Δευτέρα 21 Οκτωβρίου 2013

Για να μην κιτρινίσει το κουνουπίδι

Απλές λύσεις.
Φωτογραφία: ► Για να μην κιτρινίσει το κουνουπίδι κατά το βράσιμο

Όταν μαγειρεύετε κουνουπίδι, προσθέστε λίγο γάλα στο αλατισμένο νερό. Αυτό θα κάνει το κουνουπίδι να κρατήσει το  φωτεινό λευκό του χρώμα που έχει πριν το βράσιμο.
 
Όταν είναι έτοιμο- και πριν το σερβίρετε- βουτήξτε το κατευθείαν σε κρύο νερό, προκειμένου να "παγώσει" αμέσως η διαδικασία βρασίματος και να διατηρηθούν ολόκληρα τα κομμάτια.
Για να μην κιτρινίσει το κουνουπίδι κατά το βράσιμο

Όταν μαγειρεύετε κουνουπίδι, προσθέστε λίγο γάλα στο αλατισμένο νερό. Αυτό θα κάνει το κουνουπίδι να κρατήσει το φωτεινό λευκό του χρώμα που έχει πριν το βράσιμο.

Όταν είναι έτοιμο- και πριν το σερβίρετε- βουτήξτε το κατευθείαν σε κρύο νερό, προκειμένου να "παγώσει" αμέσως η διαδικασία βρασίματος και να διατηρηθούν ολόκληρα τα κομμάτια.

ΤΕΛΛΟΣ ΑΓΡΑΣ "ΠΑΝΣΕΔΕΣ"

ΤΑ ΡΑΝΤΙΣΜΕΝΑ(Ομάδα καλλιτεχνικών, λογοτεχνικών, αναζητήσεων).


Φωτογραφία: ΤΕΛΛΟΣ ΑΓΡΑΣ "ΠΑΝΣΕΔΕΣ"

Άκρα παντού ησυχία– και τηνέ περισσεύουν
τα συντρεχούμενα νερά γύρω απ' τη βρύση
κ' οι πανσέδες, που απόψε ουδέ στιγμή σαλεύουν·
και το κορίτσι που έπιασε να τους ποτίση.

Aνήξερη θωριά στα μάτια με γελάει,
κι' αφή, γλυκοπερπάτητη διπλά απ' τις άλλες·
πότε, στάλα· και πότε, θάλασσα– και πάει:
μια, στάλα· και μια, θάλασσας μαβειές αγκάλες,

ανήξερος πανσές, μέσα στην πάσα ειρήνη,
χαίρεται, αναίσθητος, του πλάστη του το κρίμα·
και το γειτονικό τ' αγέρι οπού τον ντύνει,
στον ίσκιο το τυλίγει απ' το δικό του εντύμα,

το εντύμα του όλο στάλες, μια μέσα στην άλλη,
κ' ίσκιωμα γαλανό στου γαλανού τη μέση,
απ' το λιλά και σ' άλλο πιο λιλά, και πάλι
– του παγωνιού φτερά σα νάθελε φορέσει.

Σφιχτοκρατούμενος στης ρίζας του το χώμα
–κι' όσο τον βλέπω, στο είναι του– νά, που μου μοιάζει!
Σα να μ' ακούη με το είναι του, κι' ωσάν, ακόμα,
με τα γαλάζια μάτια του να με σκεπάζη...

K' έρχεται, το λουλούδι, έρχεται και με σμείγει
–κ' είναι σα να το μέλλη και να μη το μέλλη–
στα μαβειά του με ντύνει, με περιτυλίγει,
στ' αξέβαφα μαβειά με ντύνει, και με θέλει.

Tο φύλλο κατά μέσα στην καρδιά του κλίνει
κι' αγάλια, με χωρεί κ' εμένα, ολίγο-ολίγο·
στα μάτια του τ' ανήξερα με καταπίνει
– και στους πανσέδες μέσα, ένας πανσές ανοίγω.
ΤΕΛΛΟΣ ΑΓΡΑΣ "ΠΑΝΣΕΔΕΣ"

Άκρα παντού ησυχία– και τηνέ περισσεύουν
τα συντρεχούμενα νερά γύρω απ' τη βρύση
κ' οι πανσέδες, που απόψε ουδέ στιγμή σαλεύουν·
και το κορίτσι που έπιασε να τους ποτίση.

