Τρίτη 3 Νοεμβρίου 2015

ένα μυστικό


Η Maria Dimitriou κοινοποίησε ένα σύνδεσμο.
 
Υγεία - Βασική αρχή: «Το λάδι το καταλαβαίνουμε με τη μύτη και τη γλώσσα. Όχι με το λαιμό» Έτσι έλεγαν οι παλιοί γεωργοί με την αλάνθαστη εμπειρία τους και δεν πρέ
biologikaorganikaproionta.com

οι 10 super

Η Maria Dimitriou κοινοποίησε ένα σύνδεσμο.
 
Υγεία - Συνδυασμοί τροφίμων με προστιθέμενη αξία στο ρυθμό των καύσεων, στον έλεγχο της πείνας, στην ενίσχυση του μυϊκού ιστού, στη μείωση του σωματικού…
biologikaorganikaproionta.com

Ο συγγραφέας της «Φόνισσας»

Η Maria Dimitriou κοινοποίησε ένα σύνδεσμο.
 
Καθόταν στο πιο απομακρυσμένο τραπεζάκι, συλλογιζόμενος και έπινε τον καφέ του που κόστιζε μια δεκάρα
mixanitouxronou.gr

Έβγαζα απ' τις τσέπες μου φλούδες μανταρίνι (χιώτικο)


Η Maria Dimitriou κοινοποίησε ένα σύνδεσμο.
Έβγαζα απ' τις τσέπες μου φλούδες μανταρίνι (χιώτικο)

Έβγαζα απ' τις τσέπες μου φλούδες μανταρίνι (χιώτικο)

