Τετάρτη 12 Μαρτίου 2014

Δίσωμη τριφυλλόστομη οινοχόη του 9ου αιώνα πχ.

Η Maria Dimitriou κοινοποίησε μια φωτογραφία του χρήστη Μυθικη Αναζητηση.


Δίσωμη τριφυλλόστομη οινοχόη του 9ου αιώνα πχ.
"Πρόκειται για δύο επάλληλα, σχεδόν σφαιρικά σώματα, που συνενώθηκαν με επιδεξιότητα από τον κεραμέα και λειτουργούν ως ένα σκεύος. Στον ώμο του ανώτερου τμήματος, στο κέντρο των πολλαπλών ομόκεντρων ημικυκλίων, διακρίνεται η βάθυνση που άφησε η ακίδα του πολλαπλού διαβήτη με τον οποίο αποδόθηκε το χαρακτηριστικό διακοσμητικό μοτίβο...http://mythiki-anazitisi.blogspot.gr/2013/11/9.html#more

Κις σε βάση από πατάτα

  1. Η Maria Dimitriou κοινοποίησε μια φωτογραφία του χρήστη Απλές λύσεις.
    Κις σε βάση από πατάτα | tlife.gr

    Κις σε βάση από πατάτα


    Έχεις ακούσει που λένε "έφαγα κόλλημα"; Ε, κάτι τέτοιο με είχε πιάσει με την πατάτα και τον τρόπο που μπορεί να γίνει τραγανή βάση για τάρτα! Λίγο η φαντασία, λίγο καποιες απαραίτητες πληροφορίες από το διαδίκτυο, έτοιμη η potato-quiche που ειλικρινά έχει θα σε τρελάνει! Ο πιο εύκολος τρόπος να φτιάξεις αλμυρή τάρτα με απόλυτη επιτυχία.

    Για τη βάση από πατάτα
    • 1 κιλό πατάτες καθαρισμένες
    • 1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
    • 1/2 φλιτζάνι αλεύρι για όλες τις χρήσεις
    • Αλάτι
    • Λίγη ξερή ρίγανη
    • 2 κ.σ. ελαιόλαδο

    Για τη γέμιση
    • 1 φλιτζάνι γάλα
    • 3 φέτες μπέικον κομμένες σε λωρίδες
    • 50 γρ. σαλάμι μπίρας (υπολόγισε μια φέτα με πάχος ένα δάκτυλο)
    • 1 φλιτζάνι ανάμικτα κίτρινα τυριά
    • 2 αυγά
    • 1 πιπεριά ψιλοκομμένη
    • 1 μικρό ξερό κρεμμύδι
    • Μαύρο πιπέρι

    Τρίψε το κρεμμύδι στον τρίφτη και άφησε σε σουρωτήρι να στραγγίξει για 10 λεπτά. Πίεσε καλά ανάμεσα στα χέρια σου να φύγει όλη του η υγρασία και ρίξε σε μεγάλο μπολ μαζί με το αλεύρι και λίγο αλάτι

    Πάρε τις πατάτες και τρίψτες επίσης στον τρίφτη. Πίεσε καλά να φύγουν τα πολλά υγρά και ενσωμάτωσέ τες στο μείγμα με το κρεμμύδι και το αλεύρι. Πλάσε καλά τα υλικά σου και πρόσθεσε και λίγη ρίγανη

    Λάδωσε ελαφρά μια φόρμα για τάρτα 20 εκατοστών και στρώσε τη βάση πατάτας με τα χέρια σου φροντίζοντας να καλύψεις και τα τοιχώματα. Βάλε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200oC για 30 λεπτά. Αφού περάσουν τα 30 λεπτά, λάδωσε την επιφάνεια της βάσης με ελαιόλαδο και βάλε πάλι τη βάση στο φούρνο για 15 λεπτά

    Στο μεταξύ ετοίμασε τη γέμιση. Σε αντικολλητικό σκεύος βάλε το μπέικον να γίνει τραγανό. Αφού πάρει χρώμα, πρόσθεσε και το σαλάμι και συνέχισε το σοτάρισμα.

