Τετάρτη 26 Οκτωβρίου 2016

Οι 10 καλύτεροι χαλβάδες με ταχίνι

Η Maria Dimitriou κοινοποίησε ένα σύνδεσμο.

Ο χαλβάς από ταχίνι γνωστός και ως χαλβάς του μπακάλη (λόγω της παλιότερης διάθεσης του σε παντοπωλεία) μας έρχεται από τη Μικρά Ασία και κάθε χρόνο τέτοια εποχή έχει την τιμητική του.


Οι 10 καλύτεροι χαλβάδες με ταχίνι

Δευτέρα, 07 Μαρτίου 2016.

Οι 10 καλύτεροι χαλβάδες με ταχίνι

Ο χαλβάς από ταχίνι γνωστός και ως χαλβάς του μπακάλη (λόγω της παλιότερης διάθεσης του σε παντοπωλεία) μας έρχεται από τη Μικρά Ασία και κάθε χρόνο τέτοια εποχή έχει την τιμητική του.
Το ταχίνι ενώνεται με ένα μείγμα καραμέλας, ζυμώνεται αρκετή ώρα για να έχει τη σωστή υφή και ο χαλβάς είναι έτοιμος, θρεπτικός, νόστιμος και ικανός να μας γλυκάνει όλες τις ημέρες της Σαρακοστής και όχι μόνο, μιας και επάξια διεκδικεί τον τίτλο του πιο υγιεινού γλυκού.

Για να δούμε όμως που θα βρούμε τους πιο νόστιμους χαλβάδες στην Ελλάδα

Κοσμίδης- Γαβρίλης, Δραπετσώνα
Από το 1924 ο Μικρασιάτης Κώστας Μεζαρντατσόγλου κι από το 1984 μέχρι σήμερα, όπου τα ηνία κρατούν οι Ευμόρφιος Κοσμίδης και Νικόλαος Γαβρίλης, η ιστορία αυτού του χαλβά με την υπέροχη μαστιχωτή υφή, την αίσθηση σουσαμιού και το διακριτικό άρωμα βανίλιας καλά κρατεί! Οι ουρές γύρω από το κατάστημα κάθε χρόνο αυτές τις μέρες δικαιολογούνται απόλυτα, αλλά αν δεν έχετε χρόνο και υπομονή, υπάρχει τρόπος να απολαύσετε τη μοναδική του γεύση με ένα κλικ στο www.e-halvas.gr
Info: Χαλβαδοποιία: Αγίου Δημητρίου 1, Δραπετσώνα, Πειραιάς, τηλ. 210 4616448. Υποκατάστημα: Πραξιτέλους 155, Πειραιάς, τηλ. 210 4227606, halvas-drapetsonas.gr

Χαλβαδοποιία Μαραθώνος
H οικογένεια Χατζηγαβριήλ δε μετράει χρόνια στο χώρο της χαλβαδοποιίας αλλά αυτό δεν της στερεί τίποτα σε γεύση και ποιότητα. Κάτι ο Μικρασιάτης, χαλβατζής προπάππους, κάτι το μεράκι και το πείσμα των αδελφών Τάσου και Ευθύμιου Χατζηγαβριήλ, ο αφράτος, μαλακός και με διακριτικά αρώματα χαλβάς τους δεν άργησε να κατακτήσει τους λάτρεις του είδους.

Info: Λεωφ. Μαραθώνος 164, Νέα Μάκρη, τηλ. 22940 90273, www.halvas-marathonos.gr                                                                    
Αργουδέλης Καμίνια
Κάτω στον Πειραιά, στα Καμίνια ο χαλβάς αυτός ήρθε κι έδεσε για τα καλά. Μετά από ένα μεγάλο ταξίδι, 100 και πλέον χρόνων από τη Σμύρνη και διάφορους ενδιάμεσους σταθμούς (Μυτιλήνη, Μύκονο, Σύρο, Τήνο) έφτασε στον Πειραιά το 1919 κι από τότε η ίδια οικογένεια (4η γενιά πια) σερβίρει κλασικές, λαχταριστές γεύσεις αλλά και πιο ιδιαίτερες με μαστίχα Χίου και φιστίκια Αιγίνης.

Info: Εργοστάσιο: Ν. Φραγκούλη 38, Καμίνια, Πειραιάς, τηλ. 210 4812880. Πρατήριο: Δ. Γούναρη 21-23 (Στοά Πολίτου), Πειραιάς, τηλ. 210 4179469, www.argoudelis.com
Χαλβαδοποιία Μ. Κοσμίδης & Σία, Αγία Βαρβάρα
Βαμβακένια, αέρινη υφή και πλούσια γεύση σοκολάτας από τους μάστορες του είδους. Ο Μιχάλης Κοσμίδης έμαθε την τέχνη του χαλβατζή  πλάι στο θείο του Ευμόρφιου Κοσμίδη κι εδώ και χρόνια στο κατάστημα του προσφέρει μία από τις ομορφότερες γευστικές απολαύσεις. Επισκεφθείτε το κατάστημα έχοντας λίγο υπομονή αυτές τις μέρες μιας και ο κόσμος γεμίζει το μαγαζί του, και απολαύστε 3 γεύσεις χαλβά, με βανίλια, σοκολάτα και αμύγδαλο, ενώ θα βρείτε και χαλβά από ταχίνι ολικής αλέσεως.