Aνήξερη θωριά στα μάτια με γελάει,
κι' αφή, γλυκοπερπάτητη διπλά απ' τις άλλες·
πότε, στάλα· και πότε, θάλασσα– και πάει:
μια, στάλα· και μια, θάλασσας μαβειές αγκάλες,

ανήξερος πανσές, μέσα στην πάσα ειρήνη,
χαίρεται, αναίσθητος, του πλάστη του το κρίμα·
και το γειτονικό τ' αγέρι οπού τον ντύνει,
στον ίσκιο το τυλίγει απ' το δικό του εντύμα,

το εντύμα του όλο στάλες, μια μέσα στην άλλη,
κ' ίσκιωμα γαλανό στου γαλανού τη μέση,
απ' το λιλά και σ' άλλο πιο λιλά, και πάλι
– του παγωνιού φτερά σα νάθελε φορέσει.

Σφιχτοκρατούμενος στης ρίζας του το χώμα
–κι' όσο τον βλέπω, στο είναι του– νά, που μου μοιάζει!
Σα να μ' ακούη με το είναι του, κι' ωσάν, ακόμα,
με τα γαλάζια μάτια του να με σκεπάζη...

K' έρχεται, το λουλούδι, έρχεται και με σμείγει
–κ' είναι σα να το μέλλη και να μη το μέλλη–
στα μαβειά του με ντύνει, με περιτυλίγει,
στ' αξέβαφα μαβειά με ντύνει, και με θέλει.

Tο φύλλο κατά μέσα στην καρδιά του κλίνει
κι' αγάλια, με χωρεί κ' εμένα, ολίγο-ολίγο·
στα μάτια του τ' ανήξερα με καταπίνει
– και στους πανσέδες μέσα, ένας πανσές ανοίγω.

Κιμάς

“Μυστικά” της γιαγιάς

http://www.agrotikabook.gr/%E2%80%9C%CE%BC%CF%85%CF%83%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%AC%E2%80%9D-%CF%84%CE%B7%CF%82-%CE%B3%CE%B9%CE%B1%CE%B3%CE%B9%CE%AC%CF%82-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CF%84%CE%BF-%CE%BA%CF%81%CF%8D%CF%89%CE%BC%CE%B1-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CF%84%CE%B7-%CE%B3%CF%81%CE%AF%CF%80%CE%B7

“Μυστικά” της γιαγιάς για το κρύωμα και τη γρίπη!

