Σάββατο 10 Μαρτίου 2018

Καταπολεμήστε τη φλεγμονή και το αυτοάνοσο

Η Maria Dimitriou κοινοποίησε ένα σύνδεσμο.


Πώς να καταπολεμήσετε τη φλεγμονή και το αυτοάνοσο νόσημά σας σε 30 μέρες!!! Ονομάζω τον εαυτό μου «γιατρό της τελευταίας ευκαιρίας» αφού πολλοί από τους…
healingeffect.gr
https://www.healingeffect.gr/2016/01/30-2.html



Πώς να καταπολεμήσετε τη φλεγμονή και το αυτοάνοσο νόσημά σας σε 30 μέρες!!!
Ονομάζω τον εαυτό μου «γιατρό της τελευταίας ευκαιρίας» αφού πολλοί από τους ασθενείς μου είναι σχεδόν απελπισμένοι όταν έρχονται στο γραφείο μου. Η Merris, η οποία περιέγραψε τον εαυτό της ως φυλακισμένη μέσα στο ίδιο της το σπίτι, ήταν ένας από αυτούς.
Η Merris έπασχε απο κοιλιοκάκη, ένα αυτοάνοσο νόσημα που επηρεάζει το έντερο. Όταν οι άνθρωποι με κοιλιοκάκη καταναλώσουν οποιοδήποτε τρόφιμο που περιέχει γλουτένη, το ανοσοποιητικό τους σύστημα επιτίθεται στις εντερικές λάχνες. Το αποτέλεσμα είναι διάρροια, δυσκοιλιότητα, κοιλιακό άλγος, ναυτία και απόλυτη κατάπτωση.
Η συνήθης θεραπεία για την ασθένεια αυτή είναι η αυστηρή αποφυγή της γλουτένης. Η Merris το είχε εφαρμόσει για ενάμιση χρόνο, αλλά δεν είχε αποτέλεσμα. Ο γιατρός της υποψιάστηκε ότι έπασχε από επίμονη κοιλιοκάκη – μια σοβαρή και δυνητικά θανατηφόρα κατάσταση στην οποία οι ασθενείς υποβάλλονται σε θεραπεία με ισχυρά ανοσοκατασταλτικά στεροειδή και άλλα επικίνδυνα φάρμακα.
Η Merris ήθελε μια καλύτερη λύση. Όταν λοιπόν με είδε μια μέρα στην τηλεόραση να μιλώ για τη θεραπεία της φλεγμονής μέσω της διατροφής, αποφάσισε να με επισκεφτεί.
Αφού ακολούθησε τη μέθοδό μου μόνο για 4 μέρες, η σοβαρή της διάρροια σταμάτησε εντελώς. Μέσα σε 1 μήνα, ο πόνος και οι κράμπες της εξαφανίστηκαν. Δεν χρειαζόταν πια κανένα φάρμακο εκτός από αυτά για τον θυρεοειδή της. Από εκεί που δεν μπορούσε να κοιμηθεί για περισσότερο από 1 ή 2 ώρες, κατάφερε να κοιμάται ήσυχη όλη τη νύχτα.
Στα 66 της χρόνια η Merris δηλώνει ότι αισθάνεται σαν έφηβη. Και είναι πράγματι υγιέστατη, όπως μπορείτε να δείτε στο παρακάτω βίντεο.
Ποιό είναι το ηθικό δίδαγμα στην περίπτωση της Merris; Ότι όταν πρόκειται για κάποιο αυτοάνοσο νόσημα, οι λάθος τροφές μπορούν να σας βλάψουν ή ακόμα και να είναι θανατηφόρες, ενώ οι σωστές τροφές μπορούν να σας θεραπεύσουν. Πριν αναφερθώ σε αυτά τα τρόφιμα, ας ρίξουμε μια γρήγορη ματιά στον ορισμό των αυτοάνοσων διαταραχών.
Τι είναι η αυτοανοσία;
Οι αυτοάνοσες διαταραχές προκύπτουν όταν το ανοσοποιητικό σύστημα εντοπίζει λανθασμένα ορισμένους ιστούς στο σώμα ως εισβολείς και όχι ως δικούς του. Όταν συμβαίνει αυτό, το ανοσοποιητικό σύστημα απελευθερώνει χημικές ουσίες που προκαλούν σωρεία καταστροφικών φλεγμονών.

Υπάρχουν περισσότεροι από 80 τύποι αυτοάνοσων νοσημάτων οι οποίοι δημιουργούν προβλήματα με διαφορετικούς τρόπους. Στη σκλήρυνση κατά πλάκας, για παράδειγμα, δέχεται επίθεση το κεντρικό νευρικό σύστημα. Στη ρευματοειδή αρθρίτιδα οι αρθρώσεις. Στη νόσο του Κρον (Crohn) και στην κοιλιοκάκη το πρόβλημα υπάρχει στο γαστρεντερικό σύστημα.
Οι αυτοάνοσες διαταραχές συνήθως παρουσιάζονται σε οικογένειες κι έχουν την τάση να επηρεάζουν τις γυναίκες συχνότερα από τους άντρες. Μερικές φορές, τα συμπτώματα του αυτοάνοσου νοσήματος είναι ήπια. Ωστόσο, πολλές φορές όπως στην περίπτωση της Merris είναι εξοντωτικά ή ακόμα και δυνητικά θανατηφόρα.
Δεν μπορούμε να θεραπεύσουμε τα αυτοάνοσα νοσήματα. Ωστόσο, μπορούμε να τα διατηρήσουμε σε ύφεση. Σε αυτό το σημείο σημαντικό ρόλο παίζει η διατροφή.
Η θεραπευτική δύναμη των τροφών
Οι συμβατικοί γιατροί έχουν συνειδητοποιήσει ότι τα τρόφιμα παίζουν ρόλο σε ορισμένες αυτοάνοσες διαταραχές. Για παράδειγμα, κατανοούν τις καταστροφικές επιπτώσεις της γλουτένης στην κοιλιοκάκη. Υπάρχει όμως κάτι που λίγοι από αυτούς γνωρίζουν: η διατροφή παίζει μεγάλο ρόλο στην επιδείνωση ή τη θεραπεία σχεδόν κάθε αυτοάνοσου νοσήματος.
Γιατί συμβαίνει αυτό; Επειδή όταν τρώτε προφλεγμονώδεις τροφές (για παράδειγμα ζάχαρη και αλεύρι) θα επιδεινώσετε τη φλεγμονή, το κύριο χαρακτηριστικό όλων των αυτοάνοσων διαταραχών. Τα ανθυγιεινά τρόφιμα μπορεί επίσης να επιδεινώσουν την εντερική διαπερατότητα (σύνδρομο διαρρέοντος εντέρου), να διαταράξουν την ισορροπία των ορμονών σας και να σας οδηγήσουν σε σοβαρές διατροφικές ελλείψεις – κι όλα αυτά μπορούν να επιδεινώσουν τα συμπτώματα ενός αυτοάνοσου νοσήματος.