Οι Χιώτες, που πάντα ήξεραν τον τρόπο να «αιχμαλωτίζουν» τους καρπούς της χιακής γης μετατρέποντάς τους σε πολύτιμους γαστρονομικούς θησαυρούς, δεν θα άφηναν ποτέ να τους ξεφύγουν τα υπέροχα χιώτικα μανταρίνια.
Μπορεί η Κίνα να έχει την τιμή της πατρότητάς τους, η φιλόξενη «χία γη» όμως έγινε η δεύτερη πατρίδα τους, αξιοποιώντας τους καρπούς της μανταρινιάς, φροντίζοντας με μεράκι και αγάπη να τους κάνει ακόμα πιο εύγεστους. Και έτσι «αι χίαι τράπεζαι» έγιναν ακόμα πιο πλούσιες, ο δε γνωστός «χίος γέλως» πιο διασκεδαστικός.
Εύχυμα, γλυκά, αρωματικά και πλούσια σε βιταμίνες, τα χιώτικα μανταρίνια εξήραν τη δημιουργική φαντασία της Χιώτισσας νοικοκυράς και του Χιώτη καλλιεργητή. Γέμισαν οι Χιώτισσες τα ντουλάπια και τα κελάρια των σπιτικών του κάμπου κυρίως, που υπερηφανεύονταν να επιδεικνύουν στους -ευπρόσδεκτους πάντα- φιλοξενούμενούς τους μπουκάλια με λικέρ μανταρίνι, βαζάκια με αρωματικές μαρμελάδες, γλυκά του κουταλιού και φυσικά τις κόφες και τα καλάθια τους με τα φρεσκοκομμένα μανταρίνια ή τα κρυστάλλινα ποτήρια τους με το φρέσκο χυμό τους.
Μα δεν τους έφταναν αυτά.
Στις χιώτικες κουζίνες Τα τεφτεράκια των νοικοκυρών έπρεπε να γεμίσουν και αυτά με τα αιθέρια έλαια του αειθαλούς εσπεριδοειδούς φυτού. Μέχρι και τα άνθη τους αξιοποίησαν έτσι όπως ήξεραν αυτές να το πράξουν. Πότε σαν «άνθος» γλυκό κουταλιού, πότε σαν λικέρ, πότε για να αρωματισθεί το απογευματινό τους τσάι ακόμα περισσότερο. Άσε πια η φλούδα του μανταρινιού. Μπήκε ακόμη και στην κλασική φασολάδα (και για να αποδίδουμε τα του Καίσαρος τω Καίσαρι, αυτή είναι έμπνευση νεότερου Χιώτη). Επίσης στις κρασάτες σουπιές και στο χταπόδι μαζί με τον ζουμερό χυμό τους, στα ψητά ψάρια, στο κοτόπουλο, στην πηχτή ψαριού, στην πηχτή χοιρινού μαζί με τα νεράντζια, στα μπιφτέκια (που όπως υποστηρίζει ο Χιώτης σεφ κ. Στέφανος Κόβας, το μανταρίνι δίνει ρεσιτάλ γεύσης). Ο Χιωτοαιγυπτιώτης φίλος κ.  Στέλιος Αποδιάκος μας αποκαλύπτει ότι το κλασικό κυριακάτικο μενού της οικογένειάς του ήταν το κρέας, χοιρινό με ξύσμα μανταρινιού που σερβιριζόταν με πατάτες και κρεμμύδια φούρνου.
Μπουκιά και συχώριο σου λέει.
Άρωμα λεπτό και φίνο Όμως η γευστική παράδοση της Χίου είναι τα γλυκά. Αλίμονο, λοιπόν, αν έλειπε από αυτά το μανταρινάκι. Εκτός από το γλυκό κουταλιού, οι φλούδες του μανταρινιού έκαναν ακόμα γευστικότερα τα σιρόπια (ειδικά αυτά που χρησιμοποιούσαν στις δίπλες), ο δε χυμός τους αρωμάτιζε θαυμάσια δίνοντάς του λεπτή γεύση το παστέλι, που σερβιριζόταν πάνω σε φύλλα μανταρινιάς - στη χιώτικη συνοικία του Καΐρου στην Αίγυπτο ήταν φημισμένα τα παστέλια μανταρινιού του «Χαμού». Οι Χιώτες της Σμύρνης και της Πόλης χρησιμοποιούσαν το μανταρίνι εκεί που υπήρχε ταχίνι, και έτσι δημιούργησαν θαυμάσιες συνταγές για ταχινόπιτες με γεύση από μανταρίνι. Επίσης στον πολίτικο χαλβά, που προσωπικά τον απήλαυσα δοκιμάζοντας να τον φτιάξω όχι με φλούδα και κομμάτια μανταρινιού όπως εκείνοι, αλλά με φρουι γλασέ μανταρινιού και μανταρίνι γλυκό κουταλιού. Δοκίμασα επίσης μια παρόμοια παραλλαγή στο κέικ μανταρινιού, χρησιμοποιώντας ψιλοκομμένο αυτό το φρουί γλασέ μαζί με το λικέρ μανταρίνι. Σας το συνιστώ επίσης ανεπιφύλακτα.
Τώρα που το σκέφτομαι, μάλλον ζήλεψα το κέικ που έφτιαχναν στην Αίγυπτο με τον εξής αξιοπρόσεκτο και ευφάνταστο δημιουργικό τρόπο: Μόλις έβγαζαν το αχνιστό κέικ από το φούρνο, το «ψέκαζαν» με φρέσκο χυμό μανταρινιού που είχαν φροντίσει να βάλουν σε «ψεκαστήρι». Κι έτσι όπως ήταν ζεστό και υγρό, το πασπάλιζαν με ζάχαρη, που τελικά «κρυστάλλωνε» πάνω του, δημιουργώντας ένα θαυμάσιο γλάσο καθώς φαντάζομαι (μια «άσπριση» δηλαδή, για να χρησιμοποιήσω αυτή την όμορφη ελληνική λέξη που έπλασαν οι Χιώτισσες καλονοικοκυρές για το γλάσο.) Οι τούρτες με γεύση από μανταρίνι, που συνήθιζαν οι πολυταξιδεμένοι Χιώτες, ήταν ακόμα μια όμορφη γευστική πινελιά στα απογευματινά τέια της αστικής τάξης, ενώ δεν θα μπορούσε να λείπει από τα πάμπολλα γλυκίσματα με αμύγδαλο (που υπήρχε άφθονο στη Χίο), όπως π.χ. από τα περίφημα αμυγδαλωτά.
Θέμα γοήτρου Και τα μανταρίνια που περίσσευαν όταν τέλειωνε η «γιορτή» του μανταρινιού από το τραπέζι του χειμώνα, τι τα έκαναν οι Χιώτες; Γιατί παρότι το πορτοκάλι ήταν άφθονο -και φυσικά πιο φθηνό στη Χίο, ως λιγότερο έψιμο, οπότε είχε την πρωτοκαθεδρία-, το μανταρίνι παρέμεινε πάντα πιο περιζήτητο: ήταν αυτό που έπρεπε να «αιχμαλωτιστεί» για να αυξήσει το γόητρο της Χιώτισσας οικοδέσποινας όλες τις εποχές του χρόνου. Και «γενηθήτωσαν» οι σακχαρόπηχτες μανταρινάδες, έτοιμες να προσφέρουν τη δροσιά τους και το άρωμά τους όποτε ήταν επιθυμητό και απαραίτητο. Τώρα εμείς οι σύγχρονοι Χιώτες, που δεν αξιωθήκαμε να έχουμε ούτε μανταρινιές ούτε περιβόλια, τι θα κάνουμε;
Να ’ναι καλά οι Συνεταιρισμοί κι οι Βιοτεχνίες Γλυκών Κουταλιού και οι ζαχαροπλάστες μας, που φροντίζουν να μας αποζημιώνουν ποικιλοτρόπως. Να περνάνε αυτοί καλά, για να τρώμε κι εμείς καλύτερα....