Info: Μ. Κοσμίδης Ελευθερίου Βενιζέλου και Ψηλορείτη 4, Αγ. Βαρβάρα, 210 5444722, www.halvadopoiia.gr

Χαλβάς Όλυμπος - Αφοί Παπαγιάννη
Χαλβάς με ιστορία πάνω από 65 χρόνια. Ξεκίνησε από τη Λάρισα αλλά κατάφερε να κατακτήσει όλη την Ελλάδα, μιας και βρίσκεται στα περισσότερα καταστήματα τροφίμων. Πεντανόστιμος, με ωραία αρώματα, κλασικές γεύσεις και όχι μόνο. Οι φίλοι που προσέχουν τη διατροφή τους θα απολαύσουν τον χαλβά με στέβια και σοκολάτα υγείας για απόλαυση με λιγότερες θερμίδες.

Info: 6ο χλμ. Π.Ε.Ο. Λάρισας – Βόλου, Λάρισα, τηλ. 2410 571441, www.papayiannibros.gr



Παπαγιαννόπουλος
Κι από τη Λάρισα πάμε στο Βόλο για να δοκιμάσουμε κυλινδρικό χαλβά. Από το 1919 η οικογένεια Παπαγιαννόπουλου φέρνει τη μοναδική του γεύση από την Κωνσταντινούπολη. Δοκιμάστε τους special χαλβάδες με αμύγδαλα που τυλίγεται με μαύρη σοκολάτα, αλλά και με κακάο, φουντούκια και σταφίδες.

Info: Βασσάνη 2 & Παπαδιαμάντη, Βόλος, τηλ. 24210 21340.

Αφοί Χαΐτογλου – Μακεδονικός χαλβάς
Ένας χαλβάς που σίγουρα έχουμε δοκιμάσει όλοι. Για περισσότερα από 90 χρόνια ο Μακεδονικός χαλβάς με τη γλυκιά και μαλακή υφή του, μας κερνάει όλες τις γνωστές, αγαπημένες γεύσεις.

Info: Λόρδου Βύρωνος, Καλοχώρι, Θεσσαλονίκη, τηλ. 2310 389700, www.haitogloubros.com
Χαλβάς Κυργίων
Με ιστορία που ξεκινάει από το Εσκί Σεχίρ της Τουρκίας και φτάνει στη Δράμα, ο χαλβάς που έφερε ο παππούς της οικογένειας, Αβραάμ Παπαδόπουλος,  συνεχίζει να προσφέρει απόλαυση με την επωνυμία χαλβάς Κυργίων. Γλυκιά γεύση, με άρωμα σουσαμιού, τον απολαμβάνουμε στις κλασικές εκδοχές (βανίλια, αμύγδαλο, κακάο) και όχι μόνο, μιας και ο χαλβάς με κουβερτούρα και φιστίκι Αιγίνης κερδίζουν τις εντυπώσεις.

Info: Εργοστάσιο: 1ο χλμ. Αγίου Αθανασίου – Κυργίων, Δράμα. Κεντρικό κατάστημα: Μ. Αλεξάνδρου 11, Κύργια Δράμας, τηλ. 25210 68100, www.halvaskirgion.gr

Λουκάς
Από τους παππούδες Ιωάννης και Γιώργος στα συνονόματα εγγόνια, ένας από τους πιο νόστιμους χαλβάδες, που ξεκίνησε την πορεία του το 1945 στην Κωνσταντινούπολη για να καταλήξει στη Θεσσαλονίκη. Οι κλασικές γεύσεις δεν λείπουν από την παραγωγή του αλλά οι χαλβάδες με σύκο και κουβερτούρα, με πορτοκάλι και κουβερτούρα, αλλά και με αμύγδαλο και κουβερτούρα είναι πραγματικά υπέροχοι.

Info: Σοφ. Βενιζέλου 24, Θεσσαλονίκη, τηλ. 2310 764362, www.lukas.gr

Κανδύλας
Από τη Σμύρνη στη Θεσσαλονίκη και από εκεί στη Βέροια, από το 1927 μέχρι σήμερα, η οικογένεια Κανδύλα παράγει τον παραδοσιακό, λαχταριστό χαλβά χωρίς πρόσθετα και συντηρητικά. Με υλικά βιολογικής γεωργίας οι αγαπημένες γεύσεις βανίλια, κακάο, αμύγδαλο, μέλι, ολικής άλεσης και ολικής άλεσης με σταφίδες γίνονται ακόμα πιο νόστιμες αλλά ο βιολογικός χαλβάς με ταχίνι πραγματικά ξεχωρίζει.  

Info: 6,5 χλμ. Βέροιας – Νάουσας, Βέροια, τηλ. 23310 28869, www.kandylas.gr

Φραγμένες Αρτηρίες...

Η Maria Dimitriou κοινοποίησε ένα σύνδεσμο.
 

Ο χώρος αυτός είναι αφιερωμένος σε εκείνη που ξανασυνάντησα μετά από 14.000 χρόνια περίπου, τότε που η Θεά Αθηνά είχε τον Τέττιγα, την Νύμφη Δηϊάνειρα. Και η…ὁποία μὲ ἐβοήθησε νὰ ἀκολουθήσω τὸν δρόμο τῆς ἔρευνας, τῆς ἀμφισβητήσεως καὶ τῆς ἀλήθειας. Ἡρακλῆς, ὁ υἱὸς τοῦ Διὸς καὶ τῆς Ἀλκμήνης, ἀπόγονος τοῦ Περσέως, τὸ ἄλλο μισὸ τῆς ἀρχέγονης παρουσίας μας, ὅταν τὸ ἀνθρώπινο γένος ἦτο ἑρμαφρόδιτο.
pirforosellin.blogspot.com|Από OMIROS ERMIDIS

Σάββατο, 23 Απριλίου 2016

Φραγμένες Αρτηρίες, Λιπίδια στο Αίμα, Λοιμώξεις και Κρυολογήματα τέλος με αυτή τη συνταγή 3 συστατικών!

Συνταγή 3 Συστατικών

  Για την προετοιμασία αυτής της συνταγής, το μόνο που χρειάζεται είναι τζίντζερ, σκόρδο, λεμόνι και νερό.