Αντιθέτως, με την κατανάλωση θεραπευτικών τροφών μπορείτε να μειώσετε τη φλεγμονή, να εξισορροπήσετε τις ορμόνες σας, να ενισχύσετε την υγεία της εντερικής χλωρίδας που βοηθά στην επούλωση του διαρρέοντος έντερου και να διορθώσετε τις σοβαρές διατροφικές ελλείψεις. Όταν συμβεί αυτό, συνήθως το αυτοάνοσο νόσημα οδηγείται σε ύφεση.
Έτσι, η δική μου μέθοδος δεν ξεκινά με επικίνδυνα χάπια ή ενέσεις. Αντιθέτως, αρχίζει από το ντουλάπι του ασθενούς.
Μέθοδος θεραπείας αυτοάνοσου νοσήματος: Στάδιο 1
Η μέθοδος που συστήνω σε ασθενείς με αυτοάνοσα νοσήματα ξεκινά με την επαναφορά των 30 ημερών. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, ζητώ από αυτούς να ακολουθήσουν μια δίαιτα αφαιρώντας εντελώς τα παρακάτω τρόφιμα:

Δημητριακά
Γαλακτοκομικά
Φασόλια και όσπρια
Πατάτες
Καλαμπόκι
Ρύζι
Σόγια
Μαγιά
Επεξεργασμένα σπορέλαια
Σάκχαρα και τεχνητές γλυκαντικές ουσίες
Πρόσθετα και χρωστικές ουσίες τροφίμων
Αλκοόλ

Αντί γι’ αυτά, τους ζητώ να καταναλώνουν αντιφλεγμονώδη τρόφιμα, όπως:
Φρέσκα φρούτα και λαχανικά
Κρέας και πουλερικά από ζώα ελεύθερης βοσκής
Αυγά
Θαλασσινά
Γλυκοπατάτες
Καρύδια
Υγιεινά έλαια όπως ελαιόλαδο, έλαιο αβοκάντο και έλαιο καρύδας

Επίσης, τους συστήνω να τρώνε ξινολάχανο και κιμτσί καθώς και προβιοτικά για τη βελτίωση της χλωρίδας του εντέρου τους. Η καθημερινή κατανάλωση ζωμού από κόκαλα επιβάλλεται, διότι διαθέτει κολλαγόνο, ζελατίνη και άλλα θρεπτικά συστατικά.
Επιπλέον, επειδή πολλοί άνθρωποι με αυτοάνοσα νοσήματα έχουν διατροφική ανεπάρκεια, τους συνταγογραφώ ένα καλό βασικό συμπλήρωμα διατροφής. Τους συμβουλεύω να λαμβάνουν ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, σελήνιο και ψευδάργυρο, τα οποία καταπραΰνουν τη φλεγμονή. Τέλος, τους συμβουλεύω να χρησιμοποιούν στη μαγειρική τους αντιφλεγμονώδη βότανα και μπαχαρικά, όπως δεντρολίβανο και κουρκουμά.
Αυτό τη μέθοδο ακολούθησε η Merris για να θέσει τα συμπτώματά της υπό έλεγχο. Είναι ένα βασικό, αυστηρό πρόγραμμα Παλαιολιθικής Δίαιτας. Συχνά, είναι αρκετό. Μερικές φορές όμως δεν αρκεί.
Μέθοδος θεραπείας αυτοάνοσου νοσήματος: Στάδιο 2
Αν οι ασθενείς συνεχίσουν να έχουν συμπτώματα μετά από την επαναφορά των 30 ημερών, τότε ξέρω ότι πρέπει να ληφθούν πρόσθετα μέτρα. Γι’ αυτό και τους ζητώ να αφαιρέσουν διάφορα τρόφιμα και ομάδες τροφίμων που θεωρούνται υγιεινές για τους περισσότερους ανθρώπους, αλλά μπορεί να προκαλέσουν σοβαρά προβλήματα σε ορισμένα άτομα με αυτοάνοσες διαταραχές.
Τα κυριότερα τρόφιμα είναι τα παρακάτω:

Τα φρούτα και τα λαχανικά της οικογένειας των σολανιδών, δηλαδή οι ντομάτες, οι πιπεριές, οι μελιτζάνες, οι αγκινάρες, τα βατόμουρα, τα μούρα γκότζι και οι μπάμιες, καθώς και το πιπέρι καγιέν και η πάπρικα (το μαύρο πιπέρι επιτρέπεται). Ακολουθεί μια ενδιαφέρουσα θέση σχετικά με τον λόγο που τα τρόφιμα αυτά μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα καθώς και η πλήρης λίστα.
• Αυγά. Παρ’ όλο που τα αυγά αποτελούν μια υπερτροφή, ο οργανισμός ενός αρκετά μεγάλου αριθμού ανθρώπων αντιδρά άσχημα σε αυτά – κυρίως στο ασπράδι τους.
• Ξηροί καρποί και σπόροι. Πολλοί άνθρωποι είναι αλλεργικοί στους ξηρούς καρπούς. Επιπλέον, είναι δύσκολο για μερικούς ανθρώπους να τους αφομοιώσουν και αυτό μπορεί να είναι πρόβλημα για όσους έχουν κατεστραμμένο έντερο εξαιτίας αυτοάνοσων νοσημάτων. Καλό θα ήταν λοιπόν να μάθετε αν αυτά τα τρόφιμα σας προκαλούν κάποια συμπτώματα.
• Μη απορροφήσιμοι ζυμώσιμοι υδατάνθρακες (FODMAPS). Πρόκειται για ζυμώσιμους ολιγοσακχαρίτες, δισακχαρίτες, μονοσακχαρίτες και πολυόλες. Πιο απλά, είναι μόρια που μερικοί άνθρωποι δυσκολεύονται να απορροφήσουν. Όταν δεν χωνεύονται και δεν απορροφώνται πλήρως, ζυμώνονται στο έντερο προκαλώντας συμπτώματα όπως κοιλιακό πόνο, αέρια, διάρροια και δυσκοιλιότητα. Αυτή είναι η λίστα των FODMAPS.
Όλα αυτά ίσως σας φαίνονται πάρα πολλά, αλλά θα πρέπει να τα διακόψετε μόνο προσωρινά. Μετά από μερικές εβδομάδες, θα αρχίσετε σιγά σιγά να εισάγετε ξανά στη διατροφή σας όλες τις απαγορευμένες τροφές. Αν ένα τρόφιμο σας προκαλεί προβλήματα, θα το αφαιρείτε. Αν όχι, τότε θα το διατηρείτε στη διατροφή σας.
Με την ευκαιρία, ζητώ επίσης από τους ασθενείς μου να σταματήσουν όλες τις «προαιρετικές» φαρμακευτικές αγωγές. Πολλά φάρμακα – για παράδειγμα τα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα – επιδεινώνουν τα προβλήματα του εντέρου.
Συμπέρασμα: η μέθοδος είναι εύκολη, ασφαλής και αποτελεσματική
Η μέθοδός μου είναι απλή, σαφής και εύκολη να την ακολουθήσει κανείς. Ορισμένοι ασθενείς αρχικά δυσκολεύονται να εγκαταλείψουν τα δημητριακά, τη ζάχαρη ή τα γαλακτοκομικά προϊόντα, αλλά γρήγορα αποφασίζουν ότι είναι μια πολύ μικρή θυσία όταν τα συμπτώματα που κυμαίνονται από πόνους στις αρθρώσεις μέχρι δερματολογικά εξανθήματα και διάρροια γρήγορα μειώνονται ή ακόμα και εξαφανίζονται.