ΠΗΓΗ: Βάσω Κριτάκη (στα πρώτα τεύχη του free press ICookGreek)

Νοστράδαμος. Ο προφήτης έγραψε και συνταγές...

Η Maria Dimitriou κοινοποίησε ένα σύνδεσμο.


Η συνταγή για τη μαρμελάδα συμπεριλήφθηκε στο πρώτο βιβλίο του Νοστράδαμου που εκδόθηκε το 1552 και είχε τίτλο “Εξαιρετική και χρήσιμη πραγματεία για όσους θέλουν…
mixanitouxronou.gr

Οι προφητείες του Νοστράδαμου μπορεί να αμφισβητούνται από εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως, αλλά υπάρχουν ορισμένα κείμενά του που έχουν αποδειχτεί πέρα για πέρα αληθινά. Ένα από αυτά είναι η συνταγή για μαρμελάδα κεράσι, που ικανοποιεί μέχρι σήμερα ακόμα και τους πιο απαιτητικός ουρανίσκους. Η συνταγή για τη μαρμελάδα σ...

Διαβάστε όλο το άρθρο: http://www.mixanitouxronou.gr/nostradamos-o-profitis-pou-egrapse-ke-sintages-gia-kales-erotikes-epidosis-gia-lefkansi-ton-dontio-gia-marmelada-kerasi-gia-peripiisi-ton-mallion-ke-kata-lathos-vrike-ke-farmako-kata-tis-panouklas/
Νοστράδαμος. Ο προφήτης έγραψε και συνταγές για καλές ερωτικές επιδόσεις, λεύκανση των δοντιών, μαρμελάδα κεράσι και περιποίηση των μαλλιών. Κατά λάθος βρήκε και φάρμακο κατά της πανούκλας...

Διαβάστε όλο το άρθρο: http://www.mixanitouxronou.gr/nostradamos-o-profitis-pou-egrapse-ke-sintages-gia-kales-erotikes-epidosis-gia-lefkansi-ton-dontio-gia-marmelada-kerasi-gia-peripiisi-ton-mallion-ke-kata-lathos-vrike-ke-farmako-kata-tis-panouklas/

Θουκυδίδης: τα 3 κριτήρια για μια ελεύθερη πολιτεία

Η Maria Dimitriou κοινοποίησε ένα σύνδεσμο.

Μια πολιτεία είναι ελεύθερη όταν ο λαός της έχει τα κατάλληλα όργανα να θέτει τους νόμους της, να τους επιβάλλει όταν χρειάζεται και να λαμβάνει τις αποφάσεις που την…
egriechen.info

Θουκυδίδης: τα 3 κριτήρια για μια ελεύθερη πολιτεία

Wien_Parlament
Αναδημοσίευση από: tosymbolaio | Φωτό: GuentherZ
Σύμφωνα με τον Θουκυδίδη μια πόλη (μια χώρα θα λέγαμε σήμερα) είναι ελεύθερη όταν είναι αυτόνομη, αυτόδικη και αυτοτελής.

Ας κάνουμε μια σύντομη αναφορά σε κάθε μια από αυτές τις έννοιες για να κατανοήσουμε σε τι τελικά συνίσταται η ελευθερία μιας χώρας αλλά και να δούμε ποια είναι εκείνα τα χαρακτηριστικά που πρέπει να την διέπουν.

Αυτόνομη


Αυτονομία σημαίνει να δίνει η πολιτεία στον εαυτό της τους νόμους της. Προσοχή όμως. Πολιτεία, με την αρχαιοελληνική σημασία του όρου, δεν είναι ένας εξουσιαστικός μηχανισμός ανεξάρτητος από την κοινωνία που της επιβάλλεται, όπως είναι το κράτος σήμερα. Αντίθετα, πολιτεία είναι το σύνολο των μελών μιας κοινότητας που οργανώνονται πολιτικά.