Στην πραγματικότητα, αυτό το ρόφημα, το οποίο είναι ένας συνδυασμός τριών σούπερ υγιεινών τροφών, μπορεί να φέρει περισσότερα οφέλη για την υγεία, όπως:

   Πρόληψη γενικής κόπωσης, καθαρισμό των αρτηριών, μείωση των επιπέδων των λιπιδίων στο αίμα, καθαρισμό ήπατος, πρόληψη λοιμώξεων, πρόληψη γρίπης και κρυολογήματος, ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος και ούτω καθεξής.

Αυτή η θεραπεία, λόγω των συστατικών της, είναι η καλύτερη πρόληψη από τις ελεύθερες ρίζες και ένας από τους μεγαλύτερους μαχητές εναντίον των νοσημάτων της καρδιάς και του κυκλοφορικού συστήματος.

Ας ξεκινήσουμε την προετοιμασία αυτής της απλής, υγιεινής, 3 συστατικών συνταγής.

Συστατικά:

1) Τέσσερα ολόκληρα σκόρδα (μεγάλα).

2) Πιπερόριζα 3-4 εκ.

3) Τέσσερα ολόκληρα λεμόνια (με ξύσμα).

4) 2 λίτρα καθαρού ύδατος.

Οδηγίες:

Πλένουμε καλά τα λεμόνια και τα κόβουμε σε μερικά κομμάτια.

Μετά από αυτό, ξεφλουδίζουμε το σκόρδο και το ανακατεύουμε σε ένα μπλέντερ μαζί με την πιπερόριζα και τα λεμόνια.

  Σε ένα μεγαλύτερο μεταλλικό δοχείο, χύνουμε το νερό, προσθέτουμε το αναμεμιγμένο μείγμα, το ζεσταίνουμε και ανακατεύουμε μέχρι το σημείο βρασμού.

  Λίγο πριν το βρασμό, κλείνουμε το φούρνο και αφήνουμε το μείγμα να κρυώσει.

  Αδειάζουμε το μείγμα σε μπουκάλια.

Το λεμονόνερο και το μαγείρεμα εξουδετερώνουν τη δυσάρεστη μυρωδιά του σκόρδου.

Κάθε μέρα, τουλάχιστον 2 ώρες πριν από το γεύμα, πίνετε ένα φλιτζάνι του ροφήματος αυτού με άδειο στομάχι.

Πριν το πιείτε, ανακινήστε το μπουκάλι.


40 τρόποι για να...

Η Maria Dimitriou κοινοποίησε ένα σύνδεσμο.
 
Ανεξαρτήτως αν νιώθεις καλά ή όχι ψυχοσωματικά, υπάρχουν κάποιες συνήθειες που πρέπει να τηρείς στο καθημερινό σου πρόγραμμα, ώστε να διατηρείς μια…
enallaxnews.gr