    Βγάλε τα αλλαντικά σε ένα πιάτο χωρίς να χαμηλώσεις τη φωτιά ρίξε το κρεμμύδι σε φετούλες να γυαλίσει και αμέσως συμπλήρωσε και την πιπεριά. Μπορείς να ρίξεις ένα σφηνάκι νερό στο τηγάνι για να μην κολλήσουν τα υλικά σου. Αφού μαλακώσουν τα λαχανικά σου κατέβασέ τα από τη φωτιά

    Χτύπησε τα αυγά σε ένα μπολ, πρόσθεσε το γάλα, το τυρί και στη συνέχεια το μπέικον με το σαλάμι και τα κρεμμύδια με την πιπεριά. Ανακάτεψε καλά

    Γύρισε το μείγμα στη βάση, άπλωσε σε όλη την επιφάνεια και γύρισε το κις στο φούρνο στους 180oC για περίπου 30 λεπτά

    Πηγή: tlife.gr

...να «παλέψει» για τη ζωή;

Η Maria Dimitriou κοινοποίησε μια φωτογραφία του χρήστη Απλές λύσεις.
Αποτέλεσμα εικόνας για Πόσο εύκολο είναι να πεις σε κάποιον να «παλέψει» για τη ζωή;


► Πόσο εύκολο είναι να πεις σε κάποιον να «παλέψει» για τη ζωή;

Είναι δύσκολο να βρεις και πάλι το κουράγιο και τη δύναμη μέσα σου. Πολλές φορές φτάνει κανείς σε ένα σημείο που νιώθει απελπισία. Εγκλωβίζεται στα προβλήματα και τις σκέψεις του. Προσπαθεί να ξεφύγει απ’ αυτά αλλά δεν ξέρει τον τρόπο. Η θλίψη, η απελπισία, η ανασφάλεια τον βυθίζουν όλο και πιο πολύ στην αδράνεια. Εκείνη τη στιγμή έχει ανάγκη από βοήθεια και κάποιον που θα τονώσει την αυτοπεποίθησή του, ώστε να στηριχθεί και πάλι στα πόδια του. Δεν είναι πολύ εύκολη αποστολή. Αλλά, πρέπει να βρείτε τον τρόπο και να του θυμίσετε πως είναι να ζει κανείς.

Πώς μπορείτε να το βοηθήσετε;

✿Είναι ανώφελο να κατακρίνεις τον άλλον, αφού αναπόφευκτα θα περάσει σε άμυνα και θα προσπαθήσει να δικαιολογηθεί. Η κριτική, επιπλέον, δημιουργεί τύψεις σε αυτόν που την ασκεί.

✿Επιτυγχάνετε πολύ καλύτερο αποτέλεσμα στις κοινωνικές σχέσεις επαινώντας έξυπνα παρά κρίνοντας.

✿Είναι πολύ πιο επωφελές να διορθώσει κανείς τον εαυτό του παρά να προσπαθήσει να διορθωθούν οι άλλοι.

✿Τα πιο δημοφιλή άτομα είναι εκείνα που αφήνουν τους συνομιλητές τους να μιλάνε και ενδιαφέρονται ειλικρινά για τα προβλήματά τους.

✿Αντί να κρίνεις τους άλλους είναι πιο χρήσιμο να τους κατανοήσεις και να εξακριβώσεις γιατί ενεργούν με τον συγκεκριμένο τρόπο.

✿Θα κάνεις περισσότερους φίλους μέσα σε δύο μήνες αν ενδιαφερθείς για τους άλλους απ΄ όσους σε δύο χρόνια με το να προσπαθείς να κανείς τους άλλους να ενδιαφερθούν για σένα.

✿Κάθε βλάκας είναι ικανός να κατακρίνει, να καταδικάζει και να παραπονιέται και οι περισσότεροι άνθρωποι αυτό κάνουν.

Αν λοιπόν θέλετε πραγματικά να βοηθήσετε τον άνθρωπο που είναι μπερδεμένος, προσπαθήστε απλά να τον καταλάβετε.

Πηγή: jenny.gr


\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\



Ο απέθαντος και άλλες ληστρικές ιστορίες

Ο απέθαντος και άλλες ληστρικές ιστορίες

Η Maria Dimitriou κοινοποίησε μια φωτογραφία του χρήστη Ekdoseis Metaixmio.