Είναι δηλαδή η πολιτεία, η ίδια η κοινωνία με τη μορφή πολιτικής οντότητας. Όταν λέμε λοιπόν ότι η πολιτεία δίνει τους νόμους της στον εαυτό της, εννοούμε ότι το σύνολο των πολιτών που αποτελούν την πολιτεία θέτουν τους νόμους σύμφωνα με τους οποίους θεωρούν ότι πρέπει να ζουν.

Σε μια αυτόνομη πολιτεία άρα, οι πολίτες είναι αυτοί που κατέχουν και ασκούν την νομοθετική λειτουργία. Η κορυφαία έκφραση αυτονομίας μιας πολιτείας σημειώθηκε στην Αρχαία Αθήνα όταν οι πολίτες μέσα από το κυρίαρχο όργανο, την Εκκλησία του Δήμου πρότειναν, ψήφιζαν, ενέκριναν ή απέρριπταν, άλλαζαν ή καταργούσαν τους νόμους τους.

Αυτόδικη


Αυτόδικος είναι η πολιτεία στην οποία η απονομή του δικαίου γίνεται από τα δικά της δικαστήρια και σύμφωνα με τους νόμους που η ίδια η πολιτεία έχει προηγουμένως θεσπίσει. Μέσα από τα δικαστήρια της η πολιτεία έχει την ευκαιρία να εφαρμόσει την βούληση της, όπως την έχει κωδικοποιήσει μέσα από τους νόμους που έχει ψηφίσει ο λαός.

Έτσι όπου προκύπτουν αμφισβητήσεις σχετικά με την εφαρμογή του νόμου, όπως π.χ. στην περίπτωση που εξετάζεται αν ένας άρχοντας άσκησε τα καθήκοντα του σύμφωνα με τον νόμο ή όχι, η πολιτεία με τα δικαστήρια καλείται να τον επιβάλλει. Κι όταν λέμε ότι η πολιτεία καλείται να επιβάλλει την εφαρμογή του νόμου, εννοούμε ότι την εξουσία να κάνει κάτι τέτοιο την έχει ο λαός και την εκδηλώνει μέσα από δικαστικά όργανα τα οποία ο ίδιος ο λαός τα συνθέτει.

Για παράδειγμα, αυτόδικος πολιτεία ήταν η πολιτεία των αρχαίων Αθηναίων αφού μέσα από τα δικαστήρια της Ηλιαίας ένα μέρος του λαού που νομοθέτησε είχε και την εξουσία να επιβάλλει την εφαρμογή αυτού του νόμου.

Αυτοτελής

 

Αυτοτελής, τέλος, είναι η πολιτεία που λαμβάνει η ίδια τις αποφάσεις που χρειάζονται για την εύρυθμη λειτουργία της πολιτείας σε καθημερινή βάση. Η αυτοτέλεια είναι, θα λέγαμε σήμερα, η δυνατότητα της πολιτείας να κυβερνάει η ίδια τον εαυτό της αποφασίζοντας σχετικά με τα θέματα που πρέπει να διευθετηθούν. Ετσι έχουμε για παράδειγμα την Εκκλησία του Δήμου στην Αρχαία Αθήνα η οποία παίρνει τις αποφάσεις ως το κορυφαίο όργανο που εκφράζει την αυτοτέλεια της πολιτείας.

Μέσα από αυτήν την πολύ σύντομη ανάλυση, είδαμε πως μια πολιτεία είναι ελεύθερη όταν ο λαός της έχει τα κατάλληλα όργανα να θέτει τους νόμους της, να τους επιβάλλει όταν χρειάζεται και να λαμβάνει τις αποφάσεις που την αφορούν.

Πρέπει άρα, για να είναι ελεύθερη η πολιτεία, να είναι ελεύθεροι οι πολίτες να κάνουν όλα τα παραπάνω. Πολιτεία ελεύθερη χωρις ελεύθερους πολίτες δεν υφίσταται. Και πολιτεία χωρίς ελεύθερους πολίτες δεν είναι Δημοκρατία.
- See more at: http://www.egriechen.info/2014/05/thoukudidis-ta-tria-kritiria-gia-mia-eleutheri-politeia.html#sthash.Aqfa7Gnj.kMrt3Thi.dpuf

Δευτέρα 2 Νοεμβρίου 2015

Ροφήματα που ρίχνουν την πίεση!!!


Ροφήματα που ρίχνουν την πίεση!!!