Δευ, 2013-10-14 22:30
Λίγο το φθινοπωρινό αεράκι, λίγο η ξαφνική αλλαγή του καιρού... και δεν θέλει και πολύ για να “αρπάξουμε” κάποιο κρύωμα ή γρίπη! Ευτυχώς, τα γιατροσόφια της γιαγιάς δίνουν τη λύση στα κοινά κρυολογήματα, αντιμετωπίζοντας τον πυρετό, τον πονόλαιμο, τους πόνους στο σώμα και την καταρροή της μύτης με φυσικό τρόπο. Τα παρακάτω "μυστικά" θα σας ανακουφίσουν από τα συμπτώματα της γρίπης... χωρίς να χρειαστεί να πάρετε φάρμακα.
Δοκιμάστε μέλι και πείτε "αντίο" στο βήχα
Εδώ και χρόνια, η επιστήμη έχει ανακαλύψει ότι το μέλι αποτελεί το "μαχητή" του κρυολογήματος. Μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση του βήχα, καθώς καταπραΰνει τον ερεθισμένο λαιμό. Παράλληλα, ερευνητές έχουν διαπιστώσει ότι συμβάλλει επίσης σε έναν καλύτερο βραδινό ύπνο.
Εισπνεύστε αιθέρια έλαια για τους πόνους στο σώμα
Το αιθέριο έλαιο ευκαλύπτου έχει αντισηπτικές ιδιότητες και λειτουργεί ως αποχρεμπτικό. Παράλληλα, είναι ικανό να ανακουφίσει τους πόνους στους μύες του σώματος, αρκεί να κάνετε ένα μπάνιο "αρωματοθεραπείας". Το ίδιο ισχύει και με το αιθέριο έλαιο μέντας, το οποίο ανακουφίζει ακόμα και από τον πονοκέφαλο. Εναλλακτικά, βράστε λίγο νερό και στη συνέχεια προσθέστε 4 έως 6 σταγόνες αιθέριου ελαίου. Στη συνέχεια, αφήστε το δυο λεπτά να "κρυώσει" λίγο και εισπνεύστε τον ατμό, ώστε να διευκολύνετε την αναπνοή από τη μύτη.
Βάλτε σκόρδο μέσα στη σούπα... για τον πυρετό!
Το σκόρδο περιέχει αντισηπτικές ιδιότητες που προστατεύουν το ανοσοποιητικό σύστημα. Μελέτες έχουν δείξει ότι περιέχει μια ουσία που "ξυπνά" τα λευκά αιμοσφαίρια. Εάν, βέβαια, έχετε πυρετό ή απλώς θέλετε να διώξετε τις τοξίνες από πάνω σας, χρησιμοποιήστε σταγόνες από το έλαιο του σκόρδου, καθώς βράζετε τη σούπα.
Βράστε κανέλα για τον πονόλαιμο
Η κανέλα καταπολεμά 100% τον πονόλαιμο. Βράστε ένα κουταλάκι του γλυκού κανέλα (σε σκόνη) μέσα σε ένα ποτήρι νερό και στη συνέχεια, ανακατέψτε το μείγμα μαζί με έλαιο κανέλας για παραπάνω ισχύ. Βέβαια, όσοι τη λατρεύουν μπορούν να την ενσωματώσουν, είτε στο φαγητό, όπως συμβουλεύει η Πολίτικη κουζίνα, είτε πάνω σε διάφορα γλυκά, όπως είναι ο χαλβάς.
Ρίξτε πιπέρι στο φαγητό για την καταρροή της μύτης
Εάν η μύτη σας "τρέχει" συνέχεια ή είναι "μπουκωμένη", ρίξτε πολύ πιπέρι στο φαγητό. Αλλιώς, απλά μυρίστε φρεσκοτριμμένο πιπέρι. Κάτι τέτοιο, μπορεί να αντιμετωπίσει την ιγμόρεια και να αποσυμφορήσει τους πνεύμονές σας, αφού η καψαϊκίνη απαλλάσσει από τα μικρόβια και τη βλέννα που βρίσκονται στις ρινικές διόδους.
Ενδυναμώστε τον οργανισμό σας... με βιταμίνη C!
Καταναλώστε κάθε τροφή που περιέχει βιταμίνη C, όπως είναι: τα πορτοκάλια, το κουνουπίδι, τα λεμόνια, το μπρόκολο, οι φράουλες, το λάχανο, τα ακτινίδια, οι ντομάτες και ο μαϊντανός. Σύμφωνα με τους γιατρούς, η συγκεκριμένη βιταμίνη αποτελεί την καλύτερη φυσική θεραπεία από το κρυολόγημα, αφού αυξάνει την παραγωγή των λευκών κυττάρων του αίματος και ενδυναμώνει τον οργανισμό.
Πιείτε πράσινο τσάι για τους ερεθισμούς στο λαιμό
Το κλειδί για τη θεραπεία ενός κοινού "κρυώματος" είναι να πίνετε πολλά υγρά. Το ζεστό χαμομήλι και το πράσινο τσάι βοηθούν τον ξηρό λαιμό και τη μύτη που "τρέχει" διαρκώς. Παράλληλα, ενεργούν ως αντιοξειδωτικά, απομακρύνοντας τις τοξίνες και τις βακτηριακές λοιμώξεις του σώματος και προλαβαίνοντας την πιθανότητα αφυδάτωσης.
Κάντε γαργάρες με αλατόνερο για το στόμα σας
Λίγες γαργάρες με αλατόνερο είναι αρκετές για να απομακρύνουν τα βακτήρια από τη στοματική κοιλότητα και το λαιμό σας. Ανακατέψτε μισό κουταλάκι του γλυκού αλάτι σε ένα ποτήρι με νερό και ανακατέψτε μέχρι να διαλυθεί. Στη συνέχεια κάντε συχνές γαργάρες κατά τη διάρκεια της ημέρας.
Καταναλώστε τζίντζερ σε περίπτωση γρίπης
Βάλτε τζίντζερ στο μεσημεριανό σας ή πιείτε τσάι με τζίντζερ, ώστε να θεραπεύσετε τα συμπτώματα της γρίπης ή του κοινού κρυολογήματος. Πάρτε περίπου δέκα γραμμάρια τζίντζερ, κόψτε το σε μικρά κομμάτια και βράστε το μέσα σε ένα φλιτζάνι νερό. Τη συνέχεια την ξέρετε...
Φάτε κοτόσουπα για να γεμίσετε ενέργεια
Η κοτόσουπα είναι γεμάτη με θρεπτικά συστατικά και βιταμίνες, δηλαδή ουσίες που είναι απαραίτητες για να "λυτρωθείτε" από τη δυσφορία που νιώθετε. Επιστημονικές έρευνες έχουν αποδείξει ότι οι υδατάνθρακες από το ζωμό της κοτόσουπας κρατούν υψηλά τα επίπεδα ενέργειας στον οργανισμό. Γι’ αυτό, φάτε κοτόσουπα, ζεσταθείτε και ξεπεράστε το κρύωμα.