 

Το νέο βιβλίο του Βασίλη Τζανακάρη από τις εκδόσεις Μεταίχμιο

Φώτης Γιαγκούλας: Ο απέθαντος και άλλες ληστρικές ιστορίες 
Κυκλοφορεί: 15/11/2013

Εγώ ήμουν ένας φοιτητής
και τώρα έγινα ληστής.
Ρέμα το ρέμα ρεματιά
στης Ελασσόνας τα χωριά
μια βλαχοπούλα έπλενε,
«Φώτη Γιαγκούλα» έκραζε.
—Γεια σου, χαρά σου, λυγερή.
—Καλώς το Φώτη το ληστή.
—Μην είν’ στρατιώτες στο χωριό,
μην είν’ και το ευζωνικό;
—Ούτε στρατιώτες στο χωριό,
ούτε και το ευζωνικό,
μόν’ ένας βλάκας μοίραρχος
κι ένας ανθυπομοίραρχος.
Λένε θα σε σκοτώσουνε
και θα σε βαλαντώσουνε.
—Αν έρθω βράδυ στο χωριό
θα τους σκοτώσω και τους δυο.

Μια αιματοβαμμένη τοιχογραφία της Ελλάδας των χρόνων 1910-1936, με πρωταγωνιστές τους τελευταίους ληστές και λήσταρχους. Μια Ελλάδα που δεν είχε να ζηλέψει τίποτα από την Άγρια Δύση, γεμάτη παράνομους και επικηρυγμένους με μεγάλα χρηματικά ποσά που διαφέντευαν τα ελληνικά βουνά και τους λόγγους. Ένα σκηνικό τρόμου και φρίκης με πρωταγωνιστές τους ληστές Λιόλιο, Σκαρτσώρα, Γκαντάρα, Καραθανάση, Μπασμπάνη, Μπλαντέμη, Κοτσαδάμ, Περικλή Παπαγεωργίου, αδελφούς Μπαμπάνη, Τσαμήτα, Τζατζά πατέρα και γιο, Λόλα, καπετάν Γιάννη Καρατζοβάλη και τις πολυάριθμες και άγριες συμμορίες τους. Με κορυφαίο όλων, τον θρυλικό και φοβερό λήσταρχο Φώτη Γιαγκούλα, τον πλέον «ωραίο των ορέων», τον «βασιλέα» όλων των ληστών του Μεσοπολέμου, με αδιαμφισβήτητο βασίλειό του τον Όλυμπο.

Μέσα από τις σελίδες του βιβλίου ο αναγνώστης θα γνωρίσει μια εποχή άγνωστη, σκληρή, ηρωική και ταυτόχρονα δόλια. Μια εποχή φτώχειας και λεβεντιάς. Προδοσίας και μίσους. Έρωτα και θανάτου. Με τους πολιτικούς χαμένους στη διαπλοκή και τη διαφθορά της εξουσίας και τους ληστές δυνάστες της ζωής των ανθρώπων. Μια εποχή με κυρίαρχη την ελπίδα για το ξημέρωμα μιας καλύτερης και πιο δίκαιης μέρας. Μιας καλύτερης ζωής.

http://www.metaixmio.gr/products/2401--.aspx

ΜΑΡΙΑ ΖΗΛΑΚΟΥ /​ Εγώ πότε επιτέλους θα πλέξω πουλόβερ; από την Μαρία Ζηλ...

)


Δημοσιεύτηκε στις 13 Νοε 2013
Η Μαρία Ζηλάκου μας παρουσιάζει στην 3η Χειροτέχνικα πως πλέκεται ένα πουλόβερ raglan σε όλα τα μεγέθη, κυκλικά, χωρίς ραφές και ξεκινώντας από πάνω προς τα κάτω. Η Μαρία ξεκινάει με μια ιστορική αναδρομή του πλεξίματος, δείχνοντάς μας ότι η κυκλική μέθοδος πλεξίματος είναι η αρχαιότερη και η ευκολότερη για πλέξιμο ρούχων. Ακολουθούν οδηγίες για το πλέξιμο παιδικού πουλόβερ, τις οδηγίες θα τις βρείτε και στην σελίδα της Μαρίας (http://mylifeandyarns.blogspot.gr/201...). Την Μαρία θα την βρείτε και στο Ravelry (http://www.ravelry.com/people/mariazil). Η παρουσίαση έγινε την Παρασκευή 1/11/2013 στην Αίθουσα Σεμιναρίων της 3ης Χειροτέχνικα στις 18.30 (http://www.xeirotexnika.gr)

