Δευτέρα 6 Νοεμβρίου 2017

5 Νοεμβρίου 1957: Κηδεύεται στο Ηράκλειο ο Νίκος Καζαντζάκης

Η Maria Dimitriou κοινοποίησε τη δημοσίευση του χρήστη Η Κρήτη Είναι Μόνο Μία.·
Σαν σήμερα..

Το πρώτο ειδησεογραφικό πόρταλ για την περιοχή της Μεσαράς!
e-mesara.gr

http://www.e-mesara.gr/index.php/2015-02-25-08-38-01/38773-5-1959

Του Ιωάννη Μιχ. Δογάνη*
Με κατάπληξη και πόνο το Πανελλήνιο πληροφορείται την Κυριακή 27 Οκτωβρίου 1957 από το ραδιόφωνο το θάνατο του μεγαλύτερου από τους σύγχρονους Έλληνες λογοτέχνες. του Νίκου Καζαντζάκη, που έγινε στο Νοσοκομείο της Γερμανικής πόλεως Φράιμπουργκ. Οι πληροφορίες έλεγαν ότι ο θάνατος του Καζαντζάκη έγινε από επιπλοκή γρίπης.

Ο αποθανών υπέφερε τώρα και 8 χρόνια από λευχαιμία, πράγμα το οποίο μάλλον έκανε μοιραία την προσβολή του από τη γρίπη.Δύο μήνες πρίν, όταν γύρισε από το ταξίδι του στην Κίνα, μπήκε για θεραπεία σε Νοσοκομείο της Κοπεγχάγης, οπότε μετά μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο του Φράιμπουργκ όπου και πέθανε.
Ποιός ο αποθανών:
Ο Νίκος Καζαντζάκης γεννήθηκε στις 2 Δεκεμβρίου 1885 στο Ηράκλειο της Κρήτης και ήταν γιός του Κρητικού αγωνιστού Μιχάλη Καζαντζάκη και της Μαρίας το γένος Χριστοδουλάκη. Τα πρώτα χρόνια της ζωής του τα πέρασε στην Κρήτη και οι αναμνήσεις των ηρωικών εκείνων αγωνιστικών χρόνων της πατρίδας του, του έδωσαν το υλικό για τις μετέπειτα επικές και μυθιστορηματικές συνθέσεις του. Ερχόμενος στην Αθήνα, γράφτηκε εις τη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου από όπου αποφοίτησε το 1906, στη συνέχεια πήγε στο Παρίσι όπου παρακολούθησε μαθήματα του φιλοσόφου Μπέρζου, η επίδραση της φιλοσοφίας του οποίου είναι φανερή στα έργα του Ν. Καζαντζάκη. Μελέτησε επίσης τέσσερα χρόνια την ιστορία της λογοτεχνίας και της τέχνης στη Γερμανία και την Ιταλία. Όταν ο Καζαντζάκης γύρισε στην Ελλάδα, αφοσιώθηκε στη λογοτεχνία.
Συνεργάστηκε στην εφημερίδα “Ακρόπολη” και στα λογοτεχνικά περιοδικά των Αθηνών και της Αλεξάνδρειας “Νουμάς”, “Λόγος”, Νέα Ζωή”, “Γράμματα”, όπου έγραφε με το ψευδώνυμο Πέτρος Ψηλορείτης.
Το λογοτεχνικό του έργο είναι ποικίλο και μεγάλο. Τα κυριότερα έργα του είναι σε όλους γνωστά…
