Κυριακή 1 Ιουλίου 2018

κορμός σπιτικού παγωτού

Η Maria Dimitriou κοινοποίησε τη δημοσίευση της Alexandra Rapti.
Καλοκαιράκι - δροσερό παγωτάκι! Εύκολο και χωρίς παγωτομηχανή γιατί έρχεται καύσωνας!!!


Αν δεν έχετε δοκιμάσει να φτιάξετε σπιτικό παγωτό εύκολα και γρήγορα χωρίς παγωτομηχανή, τώρα είναι η ώρα! Και αφού τα φτιάξετε συνδυάστε τα σε έναν…
mediafree.gr
http://www.mediafree.gr/efkolos-kormos-spitikou-pagotou-ganache-olo-kalokeri-se-mia-koutalia/
Αν δεν έχετε δοκιμάσει να φτιάξετε σπιτικό παγωτό εύκολα και γρήγορα χωρίς παγωτομηχανή, τώρα είναι η ώρα! Και αφού τα φτιάξετε συνδυάστε τα σε έναν εντυπωσιακό, αλλά πανεύκολο κορμό, που κολάζει!
Ίσως φαίνεται πολύ εντυπωσιακό για να είναι σπιτικό αλλά δεν απαιτεί καθόλου κόπο! Για την ακρίβεια είναι ό,τι πιο εύκολο θα έχετε φτιάξει με τα χεράκια σας και θα το απολαμβάνετε όλο το καλοκαίρι σε άπειρες παραλλαγές!
death-bc-6002-1-of-1-1
Οι δυο κλασικές και πιο αγαπημένες γεύσεις παγωτού, βανίλια και σοκολάτα, μπορούν να φτιαχτούν μεσα σε 5 λεπτά, χωρίς να στερούνται την αφράτη και κρεμώδη υφή που λιώνει στο στόμα. Θα το λατρέψετε και θα το σερβίρετε ακόμα και ως τούρτα γενεθλίων.
Βγάλτε όλη σας την καλλιτεχνική διάθεση, αυτοσχεδιάζοντας πάνω στις κλασικές γεύσεις, προσθέτοντας ξηρούς καρπούς, μπισκότα, σιρόπια, σταγόνες σοκολάτας ή οτιδήποτε επιθυμείτε για να δημιουργήσετε την δική σας παραλλαγή για το φετινό καλοκαίρι!
pagoto-sokolata
Χρόνος προετοιμασίας: 30 λεπτά
Μερίδες: 8-12

Υλικά

Για τη βάση μπισκότου
150 γρ. μπισκότα σοκολάτας
50 γρ. λιωμένο βούτυρο
Για το παγωτό βανίλια
175 γρ. ζαχαρούχο γάλα
300 ml κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά
1 κ.γλ. εκχύλισμα βανίλιας
Για το παγωτό σοκολάτα
175 γρ. ζαχαρούχο γάλα
300 ml κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά
2 ½ κ.γλ. σκόνη κακάο (άγλυκο) κοσκινισμένο
Για την ganache σοκολάτας
225 γρ. σοκολάτα υγείας ψιλοκομμένη
115 γρ. κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά
55 γρ. βούτυρο
Για τις ενδιάμεσες στρώσεις
Σιρόπι σοκολάτας
Ξηροί καρποί (προαιρετικά)