Το φαράγγι της Πορτέλας

Η Maria Dimitriou κοινοποίησε μια φωτογραφία του χρήστη Festivalaki: Cretan festival of Arts & Culture.
Αποτέλεσμα εικόνας για Το φαράγγι της ΠορτέλαςΑν η Δυτική Κρήτη μπορεί να είναι υπερήφανη για τα μεγαλύτερα φαράγγια του νησιού μας, η Ανατολική μπορεί να είναι υπερηφανη για τα δυσκολότερα στην διάσχιση, τα πιο κλειστοφοβικα και εξίσου εντυπωσιακά. 

Το φαράγγι της Πορτέλας είναι ένα απο αυτά, μαζί με αυτο του Χα, της Αρβης κοκ. Ξεκινα λίγο πιο κάτω από την Βιάννο για να καταλήξει στον Κερατόκαμπο. Αν δεν σας γεμίζει το μάτι παρακολουθήστε το βίντεo που ακολουθεί.

http://www.youtube.com/watch?v=QF-yF7fpWNQ
The gorge of Portela in Dikti mountains, one of the most difficult to cross gorges of Crete
— μαζί με Eleni Mamantaki.

ΤΟ ΦΑΡΑΓΓΙ ΤΗΣ ΠΟΡΤΕΛΑΣ



Κείμενο- φωτογραφίες: Κώστας Φωτεινάκης
Είναι κοινός τόπος ότι η Κρήτη είναι ένα ευλογημένο νησί και δεν είναι τυχαίο ότι πάντα προσέλκυε επισκέπτες που ήθελαν να απολαύσουν το μοναδικό της τοπίο, τη σπάνια βιοποικιλότητα και την αλληλεπίδραση του ανθρώπου με αυτά.
Είναι όμως εντυπωσιακό ότι το νησί δε σταματά να μας εκπλήσσει με τους θησαυρούς που κρύβει τόσο στα σωθικά του όσο και στο επιφανειακό του ανάγλυφο.  Ένα από αυτά τα θαύματα είναι και τα άβατα φαράγγια, δηλαδή φαράγγια που διασχίζονται μόνο με χρήση τεχνικών μέσων από ομάδες ειδικά εκπαιδευμένων ατόμων-δραστηριότητα που ονομάζεται canyoning.
Εδώ παρουσιάζουμε το φαράγγι της Πορτέλας,  που μαζί με το φαράγγι του Χα και της Άρβης αποτελούν τα τρία διασημότερα φαράγγια της Κρήτης στην παγκόσμια κοινότητα των canyoners  και όχι μόνο.
Το φαράγγι της Πορτέλας βρίσκεται στα νότια του νομού Ηρακλείου και ξεκινάει από το χωριό Χόνδρος για να καταλήξει στον Κερατόκαμπο μέσω 21 τεχνικών καταβάσεων καλύπτοντας 340 μ. υψομετρικής διαφοράς και συνολικό μήκος 4,5 χλμ.
Έχει αρκετό νερό τους πρώτους μήνες της άνοιξης και ειδικά μετά από έντονες βροχοπτώσεις, γεγονός που κάνει τη διάσχιση του ακόμα πιο ενδιαφέρουσα. Οι φωτογραφίες που ακολουθούν είναι κατά τη διάρκεια σχολών μύησης που οργανώνει τακτικά το Τμήμα Κρήτης της Ελληνικής Σπηλαιολογικής Εταιρείας.
 
ΥΓ: το canyoning είναι μια υπαίθρια δραστηριότητα που εγκυμονεί κινδύνους και γι’ αυτό οι άνθρωποι που το ασκούν έχουν παρακολουθήσει ειδικό σχολείο για να αποκτήσουν τις απαραίτητες γνώσεις και δεξιότητες για την ασφαλή εξάσκησή της.