40 τρόποι για να διατηρήσεις την εσωτερική σου γαλήνη

Ανεξαρτήτως αν νιώθεις καλά ή όχι ψυχοσωματικά, υπάρχουν κάποιες συνήθειες που πρέπει να τηρείς στο καθημερινό σου πρόγραμμα, ώστε να διατηρείς μια στοιχειώδη ψυχοσωματική ηρεμία.
Τις βγάλαμε 40, είναι όμως εύκολες και έτοιμες να ενταχθούν στο πρόγραμμά σου.
  1. Σκέψου πως κάθε μέρα είναι μια νέα μέρα. Να το σκέφτεσαι όταν ξυπνάς, όταν πέφτεις για ύπνο, όταν μαλώνεις και όταν νομίζεις πως όλα είναι άθλια στη ζωή σου.
  2. Γυμνάσου όποτε βρίσκεις ελεύθερο χρόνο. Δεν πρόκειται για δέσμευση, αλλά για υγιή συνήθεια.
  3. Διευθέτησε τις υποχρεώσεις σου, κυρίως τις οικονομικές, γιατί οι καιροί είναι δύσκολοι και οι καθυστερήσεις δημιουργούν προβλήματα στα προβλήματα.
  4. Μείωσε το κρέας που τρως. Έρευνες έχουν δείξει πως η αυξημένη ποσότητα κατανάλωσης κρέατος οδηγεί σε καρδιολογικές παθήσεις.
  5. Μείωσε την ποσότητα ζάχαρης ή έστω αντικατάστησέ την με την καστανή.
  6. Πιες νερό με λεμόνι όταν ξυπνάς.
  7. Μην αντιγράφεις τους γύρω σου και κυρίως τους φίλους σου.
  8. Τσέκαρε την υγεία σου όσο πιο συχνά μπορείς -και στο επιτρέπει το πορτοφόλι σου.
  9. Μέτρα μέχρι το 10 κάθε φορά που είσαι νευριασμένος/-η.
  10. Ξεκίνα να κάνεις ποδήλατο.
  11. Άσε. Κάτω. Το κινητό. Έστω. Για. Μια. Μέρα.
  12. Άσε. Κάτω. Το λάπτοπ. Έστω. Για. Μια. Μέρα.
  13. Σταμάτα να κατηγορείς τον εαυτό σου. Δε φταις εσύ για καθετί στραβό που σου συμβαίνει.
  14. Προσπάθησε να κόψεις το κάπνισμα, ή έστω να το ελαττώσεις.
  15. Συμμάζεψε τη ντουλάπα σου και ξεκαθάρισε τα ρούχα σου. Ό,τι δεν πρόκειται να φορέσεις χάρισέ το ή πήγαινέ το για ανακύκλωση.
  16. Μην αγοράζεις ρούχα που ξέρεις ότι θα φορέσεις μόνο μία φορά.
  17. Βοήθησε έναν άνθρωπο που το έχει ανάγκη.
  18. Μαζί με το κάπνισμα, να ελαττώσεις και το ποτό.
  19. Μην τσιμπολογάς, ενώ δεν πεινάς. Καλύτερα να φας πιτόγυρα στις 12 το βράδυ.
  20. Γίνε χορτοφάγος για μια μέρα ή και μια εβδομάδα, αν αντέχεις.
  21. Μην ξεχνάς να βάζεις αντηλιακό και γυαλιά ηλίου και τον χειμώνα. Ποιος είπε ότι ο ήλιος είναι επικίνδυνος μόνο το καλοκαίρι;!
  22. Κοιμήσου με κλειστά τα φώτα. Θα εκπλαγείς πόσο πιο ήρεμος θα είναι ο ύπνος σου.
  23. Επίσης, προσπάθησε να μειώσεις την κατανάλωση χαπιών.
  24. Χρησιμοποίησε το μπαλκόνι σου, ώστε να καλλιεργήσεις δικά σου λαχανικά, βότανα και άλλα τέτοια πράσινα και υγιεινά.
  25. Διακόσμησε το σπίτι σου όπως ακριβώς θες και σου έρχεται στο μυαλό. Είναι απόλυτα σημαντικό να επιστρέφεις από οπουδήποτε
    και να ξέρεις ότι σε περιμένει ένας χώρος απόλυτα δικός σου.
  26. Διάβασε ιατρικά και ψυχολογικά βιβλία. Ενημερώσου.
  27. Χρησιμοποίησε το Youtube για free προγράμματα γυμναστικής.
  28. Βάλε χρήματα στην άκρη και μη σπαταλάς ασύστολα. Ποτέ δεν ξέρεις πότε και πού θα σου χρειαστούν.
  29. Διάβασε τις ετικέτες από οτιδήποτε αγοράζεις.
  30. Μη συμβουλεύεσαι το Google κάθε φορά που αντιμετωπίζεις κάποιο πρόβλημα υγείας ή έστω έχεις ανησυχίες για κάτι.
  31. Αντιθέτως, googlαρε «πώς να φτιάξω δικό μου απορρυπαντικό».
  32. Απόβαλλε το άγχος σου.
  33. Να φοράς ζώνη ακόμη κι όταν μπαίνεις σε ταξί.
  34. Καθάριζε συχνά τα χέρια σου.
  35. Χρησιμοποίησε οδοντικό νήμα
  36. Ανά 20 λεπτά στο λάπτοπ, στρέψε το βλέμμα σου για 20 δευτερόλεπτα αλλού.
  37. Προσπάθησε να κοιμάσαι 8 – 10 ώρες.
  38. Πιες 8 – 10 ποτήρια νερό.
  39. Απόκτησε κριτική σκέψη και ελεύθερη βούληση.
  40. Απόκτησε αυτοπεποίθηση.
Maria Koutsaka
 

...στην καστροπολιτεία της Μονεμβασιάς...

Η Maria Dimitriou κοινοποίησε το βίντεο του χρήστη ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑΚΑ.
 
 
ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑΚΑ
www.monastiriaka.gr
Λακωνία - Ο Ιερός Ναός της Παναγίας της Χρυσαφίτισσας, στην καστροπολιτεία της Μονεμβασιάς.

Cuscuta Pentagona, ή νεραϊδόνημα

Η Maria Dimitriou κοινοποίησε τη δημοσίευση του χρήστη Άρωμα Ικαρίας.
Το Cuscuta Pentagona, ή νεραϊδόνημα, δεν είναι ένα συνηθισμένο φυτό. Πρόκειται για ένα αναρριχητικό παράσιτο πορτοκαλί χρώματος, ικανό να φτάσει σε ύψος το ένα μέτρο. Βγάζει μικρά λευκά λουλούδια με πέντε πέταλα και διαθέτει ένα μοναδικό χαρακτηριστικό: δεν έχει φύλλα! Ο λόγος που δεν είναι πράσινο, είναι ότι δε διαθέτει χλωροφύλλη, τη χρωστική που επιτρέπει τη φωτοσύνθεση στα περισσότερα φυτά. Ως παράσιτο, το νεραϊδόνημα παίρνει την τροφή του από τους γείτονες.
 
 
«-Η Νικαριά είπατε, συμπεθέροι; Να σας το πω εγώ τι είναι. Λοιπόν η Νικαριά είναι η φωτιά, που τη φυσούνε ούλοι οι αέρηδες και κανένας δεν την σβήνει.
aromaikarias.blogspot.com|Από Άρωμα Ικαρίας

Το Cuscuta Pentagona, ή νεραϊδόνημα το φυτό της «όσφρησης»