Εκτέλεση

Τοποθετούμε δύο μεγάλα μπολ και τα χτυπητήρια του μίξερ στην κατάψυξη για περίπου 15 λεπτά. Σε μία μακρόστενη φόρμα του κέικ, στρώνουμε διάφανη μεμβράνη. Φροντίζουμε να περισσεύουν αρκετά παραέξω οι άκρες για να μπορέσουμε να καλύψουμε στο τέλος το παγωτό.
Βάζουμε στον πολυκόφτη τα μπισκότα και τα χτυπάμε μέχρι να θρυμματιστούν. Προσθέτουμε το λιωμένο βούτυρο και χτυπάμε μέχρι να ενωθούν τα υλικά. Απλώνουμε το μίγμα στην βάση της φόρμας και το ισιώνουμε με ένα κουτάλι. Τοποθετούμε στο ψυγείο μέχρι να προετοιμάσουμε τις στρώσεις παγωτού.
vasi-biskoto
Ξεκινάμε με το παγωτό βανίλια: Σε ένα μικρό μπολ ανακατεύουμε το ζαχαρούχο γάλα με την βανίλια με ένα σύρμα μέχρι να ομοιογενοποιηθούν και το αφήνουμε στην άκρη.  (Βήμα 1)
Βγάζουμε από την κατάψυξη το ένα μπολ και χτυπάμε σε αυτό την κρέμα γάλακτος σε σαντιγί μέχρι να σχηματίζονται σταθερές κορυφές. Προσθέτουμε ένα μέρος της σαντιγί στο ζαχαρούχο γάλα και ανακατεύουμε καλά. (Βήμα 2)
Ρίχνουμε το ζαχαρούχο μέσα στην υπόλοιπη σαντιγί και «διπλώνουμε» με μία σπάτουλα μέχρι να προκύψει μία λεία και αφράτη κρέμα και το αφήνουμε στην άκρη. (Βήμα 3)
Ετοιμάζουμε το παγωτό σοκολάτα: Σε ένα μικρό μπολ χτυπάμε το ζαχαρούχο γάλα με το κακάο με ένα σύρμα μέχρι να ομοιογενοποιηθούν.
Ακολουθούμε τα βήματα 2 και 3 της παρασκευής του παγωτού βανίλια για να ετοιμάσουμε και το παγωτό σοκολάτα.
pagota
Στήνουμε τον κορμό: Απλώνουμε το μισό παγωτό βανίλια στη βάση μπισκότου, ισιώνουμε την επιφάνεια και περιχύνουμε με αρκετό σιρόπι σοκολάτας. Αν θέλουμε προσθέτουμε και χοντροκομμένους ξηρούς καρπούς.
Προσεκτικά με ένα κουτάλι προσθέτουμε το παγωτό σοκολάτα και το απλώνουμε σε όλη την επιφάνεια. Περιχύνουμε άλλη μία στρώση σιρόπι σοκολάτας και αν θέλουμε άλλη μία στρώση ξηρών καρπών.
Προσθέτουμε την τρίτη στρώση απλώνοντας το υπόλοιπο παγωτό βανίλια προσεκτικά. Σκεπάζουμε τον κορμό, διπλώνοντας τις άκρες της διάφανης μεμβράνης και τοποθετούμε στην κατάψυξη για 4 – 5 ώρες ή μέχρι να σταθεροποιηθεί εντελώς το παγωτό.
tris-strosis
Λίγη ώρα πριν σερβίρουμε ετοιμάζουμε και την ganache σοκολάτας. Σε μία κατσαρόλα ρίχνουμε την κρέμα γάλακτος και το βούτυρο και τα ζεσταίνουμε σε μέτρια θερμοκρασία.
Μόλις εμφανιστούν οι πρώτες φουσκάλες βρασμού, αφαιρούμε από τη φωτιά, προσθέτουμε την ψιλοκομμένη σοκολάτα και περιμένουμε ένα λεπτό πριν ανακατέψουμε καλά για να ομοιογενοποιηθούν.
ganache
Αν μας φανεί πολύ σφιχτή, ζεσταίνουμε λίγη κρέμα γάλακτος και αραιώνουμε μέχρι να πετύχουμε την ρευστότητα που επιθυμούμε. Αφήνουμε την ganache να κρυώσει για 3 -4 λεπτά πριν την προσθέσουμε στον κορμό.
Αφαιρούμε το παγωτό από την κατάψυξη και το ξεφορμάρουμε σε ένα πιάτο. Περιχύνουμε την ζεστή ganache και προσθέτουμε ξηρούς καρπούς.
Σερβίρουμε αμέσως!
efkolos-kormos-spitikou-pagotou-me-sokolata-mediafree-gr