ΠΗΓΗ: http://www.cretalive.gr/
 

«Αντιγόνη»

Η Maria Dimitriou κοινοποίησε μια φωτογραφία του χρήστη Bigbook.gr.
14 Νοεμβρίου 1961 - Ο Μάνος Κατράκης βραβεύεται με το πρώτο βραβείο των κριτικών του Αγίου Φραγκίσκου, για το ρόλο του Κρέοντα στην «Αντιγόνη».
H Αντιγόνη είναι βραβευμένη μαυρόασπρη ταινία του Γ. Τζαβέλλα παραγωγής 1961, βασισμένη στο ομώνυμο αρχαίο δράμα του Σοφοκλή με πρωταγωνίστρια την Ειρήνη Παππά και τον Μάνο Κατράκη
Εισιτήρια: 43.705 (12η/68).
Η Αντιγόνη ζητάει από την αδελφή της Ισμήνη να θάψουν τον ετεροθαλή αδελφό τους [Πολυνεικη ]. Η Ισμήνη αρνείται να παραβεί την απόφαση του νέου ηγεμόνα των Θηβών και θείου τους Κρέοντα, όμως η Αντιγόνη έχει πάρει την απόφαση της. Μερικές ώρες αργότερα ένας από τους φύλακες που φρουρούσαν το άταφο πτώμα, ανακοινώνει με τρεμάμενη φωνή στον Κρέοντα, ότι κάποιος έκανε σπονδές στον νεκρό και τον κάλυψε με σκόνη. Ο Βασιλιάς οργισμένος τον διώχνει. Ο φύλακας επιτρέφει μετά από μερικές ώρες έχοντας μαζί του την Αντιγόνη.

2 βραβεία στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης 1961 (μουσικής και α' γυναικείου ρόλου)
Υποψηφιότητα για Χρυσή Άρκτο στο Κινηματογραφικό Φεστιβάλ Βερολίνου
Υποψηφιότητα για βραβείο Samuel Goldwyn καλύτερης ταινίας στις Χρυσές Σφαίρες
2 βραβεία στο Φεστιβάλ Σαν Φρανσίσκο (σκηνοθεσίας και α’ ανδρικού ρόλου)
Βραβείο α' γυναικείου ρόλου στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Λονδίνου 1961
Επιλέχθηκε ανάμεσα στις 10 καλύτερες ταινίες της χρονιάς 1961 από την Ένωση Ανταποκριτών Ξένου Τύπου Αμερικής

Φωτογραφία: 14 Νοεμβρίου 1961 - Ο Μάνος Κατράκης βραβεύεται με το πρώτο βραβείο των κριτικών του Αγίου Φραγκίσκου, για το ρόλο του Κρέοντα στην «Αντιγόνη».
H Αντιγόνη είναι βραβευμένη μαυρόασπρη ταινία του Γ. Τζαβέλλα παραγωγής 1961, βασισμένη στο ομώνυμο αρχαίο δράμα του Σοφοκλή με πρωταγωνίστρια την Ειρήνη Παππά και τον Μάνο Κατράκη
Εισιτήρια: 43.705 (12η/68).
Η Αντιγόνη ζητάει από την αδελφή της Ισμήνη να θάψουν τον ετεροθαλή αδελφό τους [Πολυνεικη ]. Η Ισμήνη αρνείται να παραβεί την απόφαση του νέου ηγεμόνα των Θηβών και θείου τους Κρέοντα, όμως η Αντιγόνη έχει πάρει την απόφαση της. Μερικές ώρες αργότερα ένας από τους φύλακες που φρουρούσαν το άταφο πτώμα, ανακοινώνει με τρεμάμενη φωνή στον Κρέοντα, ότι κάποιος έκανε σπονδές στον νεκρό και τον κάλυψε με σκόνη. Ο Βασιλιάς οργισμένος τον διώχνει. Ο φύλακας επιτρέφει μετά από μερικές ώρες έχοντας μαζί του την Αντιγόνη.

    2 βραβεία στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης 1961 (μουσικής και α' γυναικείου ρόλου)
    Υποψηφιότητα για Χρυσή Άρκτο στο Κινηματογραφικό Φεστιβάλ Βερολίνου
    Υποψηφιότητα για βραβείο Samuel Goldwyn καλύτερης ταινίας στις Χρυσές Σφαίρες
    2 βραβεία στο Φεστιβάλ Σαν Φρανσίσκο (σκηνοθεσίας και α’ ανδρικού ρόλου)
    Βραβείο α' γυναικείου ρόλου στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Λονδίνου 1961
    Επιλέχθηκε ανάμεσα στις 10 καλύτερες ταινίες της χρονιάς 1961 από την Ένωση Ανταποκριτών Ξένου Τύπου Αμερικής

Παντζαρομπουκίτσες


Η Maria Dimitriou κοινοποίησε μια φωτογραφία του χρήστη Απλές λύσεις.
 