φωτογραφία του Δημήτρη Λεσσέ  απο  το φυτικό κόσμο της Ικαρίας
 
 Το Cuscuta Pentagona, ή νεραϊδόνημα, δεν είναι ένα συνηθισμένο φυτό. Πρόκειται για ένα αναρριχητικό παράσιτο πορτοκαλί χρώματος, ικανό να φτάσει σε ύψος το ένα μέτρο. Βγάζει μικρά λευκά λουλούδια με πέντε πέταλα και διαθέτει ένα μοναδικό χαρακτηριστικό: δεν έχει φύλλα! Ο λόγος που δεν είναι πράσινο, είναι ότι δε διαθέτει χλωροφύλλη, τη χρωστική που επιτρέπει τη φωτοσύνθεση στα περισσότερα φυτά. Ως παράσιτο, το νεραϊδόνημα παίρνει την τροφή του από τους γείτονες. Προσκολλάται πάνω σε ένα φυτό ξενιστή και απομυζεί απ' αυτό θρεπτικές ουσίες, βυθίζοντας ειδικές προεξοχές μέσα στο αγγειακό σύστημα του ξενιστή. Οι ιδιαιτερότητές του δεν τελειώνουν εδώ. Το νεραϊδόνημα επιλέγει τους ξενιστές του, μυρίζοντάς τους! Οπως αποδεικνύουν επιστημονικές έρευνες δεν πρόκειται για μοναδική περίπτωση φυτικής όσφρησης. Τα φυτά μπορεί να μην έχουν ειδικό αισθητήριο, τουλάχιστον όπως αυτά που έχουν τα ζώα, ωστόσο μπορούν να μυρίσουν!
Το νεραϊδόνημα αναπαράγεται από σπόρους, όπως τα περισσότερα φυτά. Το φύτρο του υψώνεται στον αέρα και η ρίζα βυθίζεται στο χώμα. Αλλά το νεαρό νεραϊδόνημα θα πεθάνει σύντομα αν δεν βρει έναν ξενιστή. Καθώς ο βλαστός του μεγαλώνει, η άκρη του περιστρέφεται αργά σε κύκλους, ψάχνοντας το περιβάλλον, όπως όταν παίζουμε τυφλόμυγα, ή ψάχνουμε στην κουζίνα το διακόπτη μέσα στη νύχτα. Αυτές οι κινήσεις φαίνονται τυχαίες με μια πρώτη ματιά, αλλά αν το νεραϊδόνημα βρίσκεται κοντά σε μια ντοματιά, τότε γίνεται γρήγορα φανερό ότι γέρνει και αναπτύσσεται προς την κατεύθυνση της ντοματιάς, μέχρι να βρει ένα φύλλο της. Τότε κατεβαίνει λίγο κάτω από το φύλλο και συνεχίζει να αναπτύσσεται μέχρι να συναντήσει το βλαστό. Μόνο τότε τυλίγεται γύρω του και βγάζει μικροπροεξοχές που βυθίζονται στο βλαστό, απομυζώντας το σακχαρώδη χυμό που ρέει μέσα στα αγγεία του. Τρώγοντας το ξένο φαγητό, το νεραϊδόνημα μεγαλώνει και τελικά ανθίζει και πολλαπλασιάζεται.
Επιστήμονες μελέτησαν τη συμπεριφορά του Cuscuta ώστε να βεβαιωθούν ότι πράγματι εντοπίζει τον ξενιστή του μέσω χημικών σημάτων που μεταδίδονται με τον αέρα και όχι με κάποιον άλλο τρόπο. Σε ένα πείραμα, το νεραϊδόνημα και η ντοματιά κλείστηκαν σε δύο κουτιά, που επικοινωνούσαν μέσω ενός σωλήνα. Το νεραϊδόνημα πάντα αναπτυσσόταν προς την κατεύθυνση του σωλήνα, προς τα κει δηλαδή, απ' όπου ερχόταν η μυρωδιά της ντοματιάς. Για να μην υπάρχει αμφιβολία, σε άλλο πείραμα τοποθετήθηκαν κοντά σε ένα νεραϊδόνημα κομμάτια βαμβάκι, εμποτισμένα το ένα με τα χημικά της μυρωδιάς της ντοματιάς και τα άλλα με τους διαλύτες που χρησιμοποιήθηκαν για να εκχυλισθεί η μυρωδιά. Το νεραϊδόνημα πάντα αναπτυσσόταν προς την κατεύθυνση του βαμβακιού με τη μυρωδιά της ντοματιάς.
Ανάμεσα σε μια ντοματιά και σε ένα φυτό σταριού, το νεραϊδόνημα πάντα επιλέγει τη ντοματιά. Η μυρωδιά και των δύο ξενιστών περιέχει την πτητική χημική ένωση β-μυρσίνη, μια από τις εκατοντάδες ουσίες που μπορούν να κάνουν το νεραϊδόνημα να προσανατολιστεί προς αυτές. Ομως η μυρωδιά της ντοματιάς περιέχει και άλλες δύο πτητικές χημικές ενώσεις, που δεν υπάρχουν στο στάρι, κάνοντας το νεραϊδόνημα να την προτιμά. Επιπλέον, όπως αποδείχτηκε, το στάρι περιέχει μια ένωση της οξεικής ρίζας, που απωθεί το νεραϊδόνημα.
Το Cuscuta Pentagona δεν είναι το μοναδικό φυτό που μπορεί να βρει την τροφή του ακολουθώντας χημικά σήματα στον αέρα. Ηδη από το 1983 εμφανίζονται οι πρώτες μελέτες που δείχνουν ότι φυτά όπως οι φασολιές και οι ιτιές μπορούν να προειδοποιήσουν τα γειτονικά τους φυτά για επιθέσεις από φυλλοφάγα έντομα. Συγκεκριμένα, διαπιστώθηκε ότι οι ιτιές που βρίσκονταν δίπλα σε άλλες, πάνω στις οποίες αναπτύσσονταν κάμπιες, συνήθως δεν μολύνονταν από το έντομο. Στα φύλλα των γειτονικών δέντρων εμφανίζονταν φαινόλες και τανίνες που κανονικά δεν υπάρχουν σε αυτά και έχουν την ιδιότητα να κάνουν «πικρό» το φύλλο για τα γούστα των εντόμων. Το ίδιο συνέβαινε και σε λεύκες και σφενδάμια όταν σε γειτονικά τους δέντρα οι πειραματιστές επίτηδες έκοψαν στα δύο πολλά από τα φύλλα τους.
Τελικά αποδείχτηκε ότι τα πληγωμένα φύλλα δεν εξέπεμπαν χημικά σήματα κινδύνου για να ειδοποιήσουν τα γειτονικά φυτά, αλλά τα φύλλα του ίδιου φυτού που ακόμα δεν έχουν δεχτεί επίθεση από έντομα (ή επίθεση που έχει ίδιο αποτέλεσμα, όπως το σχίσιμο των φύλλων από τους ανθρώπους). Τα γειτονικά φυτά, που βρίσκονται σε κατάλληλα μικρή απόσταση από εκείνα που έχουν δεχτεί το πλήγμα, ανιχνεύουν τις ίδιες χημικές ουσίες που ανιχνεύουν και τα άλλα φύλλα του υπό επίθεση φυτού και έτσι αρχίζουν και αυτά να παράγουν εντομοαπωθητικές ουσίες, με αποτέλεσμα να προστατεύονται προκαταβολικά. Ο ακριβής τρόπος που τα φυτά ανιχνεύουν τα χημικά σήματα κινδύνου και αντιδρούν σε αυτά παραμένει άγνωστος.
http://www.rizospastis.gr/
Επιμέλεια:
Σταύρος ΞΕΝΙΚΟΥΔΑΚΗΣ
Πηγή: «Scientific American

