γλώσσα σου;
Την πατρίδα σου πόσα
ψωμιά την εκτίμησες;
Τον Θεό σου
το ξέρουμε
Αργύρια τριάντα.
Φαντάζουν οι ξένοι
πιο όμορφοι
Ε.Δεν σου ζητάνε εκείνοι
νά'σαι Ελεύθερος.
Να μήν προσκυνάς.
Ούτε Αυτόν
Αν δεν θέλεις.
Ιλαρόν δότη αγαπά ο Θεός.

Έχεις αυτοκτονήσει.
Τό κατάλαβες;
Αναστήσου
όσο είναι καιρός.
Όσο υπάρχεις...

Καλό κι αυτό
Επειδή κάποτε
το τηλέφωνο
ήταν κρεμασμένο στον τοίχο
απαρνιέσαι το κινητό
Λές:Ω!Κρόνε

.............................

σκέψεις....


Πίνακας:Alexandra Manukyan
' Undying Death', oil on canvas

"Οδοιπορίας το Ανάγνωσμα"

εκδόσεις Κουκούτσι.

Στα πλαίσια του καθιερωμένου (πλέον) , που συντροφεύει, μεταξύ άλλων, την ανάγνωση των θερινών τευχών του περιοδικού τα τελευταία δύο χρόνια, φιλοξενείται η χώρα της Ιαπωνίας και το εκτενές κείμενο του Φώτη Καγγελάρη. Παραθέτουμε ένα απόσπασμα:

Αν μπορούμε να πούμε ότι η Αφρική είναι η τελευταία ήπειρος που αποδίδει με ελεύθερη έκφραση την σχέση του ανθρώπου με την φύση και η Λατινική Αμερική, η τελευταία ήπειρος που πιστεύει συναισθηματικά στις παλιές αξίες της λαϊκής αξιοπρέπειας, τότε, η τελευταία ήπειρος, και λέω ήπειρος και όχι χώρα παρ’ ότι βρίσκεται στην Ασία, αλλά, τόσο ξεχωριστή από τις υπόλοιπες χώρες της Ασίας που από μόνη της συγκροτεί μια ήπειρο κουλτούρας αφού, μόνον σ’ αυτή συμβαίνουν όσα θα δούμε, η τελευταία ήπειρος, λοιπόν, που η Τελετουργία καταλαμβάνει τα πάντα στη ζωή του ανθρώπου, ανεξαρτήτου τάξης, φύλου, ηλικίας, τόπου, αυτή είναι η Ιαπωνία.
Στην Ιαπωνία, όπως θα ξέρουμε, όσοι την έχουμε επισκεφτεί, διαβάσει, ή απλώς έχετε περάσει ένα βράδυ σ’ ένα ιαπωνικό εστιατόριο, τα πάντα υπακούουν σε κώδικες, αρχές, εθιμοτυπίες, σύμβολα που διαδέχονται το ένα το άλλο έτσι που να συγκροτούν την ίδια τη διαδικασία της τελετής, το ίδιο το γεγονός. Τόσο που, το ίδιο το γεγονός, αυτό που συμβαίνει, χάνεται μέσα στην τελετή της διαδοχής των συμβολικών κινήσεων που το συγκροτούν και το εκφράζουν.
Τίποτα δεν είναι αφημένο στην τύχη του. Φαινομενικά δεν υπάρχει πουθενά κενό, αφού τα πάντα βρίσκονται, σε μια αυστηρή, θα λέγαμε άκαμπτη νομοτέλεια από τις πιο μικρές καθημερινές κινήσεις, το χαμόγελο, την υπόκλιση, το ντύσιμο, ως την πρώτη νύχτα του γάμου του αυτοκράτορα, τους Κήπους Ζεν, την Ικεμπάνα …

Σε τι αποσκοπεί αυτή η τελετουργία; Ποιο το νόημά της; Γιατί επεβίωσε μόνο στην Ιαπωνία ως τις μέρες μας; Τι έχει να πει για τη ζωή του Δυτικού ανθρώπου του 21ου αι.; Κατ’ αρχάς, για να καταλάβουμε καλύτερα περί τίνος πρόκειται ας δούμε μερικά παραδείγματα που θα μας βοηθήσουν στην ανάλυσή μας. Ας πάρουμε για παράδειγμα, τη γνωστή τελετή του Σούμο κι ας δούμε πώς αρχίζει ο αγώνας:…….

Παλαμίδα σαβόρε

Παλαμίδα σαβόρε
Η παλαμίδα (και όχι μόνο ) σε μια μυρωδάτη πεντανόστιμη σάλτσα!
 
 
Το δεντρολίβανο , το αρισμαρί όπως το λέμε στην Κρήτη,  είναι από τα αγαπημένα μυρωδικά της κουζίνας
μας. Σε ψητά και σε τηγανητά δίνει ιδιαίτερο άρωμα και χαρακτηριστική γεύση. Ο
συνδυασμός του με ξύδι είναι από τους ωραιότερους και είναι αυτός που
χαρακτηρίζει τη σάλτσα σαβόρε.

 
 
Από μια «βόλτα» στο διαδίκτυο είδα ότι σε πολλές
περιοχές σαβόρε ή σαβόρο λένε μια σάλτσα που περιέχει και ντομάτα. Συνηθίζεται
πολύ στα Ιόνια νησιά . Η κρητική εκδοχή είναι μάλλον παλαιότερη αφού η ντομάτα μπήκε σχετικά πρόσφατα στο ελληνικό εδεσματολόγιο, μόλις το 1818. Ίσως η συνταγή να έχει ιταλική προέλευση όπως δηλώνει
η ονομασία της.

 
 
Με ξύδι λοιπόν , μ’ αρισμαρί κι αλεύρι αρτύζουμε από χοχλιούς και τηγανητά λαχανικά ως συκώτι και ψάρια. Αυτή η νόστιμη σάλτσα είναι εκτός των άλλων και
εξαιρετικό συντηρητικό.

Τα «σαβοριασμένα» ψάρια και το συκώτι διατηρούνται 2-3 μέρες
σαν φρέσκα. Γι αυτό και συνηθιζόταν πολύ στην προ ψυγείων εποχή. Επίσης χρησιμοποιείται
για να φρεσκάρει μεσημεριανά τηγανητά ψάρια. Ταιριάζει με όλα σχεδόν τα ψάρια
αλλά περισσότερο με τα λιπαρά.

 
 
Παλαμίδες, σαβρίδια, φρίσσες αλλά και μεγαλούτσικες γόπες και όλα τα ψάρια που τηγανίζονται σε φέτες αποκτούν άλλη γεύση με το ξύδι και το αρισμαρί. Προσωπικά, δεν τρώγω παλαμίδα μαγειρεμένη με άλλο
τρόπο. Αφήστε δε τη νοστιμιά που δίνει στο ψωμί αν δεν φοβηθούμε τις θερμίδες
και το απολαύσουμε μουσκεμένο στο σκουρόχρωμο υγρό…

 
 
 
Υλικά:
 
Παλαμίδα ή άλλο ψάρι  (το δικό μου ήταν 700 γραμμάρια, χωρίς το
κεφάλι)
Αλεύρι για το αλεύρωμα της παλαμίδας
Αλάτι
Ελαιόλαδο για το τηγάνισμα
2 κουταλάκια αρισμαρί (δεντρολίβανο)
1/3 -1/2 κούπας ξύδι
 
Επί το έργον:
 

Δημοφιλείς αναρτήσεις