Ακόμα περισσότερο, οι ασθενείς απολαμβάνουν τα οφέλη που δεν είναι μόνο ο έλεγχος των αυτοάνοσων προβλημάτων τους. Χάνουν βάρος, συχνά αναστρέφουν το μεταβολικό σύνδρομο, αισθάνονται πιο νέοι και πιο ευτυχισμένοι. Λάμπουν κυριολεκτικά.
Και κάτι άλλο σημαντικό: αυτή η μέθοδος είναι ασφαλής. Συγκρίνετέ τη με τα στεροειδή και άλλα ανοσοκατασταλτικά φάρμακα που αποτελούν την παραδοσιακή θεραπεία για τα αυτοάνοσα νοσήματα. Καταλαβαίνω ότι μερικές φορές αυτά τα φάρμακα είναι απαραίτητα. Αλλά πολλοί από τους ασθενείς μου δεν τα χρειάζονται καθόλου ενώ πολλοί άλλοι καταφέρνουν να μειώσουν σημαντικά τη δοσολογία τους.
Έτσι, αν έχετε κάποιο αυτοάνοσο νόσημα και οι γιατροί σας λένε ότι η μόνη θεραπεία είναι η φαρμακευτική αγωγή, μην τους πιστέψετε. Δοκιμάστε να θεραπεύσετε το σώμα σας με φυσικό τρόπο μέσω της διατροφής. Δεν υπάρχει κανένα μειονέκτημα ενώ ταυτόχρονα θα σας δοθεί η ευκαιρία να διεκδικήσετε την παλιά σας ζωή, όπως η Merris.
“Τροφή”: Το κυριότερο που οφείλουμε να κάνουμε ενάντια στα αυτοάνοσα, μαζί με την διατροφή, είναι να βοηθήσουμε το ανοσοποιητικό μας να “ξεμπερδευτεί”, να ευθυγραμμιστεί θα μπορούσα να πω με την αρχική του λειτουργία και άρα να εξυπηρετεί σωστά τον σκοπό του.
Η καλλίτερη μακράν λύση που έχει η Φύσις για να στήσει γερό και λειτουργικό ανοσοποιητικό, στα θηλαστικά, είναι το μητρικό γάλα. Στην προκειμένη περίπτωση υπάρχει η δυνατότητα να το εντάξουμε στην διατροφή μας ως: Πρωτόγαλα – Colostrum (αρχαίο: πύαρ)!
Advertisement
Άρθρο της δρος KellyAnn Petrucci, διατροφολόγου και φυσικοπαθητικού ιατρού
enallaktikidrasi.com
Πηγή

\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\






Choiseul-Gouffier (Gabriel Marie), ἓνας «φιλέλλην» εἰς τήν Ἑλλάδαν...

Η Maria Dimitriou κοινοποίησε μια παλιότερη δημοσίευση.

Ὁ Choiseul-Gouffier (Gabriel Marie), ἦταν Γάλλος περιηγητὴς καὶ πρεσβευτὴς στὴν Κωνσταντινούπολιν. Γεννήθηκε τὸ 1752 (Παρίσι), καὶ πέθανε τὸ 1817 (Παρίσι). Καταλαμβάνῃ σύμφωνα μὲ τοὺς βιογράφους του καὶ τοὺς κριτικοὺς τῶν ἒργων του, ἐξέχουσα θέσι ἀνάμεσα στοὺς μελετητάς...
anihneftes.blogspot.com
http://anihneftes.blogspot.gr/2011/10/choiseul-gouffier-gabriel-marie.html

Choiseul-Gouffier (Gabriel Marie), ἕνας «φιλέλλην» εἰς τήν Ἑλλάδαν...



     






      Ὁ Choiseul-Gouffier (Gabriel Marie), ἦταν Γάλλος περιηγητὴς καὶ πρεσβευτὴς στὴν Κωνσταντινούπολη. Γεννήθηκε τὸ 1752 (Παρίσι), καὶ πέθανε τὸ 1817 (Παρίσι). Καταλαμβάνῃ σύμφωνα μὲ τοὺς βιογράφους του καὶ τοὺς κριτικοὺς τῶν ἔργων του, ἐξέχουσα θέση ἀνάμεσα στοὺς μελετητάς. Ὁ Choiseul Gouffier ὑπῆρξε προστάτης καὶ φίλος πολλῶν λογίων, συμπεριλαμβανομένων τοῦ Αbbe Barthelemy καὶ τοῦ DeLille.

      Τὸ πρῶτο του ταξείδι στὴν Ἑλλάδα τὸ ἔκανε τὸ 1776, καὶ συγκέντρωσε πολύτιμο ὑλικὸ γιὰ τὶς ἑλληνικὲς ἀρχαιότητες καὶ γιὰ τὸν τρόπο ζωῆς τῶν Ἑλλήνων συγχρόνων του.
Τὸ ὑλικὸ ποὺ συγκέντρωσε κατὰ τὴν διάρκεια τῆς δωδεκάμηνης περιήγησής του, τὸ δημοσίευσε τὸ 1782 στὸν πρῶτο τόμο τοῦ χρονικοῦ του, ποὺ θὰ ὀνόμασῃ «Voyage pittoresque de la Grece». Τὸ ἔργο αὐτὸ περιέχῃ ἕναν σημαντικὸ ἀριθμὸ χαλκογραφιῶν ποὺ συνοδεύονται ἀπὸ ἐπεξηγηματικὰ κείμενα, καὶ ἐπίσης ἕναν πρόλογο μὲ ἔντονα φιλελληνικὸ χαρακτήρα.


      Τὸ 1784 ὁ Choiseul Gouffier ἐξελέγῃ μέλος τῆς Γαλλικῆς Ἀκαδημίας καὶ τὸ 1785 διορίστηκε ἀπὸ τὸν Λουδοβίκο ΙΣΤ' πρεσβευτὴς τῆς Γαλλίας στὴν Κωνσταντινούπολη.
Ὁ δεύτερος τόμος τοῦ ἔργου του, ποὺ ἀποτελεῖται ἀπὸ δύο μέρη, περιέχῃ πολύτιμο ἀρχαιολογικό, ἱστορικὸ καί γεωγραφικὸ ὑλικό. Δεκάδες ἀρχαιολόγοι, φιλόλογοι, ζωγράφοι καὶ κάθε λογῆς ἐπιστήμονες συγκέντρωσαν ὑλικό, κατόπιν πολύμοχθους ἀναζήτησης στὴν Ἑλλάδα, ποὺ κράτησε χρόνια ὁλόκληρα. Ὁ Choiseul Gouffier ὅμως, δὲν προέβῃ σὲ κάποια ἠθικὴ ἀνταπόδοση γιὰ τὴν πνευματική τους προσφορά. Συνήθως ὁ Choiseul Gouffier προέβαλε τὸ δικό του ὄνομα καὶ μόνο σὲ μερικοὺς χάρτες καὶ πίνακες θὰ κάνῃ τὴν παραχώρηση νὰ σημειώσῃ μὲ τὰ μικρότερα στοιχεῖα, τὸ ὄνομα τῶν σχεδιαστῶν ἢ τὰ ἀρχικά τους.