Ο Καζαντζάκης για όλα τα παραπάνω γραφτά του είχε προταθεί επανειλημμένως για το βραβείο Νόμπελ της λογοτεχνίας, το 1956 του απονεμήθηκε το Ελληνικό Κρατικό Βραβείο Θεάτρου, όπως και το Βραβείο της Ειρήνης.Μετά τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο στα 1919, ο Καζαντζάκης δέχτηκε τη θέση του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Κοινωνικής Προνοιας. Την εποχή εκείνη χιλιάδες Ελλήνων λιμοκτονούσαν στον Καύκασο και τη Νότια Ρωσία οπού επικεφαλής μιας Αποστόλης Βοήθειας, πήγε ο Καζαντζάκης και οργάνωσε τις πρώτες βοήθειες σε τροφή, ιματισμό και φαρμακευτικά είδη, εφρόντισε δε για την μεταφορά των στην Ελλάδα. Ο Καζαντζάκης διετέλεσε υφηγητής της Νομικής Σχόλης και κατά το έτος 1945 και για μικρό διάστημα Υπουργός της Κυβερνήσεως Πλαστήρα.
Η μεταφορά της σορού του
Αμέσως το βράδυ της ημέρας που ανακοινώθηκε ο θάνατος του Νίκου Καζαντζάκη στο Ηράκλειο, ένας ανιψιός του κατόρθωσε να επικοινωνήσει τηλεφωνικώς με την χήρα του νεκρού οποία τον διαβεβαίωσε ότι θα μεταφέρει τη σορό του στο Ηράκλειο, σύμφωνα με την τελευταία επιθυμία του συζύγου της και ότι υπολόγιζε, ότι η σορός θα βρίσκεται στο Ηράκλειο κατά τα μέσα της επόμενης εβδομάδας. Εν τω μεταξύ έγινε γνωστό ότι ο μεγαλοεφοπλιστής και ιδιοκτήτης της “Ολυμπιακής Αεροπορίας” κ. Ωνάσης προσφέρθηκε να διαθέσει δωρεάν αεροπλάνο για την μεταφορά του νεκρού στην Κρήτη, πράγμα όμως που για διάφορους λόγους δεν έγινε.
Μόνο τη νύχτα της Κυριακής 3 Νοεμβρίου έγινε γνωστό από την Αθήνα ότι η σορός του Νίκου Καζαντζάκη θα μεταφερόταν την επόμενη Δευτέρα στην Αθήνα από το Φράιμπουργκ της Γερμανίας με αυτοκινητάμαξα, την μεθεπόμενη δε Τρίτη,θα μεταφερόταν αεροπορικώς στο Ηράκλειο, όπου θα εξετίθετο σε λαικό προσκύνημα και θα ακολουθούσε η κηδεία του.
Η άφιξη της σορού
Ύστερα από προσμονή μιας βδομάδας το Ηράκλειο με φανερή θλίψη και σοβαρότητα ανάλογη στην περίσταση, δέχτηκε το απόγευμα της Δευτέρας 4 Νοεμβρίου 1957, το νεκρό,τον Μεγάλο συγγραφέα Νίκο Καζαντζάκη.
Πάνω από 700 άτομα πήγαν στο αεροδρόμιο για να βρεθούν στην άφιξη της σορού και να συνοδεύσουν αυτή μέχρι την πόλη.Κατά τις 4:30 μ.μ προσγειώθηκε στον αερολιμένα το ειδικό αεροπλάνο που έφερε τη σορό του Νίκου Καζαντζάκη. Κατά τις 5 μ.μ. το αυτοκίνητο που έφερε το νεκρό και τα άλλα μέλη της συνοδείας έφθασαν στον Άγιο Μηνά.Το φέρετρο κατέβηκε και τοποθετήθηκε σε ειδική θέση,στη συνέχεια εψάλη σύντομη επιμνημόσυνος δέηση, μετά το τέλος αυτής ο νεκρός εξετέθη σε λαικό προσκύνημα που συνεχίστηκε ως αργά τη νύχτα και την επομένη μέχρι της κηδείας του.
Η κηδεία