Συμβουλές

Αν δεν θέλετε να δημιουργήσετε τρεις στρώσεις, μπορείτε να στήσετε τον κορμό βάζοντας πρώτα όλο το παγωτό επιλογής σας και μετά το δεύτερο. Μπορείτε επίσης να χωρίσετε σε δύο στρώσεις την σοκολάτα και όχι την βανίλια.
Μπορείτε να φτιάξετε τη βάση με μπισκότα τύπου petit beurre ή digestive αν δεν θέλετε σοκολατένια γεύση Οι αναλογίες σε γραμμάρια θα παραμείνουν οι ίδιες.
Μπορείτε να κάνετε το παγωτό σας ακόμα πιο ενδιαφέρον προσθέτοντας ξηρούς καρπούς, ή σπασμένα μπισκότα σοκολάτας και σιρόπι το οποίο θα αναμείξετε με πολύ ελαφριές κινήσεις για να αφήσει «νερά» ανάμεσα στην κρέμα.
Η ενδιάμεση στρώση σιροπιού μπορεί να γίνει και με σιρόπι καραμέλας ή άλλη γεύση αν το επιθυμείτε, όπως βύσσινο. Αν ειδικά προσθέσετε και βύσσινα στραγγισμένα, το έχετε απογειώσει σε άλλη διάσταση!
Εννοείται φυσικά πως οι δύο συνταγές παγωτού μπορούν να καταναλωθούν και σκέτες! Στην περίπτωση που τα φτιάξετε ως σκέτο παγωτό, θα χρειαστεί να τα ανακατέψετε 2 -3 φορές όσο ψύχονται για να έχουν πιο αφράτη υφή και αν χρειάζεστε αρκετές μερίδες διπλασιάστε τις ποσότητες.
Για την ganache μπορείτε να χρησιμοποιήσετε συνδυασμό σοκολάτας υγείας και γάλακτος μοιρασμένες σε ίσες ποσότητες.
Bonus συνταγή! Παγωτό μόκα!:  Χρησιμοποιώντας τις ίδιες ποσότητες αρωματίστε το ζαχαρούχο γάλα με 1 κ.γλ. λικέρ καφέ αντί για βανίλια ή κακάο. Χτυπήστε την σαντιγί κανονικά προσθέτοντας από την αρχή δύο κ.γλ. στιγμιαίο καφέ espresso! Απλά μαγικό!
death-by-chocolate-15-1-of-1

Καλή απόλαυση!


Ελαφρύ γιουρτογλυκό ψυγείου


Το πιο εύκολο και οικονομικό γλυκό ψυγείου με γιαούρτι


Για να καλωσορίσουμε γλυκά τον Ιούλιο , ένα  πανεύκολο και
οικονομικό γιαουρτογλυκό
 
γιαουρτογλυκό
Το γιαούρτι στην ζαχαροπλαστική δεν είναι καινούρια μόδα!
Στην Ελλάδα το συνηθίζαμε πάντα. Όσο για την Κρήτη, ακόμη και σκέτο με μέλι ,
κανέλα και καρυδάκι τριμμένο το σερβίρουμε.
Μη παραλείψετε αν περάσετε από τις Βρύσες Χανίων (αλλά και από άλλα χωριά κυρίως της δυτικής Κρήτης)  να δοκιμάσετε  γιαούρτι με μέλι που θα βρείτε ακόμη και σε καφενεδάκια. Η ποιότητα των δύο αυτών υλικών δίνει ένα επιδόρπιο που δεν μπορείτε να  απολαύσετε εύκολα αλλού.
Η φωτογραφία από δω: http://chaniatown.gr/photos/apokorwnou/1148-photo-vryses
 
Δεν ξέρω αν η ομορφιά του χωριού Βρύσες (που βρίσκεται περίπου στο μέσον της διαδρομής
Ρεθύμνου-Χανίων) κάνει αξεπέραστη και τη γεύση αυτού του απλούστατου επιδόρπιου, αλλά όπου αλλού κι αν το έχω δοκιμάσει δεν είναι ίδιο. Η αλήθεια είναι ότι όλοι έχουν να λένε τόσο για το γιαούρτι τους, όσο και για το μυρωδάτο μέλι τους.
Σταματήστε λοιπόν οπωσδήποτε στις Βρύσες όσοι πάτε προς τα Χανιά το φετινό καλοκαίρι για να απολαύσετε το καφεδάκι σας σε μια από τις πιο δροσερές πλατείες της Κρήτης. Συνοδέψτε το με σουρωτό γιαούρτι και μέλι. Κάνετε τον κόπο να δείτε περισσότερες φωτογραφίες του χωριού εδώ . Είμαι σίγουρη ότι θα σας αρέσουν και θα σας αφήσουν μια αίσθηση δροσιάς!

Τα τελευταία χρόνια το γιαούρτι ξανακατακτά τη ζαχαροπλαστική και φέτος λένε ότι κάνει πολύ δυναμική παρουσία ακόμη και σε δημιουργίες διάσημων σεφ.
 
 
Το δικό μου γλυκάκι σήμερα είναι ίσως το πιο απλό καλοκαιρινό γλυκάκι στο συνταγολόγιό μου. Ελάχιστα υλικά , ελάχιστα σκεύη, ελάχιστος κόπος, ελάχιστο κόστος.
Με τριμμένη σοκολάτα και γλυκό πορτοκάλι
Αποτέλεσμα, ένα δροσερό ελαφρύ γλυκάκι που μπορεί να καταναλωθεί και σαν επιδόρπιο χωρίς να μας βαρύνει καθόλου ακόμη κι αν έχουμε παραφάει. Μια πολύ ελαφριά κρέμα τύπου μους λεμονιού, που αρέσει σε όσους την έχουν δοκιμάσει.
Με τριμμένο αμυγδαλάκι και πράσινο νεραντζάκι γλυκό
Όσοι προσέχουν τις θερμίδες μπορούν να το ελαφρύνουν ακόμη περισσότερο χρησιμοποιώντας στραγγιστό γιαούρτι
2%.
 
Με τριμμένο αμυγδαλάκι και περγαμόντο γλασέ
 
Σήμερα έφτιαξα τη μισή δόση αλλά θα γράψω τα υλικά ολόκληρης. Με τη μισή δόση βγαίνουν πέντε κανονικές μερίδες γλυκού, σε μέτρια μπολάκια ή 6 σε ποτήρια.
Με τριμμένο αμυγδαλάκι και νεράντζι γλυκό
Υλικά:
1 κιλό γιαούρτι στραγγιστό 10%
1 κουτί ζαχαρούχο γάλα
Το ξύσμα και το χυμό 3 μεγαλούτσικων λεμονιών ή 4 μικρών
Μια κούπα τριμμένα κουλουράκια ή παξιμαδάκια, ή σπιτικά μπισκότα , ή
μπισκότα εμπορίου τύπου πτι μπερ ή digestive.
Για το γαρνίρισμα: τριμμένο καραμελωμένο αμυγδαλάκι  ή τριμμένη σοκολάτα , και γλυκά του κουταλιού (κατά
προτίμηση εσπεριδοειδή) ή μαρμελάδα ή …ό,τι νομίζουμε!
Επί το έργον:
Βάζουμε το γιαούρτι σε μπολ,
προσθέτουμε το ζαχαρούχο και το
ξύσμα λεμονιού και ανακατεύουμε απαλά με ένα κουτάλι, όχι με μίξερ, να
ενσωματωθούν.
Προσθέτουμε το χυμό λεμονιού λίγο λίγο ανακατεύοντας απαλά .
Αφήνουμε στο ψυγείο για μια ώρα. Τρίβουμε τα μπισκότα ή τα κουλουράκια και
συναρμολογούμε τα γλυκά μας σε μπολ ή σε ποτήρια κατάλληλου μεγέθους:
 
βάζουμε 1-2 κουταλιές κρέμα,
1-2 κουταλάκια μπισκότο να καλυφθεί και ξανά κρέμα.
Από πάνω πασπαλίζουμε με
καραμελωμένο τριμμένο αμύγδαλο , ή τριμμένη σοκολάτα και γαρνίρουμε με κομματάκια γλυκού.
Αφήνουμε
άλλη μια ώρα τουλάχιστον στο ψυγείο και σερβίρουμε.
Παρατηρήσεις:
1)   
Το λεμόνι σφίγγει τα γλυκά με γιαούρτι και
σταθεροποιεί την κρέμα. Δείτε πόσο σταθερή είναι:
Αν σας φαίνεται μεγάλη η ποσότητα, ελαττώστε τη αλλά ελάχιστα. Είναι ευχάριστα ξινό και του πάει η …ξινίλα, ιδιαίτερα αν το
σερβίρουμε σαν επιδόρπιο. Εξάλλου το μπισκότο απορροφά την όποια υγρασία του γιαουρτιού και είναι πολύ καλό (ίσως και καλύτερο) και την επόμενη μέρα. Μπορούμε να βάλουμε και παραπάνω μπισκότο αν μας αρέσει, ή περισσότερες στρώσεις μπισκότου.
 2)Σήμερα χρησιμοποίησα 5-6 μπισκοτάκια μελιού που είχαν ξεχαστεί και έδεσαν πολύ ωραία με το γλυκό μου. Επίσης το λεμόνι για τη μισή δόση που έφτιαξα ήταν περίπου μισό ποτήρι κρασιού και η γεύση της κρέμας ήταν όσο πρέπει ξινή για τα γούστα μας.
3)Για να μη καραμελώνω αμυγδαλάκια όταν βιάζομαι,
έχω σχεδόν πάντα στο ντουλάπι μου παστέλι αμυγδάλου που το αλέθω στο multi και
το χρησιμοποιώ για πασπαλίσματα!
4)Επιλέξτε φρέσκα ακέρωτα λεμόνια για να πάρετε το
ξύσμα. Αυτή την εποχή υπάρχουν οι λεγόμενες δίφορες λεμονιές για αυτές τις δουλειές…

Σάββατο 30 Ιουνίου 2018

θα καθαρίσουν γρήγορα και φυσικά το πεπτικό σας σύστημα και θα χάσετε και κιλά

Ο χρήστης Maria Dimitriou κοινοποίησε ένα σύνδεσμο.




ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ

5 τροφές που θα καθαρίσουν γρήγορα και φυσικά το πεπτικό σας σύστημα και θα χάσετε και κιλά



Αν δυσκολεύεστε να χάσετε κιλά ύστερα από εξαντλητικές δίαιτες, γυμναστική και συμπληρώματα διατροφής, ίσως υπάρχει κάποιος άλλος λόγος που δεν είχατε σκεφτεί μέχρι σήμερα, όπως π.χ. το πεπτικό σας σύστημα και ο μεταβολισμός σας.

Η ικανότητα του οργανισμού μας να διασπά τις τροφές, να τις μετατρέπει σε ενέργεια και να στέλνει τα «υπολείμματα» στο πεπτικό σύστημα, παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στην ικανότητά μας να διατηρούμε ή να χάνουμε βάρος.

Αντί λοιπόν να εστιάσετε σε μια συγκεκριμένη δίαιτα, δοκιμάστε τις παρακάτω τροφές για να αυξήσετε τον μεταβολισμό σας και να βελτιώσετε το πεπτικό σας σύστημα.

1. Psyllium

Υπάρχουν πολλά βότανα για τον καθαρισμό του εντέρου ή φυτικά συμπληρώματα για τον ίδιο λόγο, αλλά αν θέλετε να κάνετε οικονομία μπορείτε απλά να τα προσθέσετε στην καθημερινή σας διατροφή. Ειδικά το psyllium έχει μεγάλη περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, ενώ ανακουφίζει επίσης από διάρροια και κολίτιδα.

2. Λιναρόσπορος
Βοηθά στον καθαρισμό του εντέρου (όπως το psyllium) και συντηρεί την εντερική μικροχλωρίδα ενώ αφαιρεί τις τοξίνες και τα παράσιτα. Καταναλώστε ένα κουταλάκι λιναρόσπορο κάθε πρωί για μία εβδομάδα. Στην δεύτερη εβδομάδα αυξήστε τη δόση σε δύο κουταλάκια και την τρίτη εβδομάδα σε 3.

3. Τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες

Η συνιστώμενη ημερήσια κατανάλωση είναι 25 με 35γρ. Αν π.χ. τρώτε βρώμη για πρωινό κάνετε ήδη καλό στην υγεία σας, αλλά ψάξτε και για άλλες τροφές που θα εμπλουτίσουν τη διατροφή σας.

4. Ωμά φρούτα και λαχανικά

Αν καταναλώνετε ντομάτες και άλλα λαχανικά ή φρούτα που είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά, θα βελτιώσετε τη λειτουργία του πεπτικού σας συστήματος, την κυκλοφορία του αίματος και της καρδιάς.

5. Προβιοτικά και προϊόντα που έχουν υποστεί ζύμωση

Κι όμως! Τα βακτήρια βοηθούν στον καθαρισμό του πεπτικού συστήματος!
*Οι πληροφορίες που περιέχονται στην σελίδα ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας.
 Ακολουθήστε μας στο Facebook


πηγή
 

Δροσερό cheesecake βύσσινο

 
Δροσερό cheesecake βύσσινο
Αυτή η Κυριακή θέλει δροσερό cheesecake που απογειώνεται παρέα με γλυκόξινο βύσσινο.
Δες αναλυτικά τη συνταγή http://bit.ly/2oWDCZI
***Σημέιωση: Το βούτυρο ειναι 160 γρ

Παύλος Μελάς (29 Μαρτίου 1870 – 13 Οκτωβρίου 1904)

Ο χρήστης Maria Dimitriou κοινοποίησε μια δημοσίευση
Φωτογραφία της Αλεκα Ξανθη.
 
Αλεκα Ξανθη προς ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΠΑΤΡΙΔΑ (Φίλοι και υποστηρικτες)
Ο Παύλος Μελάς (29 Μαρτίου 1870 – 13 Οκτωβρίου 1904) ήταν αξιωματικός πυροβολικού του ελληνικού στρατού.Ήταν γιος του Μιχαήλ Μελά και γαμπρός του Στέφανου Δραγούμη.Στάθηκε από τους πρωτεργάτες του Μακεδονικού αγώνα και πέθανε υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες κατά τη διάρκεια επιχειρήσεων στην περιοχή της Μακεδονίας.Στην Ελλάδα θεωρείται ηρωική μορφή και έχουν ονομαστεί προς τιμή του το χωριό Μελάς της Καστοριάς και ο Δήμος Παύλου Μελά στην κεντρική Μακεδονία.

Εμμανουήλ Κριαράς, ετών 107

Ο χρήστης Maria Dimitriou κοινοποίησε ένα σύνδεσμο.



antikleidi.com
«Το ξέρω καλά. Οι περισσότεροι – ειδικά κάποιοι νεόκοποι από τις τηλεοράσεις που έρχονται να με δουν, να μου ζητήσουν “δηλώσεις”, δεν είναι γιατί γνωρίζουν και εκτιμούν το έργο και την …

