Πέμπτη 1 Φεβρουαρίου 2018

Θάλασσα πλατιά


https://www.youtube.com/watch?v=ZzTEyikOYYo


Μουσική Μ. Χατζιδάκις, στίχοι Γ. Ρούσσος. Τραγουδά η Μαρία Δημητριάδη, παίζει πιάνο ο Στέφανος Κορκολής και κιθάρα η Στέλλα Κυπραίου.

Θάλασσα πλατιά
σ' αγαπώ γιατί μου μοιάζεις
θάλασσα βαθιά
μια στιγμή δεν ησυχάζεις
λες κι έχεις καρδιά
τη δικιά μου την μικρούλα την καρδιά

Όνειρα τρελά
που πετούν στο κύμα πάνω
φτάνουν στην καρδιά
και τα νιάτα μας ξυπνάνε
όνειρα τρελά
και οι πόθοι φτερουγίζουν σαν πουλιά

Έχω έναν καημό
που με τρώει γλυκά και με λιώνει
έχω ένα καημό θα 'ρθω να στον πω
αδερφή μου εσύ θάλασσα που σ' αγαπώ

Κύματα πουλιά
στα ταξίδια σας που πάτε
τα αλαργινά
την κρυφή μου λύπη πάρτε
κι απο 'κει μακριά
να μου φέρετε κι εμένα τη χαρά

Το «Γιουσουρούμ» των Αθηνών

http://mikros-romios.gr/giousouroum/

Το «Γιουσουρούμ» των Αθηνών

ΓΙΟΥΣΟΥΡΟΥΜ 

Γράφει ο Ελευθέριος Γ. Σκιαδάς

Στη διασταύρωση των οδών Ερμού και Καραϊσκάκη, την εποχή του Όθωνα, εγκαθίσταται ο Εβραίος έμπορος Νώε Γιουσουρούμ, μια από τις πλέον χαρακτηριστικές φυσιογνωμίες του 19ου αιώνα. Άνοιξε εμπορικό κατάστημα, το οποίο πουλούσε μεταχειρισμένα ρούχα και υποδήματα. Στην ίδια περιοχή, η οποία ονομαζόταν «Τα εβραίικα», υπήρχαν και άλλα εμπορικά καταστήματα με φθηνά εμπορεύματα, παλαιοπωλεία κ.λπ. Η οικογένεια Γιουσουρούμ -στα εβραικά σημαίνει «άνθρωπος του Θεού»- αμέσως μετά την Επανάσταση του 1821 πέρασε από τη Σμύρνη στην Κύθνο και από εκεί στην Αθήνα. Στις αρχές του 20ού αιώνα η οικογένεια ανήγειρε και το δικό της νεοκλασικό στη γειτονική συνοικία του Θησείου. Εξάλλου, λίγο παρακάτω, στην οδό Μελιδώνη υπήρχε η εβραϊκή συναγωγή που σώζεται μέχρι τις ημέρες μας.
Σύνηθες ήταν το φαινόμενο, στη διασταύρωση των οδών Ερμού και Αθηνάς, όπου ήταν τα πρακτορεία, οι επαρχιώτες να ρωτούν πού βρισκόταν το κατάστημα του Γιουσουρούμ, για να αγοράσουν φθηνά μεταχειρισμένα ρούχα. Από τότε καθιερώνεται η χρήση της ονομασίας «Γιουσουρούμ», λόγω της ύπαρξης του εμπορικού καταστήματος του ομώνυμου Εβραίου εμπόρου. Δεν είναι λίγοι αυτοί που όταν πρόκειται να επισκεφθούν το Μοναστηράκι και την πλατεία Αβησσυνίας, συνήθως τα πρωινά της Κυριακής, λένε «πάμε για ψώνια στο Γιουσουρούμ».
Μετά τον θάνατο του Νώε Γιουσουρούμ, το εμπορικό κατάστημα το διατήρησε ο γιος του Ηλίας, ο οποίος διετέλεσε και αντιπρόεδρος του Σωματείου Παλαιοπωλών κατά την περίοδο 1890-1920.
Μετά τους Βαλκανικούς Πολέμους οι Γιουσουρούμ άνοιξαν το περίφημο «Κατάστημα Συμμαχικών Ειδών» στην οδό Ερμού 84, όπου παλαιότερα υπήρχαν μεγάλοι στάβλοι. Εκεί πωλούνταν μεταχειρισμένα στρατιωτικά είδη, χρήση που καθιερώθηκε στην περιοχή και ίχνη της σώζονται μέχρι τις ημέρες μας. Οι άνδρες της οικογένειας –κλάδοι της οποίας υπάρχουν και σήμερα– διακρίθηκαν στους πολέμους.