Nεφρική ανεπάρκεια

Η Maria Dimitriou κοινοποίησε τη δημοσίευση του χρήστη Orthodoxianpress.
 
perivolipanagias.blogspot.com|Από Περιβόλι Παναγιάς

Nεφρική ανεπάρκεια: Τα πρώτα ύποπτα σημάδια- Tί να προσέχετε

Η νεφρική ανεπάρκεια είναι η αδυναμία των νεφρών να επιτελέσουν σημαντικές λειτουργίες όπως το φιλτράρισμα του αίματος και η απέκκριση των βλαβερών στοιχείων και ουσιών. Μπορεί να είναι οξεία και χρόνια.

Οξεία νεφρική ανεπάρκεια είναι η κατάσταση, στην οποία τα νεφρά σταματούν ξαφνικά να λειτουργούν, με αποτέλεσμα τα άχρηστα προϊόντα του μεταβολισμού, τα υγρά και οι ηλεκτρολύτες συσσωρεύονται στο σώμα, προκαλώντας σοβαρά προβλήματα.

Αντιθέτως, στη χρόνια ανεπάρκεια, οι νεφρώνες, τα μικροσκοπικά φίλτρα δηλαδή που περιέχει το κάθε νεφρό, αρχίζουν να καταστρέφονται και από ένα σημείο και μετά ανεπαρκούν, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να επιτελέσουν σωστά τον ρόλο τους.

Τα συμπτώματα της οξείας νεφρικής ανεπάρκειας

- Μικρή ή καθόλου παραγωγή ούρων

- Οίδημα που εντοπίζεται κυρίως στα πόδια

- Ανορεξία

- Ανησυχία, άγχος, σύγχυση, υπνηλία

- Δύσπνοια, πόνος στον θώρακα

Τα συμπτώματα της χρόνιας νεφρικής ανεπάρκειας

Στα πρώτα στάδια της νόσου, τα οποία μπορεί να διαρκέσουν από λίγους μήνες έως 30 χρόνια, οι περισσότεροι ασθενείς δεν έχουν κανένα σύμπτωμα. Αυτό ονομάζεται «σιωπηλή» φάση της νόσου. Όσο, όμως, η νόσος γίνεται πιο σοβαρή, τα συμπτώματα που μπορεί να εμφανιστούν είναι:

- Μειωμένη παραγωγή ούρων

- Οίδημα κάτω άκρων

- Κούραση, υπνηλία, καταβολή

- Ναυτία ή και έμετοι

- Ανορεξία

- Πονοκέφαλος και προβλήματα ύπνου

- Απώλεια βάρους

- Σύγχυση



Τι προκαλεί οξεία νεφρική ανεπάρκεια


Τρεις είναι οι βασικές αιτίες που μπορεί να προκαλέσουν οξεία νεφρική ανεπάρκεια:

Προνεφρικά: Μία ξαφνική, σοβαρή μείωση της ροής του αίματος προς τα νεφρά. Αυτό μπορεί να προκληθεί από μία σοβαρή αιμορραγία, έναν τραυματισμό ή μία σοβαρή λοίμωξη, που ονομάζεται σήψη. Επίσης, η αφυδάτωση μπορεί να βλάψει τα νεφρά.

Νεφρικά: Ορισμένες ουσίες, δηλητήρια ή λοιμώξεις μπορεί να προκαλέσουν βλάβη στα νεφρά και οξεία νεφρική ανεπάρκεια.

Μετανεφρικά: Ένα ξαφνικό κώλυμα που εμποδίζει την αποβολή των ούρων από τα νεφρά. Αυτό μπορεί να είναι μία πέτρα του ουροποιητικού, ένας όγκος, ένας τραυματισμός ή μία διόγκωση του προστάτη, που προκαλεί επίσχεση ούρων.

Τι προκαλεί την χρόνια νεφρική ανεπάρκεια


- Υψηλή αρτηριακή πίεση

- Σακχαρώδης διαβήτης

- Διάφορες παθήσεις που προσβάλλουν τα νεφρά (σπειραματονεφρίτιδα, πολυκυστική νόσος των νεφρών κ.ά.)