Λίγο πριν της 11ης π.μ. ώρας της Τρίτης 5 Νοεμβρίου 1957, άρχισαν να έρχονται στο Μητροπολιτικό Ναό οι επίσημοι. Την 11:05 π.μ ακριβώς άρχισε η Νεκρώσιμος Ακολουθία, χοροστατώντας του Σεβ. Μητροπολίτη Κρήτης κ. Ευγένιου. Μετά το τέλος της ιεροτελεστίας άρχισε η κατάθεση στεφάνων.
Ο ενταφιασμός του
Μετά την κατάθεση των στεφάνων το φέρετρο μεταφέρεται από το ναό και τοποθετείται σε ειδικό αυτοκίνητο. Αμέσως μετά αρχίζει η εκκίνησης της νεκρικής πομπής.
Προηγείται η Φιλαρμονική του Δήμου, ακολουθεί Τμήμα Οδηγών και Ομάδα Σπουδαστών της Παιδαγωγικής Ακαδημίας, η οποία κρατεί Ελληνικές Εκδόσεις των Έργων του Καζαντζάκη και στις δυο πλευρές της πομπής έρχονται Δίδες του Λυκείου Ελληνίδων και νεαροί Βρακοφόροι, οι οποίοι και κρατούν τα κατατεθέντα στέφανα. Ακολουθούν τα Ιερά Εξαπτέρυγα και στη συνέχεια το φέρετρο το οποίο περιβάλλεται από επιβλητικούς Βρακοφόρους του Συλλόγου Βρακοφόρων Χανίων, που ήρθαν γι”αυτό από τα Χανιά.
Η νεκρική πομπή ακολούθησε την λεωφόρο Καλοκαιρινού, την οδό 1821, έκαμψε την οδόν Κόσμων, ανήλθε τις οδούς 1856 και Έβανς και στη συνέχεια την Λεωφόρο Ν.Πλαστήρα, από όπου ανήλθε εις το Ενετικό Τείχος.Κατά μήκος των οδών από όπου πέρασε η πομπή χιλιάδες λαού είχαν καταλάβει τα πεζοδρόμια και τους εξώστες των σπιτιών, ενώ άλλες χιλιάδες είχαν κατακλύσει κυριολεκτικά τον Προμαχώνα Μαρτινέγκο,στον οποίο είχε αποφασισθεί να ενταφιαστεί ο νεκρός. Την 1:30μ.μ. ακριβώς η νεκρική πομπή ανέβηκε στον Προμαχώνα, μετά από σύντομη δέηση και τους ήχους του Εθνικού Ύμνου τον οποίο έπαιζε η Φιλαρμονική του Δήμου,κατέβασαν στο τάφο το φέρετρο,οπότε και τέλειωσε η κηδεία του Μεγάλου νεκρού.
Παραλειπόμενα
Τελευταία επιθυμία του Καζαντζάκη ήταν να ταφεί στο Ηράκλειο, όπως και έγινε. Ο Καζαντζάκης υπολόγιζε να κατέβει στο Ηράκλειο τον ερχόμενο Δεκέμβριο για να γιορτάσει τα Χριστούγεννα, μα ο θάνατος τον επρόλαβε. Κατά διαταγή του Προέδρου της Κυβερνήσεως κ. Καραμανλή, η κηδεία του Καζαντζάκη, έγινε δημοσία δαπάνη. Μεγάλη συζήτηση έγινε στον τύπο του Ηρακλείου τις μέρες που περίμεναν το μεγάλο νεκρό περί του μέρους που έπρεπε να ταφεί. Ένας πρότεινε την κορφή Γιούχτα, άλλος κοντά στα ερείπια της Κνωσού, άλλος το ύψωμα “Βίγλα”, άλλος την “Ολάτεια” κοντά στο Ιστορικό Μουσείο παρά το Μπεντενάκι και άλλοι τον Ενετικό Προμαχώνα Μαρτινέγκρο.Έγινε εν τέλει δεκτό με μεγάλη πλειοψηφία να ταφεί ο μεγάλος στοχαστής στον υψηλό Ενετικό Προμαχώνα Μαρτινέγκρο όπου και θάφτηκε.
Πηγή: Τοπικές εφημερίδες
Δημοσιογραφική έρευνα-Επιμέλεια-Ρετουσάρισμα
Ιωάννης Μιχ. Δογάνης, Συνταξιούχος Βιβλιοθηκάριος