ΠΗΓΕΣ – ΠΑΡΑΠΟΜΠΕΣ

Είναι γνωστό πως το μεγαλύτερο μέρος των δημοσιεύσεων στην εφημερίδα μας αλλά και στον ιστότοπο www.mikros-romios.gr στηρίζεται σε αδημοσίευτες πηγές και είναι προϊόν πρωτογενούς έρευνας.

Επειδή δεν είναι δυνατόν να παρατίθενται παραπομπές, λόγω του δημοσιογραφικού χαρακτήρα των δημοσιεύσεων, οι ερευνητές που επιθυμούν να εντρυφήσουν περισσότερο στα δημοσιευόμενα θέματα μπορούν να επικοινωνούν με το Τμήμα Αρχειακών Μελετών του «Μουσείου της Πόλεως των Αθηνών - Ιδρύματος Βούρου-Ευταξία» (Tηλ: 210-3426833 και 210-3231397) ή ηλεκτρονικά (info@mikros-romios.gr), ώστε να ενημερώνονται για παραπομπές ή να συλλέγουν συμπληρωματικές πληροφορίες.

 
 
Αν θέλετε να μας υποστηρίξετε πατήστε το  
play start mining πάνω δεξιά
σας ευχαριστώ!

Μοσχάρι με ελιές και φρέσκια ρίγανη



Μοσχάρι με ελιές και φρέσκια ρίγανη | tlife.gr 

Μοσχάρι με ελιές και φρέσκια ρίγανη

Ένα κυρίως πιάτο γλύκισμα που τελειώνει υπέροχα με φρέσκια ρίγανη... Δοκίμασε τη φρέσκια ρίγανη στα φαγητά σου και θα δεις πως δίνει εντελώς ξεχωριστή γεύση και άρωμα στο πιάτο. Με τον τρόπο που θα το ετοιμάσεις μπορείς να το σερβίρεις σαν γεμάτη σουπίτσα ή μαζί με ρυζάκι.

• Ελαιόλαδο
• 700 γρ. μοσχάρι (ποντίκι ή νουά) σε μερίδες
• 30 γρ. αλεύρι
• 1 μεγάλο κρεμμύδι σε λεπτές φέτες
• 4 σκελίδες σκόρδο
• 1 πράσινη και 1 κόκκινη πιπεριά ψιλοκομμένες
• 2 κ.σ. πελτέ ντομάτας
• 2 κ.σ. πάπρικα
• 10-12 ελιές καλαμών χωρίς κουκούτσι
• 2 μεγάλες ώριμες ντομάτες κομμένες σε κύβους
• 1 ποτηράκι λευκό ξηρό κρασί
• 300ml ζωμό βοδινού ή έναν κύβο βοδινού σε αντίστοιχη ποσότητα χλιαρό νερό
• 2 κλωναράκια φρέσκα ρίγανη ψιλοκομμένη
• Αλάτι, πιπέρι

Προθέρμανε το φούρνο στους 170oC

Ζέστανε λίγο ελαιόλαδο σε μια κατσαρόλα ή σκεύος που αντέχει και στο φούρνο

Κόψε το σκόρδο σε μακρόστενα κομματάκια και με ένα μυτερό μαχαιράκι γέμισε τα κομμάτια κρέας

Πασπάλισε το κρέας με αλευράκι και σόταρε στην κατσαρόλα να πάρει χρώμα

Αφαίρεσε από την κατσαρόλα και κράτησε σε ζεστό μέρος. Πρόσθεσε περισσότερο ελαιόλαδο στην κατσαρόλα και πρόσθεσε το κρεμμύδι και τις πιπεριές να μαραθούν

Γύρισε το κρέας στην κατσαρόλα μαζί με τον πελτέ και την πάπρικα και συνέχισε το σοτάρισμα

Πρόσθεσε τις ντομάτες, τις ελιές, τον ζωμό και το κρασάκι, αλάτισε και σκέπασε την κατσαρόλα

Βάλε στο φούρνο για μιάμιση ώρα. Βγάλε από το φούρνο πρόσθεσε τη φρέσκια ρίγανη, πιπέρι και ανακάτεψε

Σέρβιρε με μπόλικο ψωμάκι ή συνοδευόμενο από ρύζι

tlife.gr



Αν θέλετε να μας υποστηρίξετε πατήστε το  
play start mining πάνω δεξιά
σας ευχαριστώ!