Η πρόληψη και η αντιμετώπιση της υπέρτασης ξεκινάει από το… πιάτο

Συγκεκριμένα βότανα με τη μορφή ροφημάτων υπόσχονται να συμβάλουν στην προσπάθεια να ρίξουμε την πίεσή μας.Η πρόληψη και η αντιμετώπιση της υπέρτασης ξεκινάει από το πιάτο μας, αφού το Α και το Ω είναι η υιοθέτηση ενός συγκεκριμένου τρόπου διατροφής που βασίζεται φυσικά στη μείωση του αλατιού.

Μπορούμε, όμως, να βοηθήσουμε τον οργανισμό μας να ρίξει την πίεση ποντάροντας και στο… φλιτζάνι μας.
Κράταιγος
Εξισορροπεί με ήπιο τρόπο την πίεση του αίματος και θεωρείται ιδανικός για όσους ταλαιπωρούνται από υπέρταση, κυρίως εξαιτίας προβλημάτων στα αγγεία τους. Συστήνονται 1-2 εγχύματα κράταιγου την ημέρα (το πρωί και το απόγευμα), μεταξύ των γευμάτων.
Στο φλιτζάνι: Ρίχνουμε 2 κουταλάκια καρπούς κράταιγου σε 1 φλιτζάνι του τσαγιού με βρασμένο νερό, τους αφήνουμε για 20΄ και σουρώνουμε.
Τίλιο
Χαλαρώνει τα αιμοφόρα αγγεία και επουλώνει τα τοιχώματά τους. Συστήνεται σε ανθρώπους οι οποίοι ανεβάζουν πίεση κυρίως όταν εκνευρίζονται. Μπορούμε να πίνουμε 1-2 φορές την ημέρα ρόφημα τίλιου μεταξύ των γευμάτων ή όταν αισθανόμαστε ένταση.
Στο φλιτζάνι: Ρίχνουμε 1 κουταλιά τίλιο σε 1 φλιτζάνι βρασμένο νερό, το αφήνουμε για 10΄ και μετά σουρώνουμε.
Μελισσόχορτο
Προκαλεί διαστολή των αγγείων, με αποτέλεσμα να μειώνεται η πίεση του αίματος, και συστήνεται σε ανθρώπους που ανεβάζουν πίεση κυρίως όταν τους καταβάλλει το άγχος. Πίνουμε 1-2 ροφήματα την ημέρα ή κάθε δεύτερη ημέρα.
Στο φλιτζάνι: Ρίχνουμε 1-2 κουταλιές ξηρό μελισσόχορτο (ή 4 φρέσκα φύλλα) σε 1 φλιτζάνι βρασμένο νερό και το αφήνουμε για 10-15΄. Στη συνέχεια σουρώνουμε και πίνουμε.
Φύλλα ελιάς
Τα φύλλα ελιάς θεωρούνται βοηθητικά για ανθρώπους που ταλαιπωρούνται από υπέρταση, αλλά και πεπτικά προβλήματα, όπως δυσπεψία, φουσκώματα ή πέτρες στη χολή. Μπορούμε να πίνουμε 1-2 ροφήματα την ημέρα μετά τα γεύματα.
Στο φλιτζάνι: Ρίχνουμε σε 300 ml νερό (όσο δύο ποτήρια) 20 γρ. ξηρά φύλλα ελιάς και τα αφήνουμε να βράσουν μαζί για 15΄. Πίνουμε το ρόφημα ζεστό (μισό το πρωί και μισό το βράδυ).
Βίσκο το λευκό
Ενδείκνυται για άτομα με υπέρταση και προβλήματα του κυκλοφορικού συστήματος (π.χ. πρηξίματα στα άκρα). Επιβραδύνει τον καρδιακό ρυθμό, μειώνει την πίεση και ανακουφίζει από τα συμπτώματα της υπέρτασης (π.χ. ζαλάδες). Πίνουμε μέχρι 2 ροφήματα την ημέρα.
Στο φλιτζάνι: Ρίχνουμε 1 κουταλιά σε 1 φλιτζάνι βρασμένο νερό, το αφήνουμε για 10-20΄, σουρώνουμε και πίνουμε. Προσοχή! Μπορεί να προκληθούν αλλεργικές αντιδράσεις.
Δεσποινόχορτο
Έχει ηρεμιστική και καρδιοτονωτική δράση και χρησιμοποιείται όταν η υπέρταση επιτείνεται λόγω του έντονου στρες. Πίνουμε μέχρι 2 ροφήματα την ημέρα.
Στο φλιτζάνι: Ρίχνουμε 1-2 κουταλάκια σε 1 φλιτζάνι βραστό νερό, το αφήνουμε για 10-15΄, σουρώνουμε και πίνουμε.Tips
1. Μπορούμε να πίνουμε μέχρι 2 ροφήματα την ημέρα, 3-4 φορές την εβδομάδα και όχι καθημερινά.
2. Η δράση των βοτάνων δεν είναι ανε-ξάρτητη από τον τρόπο διατροφής που ακολουθούμε. Για να ρίξουμε την πίεση, είναι απαραίτητο να υιοθετήσουμε συγκεκριμένες διατροφικές συνήθειες.
3. Αν ακολουθούμε φαρμακευτική αγωγή για τη μείωση της πίεσης, θα πρέπει να ενημερώσουμε τον γιατρό μας πριν πάρουμε κάποιο βότανο. Επιπλέον, θα πρέπει να συμβουλευόμαστε τακτικά τον γιατρό μας για να βεβαιωθούμε ότι η πίεσή μας είναι ρυθμισμένη.