κομψά πλεκτά

Η Maria Dimitriou κοινοποίησε τη δημοσίευση του χρήστη أميرة و الكروشيه‎.


Πώς θα Φτιάξετε Ξερά σύκα

Η Maria Dimitriou κοινοποίησε ένα σύνδεσμο.
Τα σύκα καλλιεργούνται χιλιάδες χρόνια τώρα και θεωρούνται ένα εξαιρετικό σνακ και μια πολύτιμη υπερτροφή για τουλάχιστον 6,000 χρόνια σύμφωνα με το…
share24.gr
 http://share24.gr/apoxiramena-syka-pos-tha-ftiaxete-xera-syka-sto-spiti-gia-na-ta-echete-olo-chrono/

Τα σύκα καλλιεργούνται χιλιάδες χρόνια τώρα και θεωρούνται ένα εξαιρετικό σνακ και μια πολύτιμη υπερτροφή για τουλάχιστον 6,000 χρόνια σύμφωνα με το Πανεπιστήμιο της Florida. Τροφή πλούσια σε  φυτικές ίνες, αλλά με το μειονέκτημα ότι χαλάει και σαπίζει πολύ εύκολα και γρήγορα αφότου το κόψουμε από το δέντρο.
Η ιδανική λύση για να διατηρήσουμε τα σύκα για περισσότερο χρόνο και να επωφεληθούμε από τις απίστευτες ιδιότητές τους είναι η αποξήρανση. Τα ξερά σύκα χρησιμοποιούνται σε σαλάτες, ως συνοδευτικό για επιδόρπια, ή σε οποιαδήποτε συνταγή μπορούμε να φανταστούμε που να καλύπτει τις γευστικές μας απαιτήσεις.

Πώς αποξηραίνουμε τα σύκα κάτω από τον ήλιο!

Βήμα 1
Πλένουμε τα σύκα για να απομακρύνουμε ξένα σώματα και τυχόν υπολείμματα από ακαθαρσίες.
Βήμα 2
Αφαιρούμε τους μίσχους και τυχόν χτυπημένα τμήματα του καρπού με ένα λεπτό κοφτερό μαχαίρι.
Βήμα 3
Κόβουμε τα σύκα στη μέση από την κορυφή μέχρι τη βάση, κάθετα.
Βήμα 4
Τοποθετήστε τα σε σειρές πάνω σε ένα πανί και αφήστε τα στον ήλιο.
Βήμα 5
Τοποθετήστε τα στο πανί, ευθυγραμμισμένα, χωρίς να αγγίζει το ένα το άλλο.
Βήμα 6
Καλύψτε τα σύκα με ένα λεπτό δίχτυ για να μην πλησιάσουν έντομα.
Βήμα 7
Αφήστε τα σύκα να ξεραθούν στον ήλιο για 2 μέρες και παρακολουθήστε την εξέλιξη της διαδικασίας  κάθε πρωί. Όταν είναι έτοιμα, θα είναι μαλακά και όταν τα πιέζετε δεν θα βγάζουν χυμό.

Πώς αποξηραίνουμε τα σύκα στον φούρνο.

Βήμα 1
Πλένετε τα σύκα για να αφαιρέσετε ακαθαρσίες ή διάφορα υπολείμματα..
Βήμα 2
Αφαιρούμε τους μίσχους και τυχόν χτυπημένα τμήματα του καρπού με ένα λεπτό κοφτερό μαχαίρι.
Βήμα 3
Κόβουμε τα σύκα στη μέση από την κορυφή μέχρι τη βάση, κάθετα.
Βήμα 4
Τοποθετούμε τα σύκα σε ταψιά, μια στρώση στο κάθε ταψί, χωρίς να αγγίζει το ένα το άλλο.
Βήμα 5
Τοποθετούμε τα ταψιά με τα σύκα στον φούρνο στους 200-250 βαθμούς, και αφήνουμε την πόρτα ελαφρά ανοιχτή για να μη δημιουργηθεί υγρασία. Χρησιμοποιείστε θερμόμετρο για να διασφαλίσετε ότι η θερμοκρασία δε θα υπερβεί τους 270 βαθμούς. Ελέγχουμε τα σύκα κάθε δύο ώρες και τα γυρίζουμε, ανάβοντας ή σβήνοντας τον φούρνο για να ρυθμίσουμε τη θερμοκρασία.
Βήμα 6
Αφήστε τα σύκα στον φούρνο για 10 – 12 ώρες. Ελέγξτε κατά διαστήματα και μετά τις 10 ώρες δείτε εάν είναι έτοιμα. Θα πρέπει να είναι στεγνά, χωρίς υγρασία και να μη βγάζουν χυμό όταν τα πιέζουμε.

Τι θα χρειαστούμε!

  • Μικρό μαχαίρι
  • Σύρμα
  • Τουλουπάνι
  • Λεπτό δίχτυ

Συμβουλές

Μπορείτε επίσης να ξηράνετε τα σύκα σε ξηραντήρα τροφίμων. Σταθεροποιήστε τη θερμοκρασία στους 110 βαθμούς για 12 έως 24 ώρες. Ακολουθήστε πιστά τις οδηγίες για καλύτερα αποτελέσματα. Τέλος αποθηκεύστε σε δροσερό μέρος. Τα ξερά σύκα μπορούν να διατηρηθούν για 2 χρόνια.
Καλή σας απόλαυση!!
Κείμενο – Απόδοση Λ.Τ.

share24.gr

ΒΕΡΒΕΝΑ: (Ιεροβότανο, σταυροβότανο)

Η Maria Dimitriou κοινοποίησε τη δημοσίευση της Αννα Μοροζινη.
‎ 
Αννα Μοροζινη προς ΒΟΤΑΝΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΜΑΣ
ΒΕΡΒΕΝΑ: (Ιεροβότανο, σταυροβότανο)
Φυτρώνει σε πετρώδη εδάφη, άφθονο στην Ελλάδα. Χαλαρώνει και ταυτόχρονα τονώνει το νευρικό σύστημα , βοηθά στην κατάθλιψη και στην εξάντληση. Όσοι υποφέρουν από πόνους νευρικής φύσεως όπως πονοκεφάλους και ημικρανίες. Ρυθμίζει την περίοδο των γυναικών και ''φέρνει ''γάλα στις νέες θηλάζουσες .Επίσης κάνει καλό στο συκώτι και την χολή σε παθήσεις τους .Θα την μαζέψετε τον Ιούλιο πριν ανθίσει , γιατί μόνον τα φύλλα χρειαζόμαστε. Κάνουμε έγχυμα φύλλων 2-3 κουτ. γλυκού σε 1 φλιτζάνι βραστό νερό , και πίνετε 3 φορές την ημέρα.

Έγκλημα στο Όριεν Εξπρές

Η Maria Dimitriou κοινοποίησε το βίντεο του χρήστη Movie Fans Greece.· 
Αυτόν τον Νοέμβριο, όλοι είναι ύποπτοι. Έγκλημα στο Όριεν Εξπρές, 9 Νοεμβρίου στους κινηματογράφους!




Movie Fans Greece
facebook.com/moviefansgreece

Λιαστές Ντοματούλες

Η Maria Dimitriou κοινοποίησε ένα σύνδεσμο.

3 Τρόποι για να έχουμε τις δικές μας λιαστές ντομάτες: στον φούρνο, στον ξηραντήρα τροφίμων, ή κάτω από τον καυτό ήλιο!! ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΜΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ…
share24.gr
 
 
3 Τρόποι για να έχουμε τις δικές μας λιαστές ντομάτες: στον φούρνο, στον ξηραντήρα τροφίμων, ή κάτω από τον καυτό ήλιο!!

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΜΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΜΕΘΟΔΟΥΣ.
  1. Αφαιρέστε το κοτσανάκι και το σκληρό τμήμα στο εσωτερικό της ντοματούλας.
  2. Κόψτε τη ντοματούλα στη μέση κατά μήκος. Εάν η ντοματούλα είναι πιο μεγάλη, την κόβετε στα 4.
  3. Αφαιρέστε τους σπόρους χωρίς να αφαιρέστε τη σάρκα.
Μέθοδος 1: ΒΑΛΤΕ ΣΤΟΝ ΦΟΥΡΝΟ (για περίπου 12 ώρες). 
  1. Βάλτε τις ντοματούλες στη σειρά με την κομμένη επιφάνεια προς τα πάνω, σε αντικολλητικό χαρτί ψησίματος (είτε σε ταψί από πορσελάνη, είτε σε πυρέξ). Μην χρησιμοποιείτε αλουμινόχαρτο, διότι  το οξύ της ντοματούλας αντιδρά με το μέταλλο.
  2. Ψήστε στους 80°C για 3 ώρες.
  3. Αφήστε την πόρτα του φούρνου μισάνοιχτη περίπου 8 εκ. για να φεύγει η υγρασία.
  4. Μετά από 3 ώρες, γυρίστε τις ντοματούλες και πατήστε τις λίγο με το χέρι ή με μία σπάτουλα να βγάλει τους χυμούς τους.
  5. Συνεχίστε τη διαδικασία, γυρίζοντας τις ντοματούλες κάθε λίγες ώρες και φροντίστε κάθε φορά να τις πατάτε λίγο για να φεύγει η υγρασία και να ξηραίνονται.
Μέθοδος 2: ΞΗΡΑΝΤΗΡΑΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ (περίπου 8 ώρες):.
  1. Τοποθετήστε τις ντοματούλες με την κομμένη πλευρά προς τα πάνω απ΄ευθείας ππάνω στην επιφάνεια του ξηραντήρα.
  2. Γυρίστε τον διακόπτη της θερμοκρασίας στους 60°C.
  3. Μετά από 4 ή 5 ώρες, γυρίστε τις ντοματούλες και πιέστε την επιφάνειά τους με το χέρι ή με μια σπάτουλα.
  4. Μετά από λίγες ώρες, γυρίστε τις ντοματούλες και πιέστε απαλά.
  5. Συνεχίστε τη διαδικασία μέχρι να είναι έτοιμες.
Μέθοδος 3: ΝΤΟΜΑΤΟΥΛΕΣ ΚΆΤΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΗΛΙΟ (περίπου 3 μέρες):.
  1. Επιλέξτε ο καιρός να είναι ζεστός με χαμηλή υγρασία.
  2. Τοποθετήστε τις ντοματούλες με την κομμένη πλευρά προς τα κάτω, πάνω σε πλαστικό πλέγμα το οποίο να περιβάλλεται από ξύλινο πλαίσιο.
  3. Καλύψτε τα σκεύη με προστατευτικό δίχτυ ή τουλουπάνι.
  4. Τοποθετήστε τα πλέγματα με τις ντομάτες απ΄ευθείας κάτω από τον ήλιο, υπερυψωμένα από το έδαφος (τοποθετήστε τούβλα στις γωνίες).
  5. Τοποθετήστε τα πλέγματα πάνω σε τούβλα, έτσι ώστε να μπορεί ο αέρας να κυκλοφορεί κάτω από τα πλέγματα.
  6. Γυρίστε τις ντοματούλες  μετά από 36 ώρες για να δει ο ήλιος και την κομμένη πλευρά της κάθε ντοματούλας.
  7. Τοποθετήστε τα σκευή σε στεγασμένο χώρο μετά τη δύση, ή αν χαλάσει ο καιρός, για να μην παίρνουν υγρασία.
ΤΙ ΝΑ ΠΡΟΣΕΞΕΤΕ ΟΠΟΙΟΝ ΤΡΟΠΟ ΚΙ ΑΝ ΕΠΙΛΕΞΕΤΕ!
  1. Οποιαδήποτε μέθοδο κι αν επιλέξετε, προσέξτε, διότι δεν ξεραίνονται όλες οι ντοματούλες με τον ίδιο ρυθμό. Δεν έχουν όλες τον ίδιο βαθμό υγρασίας, ούτε θερμαίνονται με τον ίδιο ρυθμό μέσα στον φούρνο.
  2. Είναι έτοιμες όταν έχουν αποξηρανθεί εντελώς, αλλά έχουν και μαλακή σύσταση όταν τις ακουμπάμε με το χέρι μας. Η υφή τους πρέπει να μοιάζει με αυτή ενός ξερού βερίκοκου. Εάν αποξηρανθούν πολύ θα γίνουν  στεγνές και άκαμπτες με υφή δέρματος. Εάν η ξήρανση δεν είναι αρκετή θα μουχλιάσουν, εκτός κι αν τις βάλετε σε λαδάκι. Προσπαθήστε να τις βγάζετε ξεχωριστά, μόλις δείτε ότι κάποιες είναι έτοιμες, πριν στεγνώσουν εντελώς και χάσουν την γεύση τους.
Κείμενο  – Απόδοση Λ.Τ.

share24.gr

«Οι Κόρες του Ηφαιστείου»

Η Maria Dimitriou κοινοποίησε τη δημοσίευση του χρήστη Εκδόσεις Πόλις.
Για το βιβλίο του Χρήστου Οικονόμου «Οι Κόρες του Ηφαιστείου» γράφει η Σταυρούλα Παπασπύρου στο Lifo.
Το γράψιμο παραμένει για τον Οικονόμου ένας αγώνας δρόμου για να ξεφύγεις από τον εαυτό σου και να ενωθείς με τους άλλους. Κι όπως υποστηρίζει, αν η λογοτεχνία έχει νόημα, «είναι για να μας εμψυχώνει».
http://www.lifo.gr/articles/book_articles/162153

μπορούν οι αρχαίοι να αλλάξουν τη ζωή μας

Τρία εύκολα και πρακτικά βιβλία που μπορούν να μας βοηθήσουν στην καθημερινότητά μας.

Ένα από τα μεγάλα πλεονεκτήματα του ανθρώπινου είδους είναι ότι η σοφία μας μεταφέρεται από γενιά σε γενιά, στο πέρασμα των αιώνων. Πώς μπορούμε λοιπόν να διδαχτούμε από τους μεγάλους ηγέτες και στοχαστές της αρχαιότητας;
blog.dioptra.gr

https://www.dioptra.gr/Vivlio/719/710/Ioulios-Kaisaras:-I-texni-tis-igesias/

Πώς μπορούν οι αρχαίοι να αλλάξουν τη ζωή μας σήμερα

Ένα από τα μεγάλα πλεονεκτήματα του ανθρώπινου είδους είναι ότι η σοφία μας μεταφέρεται από γενιά σε γενιά, στο πέρασμα των αιώνων. Πώς μπορούμε λοιπόν να διδαχτούμε από τους μεγάλους ηγέτες και στοχαστές της αρχαιότητας; Είναι πολύ εύκολο: μέσα από τα βιβλία, που είναι οι αέναοι φορείς γνώσης. Γιατί ανοίγοντας ένα καλό βιβλίο είναι σαν να πίνεις καφέ και να συζητάς με τις μεγαλύτερες προσωπικότητες που περπάτησαν ποτέ στη γη. Για να εκμεταλλευτείτε κι εσείς αυτήν την ευκαιρία, σας προτείνουμε μια σειρά από τρία μικρά και πρακτικά βιβλία που θα σας προσφέρουν συμπυκνωμένη σοφία από τρεις μεγάλους της αρχαιότητας.
📘 Ιούλιος Καίσαρας – Η τέχνη της ηγεσίας  

Οι αληθινοί ηγέτες προσπαθούν πάντα να γίνουν καλύτεροι. Η Ιστορία είναι γεμάτη με ηγέτες που ήταν εντελώς αποκομμένοι από τον λαό και επιδίωκαν με κάθε κόστος τις προσωπικές τους φιλοδοξίες. Όμως, ο Καίσαρας, ξεκινώντας από χαμηλά, απέδειξε με τα λόγια και τις πράξεις του ότι δεν θεώρησε ποτέ τον εαυτό του ανώτερο από τον μέσο Ρωμαίο πολίτη. Και είχε μια εκπληκτική ικανότητα να κερδίζει την αφοσίωση των άλλων, να μετατρέπει τους εχθρούς σε συμμάχους και τους συμμάχους σε πιστούς ακολούθους. Ο συγγραφέας Phillip Barlag χρησιμοποιεί δραματικά και γλαφυρά περιστατικά από τη ζωή του Καίσαρα –όρμησε μόνος του ενάντια σε ολόκληρο στρατό, και έδωσε χάρη σε άτομα που γνώριζε ότι ήθελαν να τον σκοτώσουν– για να μας δείξει πόσα μπορεί να διδάξει ο Καίσαρας στους σύγχρονους ηγέτες.
Ο Ιούλιος Καίσαρας είναι μια εμβληματική ηγετική προσωπικότητα που μπορεί να μας δείξει τον δρόμο προς την επιτυχία. Αυτό το κατατοπιστικό βιβλίο που περιλαμβάνει χαρακτηριστικά περιστατικά από τη ζωή του Καίσαρα, αποτελεί έναν πλήρη οδηγό που μπορεί να διδάξει και να εμπνεύσει όσους ενδιαφέρονται να αναπτύξουν την προσωπικότητά τους.
{Βρείτε το βιβλίο εδώ και σε όλα τα βιβλιοπωλεία.}