ΚΑΘΕ ΛΙΜΑΝΙ ΚΑΙ ΚΑΗΜΟΣ - Π. ΓΑΒΑΛΑΣ - Ρ. ΚΟΥΡΤΗ - 1963.




Τα τραγούδια του Ελληνικού Κινηματογράφου.
ΚΑΘΕ ΛΙΜΑΝΙ ΚΑΙ ΚΑΗΜΟΣ - Π. ΓΑΒΑΛΑΣ - Ρ. ΚΟΥΡΤΗ - 1963.



Αν θέλετε να μας υποστηρίξετε πατήστε το  
play start mining πάνω δεξιά
σας ευχαριστώ!

Κλασικός μπερέ με βελονάκι

Ο χρήστης Maria Dimitriou κοινοποίησε το βίντεο του χρήστη Moda a Crochet.




Boina clásica en tejido crochet.
Tutorial paso a paso boina clásica en tejido crochet.
crochet.com.ar/explicac3.htm
704.591 προβολές
Moda a Crochet
Boina clásica en tejido crochet.

Κλασικός μπερέ με βελονάκι.

Αν θέλετε να μας υποστηρίξετε πατήστε το  
play start mining πάνω δεξιά
σας ευχαριστώ! 

Το “άγνωστο” superfood

Η Maria Dimitriou κοινοποίησε τη δημοσίευση του χρήστη idiva.gr.
Μεγαλώνει οπουδήποτε και “θεραπεύει” από διαβήτη έως όγκους: Το “άγνωστο” superfood που μέχρι τώρα αγνοούσες!
 Μπορεί πολλοί να το γνώριζαν σαν φρούτο ή απλά να το είχαν ακουστά, ωστόσο ερευνητές εξέτασαν πολύ προσεκτικά τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει το λευκό μούρο στον οργανισμό του ανθρώπου.
Έχουν γλυκια γεύση και είναι πλούσια σε βιταμίνη C και Ε, ανθοκυανίνες, φυτοχημικά, που ευθύνονται για τις αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες τους. Τα λευκά μούρα έχουν περισσότερη περιεκτικότητα σε κάλιο από μια μπανάνα (776mg ανά 100γρ). Μια μικρή ποσότητα αποξηραμένων λευκών μούρων καλύπτει σχεδόν το 10% των ημερησίων αναγκών του οργανισμού σε ασβέστιο. Είναι επίσης εξαιρετική πηγή σιδήρου.
Επιπλέον, οι ανθοκυανίνες θεωρείται πως προστατεύουν την καρδιά, αναστέλλουν τη συσσωμάτωση αιμοπεταλίων και την αύξηση του οξειδίου του αζώτου και μειώνουν τον κίνδυνο σκλήρυνση των αρτηριών.
Βοηθούν στην πρόληψη νευρικών δυσλειτουργιών όπως της νόσου του Alzheimer και του Πάρκινσον. Ένα άλλο αντιοξειδωτικό που βρέθηκε στα λευκά μούρα είναι η ρεσβερατρόλη (παρούσα σε κόκκινο κρασί). Η ρεσβερατρόλη, επιδεικνύει παρόμοιες προστατευτικές ιδιότητες με την ανθοκυανίνη, αλλά επίσης ενεργοποιεί τη μείωση της γλυκόζης στο αίμα και της κακή χοληστερόλης (LDL).
Μια σημαντική έρευνα υποστηρίζει πως η ρεσβερατρόλη μειώνει την αποθήκευση λίπους στο ήπαρ.
Πηγή


Αν θέλετε να μας υποστηρίξετε πατήστε το  
play start mining πάνω δεξιά
σας ευχαριστώ!

