Δευτέρα 31 Οκτωβρίου 2016

Η Ελληνική συνοικία της Κωνσταντινούπολης

Η Maria Dimitriou κοινοποίησε ένα σύνδεσμο.


Είχε διάσημο καρναβάλι που απαγορεύτηκε και μετά τις διώξεις του ’55...
constantinoupoli.com|Από admin
 Είχε διάσημο καρναβάλι που απαγορεύτηκε και μετά τις διώξεις του ’55 απέμειναν ελάχιστοι ρωμιοί…
Τα Ταταύλα ή Κουρτουλούς υπήρξαν μία από τις πιο πολυάριθμες ελληνικές συνοικίες της Κωνσταντινούπολης. Χτισμένα στην ευρωπαϊκή ακτή του Βοσπόρου ξεκίνησαν να κατοικούνται τον 16ο αιώνα, επί Σουλεϊμάν του Μεγαλοπρεπούς, προσελκύοντας εξαρχής τους ορθόδοξους πληθυσμούς. Το ελληνικό στοιχείο αναπτύχθηκε ιδιαίτερα από τα μέσα του 19ου αιώνα και μετά, διατηρώντας την ισχύ του ως και τη δεκαετία του 1960. Η τουρκική ονομασία για τα Ταταύλα είναι Κουρτουλούς και σημαίνει απολύτρωση ή σωτηρία. Παρά την ευοίωνη προοπτική του ονόματός της, η συνοικία υπέστη μεγάλο πλήγμα κατά τη διάρκεια του πογκρόμ του Σεπτεμβρίου του 1955 εναντίον των Ελλήνων.
Ακόμη και σήμερα όμως, σεβαστό ποσοστό της συρρικνωμένης Ελληνικής μειονότητας ζει στα Ταταύλα. Περίπου 1200 άτομα. Η ενορία του Αγίου Δημητρίου, αριθμεί τουλάχιστον  300 Ρωμιούς. Τα Ταταύλα βρίσκονται στο Ευρωπαϊκό κομμάτι της Κωνσταντινούπολης. Η συνοικία αυτή του Δήμου Σισλί, από την εκκλησία του Αγ. Δημητρίου και κάτω, ανήκει στο Δήμο Μπέϊογλού, είναι κτισμένη στον λόφο Παγκάλτι και εκτείνεται στους «πρόποδες» βορειοδυτικά του Πέρα, πάνω από το Κασίμ Πασά….
Melissinos-Ag-Dim2-e1444595667956
Ο Ιερός Ναός Αγίου Δημητρίου Ταταούλων τότε…
Aya-Dimitri-Kilisesi-600x400
Ο Αγιος Δημήτριος Ταταούλων σήμερα …

Η ονομασία Ταταύλα προέρχεται μάλλον από την Τούρκικη (ταταρική) λέξη tavla. «At tavlasi» σημαίνει σταύλος αλόγων. Οπότε, λένε «τα ατ τάβλα» έγινε Ταταύλα. Σύμφωνα με άλλες μαρτυρίες η ελληνική λέξη σταύλος είναι η προέλευση.
Πριν από την Άλωση της Κωνσταντινούπολης, η ακατοίκητη αυτή περιοχή χρησιμοποιούνταν από τους Γενοβέζους του Γαλατά για να φιλοξενεί τους στάβλους τους. Λίγο μετά την άλωση την περιοχή χρησιμοποιούσε ο σουλτάνος για τα άλογα του. Γύρω στο 1530, επί Σουλτάνου Σουλεϊμάν του Μεγαλοπρεπή, αιχμάλωτοι από τα νησιά του Αιγαίου, του Ιονίου και από την Πελοπόννησο μεταφέρθηκαν στην Πόλη.
Οι περισσότεροι από αυτούς τους αιχμαλώτους ήταν ναυτικοί οι οποίοι χρησιμοποιήθηκαν ως εργατοτεχνίτες στα ναυπηγεία του Κασίμ Πασά στον Κεράτιο. Μετά την απόκτηση της ελευθερίας τους αρκετοί εγκαταστάθηκαν σε μια τοποθεσία που ονομάστηκε Ταταύλα. Ύστερα από την κατάκτηση της Χίου, πολλοί Χιώτες, έμποροι και εργάτες, πήγαν στα Ταταύλα..
συνέχεια

Μπακλαβάς νηστίσιμος

Η Maria Dimitriou κοινοποίησε ένα σύνδεσμο.
Αλείφετε ένα ταψί με το καλαμποκέλαιο και στρώνετε 8 φύλλα κρούστας ελαφρως τσαλακωμένα που έχετε λαδώσει και ραντίσει με λίγο νερό . Συνεχίζετε βάζοντας εναλλάξ λαδωμένα φύλλα και καρύδια ώσπου να τελειώσουν τα υλικά της γέμισης.…
www.icookgreek.com|Από Klio Kabouri
 