Παντζαρομπουκίτσες
Παντζαρομπουκίτσες
Παντζαρένιες μπουκίτσες με καρύδι και ξυδάτη σος παντζαριού! Οι μπουκίτσες της Κωνσταντίνας έχουν τέλεια υφή, και περνώντας τες και εξωτερικά με τριμμένο καρύδι είναι τέλειες, πιάνονται εύκολα. Τραγανές εξωτερικά και βουτυρένιες εσωτερικά και με το ντιπ δίπλα θα γίνουν διπλά ανάρπαστες στα τραπεζώματα! Τις συστήνουμε ανεπιφύλακτα για πρώτο πιάτο σε τραπέζι. Θα έχουν μεγάλη επιτυχία!

• 10 βολβοί παντζαριού
• 400 γρ. καρύδι
• 1 σκελίδα σκόρδο
• 1 κ.σ. ξύδι μπαλσάμικο
• Ελαιόλαδο
• Ρίγανη
• Αλάτι
• Πιπέρι

Πλένουμε πολύ καλά τους βολβούς παντζαριών, τους τοποθετούμε σε κατσαρόλα, καλύπτουμε με νερό και βράζουμε μέχρι να μαλακώσουν (να τρυπιούνται εύκολα με πηρούνι).

Έπειτα απομακρύνουμε απ’ το νερό και ξεφλουδίζουμε.

Για τις μπουκίτσες:

Τοποθετούμε στο multi τα καρύδια και πολτοποιούμε ελαφρώς, μέχρι να γίνουν μικρά κομμάτια.

Αφαιρούμε απ` το multi τη μισή ποόσοτητα απ τα καρύδια και τη μεταφέρουμε σε ένα άλλο μπολ.

Το υπόλοιπο μισό το πολτοποιούμε μέχρι να γίνει σαν σκόνη.

Έπειτα ρίχνουμε τους 8 βολβούς παντζαριού, λίγο αλάτι και πιπέρι και πολτοποιούμε.

Το μείγμα που θα προκύψει το πλάθουμε σε μπαλίτσες τις οποίες εν συνεχεία περνάμε απ` το μπολ με το τριμμένο καρύδι.

Στο σερβίρισμα προσθέτουμε λίγο καρύδι ακόμα και ρίγανη.

Για τη sauce:

Τοποθετούμε στο multi τους 2 βολβούς παντζαριού που έχουν μείνει, προσθέτουμε το σκόρδο, το ξύδι, μπαλσάμικο, το ελαιόλαδο, λίγη ρίγανη, αλάτι, πιπέρι και πολτοποιούμε.

Στο σερβίρισμα προσθέτουμε λίγη ρίγανη ακόμα και φρέσκο μαϊντανό.

Πηγή: lovecooking.gr

Είναι η εποχή του!


Είναι η εποχή του! Αξιοποιούμε το περίσσευμα της βραστής σαλάτας κουνουπιδιού, με μια εύκολη παραδοσιακή συνταγή. Άλλοι το βράζουν και "επί τούτου" γιατί είναι πολύ νόστιμο έτσι: http://cretangastronomy.blogspot.gr/2013/11/blog-post_14.html

 