Τετάρτη 31 Ιανουαρίου 2018

η αναχώρηση του Κώστα Μουντάκη

Η Maria Dimitriou κοινοποίησε τη δημοσίευση του χρήστη mykriti.gr.
Σαν σήμερα, στις 31 Ιανουαρίου 1991, πέθανε ο Μεγάλος Δάσκαλος Κώστας Μουντάκης βυθίζοντας στο πένθος ολόκληρη την Κρήτη


Αποτέλεσμα εικόνας για Κώστας Μουντάκης
 





Αποτέλεσμα εικόνας για Κώστας Μουντάκης

Με ένα αρνί και 5 οκάδες τυρί απέκτησε την πρώτη λύρα του- Σαν σήμερα η αναχώρηση του Κώστα Μουντάκη | mykriti.gr
 mykriti.gr|Από Michalis Vitorakis

Σαν σήμερα, στις 31 Ιανουαρίου 1991, πέθανε ο Μεγάλος Δάσκαλος Κώστας Μουντάκης βυθίζοντας στο πένθος ολόκληρη την Κρήτη.
Ο Κώστας Μουντάκης γεννήθηκε στις 10 Φεβρουαρίου 1926 στο χωριό Αλφά της επαρχίας Μυλοποτάμου που υπάγεται σήμερα στο δήμο Γεροποτάμου. Η καταγωγή της οικογένειάς του ήταν από τον Καλλικράτη Σφακίων. Έμεινε ορφανός από πατέρα μόλις τρεις μήνες μετά τη γέννησή του. Τελείωσε το δημοτικό σχολείο το 1938, συνέχισε στο ημιγυμνάσιο του Πανόρμου, αλλά λόγω οικονομικών δυσκολιών της πολύτεκνης οικογένειας του αναγκάζεται να διακόψει τις σπουδές του.
Η αγάπη του για τη λύρα φάνηκε από πολύ νωρίς. Την πρώτη του λύρα την απέκτησε το 1943, αφού έδωσε ένα αρνί και πέντε οκάδες τυρί. Για να βγάλει τα προς το ζειν δούλεψε μαζί με έναν πλανόδιο μικροπωλητή, από αυτή την εμπειρία του ο Μουντάκης αργότερα έγραψε ένα από τα σημαντικότερα τραγούδια του τον Πραματευτή. Εκείνη την εποχή το Ρέθυμνο ήταν το επίκεντρο της κρητικής μουσικής, όπου μεσουρανούσαν ο Ανδρέας Ροδινός, ο Μπαξεβάνης, ο Στέλιος Φουσταλιέρης, ο Αντώνης Καρεκλάς, ο Βασίλης Καλαϊτζάκης και πολλοί άλλοι λυράρηδες εκείνης της εποχής.
Ο Κώστας Μουντάκης κατετάγη στη χωροφυλακή το 1948. Υπηρέτησε στα Χανιά, στα Σφακιά και στην Αθήνα. Την περίοδο από το 1950 μέχρι το 1952, είχε αποσπαστεί στο ιδιαίτερο γραφείο του Σοφοκλή Βενιζέλου. Αργότερα παραιτείται και αναγκάζεται να εργαστεί στο Εργοστάσιο Λιπασμάτων στη Δραπετσώνα για 16 ολόκληρα χρόνια.
Παράλληλα προσπαθεί να προωθήσει την κρητική μουσική μέσω της ραδιοφωνίας που είχε τη μεγάλη δύναμη στην προβολή της παραδοσιακής μουσικής κάτω από την άγρυπνη επίβλεψη του Σίμωνα Καρά. Περνάει από την <<αυστηρή>> κριτική επιτροπή του Ε.Ι.Ρ. (Εθνικό Ίδρυμα Ραδιοφωνίας) και μαζί με τον Βυζιργιάννη στο λαούτο αρχίζουν εκπομπές στο πρόγραμμα του Σίμωνα Καρά, προβάλλοντάς την κρητική μουσική στο πανελλήνιο.
Σε συνεργασία με τον Στέλιο Κουτσουρέλη, πραγματοποιούν το 1955 την πρώτη ηχογράφηση δίσκου 78 στροφών με τα τραγούδια «Ο Ζητιάνος» και η «Ρεθυμνιωτοπούλα». Μέσα στα επόμενα χρόνια ακολουθεί μια τεράστια πορεία δισκογραφικών εκδόσεων, με αποτέλεσμα να καθιερωθεί ως ο περισσότερο ηχογραφημένος λυράρης Κρητικής μουσικής. Δίσκοι και τραγούδια όπως: «Ένα ματσάκι γιασεμιά», «Αργαλειός», «Μυλωνάδες και μαζώχτρες», «Κρητικός γάμος», «Η Μάχη της Κρήτης- Κρητικά νακλιά», «Αναφορά στον Καζαντζάκη», είναι μόνο μερικά δείγματα της δουλειάς του. Η καταξίωση και η φήμη του Μουντάκη εξαπλώθηκε σε όλη την Κρήτη και στους ξενιτεμένους Κρητικούς και Έλληνες της διασποράς τους οποίους είχε επισκεφτεί πολλές φορές. Για πρώτη φορά πήγε στην Αμερική το 1960 και το 1971 στον Καναδά, την Αυστραλία την Νότιο Αφρική και άλλες χώρες με ελληνική ομογένεια.
Από το 1975 τη χρονιά που η υγεία του περνάει μια κρίση, αναγκάζεται να διακόψει την επαγγελματική του δραστηριότητα και παίζει μόνο σε επιλεγμένα γλέντια και εκδηλώσεις. Μέσα σε αυτό το διάστημα θεωρεί ως επιτακτική ανάγκη την παιδεία, δηλαδή τη μάθηση και τη διδασκαλία της κρητικής λύρας στα κρητικόπουλα με την ίδρυση σχολών στις μεγαλύτερες πόλεις της Κρήτης. Επίσης συμπαραστέκεται στο Ινστιτούτο Μεσογειακών Σπουδών και γίνεται πολύτιμος συνεργάτης στα ερευνητικά προγράμματα εθνομουσικολογίας του Ινστιτούτου.
Η πρώτη σχολή λύρας ιδρύεται στο Ηράκλειο στο «Ωδείο Απόλλων», το 1979, μετά στο Ρέθυμνο (1980), τα Χανιά (1981), στον Άγιο Νικόλαο Λασιθίου (1983) και τέλος ιδρύει το «Ελληνικό Ωδείο» στην Αθήνα το 1985. Ο Κώστας Μουντάκης παλιότερα είχε αρχίσει μαθήματα και στην «Παγκρήτιο Ένωση».
Ο Κώστας Μουντάκης ήταν ένας αληθινός βάρδος, ένας γνήσιος εκφραστής της λεβεντιάς, της ομορφιάς, της λευτεριάς, και της δημοκρατικότητας του Κρητικού και της κρητικής ψυχής.