📘 Κικέρων – Η τέχνη της πειθούς  

Δεν είναι λίγες οι φορές που τυχαίνει να πρέπει να πείσουμε κάποιον, είτε συζητάμε με έναν φίλο μας για κάτι τετριμμένο είτε προσπαθούμε να πείσουμε τους συναδέλφους μας για μια σημαντική απόφαση. Αντί να βασιζόμαστε στο ένστικτο –με συνέπεια πολύ συχνά να δυσκολευόμαστε ή να αποτυγχάνουμε–, θα είμαστε πιο κατανοητοί αν αφομοιώναμε τη διαχρονική τέχνη της πειθούς, τη ρητορική. Η Τέχνη της Πειθούς συνοψίζει τη ρητορική σοφία του Κικέρωνα, του σπουδαιότερου αγορητή της αρχαίας Ρώμης, από όλα τα έργα του, και τη συνδυάζει με κείμενα από τους δικανικούς και τους πολιτικούς λόγους του, παρουσιάζοντας τις εξαιρετικά αποδοτικές τεχνικές του στην πράξη. Το αποτέλεσμα είναι μια διαφωτιστική και ψυχαγωγική εισαγωγή στα μυστικά της πειστικής ομιλίας και γραφής, η οποία περιλαμβάνει μεταξύ άλλων στρατηγικές που είναι εξίσου αποτελεσματικές σήμερα –στο γραφείο, στις δικαστικές αίθουσες, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και στις πολιτικές συζητήσεις– όσο ήταν στο ρωμαϊκό φόρουμ. {Βρείτε το βιβλίο εδώ και σε όλα τα βιβλιοπωλεία.}

📘 Tang Taizong – Η τέχνη του να ακούς  

H απόλυτη νομιμοποίηση και εξουσία του ηγεμόνα πηγάζει από την αρετή και τη σοφία του. Στην Ασία οι ιστορικοί συγκρίνουν τον σπουδαιότερο αυτοκράτορα της Κίνας Tang Taizong (598-649 μ.Χ.) με μεγάλους ηγέτες της παγκόσμιας ιστορίας, όπως ο Αύγουστος, ο Τζένγκις Χαν και ο Ναπολέων. Τα γραπτά του θεωρούνται ένας ανεκτίμητος οδηγός ηγεσίας και διοίκησης. Όταν ίδρυσε τη δυναστεία των Tang, ο Taizong ήταν μόλις είκοσι οκτώ ετών και τα κυριότερα επιτεύγματά του ήταν η εξάπλωση της αυτοκρατορίας των Τang. Επικράτησε των απογόνων του Αττίλα, άνοιξε τον Δρόμο του Μεταξιού και δημιούργησε μια χρυσή εποχή ευημερίας. Ένα από τα κυριότερα γνωρίσματά του ήταν ότι ήξερε να ακούει όσους βρίσκονταν γύρω του, από τους πιο σπουδαίους έως και τους πιο ταπεινούς, και να αξιοποιεί τις συμβουλές τους με τον καλύτερο τρόπο. {Βρείτε το βιβλίο εδώ και σε όλα τα βιβλιοπωλεία.}
ΥΓ: Σας ενδιαφέρουν γενικά τα βιβλία προσωπικής ανάπτυξης; Έχουμε μια μεγάλη συλλογή για να διαλέξετε αυτά που σας ταιριάζουν.


Δημοφιλείς αναρτήσεις