      Ὁ ἐνθουσιασμὸς τοῦ περιηγητῆ γιὰ κάθε τι ποὺ ἀφορᾶ τὴν ἀρχαία Ἑλλάδα εἶναι ἀπεριόριστος. Ὡστόσο, γιὰ τοὺς σύγχρονους Ἕλληνες δείχνῃ ἐπιφυλακτικότητα ἢ συγκαταβατική ἀδιαφορία. Καμία ἐκδήλωση συμπάθειας στὸ κείμενό του γιὰ τὴν σκληρὴ μοίρα τοῦ ὑπόδουλου Ἑλληνισμοῦ ἀφοῦ θεωρῇ ὅτι οἱ σύγχρονοί του Ἕλληνες, δὲν εἶναι ἀντάξιοι τῶν προγόνων τους.
Ὅπως σχολιάζῃ ὁ Κυρ. Σιμόπουλος στὸ βιβλίο του Ξένοι Ταξιδιῶτες στὴν Ἑλλάδα, κάποιες φορὲς ὁ Choiseul Gouffier κάνῃ ὑπερβολικές καὶ ἀνακριβεῖς περιγραφές, ἐνῶ συχνὰ πάλι, προβάλῃ μία ἔντονη φιλοτουρκικὴ στάσι, ἀποτέλεσμα τῆς ἰδιότητάς του ὡς πρεσβευτὴ καί, κατὰ συνέπεια, ὑπερασπιστὴ τῶν γαλλικῶν συμφερόντων στὴν Ἀνατολή.




Ὁ Choiseul Gouffier ὑπῆρξε μέλος τοῦ λληνόγλωσσου Ξενοδοχείου, μία ὀργάνωσι ποὺ ἰδρύθηκε μὲ σκοπὸ τὴν πνευματικὴ ἀναγέννηση τοῦ Ἑλληνισμοῦ (Τό Ἑλληνόγλωσσον Ξενοδοχεῖον, θεωρεῖται πρόδρομος τῆς Ἐθνικῆς Ἐταιρείας).

      Παρ' ὅλες ὅμως τὶς καλὲς κριτικὲς ποὺ ἀκοῦμε γιὰ τὸ ἔργο του, δὲν μποροῦμε οὔτε νὰ ξεχάσουμε ἀλλὰ οὔτε νὰ παραβλέψουμε ὅτι ὑπῆρξε ἕνας ἀπὸ τοὺς δεκάδες ἢ καί ἑκατοντάδες «φιλέλληνες» ἀρχαιοκάπηλους ποὺ σάρωσαν τὴν Ἑλληνικὴ Γῆ, κατὰ τὴ διάρκεια τῶν πιὸ δύσκολων στιγμῶν της...
Εἶναι ἀλήθεια ὅτι ἐξ αἰτίας τοῦ πάθους του γιὰ τὶς ἀρχαιότητες εἶχε ἀναγάγῃ τὴν ἀρχαιοκαπηλία σὲ βασικὴ ἀπασχόληση του. Διενεργοῦσε ἀνασκαφὲς καὶ συγκέντρωνε ἀρχαῖα ἀντικείμενα στὴν κατοικία του. Μὲ τὴν ἰδιότητα τοῦ προξένου ὑποδεχόταν τοὺς περιηγητές, τοὺς ὁδηγοῦσε στοὺς ἀρχαιολογικοὺς χώρους καὶ φρόντιζε νὰ ξεπουλήσῃ τὸ ἐμπόρευμά του…
 
      Ὥς πρεσβευτὴς τῆς Γαλλίας στὴν Πόλη, ἀπέσπασε ἀπὸ τὸν σουλτάνο φιρμάνιο μὲ ἄδεια συλλογῆς ἀρχιτεκτονικῶν τμημάτων, μνημείων καὶ ἄλλων ἀρχαιοτήτων. Ἐκ τότε, μὲ τὸ φιρμάνιον στὸ χέρι καὶ μὲ τὴν βοήθεια τοῦ προξένου τῆς Γαλλίας στὴν Ἀθἠνα Fauvel, ὁ Choiseul Gouffier ἐφόρτωσε ὁλόκληρα καράβια μὲ γλυπτὰ ἀπὸ τοὺς ἀρχαιολογικοὺς χώρους τῆς Ἀττικῆς.
 
      Ὁ Ἔλγιν τὸν ἀναγνώριζε ὡς δάσκαλό του καὶ εἶναι γεγονὸς ὅτι ὁ Choiseul Gouffier ἀπέσπασε πρῶτος, τμῆμα τῆς ζωφόρου τοῦ Παρθενῶνος καὶ μάλιστα, μαζὶ μὲ τοὺς ἀνθρώπους του, εἶχαν ἔτοιμο σχέδιο γιὰ τὴν μεταφορὰ ὁλόκληρου τοῦ Θησείου. Ἂν τοῦ εἶχαν πάει ὅλα καλὰ σὲ αὐτήν του τὴν προσπάθεια, τὰ γλυπτὰ τοῦ Παρθενώνος θά βρίσκονταν τώρα στὸ μουσεῖο τοῦ Λούβρου καὶ ὄχι στὸ βρετανικὸ μουσεῖο.
Μετὰ τὸν θάνατο τοῦ Choiseul Gouffier, τὸ 1817 στὸ Παρίσι, ἡ μεγάλη συλλογή του πουλήθηκε σὲ μουσεῖα καὶ ἰδιῶτες συλλέκτες. Τὸ μουσεῖο τοῦ Λούβρου ἀπέκτησε ἕνα μεγάλο τμῆμα τῆς συλλογῆς του.





      Πάντως, ὀφείλουμε νὰ τοῦ ἀναγνωρίσουμε ὅτι παρὰ τὴν ἀπογοήτευση ποὺ ἔνοιωσε στὴν Ἑλλάδα ὁ Choiseul Gouffier, διατηροῦσε φλογερὴ ἐπιθυμία νὰ δῇ ἀνεστημένο τὸ μεγαλεῖο τῆς κλασσικῆς ἐποχῆς. Αὐτό μαρτυροῦσε ἡ προμετωπίδα τοῦ βιβλίου του, στὴν ὁποία ὑπάρχῃ ἡ σύνθεση μίας ἀλυσοδεμένης γυναικός, τῆς Ἑλλάδος, κάτω ἀπὸ τὸν ὀθωμανικὸ ζυγὸ καὶ γύρω της πένθιμα μνημεῖα τοῦ Λυκούργου, τοῦ Μιλτιάδη, τοῦ Ἀριστείδη καὶ ἄλλων. Αὐτὴ ἡ προμετωπίδα, ἦταν ἀρκετὴ γιὰ νὰ προβάλῃ τό ἑλληνικὸ δράμα στὴν εὐρωπαϊκὴ συνείδησι…

Βιβλιογραφία~πηγές
~ Voyage pittoresque de la Grece, Marie Gabriel Florent Auguste de Choiseul Gouffier, Paris 1782
~ Κυριάκος Σιμόπουλος, Ξένοι Ταξιδιώτες στην Ελλάδα, τόμ. Β' (1700-1800), ἒκδ. Στάχυ.
~ http://www.cosmovisions.com/Choiseul.htm
~ Marie Gabriel Florent Auguste de Choiseul Gouffier


\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\





Ο παρατηρητής

Η Maria Dimitriou κοινοποίησε τη δημοσίευση του χρήστη ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΚΛΕΙΔΑΡΙΘΜΟΣ.



