Τετάρτη 12 Μαρτίου 2014

Είναι η εποχή του!


Είναι η εποχή του! Αξιοποιούμε το περίσσευμα της βραστής σαλάτας κουνουπιδιού, με μια εύκολη παραδοσιακή συνταγή. Άλλοι το βράζουν και "επί τούτου" γιατί είναι πολύ νόστιμο έτσι: http://cretangastronomy.blogspot.gr/2013/11/blog-post_14.html

 

Κουνουπίδι τηγανητό με κουρκούτι

Είναι η εποχή του!
Το κουνουπίδι είναι στην εποχή του. Εμείς το προτιμούμε βραστό με ελαιόλαδο και λεμόνι ή γιαχνί με μάραθο. Τελευταία το φτιάχνω αρκετές
φορές και σαν ωμή σαλάτα . Όταν λοιπόν περισσέψει κουνουπίδι βρασμένο, ή
ομελέτα θα φτιάξω  ή αυτά τα τηγανητά μπουκετάκια
κουνουπιδιού. Τρώγονται αποκλειστικά ζεστά , καυτά θα έλεγα, με μπόλικο λεμόνι. Μπορούμε να τα σερβίρουμε σαν ορεκτικό, όπως τα υπόλοιπα τηγανητά λαχανικά ή σαν  συνοδευτικό κάποιου οσπρίου.
Η συνταγή είναι παραδοσιακή. Άλλωστε το κουνουπίδι δεν είναι το πρώτο  λαχανικό που τηγανίζουμε σε χυλό. Για να μην
αναφέρω τώρα όλα τα καλοκαιρινά, υπενθυμίζω τις λιαστές τηγανητές ντομάτες,
αξεπέραστη λιχουδιά και μάλιστα νηστίσιμη (μη ξεχνάμε, από αύριο αρχίζει η
νηστεία των Χριστουγέννων).
 Ο χυλός που χρησιμοποιώ είναι ο κλασικός που έχω δώσει εδώ. Για να δώσουμε όμως γεύση στο
κουνουπίδι – που δεν αρέσει σε όλους ομολογουμένως- μπορούμε να προσθέσουμε στο χυλό λίγο
τριμμένο τυρί ή ένα αυγό ή και τα δύο.
Ας δούμε λοιπόν πώς το φτιάχνουμε.
Υλικά:
1 πιάτο γεμάτο κουνουπίδι βρασμένο, στραγγισμένο,  χωρισμένο σε μπουκετάκια
Αλάτι
Προαιρετικά, λίγο τριμμένο τυρί  ή/και 1 αυγό
Λεμόνι για το σερβίρισμα.
Ελαιόλαδο για το τηγάνισμα
Επί το έργον:
Φτιάχνουμε το χυλό και τον αφήνουμε να περιμένει τουλάχιστον
μισή ώρα. Είναι απαραίτητη αυτή η αναμονή για να «δένει» με τα λαχανικά.
Αλατίζουμε ελαφρά το κουνουπίδι αν είναι ανάλατο. Βάζουμε το ελαιόλαδο  να κάψει
(αλλά όχι να καπνίσει).
Βουτάμε
τα μπουκετάκια του κουνουπιδιού  στο χυλό
(πρέπει να στέκει πάνω τους) και τα αφήνουμε στο καυτό ελαιόλαδο.
Αφήνουμε να
ροδοκοκκινίσουν από τη μια πλευρά, γυρίζουμε από την άλλη
 και όταν είναι έτοιμα
τα βγάζουμε σε χαρτί κουζίνας.
Τα σερβίρουμε αμέσως με μπόλικο λεμόνι.
Παρατηρήσεις:
1)Αν περισσέψουν πολύ μικρά κομματάκια κουνουπιδιού, τα
αδειάζουμε στο χυλό και βγάζουμε το μείγμα με ένα κουτάλι, σαν τηγανίτες στο τηγάνι.
2)Καλό είναι το κουνουπίδι να κρατά ελάχιστα και να μην
είναι λιωμένο. Γίνονται και πιο νόστιμα και πιο εμφανίσιμα έτσι τα μπουκετάκια μας.
3)Εννοείται ότι η ποσότητα του χυλού προσαρμόζεται στην ποσότητα του κουνουπιδιού που έχουμε…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις