Τετάρτη 31 Ιανουαρίου 2018

η αναχώρηση του Κώστα Μουντάκη

Η Maria Dimitriou κοινοποίησε τη δημοσίευση του χρήστη mykriti.gr.
Σαν σήμερα, στις 31 Ιανουαρίου 1991, πέθανε ο Μεγάλος Δάσκαλος Κώστας Μουντάκης βυθίζοντας στο πένθος ολόκληρη την Κρήτη


Αποτέλεσμα εικόνας για Κώστας Μουντάκης
 





Αποτέλεσμα εικόνας για Κώστας Μουντάκης

Με ένα αρνί και 5 οκάδες τυρί απέκτησε την πρώτη λύρα του- Σαν σήμερα η αναχώρηση του Κώστα Μουντάκη | mykriti.gr
 mykriti.gr|Από Michalis Vitorakis

Σαν σήμερα, στις 31 Ιανουαρίου 1991, πέθανε ο Μεγάλος Δάσκαλος Κώστας Μουντάκης βυθίζοντας στο πένθος ολόκληρη την Κρήτη.
Ο Κώστας Μουντάκης γεννήθηκε στις 10 Φεβρουαρίου 1926 στο χωριό Αλφά της επαρχίας Μυλοποτάμου που υπάγεται σήμερα στο δήμο Γεροποτάμου. Η καταγωγή της οικογένειάς του ήταν από τον Καλλικράτη Σφακίων. Έμεινε ορφανός από πατέρα μόλις τρεις μήνες μετά τη γέννησή του. Τελείωσε το δημοτικό σχολείο το 1938, συνέχισε στο ημιγυμνάσιο του Πανόρμου, αλλά λόγω οικονομικών δυσκολιών της πολύτεκνης οικογένειας του αναγκάζεται να διακόψει τις σπουδές του.
Η αγάπη του για τη λύρα φάνηκε από πολύ νωρίς. Την πρώτη του λύρα την απέκτησε το 1943, αφού έδωσε ένα αρνί και πέντε οκάδες τυρί. Για να βγάλει τα προς το ζειν δούλεψε μαζί με έναν πλανόδιο μικροπωλητή, από αυτή την εμπειρία του ο Μουντάκης αργότερα έγραψε ένα από τα σημαντικότερα τραγούδια του τον Πραματευτή. Εκείνη την εποχή το Ρέθυμνο ήταν το επίκεντρο της κρητικής μουσικής, όπου μεσουρανούσαν ο Ανδρέας Ροδινός, ο Μπαξεβάνης, ο Στέλιος Φουσταλιέρης, ο Αντώνης Καρεκλάς, ο Βασίλης Καλαϊτζάκης και πολλοί άλλοι λυράρηδες εκείνης της εποχής.
Ο Κώστας Μουντάκης κατετάγη στη χωροφυλακή το 1948. Υπηρέτησε στα Χανιά, στα Σφακιά και στην Αθήνα. Την περίοδο από το 1950 μέχρι το 1952, είχε αποσπαστεί στο ιδιαίτερο γραφείο του Σοφοκλή Βενιζέλου. Αργότερα παραιτείται και αναγκάζεται να εργαστεί στο Εργοστάσιο Λιπασμάτων στη Δραπετσώνα για 16 ολόκληρα χρόνια.
Παράλληλα προσπαθεί να προωθήσει την κρητική μουσική μέσω της ραδιοφωνίας που είχε τη μεγάλη δύναμη στην προβολή της παραδοσιακής μουσικής κάτω από την άγρυπνη επίβλεψη του Σίμωνα Καρά. Περνάει από την <<αυστηρή>> κριτική επιτροπή του Ε.Ι.Ρ. (Εθνικό Ίδρυμα Ραδιοφωνίας) και μαζί με τον Βυζιργιάννη στο λαούτο αρχίζουν εκπομπές στο πρόγραμμα του Σίμωνα Καρά, προβάλλοντάς την κρητική μουσική στο πανελλήνιο.
Σε συνεργασία με τον Στέλιο Κουτσουρέλη, πραγματοποιούν το 1955 την πρώτη ηχογράφηση δίσκου 78 στροφών με τα τραγούδια «Ο Ζητιάνος» και η «Ρεθυμνιωτοπούλα». Μέσα στα επόμενα χρόνια ακολουθεί μια τεράστια πορεία δισκογραφικών εκδόσεων, με αποτέλεσμα να καθιερωθεί ως ο περισσότερο ηχογραφημένος λυράρης Κρητικής μουσικής. Δίσκοι και τραγούδια όπως: «Ένα ματσάκι γιασεμιά», «Αργαλειός», «Μυλωνάδες και μαζώχτρες», «Κρητικός γάμος», «Η Μάχη της Κρήτης- Κρητικά νακλιά», «Αναφορά στον Καζαντζάκη», είναι μόνο μερικά δείγματα της δουλειάς του. Η καταξίωση και η φήμη του Μουντάκη εξαπλώθηκε σε όλη την Κρήτη και στους ξενιτεμένους Κρητικούς και Έλληνες της διασποράς τους οποίους είχε επισκεφτεί πολλές φορές. Για πρώτη φορά πήγε στην Αμερική το 1960 και το 1971 στον Καναδά, την Αυστραλία την Νότιο Αφρική και άλλες χώρες με ελληνική ομογένεια.
Από το 1975 τη χρονιά που η υγεία του περνάει μια κρίση, αναγκάζεται να διακόψει την επαγγελματική του δραστηριότητα και παίζει μόνο σε επιλεγμένα γλέντια και εκδηλώσεις. Μέσα σε αυτό το διάστημα θεωρεί ως επιτακτική ανάγκη την παιδεία, δηλαδή τη μάθηση και τη διδασκαλία της κρητικής λύρας στα κρητικόπουλα με την ίδρυση σχολών στις μεγαλύτερες πόλεις της Κρήτης. Επίσης συμπαραστέκεται στο Ινστιτούτο Μεσογειακών Σπουδών και γίνεται πολύτιμος συνεργάτης στα ερευνητικά προγράμματα εθνομουσικολογίας του Ινστιτούτου.
Η πρώτη σχολή λύρας ιδρύεται στο Ηράκλειο στο «Ωδείο Απόλλων», το 1979, μετά στο Ρέθυμνο (1980), τα Χανιά (1981), στον Άγιο Νικόλαο Λασιθίου (1983) και τέλος ιδρύει το «Ελληνικό Ωδείο» στην Αθήνα το 1985. Ο Κώστας Μουντάκης παλιότερα είχε αρχίσει μαθήματα και στην «Παγκρήτιο Ένωση».
Ο Κώστας Μουντάκης ήταν ένας αληθινός βάρδος, ένας γνήσιος εκφραστής της λεβεντιάς, της ομορφιάς, της λευτεριάς, και της δημοκρατικότητας του Κρητικού και της κρητικής ψυχής.

Πηγή: Michalis Tzouganakis FanClub Page – Μιχάλης Τζουγανάκης Σελίδα Θαυμαστών
candianews.gr


Αν θέλετε να μας υποστηρίξετε πατήστε το  
play start mining πάνω δεξιά
σας ευχαριστώ!

Σήμερα... 31/1


 
ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ!
ΚΥΡΟΣ

Τρίτη 30 Ιανουαρίου 2018

Φρούτα


                 

Αποτέλεσμα εικόνας για Μυστικά για τα φρούτα
                                                Φρούτα
                     

 Μυστικά για την επιλογή και τη συντήρηση τους

Κατά τους καλοκαιρινούς μήνες κυρίως οι περισσότεροι επιλέγουμε τα φρούτα στη διατροφή μας. Στην πλειοψηφία τους έχουν λίγες θερμίδες και μας προσφέρουν δροσιά αλλά και μπορούν να μας μειώσουν το αίσθημα της πείνας.

Τα φρούτα είναι μια επιλογή ιδανική και εκτός καλοκαιριού αφού η κατανάλωση τους μεταξύ άλλων μας εμπλουτίζει με πλούσια θρεπτικά συστατικά.

Διαβάστε παρακάτω πως μπορείτε να ξεχωρίσετε τα φρέσκα φρούτα αλλά και πώς να τα συντηρήσετε σωστά.

3 βασικά που πρέπει να γνωρίζετε

1. Αναγνωρίστε τα μπαγιάτικα: Τα φρούτα δηλαδή που μοιάζουν αφυδατωμένα. Σε μια τέτοια περίπτωση θα κόψετε τα εξωτερικά σημεία και μαζί με αυτά θα χάσετε και τις βιταμίνες οι οποίες βρίσκονται σε αφθονία σε αυτά τα σημεία.

2. Αποφύγετε τα άγουρα: Κατά την επιλογή του φρούτου δώστε έμφαση στην ωριμότητα του. Όταν ένα φρούτο έχει ωριμάσει τότε περιέχει και πλούσια θρεπτικά συστατικά. Προσοχή όμως στα φρούτα που έχουν ωριμάσει υπερβολικά, εκτός και αν θέλετε να φτιάξετε μαρμελάδα.

3. Προσέξτε τα χτυπημένα: Τα φρούτα που έχουν τρύπες, δεν είναι ακέραια, έχουν χτυπήματα ή κηλίδες καλό είναι να τα αποφεύγετε γιατί το οξυγόνο που εισέρχεται στο εσωτερικό τα αλλοιώνει και μειώνει τη διάρκεια ζωής.


Καρπούζι
Επιλογή: Αν το ανοίξετε και δείτε έντονο κόκκινο χρώμα και ζαχαρωμένη την «καρδιά» του τότε κάνατε σωστή επιλογή. Ακόμη μπορείτε να πιέσετε με το δάχτυλο σας το καρπούζι. Αν το καρπούζι τρίζει τότε είναι καλής ποιότητας. Τέλος όσο πιο λίγο ζυγίζει για τον όγκο του τόσο πιο ώριμο είναι.

Συντήρηση: Αν το βάλετε στο ψυγείο χωρίς να το κόψετε μπορεί να διατηρηθεί έως και μισό μήνα. Αν το κόψετε και το καλύψετε με μεμβράνη η διάρκεια δε θα ξεπεράσει τις 3 ημέρες.


Πεπόνι
Επιλογή: Σε αντίθεση με το καρπούζι κατά την επιλογή του πεπονιού ισχύει ο κανόνας : «Όσο πιο βαρύ τόσο πιο γλυκό». Αποφύγετε τα πεπόνια με μαλακά σημεία, και ρωγμές και επιλέξτε αυτά που έχουν έντονη μυρωδιά.

Συντήρηση: Αν το πεπόνι είναι άγουρο μην το βάλετε στο ψυγείο. Βάλτε το λίγες ημέρες μετά αφού έχει ωριμάσει. Όταν το κόψετε καλύψτε το καλά για να μην αλλοιωθεί και για να μην μυρίσουν τα άλλα τρόφιμα του ψυγείου.


Βερίκοκο
Επιλογή: Το χρώμα τους τα βερίκοκα το αποκτούν λίγο πριν ωριμάσουν ολοκληρωτικά για αυτό μην βασίζεστε μόνο σε αυτό. Τα βερίκοκα δεν πρέπει να είναι πολύ σκληρά αλλά πρέπει να έχουν και το άρωμα που τα χαρακτηρίζει.

Συντήρηση: Εκτός από την κλασική συντήρηση τα βερίκοκα μπορούν να κοπούν στη μέση, αφού πρώτα πλυθούν, και αφού βγάλετε το κουκούτσι βάλτε τα στην κατάψυξη.


Αχλάδι
Επιλογή: Τα σκληρά αχλάδια είναι άγουρα. Αν υπάρχουν κηλίδες πάνω τους δε σημαίνει ότι δεν είναι καλής ποιότητας παρά μόνο αν είναι βαθιές. Η σκούρα απόχρωση που μπορεί να έχουν κάποια αχλάδια οφείλεται στο ότι ήταν ήδη ώριμα και έμειναν εκτός ψυγείου. Δεν έχουν χάσει ωστόσο τη γεύση τους.

Συντήρηση: Αν τα αχλάδια είναι ώριμα βάλτε τα στο ψυγείο γιατί αν μείνουν εκτός μπορούν να αλλοιωθούν πιο εύκολα.


Σταφύλια
Επιλογή: Το κλαδί πρέπει να είναι φρέσκο και σκληρό, το τσαμπί να έχει κωνικό σχήμα και οι ρώγες να μην είναι μεγάλες. Οι ρώγες ακόμη πρέπει να έχουν ομοιόμορφο χρώμα.

Συντήρηση: Διατηρούνται στο ψυγείο για λίγες ημέρες και σε χαμηλές θερμοκρασίες για να μην αφυδατωθούν.


Σύκα
Επιλογή: Τα ώριμα σύκα θα τα καταλάβετε από το φλοιό τους. Αν αποκτήσουν το χαρακτηριστικό χρώμα τότε βρίσκονται στο στάδιο της ωρίμανσης. Τα σύκα που βγάζουν γάλα δεν είναι ακόμη ώριμα.

Συντήρηση: Δεν είναι εύκολα στη συντήρηση. Διατηρούνται στο ψυγείο περίπου 4 ημέρες.


Φράουλες
Επιλογή: Οι φράουλες είναι από τα πλέον «ευαίσθητα» φρούτα. Όταν τις αγοράζετε προσέξτε να μην είναι πολύ ώριμες , να διαθέτουν έντονο άρωμα και κόκκινο χρώμα. Ακόμη τα φύλλα τους πρέπει να είναι φρέσκα.

Συντήρηση: Οι φράουλες μπορούν να διατηρηθούν στο ψυγείο 30-35 ώρες. Αν ωστόσο πλυθούν και κοπούν μπορούν να διατηρηθούν έως και 48 ώρες. Βάλτε τις σε ένα μπολάκι και ρίξτε τους λίγο κονιάκ

lifezone.gr




Αν θέλετε να μας υποστηρίξετε πατήστε το  
play start mining πάνω δεξιά
σας ευχαριστώ!

"Περιμένοντας τους Βαρβάρους "

Αποτέλεσμα εικόνας για "Περιμένοντας τους Βαρβάρους "

 
Κ ΚΑΒΑΦΗΣ "Περιμένοντας τους Βαρβάρους "

-Τι περιμένουμε στην αγορά συναθροισμένοι;

Είναι οι βάρβαροι να φθάσουν σήμερα.
-Γιατί μέσα στην Σύγκλητο μιά τέτοια απραξία;
Τι κάθοντ' οι Συγκλητικοί και δεν νομοθετούνε;

-Γιατί οι βάρβαροι θα φθάσουν σήμερα.

Τι νόμους πια θα κάμουν οι Συγκλητικοί;
Οι βάρβαροι σαν έλθουν θα νομοθετήσουν.

-Γιατί ο αυτοκράτωρ μας τόσο πρωί σηκώθη,

και κάθεται στης πόλεως την πιο μεγάλη πύλη
στον θρόνο επάνω, επίσημος, φορώντας την κορώνα;

-Γιατί οι βάρβαροι θα φθάσουν σήμερα.

Κι ο αυτοκράτωρ περιμένει να δεχθεί
τον αρχηγό τους. Μάλιστα ετοίμασε
για να τον δώσει μια περγαμηνή. Εκεί
τον έγραψε τίτλους πολλούς κι ονόματα.

-Γιατί οι δυό μας ύπατοι κ' οι πραίτορες εβγήκαν

σήμερα με τες κόκκινες, τες κεντημένες τόγες•
γιατί βραχιόλια φόρεσαν με τόσους αμεθύστους,
και δαχτυλίδια με λαμπρά γυαλιστερά σμαράγδια•
γιατί να πιάσουν σήμερα πολύτιμα μπαστούνια
μ' ασήμια και μαλάματα έκτακτα σκαλισμένα;

Γιατί οι βάρβαροι θα φθάσουν σήμερα•

και τέτοια πράγματα θαμπόνουν τους βαρβάρους.

-Γιατί κ' οι άξιοι ρήτορες δεν έρχονται σαν πάντα

να βγάλουνε τους λόγους τους, να πούνε τα δικά τους;

Γιατί οι βάρβαροι θα φθάσουν σήμερα•

κι αυτοί βαριούντ' ευφράδειες και δημηγορίες.

-Γιατί ν' αρχίσει μονομιάς αυτή η ανησυχία

κ' η σύγχυσις. (Τα πρόσωπα τι σοβαρά που έγιναν).
Γιατί αδειάζουν γρήγορα οι δρόμοι κ' οι πλατέες,
κι όλοι γυρνούν στα σπίτια τους πολύ συλλογισμένοι;

Γιατί ενύχτωσε κ' οι βάρβαροι δεν ήλθαν.

Και μερικοί έφθασαν απ' τα σύνορα,
και είπανε πως βάρβαροι πια δεν υπάρχουν.

Και τώρα τι θα γένουμε χωρίς βαρβάρους.

Οι άνθρωποι αυτοί ήσαν μιά κάποια λύσις.





Αν θέλετε να μας υποστηρίξετε πατήστε το  
play start mining πάνω δεξιά
σας ευχαριστώ!

Σουγάνια

Σουγάνια (κρεμμυδοκεφτέδες) Μυτιλήνης

Σουγάνια (κρεμμυδοκεφτέδες) Μυτιλήνης1 κ. μεγάλα, ομοιόμορφα κρεμμύδια
300 γρ. ρύζι γιά γεμιστά
300 γρ. κιμάς μοσχαρίσιος
3 κ.σ. μαϊντανός ψιλοκομμένος
1 μέτριο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 ώριμη ντομάτα στο τρίφτη
1 κ.γ. κίμινο σε σπόρους
1 κ.γ. κοφτό κανέλα
1/2 φλ.τσ. ελαιόλαδο
αλάτι, πιπέρι

Καθαρίζουμε τα κρεμμύδια και τα χαράζουμε κατά μήκος, έτσι ώστε η τομή να φτάνει σε βάθος μέχρι τη μέση του κρεμμυδιού.


Στη συνέχεια τα ζεματάμε γιά 4'-5' σε νερό που βράζει και τα βγάζουμε να στραγγίξουν.


Σε ένα ταψάκι ανακατεύουμε και ζυμώνουμε πολύ καλά τα υλικά της γέμισης με 3 κ.σ. ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι.


Γεμίζουμε με το μείγμα ένα- ένα φύλλο κρεμμυδιού, τόσο ώστε να κλείνει το άνοιγμα και τα τοποθετούμε δίπλα -δίπλα κυκλικά, σε φαρδειά κατσαρόλα.


Τα περιχύνουμε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο και τα σκεπάζουμε με νερό.


Τα αφήνουμε να βράσουν σε χαμηλή φωτιά γιά 40' περίπου.


Τα σερβίρουμε όπως είναι με λεμόνι ή με αβγολέμονο, χρησιμοποιώντας το ζουμί τους.

athinorama.gr


Αν θέλετε να μας υποστηρίξετε πατήστε το  
play start mining πάνω δεξιά
σας ευχαριστώ!

Δημοφιλείς αναρτήσεις