Παρακολουθεί. Περιμένει. Μήπως σκοτώνει κιόλας;
Ο Σάμσον γίνεται η σκιά άγνωστων γυναικών. Την ίδια στιγμή ένας μανιακός δολοφόνος αναστατώνει το Λονδίνο. Όλα δείχνουν αυτονόητα… ή μήπως όχι;


Παρακολουθεί. Περιμένει. Μήπως σκοτώνει κιόλας;
Παρακολουθεί. Περιμένει. Μήπως σκοτώνει κιόλας;
Ο Σάμσον Σίγκαλ παρακολουθεί άγνωστες γυναίκες. Θέλει να μάθει τα πάντα γι’ αυτές. Γαντζώνεται από τη ζωή τους για να ξεφύγει από τη δική του, να ξεχάσει τις αποτυχίες, την απόρριψη… Αγαπά με πάθος, αν και από απόσταση, την ωραία Τζίλιαν Γουόρντ. Γίνεται σκιά της, φύλακάς της. Στο μυαλό του «συμμετέχει» στην τέλεια ζωή της με τον όμορφο σύζυγο και τη χαριτωμένη της κόρη. Ώσπου ανακαλύπτει ότι έχει πέσει θύμα μιας απατηλής εικόνας: στη ζωή αυτής της γυναίκας τίποτε δεν είναι όπως φαίνεται...
Την ίδια περίοδο, δύο άγριες δολοφονίες αναστατώνουν τους κατοίκους του Λονδίνου. Τα θύματα είναι μοναχικές γυναίκες, δολοφονημένες με τρόπο εκδικητικό, σαδιστικό –ίσως από τον ίδιο δράστη. Η αστυνομία αναζητά έναν ψυχοπαθή δολοφόνο, έναν άντρα που μισεί τις γυναίκες. Ύστερα, γίνεται άλλος ένας φόνος. Αλλά ο δολοφόνος ίσως να έκανε λάθος αυτή τη φορά –ο στόχος του μάλλον ήταν η όμορφη Τζίλιαν.
Και τότε, ξαφνικά, ο αλλόκοτος Σάμσον εξαφανίζεται...
Ένα συγκλονιστικό θρίλερ που έγινε μπεστ σέλερ στο περιοδικό Spiegel.  


Η Σαρλότε Λινκ γεννήθηκε στη Φρανκφούρτη. Είναι μια πιο τις πιο επιτυχημένες σύγχρονες Γερμανίδες συγγραφείς αστυνομικών μυθιστορημάτων, και πολλά από τα βιβλία της έχουν γίνει διεθνή best seller. Μόνο στη Γερμανία έχουν πωληθεί περισσότερα από 26 εκατομμύρια αντίτυπα των βιβλίων της, ενώ με τον Παρατηρητή κατέκτησε αμέσως την κορυφή στη λίστα των best seller του περιοδικού Der Spiegel. Εξαιρετική επιτυχία γνωρίζουν και οι τηλεοπτικές μεταφορές των μυθιστορημάτων της, με τελευταία εκείνη του μπεστ σέλερ Das Andere Kind (Το άλλο παιδί). Ζει με την οικογένειά της κοντά στη Φρανκφούρτη.


\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\






Άστορ Πιατσόλα


Astor Piazzolla.jpg
Ο Άστορ Πιατσόλα (στα ισπανικά Ástor Piazzolla, 11 Μαρτίου 1921 στο Μαρ ντελ Πλάτα, Αργεντινή – 4 Ιουλίου 1992 στο Μπουένος Άιρες) θεωρείται ο πιο σημαντικός συνθέτης του τάγκο κατά το δεύτερο μισό του 20ού αιώνα. Οι συνθέσεις του έφεραν επανάσταση στο παραδοσιακό τάγκο, ενσωματώνοντας σ' αυτό στοιχεία τζαζ και κλασικής μουσικής, και δημιούργησαν το nuevo tango (νέο τάγκο). Ήταν επίσης εξαίρετος μπαντονεονίστας και συχνά ερμήνευε τις συνθέσεις του με διάφορα μουσικά σχήματα. Στην Αργεντινή είναι γνωστός ως "El Gran Ástor" ("ο Μέγας Άστορ").

Γεννημένος στην Αργεντινή το 1921 από γονείς μετανάστες από την Ιταλία, ο Πιατσόλα πέρασε το μεγαλύτερο μέρος των παιδικών του χρόνων με την οικογένειά του στη Νέα Υόρκη. Εκεί έμαθε να μιλά καλά τέσσερις γλώσσες: ισπανικά, αγγλικά, γαλλικά και ιταλικά. Έμαθε επίσης να παίζει μπαντονεόν, το οποίο τον ανέδειξε γρήγορα σε παιδί-θαύμα. Ενώ ήταν ακόμη νεαρός γνώρισε τον Κάρλος Γκαρδέλ, μια άλλη σπουδαία προσωπικότητα του αργεντινού τάγκο. Επέστρεψε στην Αργεντινή το 1937, όπου το παραδοσιακό τάγκο βασίλευε ακόμη, και έπαιξε σε νυχτερινά κέντρα με διάφορες άσημες μπάντες. Ο πιανίστας Άρθουρ Ρούμπινσταϊν (Arthur Rubinstein), ο οποίος τότε ζούσε στο Μπουένος Άιρες, τον συμβούλεψε να μαθητεύσει κοντά στον Αργεντινό συνθέτη Αλμπέρτο Χιναστέρα (Alberto Ginastera). Ερχόμενος σε τριβή με παρτιτούρες του Στραβίνσκι, του Μπάρτοκ, του Ραβέλ και άλλων, παράτησε προσωρινά το τανγκό και καταπιάστηκε με τη σύνθεση της σύγχρονης κλασικής μουσικής.

Με την παρότρυνση του Χιναστέρα, το 1953 ο Πιατσόλα συμμετείχε σε διαγωνισμό σύνθεσης με τη "Συμφωνία του Μπουένος Άιρες" και κέρδισε υποτροφία από τη γαλλική κυβέρνηση για να μαθητεύσει στο Παρίσι κοντά στη Γαλλίδα συνθέτρια και μαέστρο Νάντια Μπουλανζέ (Nadia Boulanger). Η διορατική Μπουλανζέ άλλαξε τη ζωή του σε μια μέρα, όπως διηγείται ο ίδιος ο Πιατσόλα:

Όταν τη συνάντησα της έδειξα συμφωνίες και σονάτες μου με το κιλό. Άρχισε να τις διαβάζει και ξαφνικά είπε το εξής φρικτό: ‘Είναι πολύ καλογραμμένα.’ Και σταμάτησε, βάζοντας μια μεγάλη τελεία, τεράστια σαν μπάλα ποδοσφαίρου. Μετά από λίγο είπε: “Εδώ είσαι σαν τον Στραβίνσκι, σαν τον Μπάρτοκ, σαν τον Ραβέλ, αλλά ξέρεις τι; Δεν βρίσκω τον Πιατσόλα εδώ πέρα.” Κι άρχισε να διερευνά την προσωπική μου ζωή: τι έκανα, τι έπαιζα και τι δεν έπαιζα, αν ήμουν εργένης ή με κάποιον, ήταν σαν πράκτορας του FBI! Και της είπα με ντροπή ότι ήμουν μουσικός του τάγκο. Στο τέλος της είπα, “Παίζω σε ‘νυχτερινό κέντρο.’” Δεν ήθελα να πω “καμπαρέ.” Κι εκείνη απάντησε, “Νυχτερινό κέντρο, ναι, δηλαδή καμπαρέ, δεν είναι;” “Ναι,” απάντησα, και σκέφτηκα, “Θα τη χτυπήσω αυτή τη γυναίκα μ' ένα ραδιόφωνο στο κεφάλι...” Δεν ήταν εύκολο να της πει ψέματα κάποιος.