Πηγή: Michalis Tzouganakis FanClub Page – Μιχάλης Τζουγανάκης Σελίδα Θαυμαστών
candianews.gr


Αν θέλετε να μας υποστηρίξετε πατήστε το  
play start mining πάνω δεξιά
σας ευχαριστώ!

Σήμερα... 31/1


 
ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ!
ΚΥΡΟΣ

Τρίτη 30 Ιανουαρίου 2018

Φρούτα


                 

Αποτέλεσμα εικόνας για Μυστικά για τα φρούτα
                                                Φρούτα
                     

 Μυστικά για την επιλογή και τη συντήρηση τους

Κατά τους καλοκαιρινούς μήνες κυρίως οι περισσότεροι επιλέγουμε τα φρούτα στη διατροφή μας. Στην πλειοψηφία τους έχουν λίγες θερμίδες και μας προσφέρουν δροσιά αλλά και μπορούν να μας μειώσουν το αίσθημα της πείνας.

Τα φρούτα είναι μια επιλογή ιδανική και εκτός καλοκαιριού αφού η κατανάλωση τους μεταξύ άλλων μας εμπλουτίζει με πλούσια θρεπτικά συστατικά.

Διαβάστε παρακάτω πως μπορείτε να ξεχωρίσετε τα φρέσκα φρούτα αλλά και πώς να τα συντηρήσετε σωστά.

3 βασικά που πρέπει να γνωρίζετε

1. Αναγνωρίστε τα μπαγιάτικα: Τα φρούτα δηλαδή που μοιάζουν αφυδατωμένα. Σε μια τέτοια περίπτωση θα κόψετε τα εξωτερικά σημεία και μαζί με αυτά θα χάσετε και τις βιταμίνες οι οποίες βρίσκονται σε αφθονία σε αυτά τα σημεία.