.flowmagazine.gr

το «Βιβλίο της Κατερίνας»

Bigbook.gr.

Φωτογραφία: «Η ιστορία μου αρχίζει από το τέλος – το δικό της και το δικό μου.

Ο γιος μου με βρήκε. Χαράματα Παρασκευής, πέντε μέρες πριν κλείσει τα είκοσι τέσσερα. Κατάλαβε πως είχα πεθάνει κι ας μην είχε αλλάξει τίποτα στον χώρο· ίσως επειδή, όπως πάντα, έστω και νεκρή, τον προϋπάντησα».

Έτσι ξεκινά το «Βιβλίο της Κατερίνας», μιας γυναίκας που πάλεψε μια ζωή με την ψυχική αρρώστια και που, αν και νικήθηκε, έζησε και μεγαλούργησε ταπεινά χάρη στην αγάπη.
Μια οικογενειακή σάγκα γεμάτη ζοφερά μυστικά και θανάσιμες ενοχές, ένα βιβλίο μυστηρίου γύρω από έναν αδιανόητο φόνο και τα δυο του θύματα, και μια κατάδυση σε μια ψυχή που συγκλονίζει με το φως και το σκοτάδι της.
«Η ιστορία μου αρχίζει από το τέλος – το δικό της και το δικό μου.

Ο γιος μου με βρήκε. Χαράματα Παρασκευής, πέντε μέρες πριν κλείσει τα είκοσι τέσσερα. Κατάλαβε πως είχα πεθάνει κι ας μην είχε αλλάξει τίποτα στον χώρο· ίσως επειδή, όπως πάντα, έστω και νεκρή, τον προϋπάντησα».

Έτσι ξεκινά το «Βιβλίο της Κατερίνας», μιας γυναίκας που πάλεψε μια ζωή με την ψυχική αρρώστια και που, αν και νικήθηκε, έζησε και μεγαλούργησε ταπεινά χάρη στην αγάπη.
Μια οικογενειακή σάγκα γεμάτη ζοφερά μυστικά και θανάσιμες ενοχές, ένα βιβλίο μυστηρίου γύρω από έναν αδιανόητο φόνο και τα δυο του θύματα, και μια κατάδυση σε μια ψυχή που συγκλονίζει με το φως και το σκοτάδι της.

Αρθούρος Ρεμπώ

Bigbook.gr.

Rimbaud.PNG

O Αρθούρος Ρεμπώ (Arthur Rimbaud, [aʀ'tyʀ ʀɛ̃'bo], πλήρες όνομα Ζαν-Νικολά-Αρτύρ Ρεμπό, 20 Οκτωβρίου 1854 - 10 Νοεμβρίου 1891) ήταν Γάλλος ποιητής. Θεωρείται ένας από τους μείζονες εκπροσώπους του συμβολισμού, με σημαντική επίδραση στη μοντέρνα ποίηση, παρά το γεγονός πως εγκατέλειψε οριστικά τη λογοτεχνία στην ηλικία των είκοσι ετών. Από το σύνολο του έργου του ξεχωρίζουν οι ποιητικές συλλογές Εκλάμψεις και Μια Εποχή στην Κόλαση. Η τελευταία υπήρξε το μοναδικό βιβλίο του Ρεμπώ που δημοσιεύτηκε κατόπιν επιθυμίας και ενεργειών του ίδιου, ενώ σημαντικό μέρος των ποιημάτων του δημοσιεύτηκαν ενόσω ήταν εν ζωή αλλά χωρίς τη συγκατάθεσή του ή εν αγνοία του.

Γεννήθηκε στη Γαλλική αγροτική πόλη Σαρλβίλ των Αρδεννών, όπου έζησε τα νεανικά του χρόνια, πριν ξεκινήσει η πολύχρονη περιπλάνηση του σε πολυάριθμες πόλεις της Ευρώπης. Στη διάρκεια του πολυτάραχου βίου του ταξίδεψε σε δεκατρείς διαφορετικές χώρες και έζησε ως επαίτης, μισθοφόρος, εργάτης, παιδαγωγός και ναυτικός, παράλληλα με τη συγγραφική δραστηριότητα. Στα τελευταία χρόνια της ζωής του, έχοντας ήδη εγκαταλείψει την ποίηση, περιπλανήθηκε στην βορειοανατολική Αφρική όπου εργάστηκε ως έμπορος και εξερευνητής, την ίδια περίοδο που άρχισε να αναγνωρίζεται το ποιητικό έργο του μεταξύ των λογοτεχνικών κύκλων του Παρισιού.

Φωτ :Coin de table, ο. 1872, λάδι σε μουσαμά, 1.6x2.25 μ., Μουσείο Ορσέ, Παρίσι.
Πίνακας του Ανρί Φαντέν-Λατούρ. Διακρίνεται ο Πωλ Βερλαίν (πρώτος από αριστερά) και δίπλα του ο Αρθούρος Ρεμπώ (δεύτερος από αριστερά).
http://el.wikipedia.org/wiki/Αρθούρος_Ρεμπώ

ΕΠΙΣΚΟΠΗ ΙΕΡΑΠΕΤΡΑΣ - ΝΟΜΟΣ ΛΑΣΙΘΙΟΥ

http://kritipoliskaihoria.blogspot.gr/2013/10/blog-post_7539.html?spref=fb

Δευτέρα, 14 Οκτωβρίου 2013

ΕΠΙΣΚΟΠΗ ΙΕΡΑΠΕΤΡΑΣ - ΝΟΜΟΣ ΛΑΣΙΘΙΟΥ

Ο ναός των Αγίων Γεωργίου και Χαραλάμπου, δίκλιτος βυζαντινός ναός που χρονολογείται στον 11 ο αι, είναι χτισμένος με πέτρες ποταμού και τα κενά ανάμεσά τους γεμισμένα με όστρακα και κομμάτια πλίνθων.



Στο 7ο χιλιόμετρο από την Ιεράπετρα και προς το δρόμο της Παχείας  Άμμου μέσα στο δρόμο βρίσκεται το σημερινό χωριό Επισκοπή που μαζί με το Πάνω Χωριό και το Κάτω Χωριό αποτελούν την κοινότητα του Κάτω Χωριού.
Η ονομασία του χωριού δόθηκε από το αναμφισβήτητο γεγονός ότι το χωριό παλιά ήταν έδρα επισκοπής Ιεράπετρας και Σητείας, για λίγο όμως καιρό, και πρώτα έδρα του λατίνου επισκόπου.


Η πλατεία του χωριού, κάτω από την πλούσια σκιά δέντρων, όπου κανείς μπορεί να γευτεί καταπληκτικούς μεζέδες με ρακή

Το χωριό Επισκοπή στα μεσοβυζαντινά χρόνια ήταν η έδρα του επισκόπου Ιεράς. Ο ενοριακός ναός της Παναγίας ανεγέρθηκε στη θέση του καθεδρικού ναού της επισκοπής αυτής, ο οποίος θα πρέπει να ήταν ένα από τα πλέον σημαντικά μνημεία της περιοχής. Η ονομασία μάλιστα Παναγία «Εφτάτρουλη» η οποία διασώζεται ακόμη στην τοπική προφορική παράδοση, δηλώνει εν μέρει και την αρχιτεκτονική του τυπολογία. 




ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ / ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΑΝΤΩΝΗΣ ΓΕΝΝΑΡΑΚΗΣ

Η «δικαστική» φωτογραφία το 1872 στην Αθήνα


http://mikros-romios.gr/4146/dikastiki_fotografia/

Η «δικαστική» φωτογραφία το 1872 στην Αθήνα

ΑΘΗΝΑ_1860 (1)
 
Πότε τέθηκε η φωτογράφηση στη διάθεση των αστυνομικών υπηρεσιών; Ήταν τον Δεκέμβριο 1872, όταν η Αστυνομική Διεύθυνση Αθηνών, αντιγράφοντας τις Αστυνομικές Αρχές Κωνσταντινουπόλεως, αποφάσιζε να διώξει από την πρωτεύουσα δεκατέσσερα άτομα «υπόπτου διαγωγής». Προηγουμένως «εφωτογράφησεν αυτούς και απέστειλεν τας φωτογραφίας των εις τους αστυνομικούς σταθμούς»! Ήταν ένα εξαιρετικά πρωτοποριακό μέτρο δεδομένου ότι η «δικαστική» φωτογραφία ως διεθνής πρακτική εφαρμόσθηκε από το 1882, ενώ όταν πρωτοχρησιμοποιήθηκε στην Αθήνα οι αστυνομικές αρχές γνώριζαν το σύνολο των κατοίκων με το ονοματεπώνυμό τους. Το μέτρο ωστόσο ατόνησε και εγκαταλείφθηκε για πολλά χρόνια δεδομένων των μάλλον μικρών αναγκών της υπηρεσίας αλλά και διότι θεωρήθηκε «κοστοβόρον» αφού για τις φωτογραφήσεις χρησιμοποιούνταν ιδιώτες φωτογράφοι. Ενδιαφέρον παρουσιάζει η δομή της αστυνομικής υπηρεσίας των Αθηνών, η οποία αποτελείτο συνολικά από 57 άνδρες! Αυτοί ήταν ο επικεφαλής, δηλαδή ο διευθυντής της Αστυνομίας Αθηνών-Πειραιώς που είχε βαθμό νομάρχου και υπαγόταν στον Υπουργό Εσωτερικών, ένας υπαστυνόμος για την καταδίωξη των πταισμάτων, ένας υπαστυνόμος για την αγροτική αστυνομία του Δήμου Αθηναίων, τέσσερις υπαστυνόμοι, ένας για κάθε τμήμα της πόλης, και πενήντα «αστυνομικοί κλητήρες»! Όσο για τη χρήση της φωτογραφίας εκ μέρους των αστυνομικών αρχών, χρειάστηκαν τουλάχιστον τέσσερις δεκαετίες μέχρι να επανέλθει το μέτρο σε χρήση στην Αθήνα. Στα μέσα περίπου της δεύτερης δεκαετίας του 20ού αιώνα, όταν προέκυψε «υπερπληθυσμός» στις γυναίκες που εκδίδονταν στην Τρούμπα του Πειραιώς, επανήλθε το μέτρο σε χρήση. Οι γυναίκες φωτογραφήθηκαν και καταρτίσθηκαν «ειδικά βιβλία», τα οποία τηρούνταν για λόγους υγειονομικούς και αστυνομικούς, τακτική που συνεχίσθηκε αργότερα, όταν σχηματίσθηκε η περίφημη «Υπηρεσία Ηθών». Δική της υπηρεσία απέκτησε η Αστυνομία Πόλεων πλέον στα μέσα της δεκαετίας του 1920, οπότε και ειδικεύθηκαν στις φωτογραφήσεις άνδρες του Σώματος.

Συσφίξτε το δέρμα σας με μέντα

Απλές λύσεις.


Συσφίξτε το δέρμα σας με μέντα

Γιατί η ενυδάτωση προέχει...

Εάν μυρίσετε τα φύλλα της μέντας, αμέσως θα έχετε μια αίσθηση δροσιάς και αναζωογόνησης.