- Στένωση της νεφρικής αρτηρίας

- Μακροχρόνια λήψη φαρμάκων, όπως τα αντιφλεγμονώδη

Σε κάθε περίπτωση αν έχετε εμφανίσει πολλά από τα παραπάνω συμπτώματα συνδυαστικά, καλό θα είναι να επισκεφτείτε ένα γιατρό για να υποβληθείτε στις απαραίτητες εξετάσεις, που συνήθως περιλαμβάνουν αιματολογικό έλεγχο και υπερηχοτομογραφικό έλεγχο που θα αναδείξει πιθανή απόφραξη.

onmed.gr

Irena Sendler - Ιρένα Σέντλερ

 
 
 
 
 
 
 
 
 
Lazaros Vogiatzoglou μαζί με Calypso Kanelli.
Το λιγότερο που μπορούμε να κάνουμε στην μνήμη της !!!
Δείτε αυτή την κυρία - Ας μην την ξεχάσουμε ποτέ...
"Ο κόσμος δεν έγινε τώρα κακός.... πάντα ήταν"
"Το βραβείο δεν το παίρνει πάντα αυτός που το αξίζει
Irena Sendler
Ιρένα Σέντλερ

Πρόσφατα πέθανε μια 98χρονη κυρία που την έλεγαν Ιρένα.
Κατά τη διάρκεια του Β´Παγκοσμίου Πολέμου η Ιρένα εργαζόταν στο γκέτο της Βαρσοβίας ως ειδική υδραυλικός υπονόμων.
Είχε όμως κι έναν απώτερο σκοπό.
Όντας γερμανίδα ΗΞΕΡΕ ποια ήταν τα σχέδια των ναζί για τους εβραίους.
Η Ιρένα έβγαζε λαθραία βρέφη στον πάτο της εργαλειοθήκης της ή σε ένα σάκο από λινάτσα που είχε στην καρότσα του φορτηγού της τα μεγαλύτερα παιδιά.
Ακόμα, είχε ένα σκύλο στην καρότσα, που τον είχε εκπαιδεύσει να γαβγίζει όταν οι ναζί φαντάροι της άνοιγαν να μπει ή να βγει από το γκέτο.
Οι φαντάροι, φυσικά, δεν ήθελαν πάρε-δώσε με το σκύλο, ενώ το γάβγισμά του κάλυπτε τους θορύβους/ήχους που έκαναν τα βρέφη/παιδιά!
Στο διάστημα που το έκανε αυτό, κατάφερε να φυγαδεύσει και να σώσει 2.500 παιδιά και βρέφη.

Συνελήφθη και οι ναζί τη χτύπησαν πάρα πολύ άσχημα και της έσπασαν και τα χέρια και τα πόδια.
Η Ιρένα κράτησε ένα αρχείο με τα ονόματα των παιδιών που είχε διασώσει και το φύλαξε σ´ένα γυάλινο βάζο που έθαψε κάτω από ένα δέντρο στην αυλή της.

Μετά τον πόλεμο, προσπάθησε να εντοπίσει όσους γονείς είχαν επιζήσει και επανένωσε τις οικογένειες.
Οι περισσότεροι από αυτούς είχαν πεθάνει στους θαλάμους αερίων. Τα παιδιά αυτών, τα βοήθησε να τακτοποιηθούν σε θετές οικογένειες ή να υιοθετηθούν.

Το 2007, η Ιρένα προτάθηκε για το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης.... Δεν επελέγη.
Ο Πρόεδρος Ομπάμα το είχε κερδίσει ένα χρόνο πριν γίνει Πρόεδρος, για την εργασία του ως "οργανωτής κοινότητας" για το ACORΝ...
και ο Αλ Γκορ το κέρδισε το 2007, για ένα φιλμ σχετικά με την υπερθέρμανση της γης...

Εις μνήμην της - 63 χρόνια μετά...
Βάζω το λιθαράκι μου προωθώντας αυτό το μήνυμα
Ελπίζω να κάνετε κι εσείς το ίδιο...

Είναι τώρα πάνω από 60 χρόνια που τέλειωσε ο Β´Παγκόσμιος στην Ευρώπη.
Αυτό το e-mail στάλθηκε ως "μνημόσυνη αλυσσίδα", εις μνήμην των 2 εκατομμυρίων εβραίων, 20 εκατομμυρίων ρώσων,500.000 ελληνων, 10 εκατομμυρίων χριστιανών, που δολοφονήθηκαν, σφαγιάστηκαν, βιάστηκαν, κάηκαν, λιμοκτόνησαν και ταπεινώθηκαν.
Είναι επιτακτική ανάγκη να διασφαλιστεί ότι ο κόσμος ποτέ δεν θα ξεχάσει, γιατί υπάρχουν άλλοι που θα το ξαναέκαναν...
Αυτό το e-mail προορίζεται να φτάσει σε 40 εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως.
Ενωθείτε κι εσείς και γίνετε ένας κρίκος της "μνημόσυνης αλυσσίδας" και βοηθείστε να φτάσει στην άκρη του κόσμου...
Στείλτε κι εσείς αυτό το μήνυμα στους γνωστούς σας και ζητείστε τους να συνεχίσουν αυτή την αλυσσίδα.

Παρακαλώ μην το διαγράψετε έτσι απλά....
Δεν χρειάζεται παρά λίγα λεπτά για να το προωθήσετε ...

νηστίσιμες συνταγές από μοναχούς

Η Maria Dimitriou κοινοποίησε ένα σύνδεσμο.
 