Μπακλαβάς νηστίσιμος

Μπακλαβάς νηστίσιμος
4.1/5 κατάταξη (10 ψήφοι)

  • Δυσκολία: μέτριο

Υλικά συνταγής

  • 1 κιλό φύλλο κρούστας
  • 500 γρ. καλαμποκέλαιο
  • 800 γρ. καρύδια κοπανισμένα στα οποία προσθέτετε 2 κουταλιές της σούπας κανέλα
  • Για το σιρόπι
  • 1 1/2 κιλό ζάχαρη
  • 500 γρ. γλυκόζη
  • 4 ποτήρια νερό

Εκτέλεση συνταγής

  1. Αλείφετε ένα ταψί με το καλαμποκέλαιο και στρώνετε 8 φύλλα κρούστας ελαφρως τσαλακωμένα που έχετε λαδώσει και ραντίσει με λίγο νερό . Συνεχίζετε βάζοντας εναλλάξ λαδωμένα φύλλα και καρύδια ώσπου να τελειώσουν τα υλικά της γέμισης. Στο τέλος στρώνετε 4-5 φύλλα χωρίς καρύδια. 
  2. Χαράζετε την επιφάνεια με κοσφτερό μαχαίρι. Ψήνετε αρχικά το γλυκό στους 250° C και ύστερα στους 200º C για μία ώρα. Αν το γλυκό κοκκινίσει γρήγορα, το καλύπτετε με αλουμινόχαρτο. 
  3. Ετοιμάζετε το σιρόπι βράζοντας όλα τα υλικά μαζί για 5'-6'. Όταν ο μπακλαβάς κρυώσεις περιχύνετε με το σιρόπι και το αφήνετε για αρκετές ώρες μέχρι να το σερβίρετε. 
 

Έξυπνες χρήσεις

Η Maria Dimitriou κοινοποίησε ένα σύνδεσμο.
 
 
Ο παλιός τρίφτης, άχρηστα σουρωτήρια και κουτάλες… Ναι, δεν πρόκειται να τα χρησιμοποιήσετε στο μαγείρεμα. Μπορείτε, όμως, να τα αξιοποιήσετε στη…

Σπάνιες φωτογραφίες της Θεσσαλονίκης

Η Maria Dimitriou κοινοποίησε ένα σύνδεσμο.
 
Της Σοφίας Χριστοφορίδου Τον Οκτώβριο του 1916 ο 38χρονος τότε Ζοζέφ Πιγκασού ξεμπαρκάρει στο λιμάνι της Περισσότερα
mixanitouxronou.gr
 
Της Σοφίας Χριστοφορίδου Τον Οκτώβριο του 1916 ο 38χρονος τότε Ζοζέφ Πιγκασού ξεμπαρκάρει στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης και κατευθύνεται στο γαλλικό στρατιωτικό νοσοκομείο, Hopital Temporaire N. 4 στην οδό Γραβιάς. Μαζί του, εκτός από την ιατρική του τσάντα, έχει και τη φωτογραφική του μηχανή. big_artfichier_367957_2527608_201308043043483 Μέχρι τον Αύγουστο του 1917 θα περιθάλψει εκατοντάδες ασθενείς από τα μέτωπα του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου και θα διασώσει εικόνες ενός κόσμου που πολύ σύντομα θα άλλαζε για πάντα. Λίγο αργότερα ο πόλεμος θα τελείωνε, η μεγάλη πυρκαγιά θα κατέστρεφε τη μισή Θεσσαλονίκη, oι πρόσφυγες της μικρασιατικής καταστροφής και η ανταλλαγή των πληθυσμών, η κατοχή, ο εκτοπισμός και η εξολόθρευση των Εβραίων από τους Ναζί, θα άλλαζαν οριστικά την εικόνα της πόλης . Η Θεσσαλονίκη μόλις που είχε συμπληρώσει τέσσερα χρόνια υπό ελληνική διοίκηση και η Ελλάδα ζούσε στο πετσί της τον εθνικό διχασμό μεταξύ βενιζελικών και βασιλοφρόνων. Στο πολυφυλετικό χαρμάνι του ντόπιου πληθυσμού της πόλης είχε προστεθεί και η πολυεθνική Στρατιά της Ανατολής. Μέρος αυτής ήταν και ο Ζοζέφ Πιγκασού. Όταν δεν δούλευε στο νοσοκομείο, περιπλανιόταν στους δρόμους της πόλης και φωτογράφιζε....

Διαβάστε όλο το άρθρο: http://www.mixanitouxronou.gr/spanies-fotografies-tis-thessalonikis-vrethikan-sto-sirtari-enos-gallou-giatrou-otan-den-periethalpe-asthenis-apo-ta-metopa-tou-a-pagkosmiou-polemou-girnouse-me-ti-fotografiki-michani-sti-poli-e/
 

σχέδια για πλέξιμο

Η Maria Dimitriou κοινοποίησε το άλμπουμ του χρήστη Crochet Allsorts.

Δημοφιλείς αναρτήσεις