Πηγή: vita.gr
πηγη newsitamea.gr

Myrtos Ierapetras

Η Maria Dimitriou κοινοποίησε ένα σύνδεσμο

Plana apo to xorio amontarista
youtube.com

Το Μύρτος είναι ένα γραφικό παραθαλάσσιο χωριό δυτικά της Ιεράπετρας . Αποτελεί τουριστικό θέρετρο διότι προσφέρει θάλασσα και όχι μόνο καθώς υπάρχουν κι άλλες επιλογές αποδράσεων στη γύρω φύση. Το χωριό έχει παραδοσιακό χρώμα, καλό μικροκλίμα και φιλόξενους κατοίκους . Για τους λόγους αυτούς έχει μόνιμους πιστούς επισκέπτες κάθε χρόνο απο άλλες χώρες.



Το πιο σημαντικό γεύμα!

| ΠΡΩΙΝΟ | Το πιο σημαντικό γεύμα!

Γράφουν οι
Πολυξένη Κουτκιά – ΜυλωνάκηΕνδοκρινολόγος - Διαβητολόγος, Διευθύντρια Διαιτολογικού Τμήματος ΥΓΕΙΑ
Ιωάννα Αρχοντάκη MSc
Διονυσία Βουτσά
Βασιλική Καρπαθίου
Ιωάννα Κεχαγιά MSc
Αριάδνη Λιδωρίκη
Όλγα Τσιότσιου

Κλινικές Διαιτολόγοι ΥΓΕΙΑ

Πρωινό -εσείς τρώτε το σημαντικότερο γεύμα της μέρας;
Έρευνες επί ερευνών το επιβεβαιώνουν και μας το θυμίζουν διαρκώς: το πρωινό είναι το πλέον απαραίτητο γεύμα για όλους μας, είναι αυτό που δίνει κυριολεκτικά ώθηση στον οργανισμό μας και με το κατάλληλο μενού μπορεί να βελτιώσει την υγεία μας. Γιατί, όμως, συμβαίνει αυτό και ποιες είναι οι σωστές επιλογές;
Η χιλιοειπωμένη ρήση «το πρωί τρώγε σαν βασιλιάς, το μεσημέρι σαν άρχοντας και το βράδυ σαν ζητιάνος» κρύβει μια μεγάλη αλήθεια. Το πρωινό αποτελεί το πιο σημαντικό γεύμα της μέρας και χαρίζει στον ανθρώπινο οργανισμό την απαραίτητη ενέργεια και τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται για να λειτουργήσει σωστά. Δυστυχώς, σήμερα οι περισσότεροι άνθρωποι, καθώς έχουν μια πολυάσχολη ζωή, παραλείπουν το πρωινό εντελώς. Αυτό είναι μια κακή διατροφική συνήθεια, καθώς στην ιδανική περίπτωση θα πρέπει να καταναλώνουν τουλάχιστον το 25% των θερμίδων της ημέρας από το πρωινό, ικανό να τους εφοδιάσει σωστά για το ξεκίνημα της μέρας.
Έπειτα από τη «νηστεία» της νύχτας, ο οργανισμός έχει ανάγκη από ενέργεια για να λειτουργήσει σωστά. Το πρωινό γεύμα, όπως αναφέρει και η αγγλική λέξη breakfast (break the fast = δηλαδή διακόπτω τη νηστεία), προσφέρει στον οργανισμό τη γλυκόζη που χρειάζεται.