 
Τα τελευταία χρόνια πολλοι καλόγεροι θέλησαν να μοιραστούν με τον υπόλοιπο κόσμο τη...
orthodoxia.blogy.gr

Ξεχωριστές νηστίσιμες συνταγές από μοναχούς

Τα τελευταία χρόνια πολλοι καλόγεροι θέλησαν να μοιραστούν με τον υπόλοιπο κόσμο τη μαγειρική τους. Σήμερα μας παρουσιάζουν τρεις συνταγές για το μενού της Μεγάλης Εβδομάδας
Kατάλληλη για τη Μεγάλη Εβδομάδα είναι η μοναστηριακή διατροφή, καθώς είναι κατά βάση νηστίσιμη. Οι συνταγές των μοναχών είναι λιτές και δεν απαιτούν πολύπλοκα υλικά.
Η νηστεία τηρείται με αυστηρότητα στη ζωή των μοναστηριών όχι μόνο κατά τη Μεγάλη Σαρακοστή, αλλά κάθε Δευτέρα, Τετάρτη και Παρασκευή και καθ΄ όλες τις περιστάσεις που επιτάσσει το τυπικό της Εκκλησίας.
Τα τελευταία χρόνια στις προθήκες των βιβλιοπωλείων εμφανίστηκαν αρκετές εκδόσεις με «καλογερικές» συνταγές, αφού οι μοναχοί-μάγειρες θέλησαν να μοιραστούν τα μυστικά της εγκρατούς διατροφής τους και της ξεχωριστής τους κουζίνας.
Στον ιστότοπο http://www.agioritikovima.gr παρατίθενται συνταγές από μοναχούς του Αγίου Ορους, ενώ στο http://www.askitikon.eu ο επισκέπτης μπορεί να βρει νηστίσιμες τοπικές συνταγές της Ρόδου.

Γεμιστές κόκκινες πιπεριές
(από το site http://www.askitikon.eu )

Υλικά
 
Ξεχωριστές νηστίσιμες συνταγές από μοναχούς
  • 6 μεγάλες κόκκινες πιπεριές
  • 2 κρεμμύδια κομμένα σε κύβους
  • 2 ντομάτες κομμένες σε κύβους ή αν θέλουμε σε ροδέλες αρκετά παχιές
  • 1 βάζο μανιτάρια
  • 3 κολοκυθάκια μεγάλα βρασμένα και κομμένα σε κύβους
  • Την ψίχα από μια μελιτζάνα ψημένη στον φούρνο με αλουμινόχαρτο
  • λίγη τριμμένη φρυγανιά
  • αλάτι, πιπέρι, ρίγανη, 2 κουταλιές λάδι
Εκτέλεση
Κόβουμε τις πιπεριές στη μέση. Αφαιρούμε τους σπόρους και τις βράζουμε σε αλατόνερο που ήδη βράζει, για 10 λεπτά. Σε ένα ταψί με λαδόκολλα τις τοποθετούμε και τις γεμίζουμε με το μείγμα που ήδη ετοιμάσαμε από τα υπόλοιπα υλικά απλά ανακατεύοντάς τα. Στο τέλος προσθέτουμε την ντομάτα και τη φρυγανιά. Ψήνουμε για 30-40 λεπτά ανάλογα με τον φούρνο που διαθέτουμε.

Γίγαντες στον φούρνο
(από το site http://www.askitikon.eu )

Υλικά
  • 1/2 κιλό γίγαντες (μουλιασμένοι)
  • 1 ματσάκι μαϊντανό
  • 2 ντομάτες
  • 1 κουτί ντοματάκια ψιλοκομμένα
  • 2 κ.σ. ζάχαρη
  • 1 κ.σ. πελτέ
  • φρυγανιά τριμμένη
  • ελαιόλαδο
  • αλάτι
  • 1 πιπερίτσα
Εκτέλεση
 
Ξεχωριστές νηστίσιμες συνταγές από μοναχούς
Βάζουμε τη χύτρα τους μουλιασμένους γίγαντες για περίπου 20 λεπτά.

Χτυπάμε στο μούλτι τα ντοματάκια κονσέρβας με τις ντομάτες και τον πελτέ και 2 κ.σ. ζάχαρη.
Στη γάστρα ή σε πήλινο αδειάζουμε στους γίγαντες το κοκτέιλ ντομάτας, τον ψιλοκομμένο μαϊντανό, το λάδι, την πιπερίτσα ολόκληρη (για να την αφαιρέσουμε μετά) και αλάτι.
Τέλος, ρίχνουμε ένα νεροπότηρο νερό και ανακατεύουμε καλά να πάνε όλα παντού.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160. Είτε είναι γάστρα είτε είναι πήλινο το κλείνουμε γύρω γύρω με ζυμαράκι που φτιάχνουμε με νερό και αλεύρι.
Ψήνουμε για περίπου 2 ώρες με καπάκι και όταν περάσουν βγάζουμε το καπάκι με το ζυμάρι και ρίχνουμε από πάνω τριμμένη φρυγανιά. Συνεχίζουμε το ψήσιμο μέχρι να ροδοκοκκινίσουν.
Κριθαράκι με χταπόδι
(από το site http://www.agioritikovima.gr )

Υλικά
 
Ξεχωριστές νηστίσιμες συνταγές από μοναχούς
  • 1 κιλό χταπόδι
  • ένα πακέτο κριθαράκι
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι
  • 3 ντομάτες τριμμένες
  • 200 γρ. λάδι
  • 1 φλιτζάνι του καφέ κρασί λευκό
Εκτέλεση
Βράζουμε το χταπόδι σε κατσαρόλα με ένα φλιτζάνι κρασί λευκό. Δεν προσθέτουμε νερό γιατί θα βγάλει το χταπόδι. Οταν μαλακώσει, το καθαρίζουμε από τις βεντούζες και το κόβουμε σε κομμάτια 2 εκατοστών. Σε τηγάνι βάζουμε το λάδι και τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι. Μόλις ροδίσει ρίχνουμε την ντομάτα και τα κομμάτια χταπόδι. Προσθέτουμε 1 κιλό νερό και τα αφήνουμε να βράσουν για 5 λεπτά. Επειτα τα αδειάζουμε σε ένα πήλινο και ρίχνουμε το κριθαράκι και μια κουταλιά χταποδόζουμο. Ψήνουμε για 15 λεπτά στους 180 βαθμούς. Μόλις τραβήξει τα υγρά του, είναι έτοιμο.

 

Δημοφιλείς αναρτήσεις