Φανταστείτε πώς θα αισθανθείτε όταν αρχίσετε να περιποιέστε το δέρμα σας με φρέσκα φύλλα μέντας! Αν το δέρμα σας είναι κουρασμένο και άτονο, βουτήξτε μια μεγάλη γάζα ή πετσέτα σε κρύο αφέψημα μέντας και τοποθετήστε την γύρω από το οβάλ του προσώπου δένοντάς την πάνω από το κεφάλι. Συγχρόνως βάλτε κρύες κομπρέσες στο ακάλυπτο μέρος του προσώπου, εκτός όμως από τα μάτια.

Ξεπλύνετε με νερό και φορέστε την κρέμα σας με ανοδικές κινήσεις.

ΠΗΓΗ: neadiatrofis.gr

σούπα με ξινόχοντρο

Κρήτη:γαστρονομικός περίπλους.

Τυπικό κρητικό δείπνο εποχής:

σούπα με ξινόχοντρο

Σούπα με ξινόχοντρο

Με τις πρώτες ψυχρούλες, για να τον δοκιμάσουμε κιόλας τον φετινό!

 


update 29-9-2017
Η παρακάτω εισαγωγή ήταν το μόνο που μπορούσα να γράψω σε μια πολύ κακή στιγμή του 2010, όταν πρωτοανέβασα αυτή την ανάρτηση. Σκέφτηκα σήμερα να τη σβήσω γιατί σε ανάλογη περίπτωση πρόσφατα, πολλοί φίλες και φίλοι ανησύχησαν. Άλλαξα μόνο τη φωτογραφία, γιατί η παλιά αδικεί πολύ τη νόστιμη σουπίτσα μου.

Δεν το έκανα, γιατί μερικές φορές καλό κάνει να θυμόμαστε πράγματα. Και η κλασική κρητική σουπίτσα με τον ξινόχοντρο εκτός από θερμαντική είναι πάντα και παρηγορητική, στα μικρά και στα μεγάλα…

Έλεγα λοιπόν τότε:
«Θέλεις η ψυχρούλα και η υγρασία των τελευταίων ημερών, απόψε το μόνο που μπορούσα να φτιάξω ήταν η απλή σουπίτσα των παιδικών μου χρόνων που γίνεται εύκολα χωρίς πολλά πολλά και είναι νόστιμη και –όσο γίνεται- παρηγορητική». 

Υλικά:

5 κούπες νερό
½ κούπα ή λιγότερο λάδι
1 ντομάτα κομμένη στα τέσσερα
1 κουταλιά φρέσκο βούτυρο, κατά προτίμηση στακοβούτυρο (προαιρετικά)
1 κούπα ξινόχοντρο
Προαιρετικά, 2 κύβους λαχανικών (βιολογικούς ή σπιτικούς  κατά προτίμηση)

Επί το έργον:

Βάζουμε τα 4  πρώτα υλικά να βράσουν και ένα κύβο (αν βάλουμε) και ρίχνουμε τον ξινόχοντρο. Αφήνουμε να σιγοβράζει.
Μόλις μαλακώσουν οι ντομάτες, τις πιέζουμε με ένα κουτάλι να βγάλουν λίγο από το ζουμί τους . Αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο νεράκι.
Σε άλλους αρέσει αραιή και ζουμάτη, και σε άλλους πηχτή ,λίγο αραιότερη από πιλάφι.Βράζουμε μέχρι να χυλώσει και να μαλακώσει το στάρι του ξινόχοντρου. Αφήνουμε να «μαρουβίσει» και τη σερβίρουμε ζεστή.

Παρατηρήσεις:

1)Αντί νερό, μπορούμε να βάλουμε ζωμό κότας ή κρέατος γίδας ή χοιρινού.
2)Πολλοί δεν βάζουν ντομάτα
3)Ο ξινόχοντρος υπάρχει σε όλα τα καταστήματα που έχουν κρητικά προϊόντα, αν δεν σας είναι εύκολο να φτιάξετε.
4)Αν δεν μπορείτε να δικαιολογήσετε τον «μαύρο» μου πρόλογο, δείτε το τελευταίο μου σχόλιο  στην προηγούμενη ανάρτηση.
 

Δημοφιλείς αναρτήσεις