Τα οφέλη Το βασικότερο όφελος απ' την κατανάλωση πρωινού είναι ότι παρέχει στον οργανισμό την απαραίτητη ενέργεια για την έναρξη μιας παραγωγικής ημέρας. Επίσης:
• Παρέχει τις αναγκαίες ποσότητες φυτικών ινών, βιταμινών και ιχνοστοιχείων, ώστε οι ημερήσιες ανάγκες σε αυτά να είναι κατανεμημένες σωστά μέσα στη μέρα.
• Αποτρέπει τις μεγάλες διακυμάνσεις στα επίπεδα σακχάρου και ινσουλίνης στο αίμα.
• Μειώνει την όρεξη για μεγάλη ποσότητα φαγητού στα υπόλοιπα γεύματα της ημέρας και έτσι αποτρέπει την κατανάλωση ανθυγιεινών πρόχειρων τροφών. Ευρήματα πολλών ερευνών έχουν δείξει ότι άτομα που καταναλώνουν πρωινό, τείνουν να έχουν μια πιο ισορροπημένη διατροφή για το υπόλοιπο της ημέρας και να διατηρούν φυσιολογικό βάρος. Επίσης άτομα που δεν καταναλώνουν πρωινό γεύμα, διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για ανάπτυξη σακχαρώδους διαβήτη (ασχέτως με την κατάσταση του σωματικού βάρους) και για αυξημένα επίπεδα τριγλυκεριδίων και χοληστερόλης σε σχέση με όσους καταναλώνουν πρωινό.

Απαραίτητο για παιδιά και εφήβους Είναι σημαντικό να αναφέρουμε τη σημασία του πρωινού σε παιδιά και εφήβους. Το πρωινό γεύμα φαίνεται να έχει ένα επιπλέον όφελος για τα παιδιά σχολικής ηλικίας και τους εφήβους, καθώς έχει διαπιστωθεί από πολλές μελέτες, η θετική επίδραση του πρωινού σε δείκτες απόδοσης, που περιλαμβάνουν την ανάκληση μνήμης, την προσοχή και τη δημιουργικότητα. Τα παιδιά που καταναλώνουν πρωινό αποδίδουν καλύτερα στις εργασίες του σχολείου τους και επιπλέον έχουν καλύτερη επίδοση σε αθλητικές και άλλες σωματικές δραστηριότητες.

Το μενού Ένα υγιεινό πρωινό πρέπει να περιέχει τα παρακάτω:
Δημητριακά ολικής άλεσης, όπως αρτοποιήματα ολικής άλεσης και δημητριακά ολικής άλεσης.
Πρωτεΐνη χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά, όπως τυριά χαμηλών λιπαρών και αβγά.
Γαλακτοκομικά προϊόντα χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά, όπως αποβουτυρωμένο γάλα και γιαούρτι με χαμηλά λιπαρά. To γάλα και τα προϊόντα του μας εφοδιάζουν με ασβέστιο, φώσφορο και βιταμίνη D (που βρίσκουμε στο εμπλουτισμένο γάλα), θρεπτικά συστατικά που μας εξασφαλίζουν γερό σκελετό, μειώνοντας έτσι τις πιθανότητες εμφάνισης οστεοπόρωσης. Επιπλέον το γιαούρτι μας παρέχει προβιοτικά, τα οποία στην ουσία είναι μικροοργανισμοί φιλικοί προς τον οργανισμό, που υπάρχουν κάτω από φυσιολογικές συνθήκες στο έντερο. Η κατανάλωση τροφίμων με προβιοτικά βελτιώνει τη χλωρίδα του εντέρου και βοηθά στην εύρυθμη λειτουργία του. Στην πραγματικότητα έχει βρεθεί ότι βοηθούν σε πληθώρα γαστρεντερικών προβλημάτων, όπως στη δυσκοιλιότητα, σε διάρροιες και στη σπαστική κολίτιδα. Μάλιστα το γιαούρτι είναι μια πολύ καλή εναλλακτική του γάλακτος και για τα άτομα που παρουσιάζουν δυσανεξία στη λακτόζη, καθώς περιέχει μικρότερη ποσότητα λακτόζης συγκριτικά με το γάλα.
• Φρέσκα φρούτα και οι χυμοί τους. Αυτά θα μας εξασφαλίσουν επαρκείς ποσότητες υδατοδιαλυτών κυρίως βιταμινών, αλλά και αντιοξειδωτικών στοιχείων. Για παράδειγμα, ο χυμός πορτοκαλιού μας εφοδιάζει με βιταμίνη C, που έχει αντιοξειδωτική δράση και συμβάλλει στην καλή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος. Επίσης, κάποια φρούτα πλούσια σε αντιοξειδωτικά είναι τα δαμάσκηνα, τα μούρα, τα σταφύλια και οι φράουλες. Αυτά μπορούν να καταναλώνονται είτε σε μορφή χυμού είτε ολόκληρα, έχοντας πάντα υπόψη ότι τα ολόκληρα φρούτα εξασφαλίζουν τις απαραίτητες για τον οργανισμό φυτικές ίνες.
Μαζί, αυτές οι βασικές ομάδες παρέχουν σύνθετους υδατάνθρακες, φυτικές ίνες, πρωτεΐνες, βιταμίνες, ιχνοστοιχεία και μια μικρή ποσότητα λίπους, ένας συνδυασμός που παρέχει μεγάλα οφέλη για την υγεία μας και μας καλύπτει με θρεπτικά συστατικά για αρκετές ώρες. Βρείτε επιλογές από αυτές τις βασικές ομάδες που ταιριάζουν στα γούστα και τα ενδιαφέροντά σας για να έχετε ένα ολοκληρωμένο πρωινό!