Συνέχισε να ρωτάει: “Λες ότι δεν είσαι πιανίστας. Τι όργανο παίζεις τότε;” Και δεν ήθελα να της πω ότι έπαιζα μπαντονεόν γιατί σκέφτηκα ότι “Θα με ρίξει κάτω από τον τέταρτο όροφο.” Τελικά ομολόγησα και μου ζήτησε να της παίξω λίγα μέτρα από κάποιο δικό μου τανγκό. Άνοιξε ξαφνικά τα μάτια, μου άρπαξε το χέρι και είπε: “Βρε χαζέ, αυτός είναι ο Πιατσόλα!” Υστερα πήρα όλη τη μουσική που είχα συνθέσει, δέκα χρόνια της ζωής μου, και την έστειλα στον διάολο μέσα σε δύο δευτερόλεπτα.

Ο Πιατσόλα γύρισε από τη Νέα Υόρκη στην Αργεντινή το 1955, σχημάτισε το Οκτέτο Μπουένος Άιρες για να παίζει τάγκο, και δεν κοίταξε ποτέ ξανά πίσω.

Εισάγοντας τη νέα του προσέγγιση στο τάγκο (nuevo tango), έγινε αμφιλεγόμενη προσωπικότητα στη χώρα, τόσο μουσικά όσο και πολιτικά. Το αργεντίνικο ρητό "στην Αργεντινή όλα μπορούν να αλλάξουν — εκτός από το τάγκο" δείχνει λίγο την αντίσταση που συνάντησε ο Πιατσόλα στην πατρίδα του. Όμως η μουσική του έτυχε αποδοχής στην Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική, και τις διασκευές του του τάγκο υποδέχθηκαν με χαρά κάποια φιλελεύθερα τμήματα της αργεντινής κοινωνίας, τα οποία προωθούσαν πολιτικές αλλαγές παράλληλα με τη μουσική του επανάσταση.

Κατά τη διάρκεια της δικτατορίας του αργεντινού στρατού από το 1976 μέχρι το 1983, ο Πιατσόλα έζησε στην Ιταλία, αλλά επέστρεψε αρκετές φορές στην Αργεντινή, ηχογράφησε εκεί, και τουλάχιστον σε μία περίπτωση γευμάτισε με τον δικτάτορα Χόρχε Ραφαέλ Βιδέλα. Όμως η σχέση του με τον δικτάτορα πρέπει να ήταν όχι και τόσο φιλική, όπως περιγράφεται στο βιβλίο Astor Piazzolla, A manera de Memorias:

Ε: Έναν χρόνο πριν από το θέμα Los Largartos πήγατε στο σπίτι του Βιδέλα και γευματίσατε μαζί του, γιατί αποδεκτήκατε την πρόσκληση;
A: Τι πρόσκληση, αλήθεια! Στείλανε δυο τύπους με μαύρα κοστούμια και μια επιστολή που πάνω έγραφε το όνομά μου η οποία έλεγε ότι ο Βιδέλα με περίμενε κάποια συγκεκριμένη μέρα σε κάποιον συγκεκριμένο τόπο. Κάπου έχω ένα βιβλίο, με φωτογραφίες όλων των καλεσμένων: Ελάδια Μπλάκες, Ντανιέλ Τινάιρε, Όλγα Φέρι, ο συνθέτης Χουάν Κάρλος Ταουριέγιο, ήταν ζωγράφοι, ηθοποιοί [...]

- Astor Piazzolla, A manera de Memorias, Libros Perfil 1998, ISBN 950-08-0920-6, σ. 85

Το 1990 έπαθε θρόμβωση στο Παρίσι και πέθανε δύο χρόνια αργότερα στο Μπουένος Άιρες.

Από τους συνεχιστές του, ο Μαρσέλο Νίσινμαν είναι ο πιο γνωστός αναδιαμορφωτής της μουσικής τανγκό στην νέα χιλιετία.

http://el.wikipedia.org/wiki/Άστορ_Πιατσόλα


\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\


Ποια ονόματα έδιναν στα σκυλιά τους οι αρχαίοι Έλληνες; | Όλυμπος Εφημερίδα

Η Maria Dimitriou κοινοποίησε ένα σύνδεσμο.


Φανταστείτε ότι ζούσατε στην αρχαία Ελλάδα. Αποφασίζατε να πάρετε ένα σκυλάκι, τι όνομα θα του δίνατε; Για αυτό υπήρχε η “επιστήμη” της επιλογής και της ονοματοδοσίας ενός κουταβιού.
Πως να επιλέξεις το καλύτερο κουτάβι από μια γέννα;
Όπως και σήμερα οι αρχαίοι αναζητούσαν μια περιπετειώδη και φιλική φύση, αλλά μια διαδικασία επιλογής φαίνεται κάπως άκαρδη σήμερα. Άσε τη μητέρα να διαλέξει συμβουλεύει ο Νεμεσιάνους, ένας Ρωμαίος ειδικός στα κυνηγετικά σκυλιά. Πάρε τα κουτάβια, περικύκλωσε τα με ένα λαδωμένο σχοινί και ανάφλεξε το. Η μητέρα θα πηδήξει πάνω από το πύρινο δαχτυλίδι σώζοντας κάθε κουτάβι ένα-ένα με σειρά ανάλογη της αξίας τους. Άλλα σημάδια για ένα εξαίρετο κυνηγόσκυλο είναι τα μεγάλα απαλά αυτιά, σε αντίθεση από τα μικρά και τραχιά. Τα όρθια αυτιά είναι μια χαρά, αλλά τα καλύτερα διπλώνουν λιγάκι.
Ένας μακρύς γεροδεμένος λαιμός συνηθίζει εύκολα το κολάρο. Ο θώρακας πρέπει να είναι πλατύς, οι ώμοι σε απόσταση μεταξύ τους και τα πισινά πόδια ελαφρώς μακρύτερα από τα μπροστινά για να κυνηγούν λαγούς στην πλαγιά. Το τρίχωμα του σκύλου, είτε είναι μακρύ ή κοντό, μπορεί να είναι οποιουδήποτε χρώματος, αρκεί να είναι λαμπερό, πυκνό και απαλό.
green-dogs-2
Η εκπαίδευση ενός νέου σκύλου ξεκινά στους 20 μήνες, αλλά το κουτάβι χρειάζεται ένα καλό όνομα εξ αρχής. Ο Ξενοφώντας, ένας Έλληνας ιστορικός, έγραψε για τα κυνηγόσκυλα τον τέταρτο αιώνα π.Χ. , υποστήριξε πως τα καλύτερα ονόματα είναι μικρά, μία ή δύο συλλαβές , ώστε να προφέρονται εύκολα. Κανένα ελληνικό κυνηγόσκυλο δεν ονομαζόταν Θρασύβουλος ή Θουκυδίδης!
Η σημασία του ονόματος ήταν πολύ σημαντική για την ψυχολογία αφεντικού-σκυλιού, ονόματα που εξέφραζαν ταχύτητα, κουράγιο, δύναμη, εμφάνιση και άλλες αξίες ήταν συχνά. Ο ίδιος ο Ξενοφών ονόμασε το αγαπημένο του σκυλί «Ορμή».
dog
Η Αταλάντη, η διάσημη κυνηγός της Ελληνικής μυθολογίας, ονόμασε το σκυλί της Αύρα. Ένα αρχαιοελληνικό βάζο του 560πχ απεικόνιζε την Αταλάντη με άλλους ήρωες και τα κυνηγόσκυλα τους να σκοτώνουν τον σπουδαίο κάπρο της Καλυδωνίας. Επτά ονόματα σκύλων αναγράφονται στο αγγείο (κάποια παραβιάζουν τον νόμο του Ξενοφώντα) ο Ορμητικός, ο Μεθέπων, ο Εγέρτης, ο Κόραξ, ο Μαρπσάς, ο Λάμπρος και ο Εύβολος.
John Flaxman - Από την Οδύσσεια του Ομήρου , Houghton, Mifflin & Co., Riverside Press, 1905
Δεν πρέπει να ξεχνάμε τον Άργο, τον πιστό σκύλο του Οδυσσέα, που πριν πεθάνει αναγνώρισε τον κύριο του μετά από είκοσι ολόκληρα χρόνια.
Ο Ρωμαίος ποιητής Όβιδος (Ovid) δίνει τα ονόματα των 36 σκύλων του Ακταίων, του άτυχου κυνηγού της ελληνικής μυθολογίας που ξεσκίστηκε από την αγέλη του, ανάμεσα τους ήταν ο Τίγρης, η Λαίλαπα, ο Αίολος και ο Αρκάς. Ο Πόλουξ αναφέρει άλλα 15 ονόματα σε μία λίστα που βρέθηκε στην Κολουμέλλα. Η μεγαλύτερη όμως συντάχθηκε από τον λάτρη αυτών των ζώων Ξενοφώντα. Διάσημα ονόματα ήταν: ο Λευκός, ο Μελανός, ο Άνθος, η Θύελλα, ο Θηρευτής, ο Σκαφτιάς, ο Φύλαξ και διάφορα άλλα.
hekatidog
Ο Μέγας Αλέξανδρος τίμησε τον πιστό του σκύλο τον Πέριτα ονομάζοντας μια πόλη στο όνομα του.
Έλληνες και Ρωμαίοι συγγραφείς υπενθυμίζουν στους αναγνώστες τους να επαινούν τους πιστούς τετράποδους συντρόφους τους. Ο Άρειος , ο ιστορικός της μακεδονικής εκστρατείας, αναφέρει: ένας πρέπει να αγγίξει το κεφάλι του σκύλου το, να το χαϊδέψει τραβώντας απαλά τα αυτιά του και να πει το όνομα του ή μια-δυο ενθαρρυντικές εκφράσεις, μπράβο!, καλό σκυλί!. Εξάλλου τα σκυλιά απολαμβάνουν την ενθάρρυνση όσο και οι τίμιοι άνθρωποι.
\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\