Κουνουπίδι τηγανητό με κουρκούτι

Είναι η εποχή του!
Το κουνουπίδι είναι στην εποχή του. Εμείς το προτιμούμε βραστό με ελαιόλαδο και λεμόνι ή γιαχνί με μάραθο. Τελευταία το φτιάχνω αρκετές
φορές και σαν ωμή σαλάτα . Όταν λοιπόν περισσέψει κουνουπίδι βρασμένο, ή
ομελέτα θα φτιάξω  ή αυτά τα τηγανητά μπουκετάκια
κουνουπιδιού. Τρώγονται αποκλειστικά ζεστά , καυτά θα έλεγα, με μπόλικο λεμόνι. Μπορούμε να τα σερβίρουμε σαν ορεκτικό, όπως τα υπόλοιπα τηγανητά λαχανικά ή σαν  συνοδευτικό κάποιου οσπρίου.
Η συνταγή είναι παραδοσιακή. Άλλωστε το κουνουπίδι δεν είναι το πρώτο  λαχανικό που τηγανίζουμε σε χυλό. Για να μην
αναφέρω τώρα όλα τα καλοκαιρινά, υπενθυμίζω τις λιαστές τηγανητές ντομάτες,
αξεπέραστη λιχουδιά και μάλιστα νηστίσιμη (μη ξεχνάμε, από αύριο αρχίζει η
νηστεία των Χριστουγέννων).
 Ο χυλός που χρησιμοποιώ είναι ο κλασικός που έχω δώσει εδώ. Για να δώσουμε όμως γεύση στο
κουνουπίδι – που δεν αρέσει σε όλους ομολογουμένως- μπορούμε να προσθέσουμε στο χυλό λίγο
τριμμένο τυρί ή ένα αυγό ή και τα δύο.
Ας δούμε λοιπόν πώς το φτιάχνουμε.
Υλικά:
1 πιάτο γεμάτο κουνουπίδι βρασμένο, στραγγισμένο,  χωρισμένο σε μπουκετάκια
Αλάτι
Προαιρετικά, λίγο τριμμένο τυρί  ή/και 1 αυγό
Λεμόνι για το σερβίρισμα.
Ελαιόλαδο για το τηγάνισμα
Επί το έργον:
Φτιάχνουμε το χυλό και τον αφήνουμε να περιμένει τουλάχιστον
μισή ώρα. Είναι απαραίτητη αυτή η αναμονή για να «δένει» με τα λαχανικά.
Αλατίζουμε ελαφρά το κουνουπίδι αν είναι ανάλατο. Βάζουμε το ελαιόλαδο  να κάψει
(αλλά όχι να καπνίσει).
Βουτάμε
τα μπουκετάκια του κουνουπιδιού  στο χυλό
(πρέπει να στέκει πάνω τους) και τα αφήνουμε στο καυτό ελαιόλαδο.
Αφήνουμε να
ροδοκοκκινίσουν από τη μια πλευρά, γυρίζουμε από την άλλη
 και όταν είναι έτοιμα
τα βγάζουμε σε χαρτί κουζίνας.
Τα σερβίρουμε αμέσως με μπόλικο λεμόνι.
Παρατηρήσεις:
1)Αν περισσέψουν πολύ μικρά κομματάκια κουνουπιδιού, τα
αδειάζουμε στο χυλό και βγάζουμε το μείγμα με ένα κουτάλι, σαν τηγανίτες στο τηγάνι.
2)Καλό είναι το κουνουπίδι να κρατά ελάχιστα και να μην
είναι λιωμένο. Γίνονται και πιο νόστιμα και πιο εμφανίσιμα έτσι τα μπουκετάκια μας.
3)Εννοείται ότι η ποσότητα του χυλού προσαρμόζεται στην ποσότητα του κουνουπιδιού που έχουμε…

Κ.ΚΑΒΑΦΗΣ "Καλός και Κακός Καιρός"

    Αποτέλεσμα εικόνας για ΠΙΝΑΚΑΣ - leonid afremov
  1.   Κ.ΚΑΒΑΦΗΣ "Καλός και Κακός Καιρός"
     
    Δεν με πειράζει αν απλώνη
    έξω ο χειμώνας καταχνιά, σύννεφα, και κρυάδα.
    Μέσα μου κάμνει άνοιξι, χαρά αληθινή.
    Το γέλοιο είναι ακτίνα, μαλαματένια όλη,
    σαν την αγάπη άλλο δεν είναι περιβόλι,
    του τραγουδιού η ζέστη όλα τα χιόνια λυώνει.

    Τι ωφελεί οπού φυτρώνει
    λουλούδια έξω η άνοιξις και σπέρνει πρασινάδα!
    Έχω χειμώνα μέσα μου σαν η καρδιά πονεί.
    Ο στεναγμός τον ήλιο τον πιο λαμπρό σκεπάζει,
    σαν έχεις λύπη ο Μάης με τον Δεκέμβρη μοιάζει,
    πιο κρύα είναι τα δάκρυα από το κρύο χιόνι.

    ΠΙΝΑΚΑΣ - leonid afremov

Δημοφιλείς αναρτήσεις