Δευτέρα 31 Οκτωβρίου 2016

...έρχονται για κάποιο λόγο

Αφύπνιση Συνείδησης ( Consciousness Awakening ).
Όσοι έρχονται στη ζωή μας, έρχονται για κάποιο λόγο
 
Οι άνθρωποι έρχονται στη ζωή μας είτε για κάποιο λόγο, είτε για ορισμένο χρόνο, είτε για πάντα. Όταν ξέρεις αυτό, ξέρεις και τι να κάνεις για τον κάθε άνθρωπο. Όταν κάποιος είναι στη ζωή μας για κάποιο λόγο, συνήθως απαντά σε μία ανάγκη μας…
awakengr.com

Η Ελληνική συνοικία της Κωνσταντινούπολης

Η Maria Dimitriou κοινοποίησε ένα σύνδεσμο.


Είχε διάσημο καρναβάλι που απαγορεύτηκε και μετά τις διώξεις του ’55...
constantinoupoli.com|Από admin
 Είχε διάσημο καρναβάλι που απαγορεύτηκε και μετά τις διώξεις του ’55 απέμειναν ελάχιστοι ρωμιοί…
Τα Ταταύλα ή Κουρτουλούς υπήρξαν μία από τις πιο πολυάριθμες ελληνικές συνοικίες της Κωνσταντινούπολης. Χτισμένα στην ευρωπαϊκή ακτή του Βοσπόρου ξεκίνησαν να κατοικούνται τον 16ο αιώνα, επί Σουλεϊμάν του Μεγαλοπρεπούς, προσελκύοντας εξαρχής τους ορθόδοξους πληθυσμούς. Το ελληνικό στοιχείο αναπτύχθηκε ιδιαίτερα από τα μέσα του 19ου αιώνα και μετά, διατηρώντας την ισχύ του ως και τη δεκαετία του 1960. Η τουρκική ονομασία για τα Ταταύλα είναι Κουρτουλούς και σημαίνει απολύτρωση ή σωτηρία. Παρά την ευοίωνη προοπτική του ονόματός της, η συνοικία υπέστη μεγάλο πλήγμα κατά τη διάρκεια του πογκρόμ του Σεπτεμβρίου του 1955 εναντίον των Ελλήνων.
Ακόμη και σήμερα όμως, σεβαστό ποσοστό της συρρικνωμένης Ελληνικής μειονότητας ζει στα Ταταύλα. Περίπου 1200 άτομα. Η ενορία του Αγίου Δημητρίου, αριθμεί τουλάχιστον  300 Ρωμιούς. Τα Ταταύλα βρίσκονται στο Ευρωπαϊκό κομμάτι της Κωνσταντινούπολης. Η συνοικία αυτή του Δήμου Σισλί, από την εκκλησία του Αγ. Δημητρίου και κάτω, ανήκει στο Δήμο Μπέϊογλού, είναι κτισμένη στον λόφο Παγκάλτι και εκτείνεται στους «πρόποδες» βορειοδυτικά του Πέρα, πάνω από το Κασίμ Πασά….
Melissinos-Ag-Dim2-e1444595667956
Ο Ιερός Ναός Αγίου Δημητρίου Ταταούλων τότε…
Aya-Dimitri-Kilisesi-600x400
Ο Αγιος Δημήτριος Ταταούλων σήμερα …

Η ονομασία Ταταύλα προέρχεται μάλλον από την Τούρκικη (ταταρική) λέξη tavla. «At tavlasi» σημαίνει σταύλος αλόγων. Οπότε, λένε «τα ατ τάβλα» έγινε Ταταύλα. Σύμφωνα με άλλες μαρτυρίες η ελληνική λέξη σταύλος είναι η προέλευση.
Πριν από την Άλωση της Κωνσταντινούπολης, η ακατοίκητη αυτή περιοχή χρησιμοποιούνταν από τους Γενοβέζους του Γαλατά για να φιλοξενεί τους στάβλους τους. Λίγο μετά την άλωση την περιοχή χρησιμοποιούσε ο σουλτάνος για τα άλογα του. Γύρω στο 1530, επί Σουλτάνου Σουλεϊμάν του Μεγαλοπρεπή, αιχμάλωτοι από τα νησιά του Αιγαίου, του Ιονίου και από την Πελοπόννησο μεταφέρθηκαν στην Πόλη.
Οι περισσότεροι από αυτούς τους αιχμαλώτους ήταν ναυτικοί οι οποίοι χρησιμοποιήθηκαν ως εργατοτεχνίτες στα ναυπηγεία του Κασίμ Πασά στον Κεράτιο. Μετά την απόκτηση της ελευθερίας τους αρκετοί εγκαταστάθηκαν σε μια τοποθεσία που ονομάστηκε Ταταύλα. Ύστερα από την κατάκτηση της Χίου, πολλοί Χιώτες, έμποροι και εργάτες, πήγαν στα Ταταύλα..
συνέχεια

Μπακλαβάς νηστίσιμος

Η Maria Dimitriou κοινοποίησε ένα σύνδεσμο.
Αλείφετε ένα ταψί με το καλαμποκέλαιο και στρώνετε 8 φύλλα κρούστας ελαφρως τσαλακωμένα που έχετε λαδώσει και ραντίσει με λίγο νερό . Συνεχίζετε βάζοντας εναλλάξ λαδωμένα φύλλα και καρύδια ώσπου να τελειώσουν τα υλικά της γέμισης.…
www.icookgreek.com|Από Klio Kabouri
 
Μπακλαβάς νηστίσιμος

Μπακλαβάς νηστίσιμος
4.1/5 κατάταξη (10 ψήφοι)

  • Δυσκολία: μέτριο

Υλικά συνταγής

  • 1 κιλό φύλλο κρούστας
  • 500 γρ. καλαμποκέλαιο
  • 800 γρ. καρύδια κοπανισμένα στα οποία προσθέτετε 2 κουταλιές της σούπας κανέλα
  • Για το σιρόπι
  • 1 1/2 κιλό ζάχαρη
  • 500 γρ. γλυκόζη
  • 4 ποτήρια νερό

Εκτέλεση συνταγής

  1. Αλείφετε ένα ταψί με το καλαμποκέλαιο και στρώνετε 8 φύλλα κρούστας ελαφρως τσαλακωμένα που έχετε λαδώσει και ραντίσει με λίγο νερό . Συνεχίζετε βάζοντας εναλλάξ λαδωμένα φύλλα και καρύδια ώσπου να τελειώσουν τα υλικά της γέμισης. Στο τέλος στρώνετε 4-5 φύλλα χωρίς καρύδια. 
  2. Χαράζετε την επιφάνεια με κοσφτερό μαχαίρι. Ψήνετε αρχικά το γλυκό στους 250° C και ύστερα στους 200º C για μία ώρα. Αν το γλυκό κοκκινίσει γρήγορα, το καλύπτετε με αλουμινόχαρτο. 
  3. Ετοιμάζετε το σιρόπι βράζοντας όλα τα υλικά μαζί για 5'-6'. Όταν ο μπακλαβάς κρυώσεις περιχύνετε με το σιρόπι και το αφήνετε για αρκετές ώρες μέχρι να το σερβίρετε. 
 

Δημοφιλείς αναρτήσεις