Κρητικές γεύσεις στο κέντρο του Ντουμπάι

 
Ο χρήστης Maria Dimitriou κοινοποίησε τη δημοσίευση του χρήστη Georgios Moutsakis.
Mπράβο σου Πόπη ....!!!


Κρητικές γεύσεις στο κέντρο του Ντουμπάι Εάν ποτέ βρεθείτε στο Ντουμπάι και επιθυμήσετε να φάτε αρνάκι με γιαλοράδικο, ψάρι με…
patris.gr
https://www.patris.gr/2018/02/27/myrise-ntoubai-giachnera/

Κρητικές γεύσεις στο κέντρο του Ντουμπάι

Εάν ποτέ βρεθείτε στο Ντουμπάι και επιθυμήσετε να φάτε αρνάκι με γιαλοράδικο, ψάρι με γιαχνερά, μοσχάρι με μαγκίρι ή νεράτη μυζηθρόπιτα δεν χρειάζεται να επιστρέψετε στην Κρήτη γιατί η Κρήτη βρίσκεται εκεί.
Η σεφ Πόπη Κουρκουτάκη από τον Άγιο Νικόλαο μετά από πολλά χρόνια εργασίας στις κουζίνες των ξενοδοχείων Elounda Beach και Daios Cove αποφάσισε να δεχθεί την πρόταση για συνεργασία ενός Έλληνα επιχειρηματία, του Μάριου Οικονομίδη, ο οποίος λειτουργεί στο ξενοδοχείο Majestic Hotel Tower το εστιατόριο “Ελιά”.
Τη σύστησε ο σεφ Γιάννης Μπαξεβάνης, ο οποίος οργάνωσε την κουζίνα του πριν μια εντεκαετία κι όταν έφυγε ο σεφ Ηλίας Κοκορόσκος, πριν 3 χρόνια, πήρε τη θέση του.
“Αποφάσισα να έρθω και να εργαστώ στο Ντουμπάι, γιατί ήθελα να αποκτήσω περισσότερες εμπειρίες,  να μάθω νέα   πράγματα αλλά και να δείξω τη δουλειά μου σε σχέση με την κρητική κουζίνα, αφού στα προϊόντα και τις συνταγές της στηρίζεται η φιλοσοφία του εστιατορίου” μας είπε η κ. Κουρκουτάκη.

Με τους συναδέλφους της και τον μπακλαβά
Με τους συναδέλφους της και τον μπακλαβά…

Εδώ βρίσκεις τα πάντα, αλλά δεν έχουν γεύση

Η σεφ από την Κρήτη λέει ότι στο Ντουμπάι μπορείς να βρεις τα πάντα αλλά δεν έχουν γεύση.
“Όταν ήρθα εδώ, έπαθα σοκ. Αγοράζεις ντομάτες, χορταρικά, ψάρια και είναι άγευστα. Κάπως έτσι αρχίσαμε το “κυνήγι” για να βρούμε προμηθευτές και από την Κρήτη για να μπορούμε να μαγειρεύουμε με φρέσκα ποιοτικά προϊόντα, γευστικά φαγητά”.
Το εστιατόριο προμηθεύεται γραβιέρα, κεφαλοτύρι, στάκα και ξυνομυζήθρα από το νησί μας και τυριά από άλλα μέρη της Ελλάδας, κρητικό ελαιόλαδο, ντάκους, ακόμη και αλεύρι από την Κρήτη αλλά και πολλά χορταρικά.
Ένα βραβείο για την “Ελιά”. Η Π. Κουρκουτάκη με τη συνεργάτιδά της Μαργιάννα Μαυρίδου
Ένα βραβείο για την “Ελιά”. Η Π. Κουρκουτάκη με τη συνεργάτιδά της Μαργιάννα Μαυρίδου

Η μητέρα μου και   οι φίλες της μου στέλνουν αγριόχορτα

“Η  μαμά μου με τις γειτόνισσες μαζεύουν αγριόχορτα και μας τα στέλνουν με όποιον γνωστό και φίλο έρχεται στο Ντουμπάι. Πηγαίνουν στην εξοχή στον Άγιο Νικόλαο και μαζεύουν καυκαλήθρες, λαγουδοπαξίμαδα, γιαλοράδικα, άγριο μαϊντανό, άγριο σκόρδο κι ό,τι άλλο βρουν”.
Η Πόπη Κουρκουτάκη μεγαλουργεί με την 6μελή ομάδα της, το εστιατόριο παίρνει βραβεία και οι πελάτες έρχονται ξανά και ξανά.
Η ίδια ανέφερε: “Έχουμε ντόπιους, Λιβανέζους, Ινδούς και πολλούς Ευρωπαίους. Οι περισσότεροι είναι επαναλαμβανόμενοι πελάτες και επειδή έχει αυξηθεί η κίνηση πολύ τον τελευταίο καιρό, θα χρειαστεί να προσλάβουμε περισσότερο προσωπικό στην κουζίνα. Το καλό είναι ότι είμαστε όλοι δεμένοι μεταξύ μας και είμαστε κάτι περισσότερο από συνεργάτες. Είμαστε σαν οικογένεια”.