2. Αποφύγετε τα άγουρα: Κατά την επιλογή του φρούτου δώστε έμφαση στην ωριμότητα του. Όταν ένα φρούτο έχει ωριμάσει τότε περιέχει και πλούσια θρεπτικά συστατικά. Προσοχή όμως στα φρούτα που έχουν ωριμάσει υπερβολικά, εκτός και αν θέλετε να φτιάξετε μαρμελάδα.

3. Προσέξτε τα χτυπημένα: Τα φρούτα που έχουν τρύπες, δεν είναι ακέραια, έχουν χτυπήματα ή κηλίδες καλό είναι να τα αποφεύγετε γιατί το οξυγόνο που εισέρχεται στο εσωτερικό τα αλλοιώνει και μειώνει τη διάρκεια ζωής.


Καρπούζι
Επιλογή: Αν το ανοίξετε και δείτε έντονο κόκκινο χρώμα και ζαχαρωμένη την «καρδιά» του τότε κάνατε σωστή επιλογή. Ακόμη μπορείτε να πιέσετε με το δάχτυλο σας το καρπούζι. Αν το καρπούζι τρίζει τότε είναι καλής ποιότητας. Τέλος όσο πιο λίγο ζυγίζει για τον όγκο του τόσο πιο ώριμο είναι.

Συντήρηση: Αν το βάλετε στο ψυγείο χωρίς να το κόψετε μπορεί να διατηρηθεί έως και μισό μήνα. Αν το κόψετε και το καλύψετε με μεμβράνη η διάρκεια δε θα ξεπεράσει τις 3 ημέρες.


Πεπόνι
Επιλογή: Σε αντίθεση με το καρπούζι κατά την επιλογή του πεπονιού ισχύει ο κανόνας : «Όσο πιο βαρύ τόσο πιο γλυκό». Αποφύγετε τα πεπόνια με μαλακά σημεία, και ρωγμές και επιλέξτε αυτά που έχουν έντονη μυρωδιά.

Συντήρηση: Αν το πεπόνι είναι άγουρο μην το βάλετε στο ψυγείο. Βάλτε το λίγες ημέρες μετά αφού έχει ωριμάσει. Όταν το κόψετε καλύψτε το καλά για να μην αλλοιωθεί και για να μην μυρίσουν τα άλλα τρόφιμα του ψυγείου.


Βερίκοκο
Επιλογή: Το χρώμα τους τα βερίκοκα το αποκτούν λίγο πριν ωριμάσουν ολοκληρωτικά για αυτό μην βασίζεστε μόνο σε αυτό. Τα βερίκοκα δεν πρέπει να είναι πολύ σκληρά αλλά πρέπει να έχουν και το άρωμα που τα χαρακτηρίζει.

Συντήρηση: Εκτός από την κλασική συντήρηση τα βερίκοκα μπορούν να κοπούν στη μέση, αφού πρώτα πλυθούν, και αφού βγάλετε το κουκούτσι βάλτε τα στην κατάψυξη.


Αχλάδι
Επιλογή: Τα σκληρά αχλάδια είναι άγουρα. Αν υπάρχουν κηλίδες πάνω τους δε σημαίνει ότι δεν είναι καλής ποιότητας παρά μόνο αν είναι βαθιές. Η σκούρα απόχρωση που μπορεί να έχουν κάποια αχλάδια οφείλεται στο ότι ήταν ήδη ώριμα και έμειναν εκτός ψυγείου. Δεν έχουν χάσει ωστόσο τη γεύση τους.

Συντήρηση: Αν τα αχλάδια είναι ώριμα βάλτε τα στο ψυγείο γιατί αν μείνουν εκτός μπορούν να αλλοιωθούν πιο εύκολα.


Σταφύλια
Επιλογή: Το κλαδί πρέπει να είναι φρέσκο και σκληρό, το τσαμπί να έχει κωνικό σχήμα και οι ρώγες να μην είναι μεγάλες. Οι ρώγες ακόμη πρέπει να έχουν ομοιόμορφο χρώμα.

Συντήρηση: Διατηρούνται στο ψυγείο για λίγες ημέρες και σε χαμηλές θερμοκρασίες για να μην αφυδατωθούν.


Σύκα
Επιλογή: Τα ώριμα σύκα θα τα καταλάβετε από το φλοιό τους. Αν αποκτήσουν το χαρακτηριστικό χρώμα τότε βρίσκονται στο στάδιο της ωρίμανσης. Τα σύκα που βγάζουν γάλα δεν είναι ακόμη ώριμα.