Οι υγιεινές επιλογές

Μερικές υγιεινές επιλογές πρωινού είναι οι εξής:
••• Γάλα ή γιαούρτι χαμηλών λιπαρών με δημητριακά ολικής άλεσης.
••• Γάλα ή γιαούρτι χαμηλών λιπαρών και ψωμί πολύσπορο με μαργαρίνη και μέλι ή μαρμελάδα.
••• Ψωμί σικάλεως με ταχίνι, μέλι, μπανάνα και 1 ποτήρι γάλα με χαμηλά λιπαρά.
••• Κουλούρι πολύσπορο Θεσσαλονίκης με τυρί χαμηλών λιπαρών και 1 ποτήρι φρέσκος χυμός.
••• 1 ποτήρι φυσικός χυμός και ψωμί με 1 αβγό βραστό ή με τυρί χαμηλών λιπαρών.
••• Γάλα ή γιαούρτι χαμηλών λιπαρών με βρώμη και αποξηραμένα φρούτα.
••• 1 ποτήρι φρέσκος χυμός και 1 τοστ με τυρί χαμηλών λιπαρών και γαλοπούλα.
••• Ομελέτα σε αντικολλητικό τηγάνι με ελάχιστο λάδι και ψωμί ολικής άλεσης.
••• Οι χορτοφάγοι μπορούν να χρησιμοποιούν γάλα σόγιας ή αμυγδάλου και τυρί σόγιας.

ΠΗΓΗ: www.hygeia.gr

Δημοσίευση της Θεωρίας της Σχετικότητος


2 Δεκεμβρίου-Δημοσίευση της Θεωρίας της Σχετικότητος

relativity-ig-1
   
  Η θεωρία που έμελε να αλλάξει την θεώρηση μας για τον κόσμο, δημοσιεύτηκε στις 2 Δεκεμβρίου 1915. Θεμελιωτής της ήταν ο περίφημος Γερμανοεβραίος Φυσικός, Albert Einstein. 
    Η θεωρία της Σχετικότητας επιχειρεί να εφαρμόσει τις αρχές της κβαντικής μηχανικής, στο διάστημα. Βασικό αξίωμα της είναι οτι η ταχύτητα του φωτός στο κενό είναι ίδια για όλους τους παρατηρητές, ανεξαρτήτως της σχετικής τους κίνησης ή της κίνησης της πηγής του φωτός. Ως συνέπεια, προκύπτει η διαστολή χρόνου μεταξύ δύο παρατηρητών που κινούνται με διαφορετική ταχύτητα. Επιπρόσθετα, θεμελιώνεται η έννοια του χωροχρόνου ως ενιαίο σύνολο. Η ειδική θεωρία της σχετικότητας εκφράζεται με τον τύπο E = mc², που δηλώνει οτι η ενέργεια που εκλύει ένα σώμα μάζας m είναι ανάλογη με το τετράγωνο της ταχύτητας του φωτός.

http://www.istorikoiperipatoi.gr/2-%CE%B4%CE%B5%CE%BA%CE%B5%CE%BC%CE%B2%CF%81%CE%AF%CE%BF%CF%85-%CE%B4%CE%B7%CE%BC%CE%BF%CF%83%CE%AF%CE%B5%CF%85%CF%83%CE%B7-%CF%84%CE%B7%CF%82-%CE%B8%CE%B5%CF%89%CF%81%CE%AF%CE%B1%CF%82-%CF%84%CE%B7/

Δημοφιλείς αναρτήσεις