το εστιατόριο “Ελιά”
Ντόπιοι, Λιβανέζοι, Ινδοί και πολλοί Ευρωπαίοι έχουν αγαπήσει  την κρητική κουζίνα στην “Ελιά”

Από γιαλοράδικο μέχρι γαλακτομπούρεκο

Το μενού του εστιατορίου περιλαμβάνει μεταξύ άλλων  πιάτα όπως ντάκο με ντομάτα και μυζήθρα, νεράτη μυζηθρόπιτα, κρητική σαλάτα με ντάκο, ελιές, όσπρια και γλυστρίδα, αστακό με σκιουφιχτά, ψάρι με τσιγαριαστά χόρτα και μάραθο, μοσχάρι με μαγκίρι, αρνί με γιαλοράδικο, ντολμαδάκια με κρητικά αμπελόφυλλα, γαλακτομπούρεκο κ.ά.
Αγριόχορτα της Κρήτης στο Ντουμπάι
Αγριόχορτα της Κρήτης στο Ντουμπάι
Το γεύμα ή το δείπνο κλείνει πάντα με παγωμένη ρακή όπως ακριβώς γίνεται και στην Κρήτη.
Η Πόπη Κουρκουτάκη έχει 3 αδελφές τη Δέσποινα, την Ελένη και τη Γεωργία, ενώ οι γονείς της, η κυρία Μαρία και ο κύριος Νίκος, ζουν στην Κρήτη.
Συνεχώς την ρωτούν πότε θα επιστρέψει αλλά εκείνη δεν το έχει πάρει ακόμη απόφαση.
Η σεφ από τον Άγιο Νικόλαο με τους γονείς της, Νίκο και Μαρία
Η σεφ από τον Άγιο Νικόλαο με τους γονείς της, Νίκο και Μαρία

Όλο φεύγω κι όλο μένω

“Ηρθα στο Ντουμπάι για 6 μήνες κι είμαι ακόμη εδώ γιατί με “κρατάει” η δουλειά μου, αλλά κι επειδή έχουμε δεθεί πολύ με τα παιδιά, από διάφορες εθνικότητες, που είναι στην κουζίνα. Δεν ξέρω πότε θα φύγω” λέει.
Βρισκόμαστε στα τέλη Φεβρουαρίου και η θερμοκρασία αυτές τις μέρες στο Ντουμπάι φτάνει τους 33 βαθμούς Κελσίου.
Το καλοκαίρι το θερμόμετρο “σκαρφαλώνει” στους 60 βαθμούς.
Αυτές τις ημέρες η αδελφή της, Δέσποινα, την επισκέφθηκε στο Ντουμπάι
Αυτές τις ημέρες η αδελφή της, Δέσποινα, την επισκέφθηκε στο Ντουμπάι
Η σεφ παίρνει άδεια και επισκέπτεται δύο φορές τον χρόνο τους δικούς της στην Κρήτη και πολλοί ρωτάνε για τη ζωή της εκεί αλλά και τους μισθούς και τις συνθήκες εργασίας στις κουζίνες.
“Τους λέω ότι ο μέσος μισθός για έναν σεφ είναι 3.500-4.000 ευρώ το μήνα. Ωστόσο υπάρχει από πολλούς η λάθος αντίληψη ότι εάν πάνε έξω με ένα βιογραφικό, θα βρουν εύκολα δουλειά.
Τα πράγματα δεν είναι ακριβώς έτσι. Δεν αρκεί ένα βιογραφικό, εάν δεν υπάρχει κάποιος να σε προτείνει”.

\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\





Οι Έλληνες έχουμε το γονίδιο Έψιλον

Ο χρήστης Maria Dimitriou κοινοποίησε ένα σύνδεσμο.

http://www.ethnikosmaxitis.gr/chamos-stous-epistimones-ellines-echoume-gonidio-epsilon-pou-den-yparchi-se-allo-lao/
Χαμός στους επιστήμονες: Οι Έλληνες έχουμε το γονίδιο Έψιλον που δεν υπάρχει σε άλλο λαό
Το D.N.A μας που από ότι αποφάνθηκαν στις 19/11/2012 Γάλλοι βιολόγοι ότι στο D.N.A των Ελλήνων υπάρχουν κάποια χρωματοσώματα που μας καθιστούν διαφορετικούς. Θα μπορούσε να ήταν το ΙΧΩΡ.

Επίσης σύμφωνα με έρευνα του πανεπιστημίου του Stanford των Ηνωμένων Πολιτειών και της Παβίας της Ιταλίας το D.N.A των Ελλήνων καταδεικνύει πως σε ποσοστό 99,5% πρόκειται για καθαρή φυλή που δεν έχει επηρεαστεί από Σλάβους, Τούρκους ή οποιουσδήποτε άλλους. Αυτό είναι που τους ενοχλεί.
Είμαστε απόγονοι του Μεγάλου Αλεξάνδρου και ο νοών νοείτο. Το D.N.A. των Ελλήνων είναι ιδιαιτέρως ξεχωριστό. Υπάρχει μία ομάδα στο χρωμόσωμα Υ. Στο χρωμόσωμα αυτό υπάρχον γνωρίσματα που μεταβιβάζονται μόνο από τον άνδρα. Γνωρίζουμε από την εποχή του Ομήρου ακόμη ό,τι ο ΙΧΩΡ μεταβιβάζεται μόνον από τον άνδρα!
Έτσι λοιπόν επιτέλους η επιστήμη μπόρεσε και ταυτοποίησε το γονίδιο Έψιλον. Το γονίδιο Έψιλον βρίσκεται στο χρωμόσωμα Υ και η συγκεκριμένη τοποθεσία του ονομάζεται Ε 1Β 1Β.
Εκτος από την Ελλάδα αυτό το γονίδιο Ε υπάρχει στη βόρεια Αλβανία και στην Κάτω Ιταλία, Κάτω Γαλλία, και περιέργως στον χώρο που έφτασε ο Πυθέας ο Μασσαλιώτης δηλαδή τη Σουηδία και τη Νορβηγία και Βόρειες χώρες γενικότερα.
Στην Τουρκία το 47% του πληθυσμού φέρει το γονίδιο Έψιλον. Αυτό υπονοεί ότι το 47% του Τουρκικού λαού είναι Ελληνικής καταγωγής. Αυτό πρέπει να μάθουν οι Έλληνες της Τουρκίας. Η μισή Τουρκία είναι ελληνική Ας εξετάσουν αν τολμούν το D.N.A.
Όλοι οι γενετιστές λένε ότι το γονίδιο Ε υπάρχει μόνο στην ελληνική φυλή.
Άρα Έλληνες είναι και οι μισοί τούρκοι και οι βόρειοι λαοί. Στην νότιο Γαλλία είναι το 47%.

Δημοφιλείς αναρτήσεις