Συντήρηση: Δεν είναι εύκολα στη συντήρηση. Διατηρούνται στο ψυγείο περίπου 4 ημέρες.


Φράουλες
Επιλογή: Οι φράουλες είναι από τα πλέον «ευαίσθητα» φρούτα. Όταν τις αγοράζετε προσέξτε να μην είναι πολύ ώριμες , να διαθέτουν έντονο άρωμα και κόκκινο χρώμα. Ακόμη τα φύλλα τους πρέπει να είναι φρέσκα.

Συντήρηση: Οι φράουλες μπορούν να διατηρηθούν στο ψυγείο 30-35 ώρες. Αν ωστόσο πλυθούν και κοπούν μπορούν να διατηρηθούν έως και 48 ώρες. Βάλτε τις σε ένα μπολάκι και ρίξτε τους λίγο κονιάκ

lifezone.gr




Αν θέλετε να μας υποστηρίξετε πατήστε το  
play start mining πάνω δεξιά
σας ευχαριστώ!

"Περιμένοντας τους Βαρβάρους "

Αποτέλεσμα εικόνας για "Περιμένοντας τους Βαρβάρους "

 
Κ ΚΑΒΑΦΗΣ "Περιμένοντας τους Βαρβάρους "

-Τι περιμένουμε στην αγορά συναθροισμένοι;

Είναι οι βάρβαροι να φθάσουν σήμερα.
-Γιατί μέσα στην Σύγκλητο μιά τέτοια απραξία;
Τι κάθοντ' οι Συγκλητικοί και δεν νομοθετούνε;

-Γιατί οι βάρβαροι θα φθάσουν σήμερα.

Τι νόμους πια θα κάμουν οι Συγκλητικοί;
Οι βάρβαροι σαν έλθουν θα νομοθετήσουν.

-Γιατί ο αυτοκράτωρ μας τόσο πρωί σηκώθη,

και κάθεται στης πόλεως την πιο μεγάλη πύλη
στον θρόνο επάνω, επίσημος, φορώντας την κορώνα;

-Γιατί οι βάρβαροι θα φθάσουν σήμερα.

Κι ο αυτοκράτωρ περιμένει να δεχθεί
τον αρχηγό τους. Μάλιστα ετοίμασε
για να τον δώσει μια περγαμηνή. Εκεί
τον έγραψε τίτλους πολλούς κι ονόματα.

-Γιατί οι δυό μας ύπατοι κ' οι πραίτορες εβγήκαν

σήμερα με τες κόκκινες, τες κεντημένες τόγες•
γιατί βραχιόλια φόρεσαν με τόσους αμεθύστους,
και δαχτυλίδια με λαμπρά γυαλιστερά σμαράγδια•
γιατί να πιάσουν σήμερα πολύτιμα μπαστούνια
μ' ασήμια και μαλάματα έκτακτα σκαλισμένα;

Γιατί οι βάρβαροι θα φθάσουν σήμερα•

και τέτοια πράγματα θαμπόνουν τους βαρβάρους.

-Γιατί κ' οι άξιοι ρήτορες δεν έρχονται σαν πάντα

να βγάλουνε τους λόγους τους, να πούνε τα δικά τους;

Γιατί οι βάρβαροι θα φθάσουν σήμερα•

κι αυτοί βαριούντ' ευφράδειες και δημηγορίες.

-Γιατί ν' αρχίσει μονομιάς αυτή η ανησυχία

κ' η σύγχυσις. (Τα πρόσωπα τι σοβαρά που έγιναν).
Γιατί αδειάζουν γρήγορα οι δρόμοι κ' οι πλατέες,
κι όλοι γυρνούν στα σπίτια τους πολύ συλλογισμένοι;

Γιατί ενύχτωσε κ' οι βάρβαροι δεν ήλθαν.

Και μερικοί έφθασαν απ' τα σύνορα,
και είπανε πως βάρβαροι πια δεν υπάρχουν.

Και τώρα τι θα γένουμε χωρίς βαρβάρους.

Οι άνθρωποι αυτοί ήσαν μιά κάποια λύσις.





Αν θέλετε να μας υποστηρίξετε πατήστε το  
play start mining πάνω δεξιά
σας ευχαριστώ!

Δημοφιλείς αναρτήσεις