Εμμανουήλ Κριαράς, ετών 107: Δεν θέλω να ζήσω άλλο

kriaras

«Το ξέρω καλά. Οι περισσότεροι – ειδικά κάποιοι νεόκοποι από τις τηλεοράσεις που έρχονται να με δουν, να μου ζητήσουν “δηλώσεις”, δεν είναι γιατί γνωρίζουν και εκτιμούν το έργο και την προσωπικότητά μου. Είναι η ηλικία μου που τους κάνει εντύπωση. Δεν επεπόθησα ξέρετε τόσο μακρύ βίο… Έγινε. Δεν θέλω πια άλλο να ζήσω. Η χαρά μου (η αγαπημένη μου σύζυγος) έφυγε. Ο έρωτας– τον οποίο η ύπαρξή της και μόνο μου ενέπνεε, ο έρωτας για τη ζωή, τη δημιουργία και την εργασία, για τη δημιουργία, δεν υπάρχει πια. Οπότε, σας ευχαριστώ για τις ευχές και τα δώρα αλλά… είναι πλέον περιττά. Και η εποχή μας δεν το θέλει το περιττό..».
Αυτά αναφέρει, μεταξύ πολλών άλλων, σε συνέντευξή του (το 2013) στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και στη δημοσιογράφο Βίκυ Χαρισοπούλου, ο Εμμανουήλ Κριαράς, με αφορμή τα 107α γενέθλιά του: Ο διακεκριμένος φιλόλογος και ομότιμος καθηγητής της Φιλοσοφικής σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, γεννήθηκε στις 28 Νοεμβρίου 1906 (15 Νοεμβρίου σύμφωνα με το Ιουλιανό ημερολόγιο που ίσχυε τότε) στον Πειραιά.
Emmanuel_Kriaras
Ο Εμμανουήλ Κριαράς ζει πάντα στο διαμέρισμα του δευτέρου ορόφου της οδού Αγγελάκη, ανάμεσα σε βιβλία, χαρτιά, στυλό, λεξικά, φωτογραφίες (κυρίως της συζύγου του), μερικές παλιές πολυθρόνες, μια κλειστή (πάντα) τηλεόραση, λίγες εφημερίδες – «δεν αγοράζω πια τέσσερις την ημέρα, τις μείωσα… δεν έχουν πια ειδήσεις» λέει μάλλον απογοητευμένος.
Τα γενέθλιά του που τιμώνται πάντα από τους φίλους και συνεργάτες του – ή έστω όσους απʼ αυτούς απέμειναν εν ζωή – «θα είναι κάτι λιτό. Απλώς θα μαζευτούμε να φάμε μαζί. Η εποχή δεν επιτρέπει πλέον τα περιττά…».
«Δεν ήλπιζα τόσο μακρά ζωή… Θυμάμαι, ξέρετε, τον κομήτη του Χάλεϊ, την εμφάνιση του Βενιζέλου, παρέστην – μικρό παιδί – σε ένοπλο συλλαλητήριο στην Κρήτη…».
«Δεν θέλω πλέον να ζω. Θέλω να διατηρήσω την αισιοδοξία μου αλλά δεν μου το επιτρέπουν τα “πράγματα” όπως έχουν καταστεί. Και σε κοινωνικό και σε προσωπικό επίπεδο. Κοινωνικά, μʼ αυτή την κατάπτωση την οικονομική, αλλά όχι μόνο. Είναι πολιτικό το πρόβλημα και βεβαίως και πρόβλημα παιδείας. Ο Έλληνας έχει τον… ηρωισμό να θαυμάζει το αρχαίους– χωρίς, όμως, να τους γνωρίζει, ούτε να τους καταλαβαίνει. Έτσι, γιατί τον βολεύουν… Παράλληλα, φροντίζει για τον διορισμό του “ανάξιου” συνήθως παιδιού του σε βάρος του άξιου παιδιού του διπλανού, ο οποίος δεν έχει τις ίδιες… γνωριμίες, φροντίζει να δουλεύει όσο το δυνατό λιγότερο, να πάει αργότερα και να φεύγει νωρίτερα από τη δουλειά του, να βάζει στην τσέπη του ό,τι και όσο μπορεί ο καθένας– όχι μόνο οι πολιτικοί- απʼ αυτά που δεν του ανήκουν, να μισεί και να υπονομεύει τον “άλλο”, να…».
Δηλαδή, «μαζί τα φάγαμε»;
«Ενέχει μια μεγάλη αλήθεια αυτή η ρήση. Υπό την έννοια της νοοτροπίας που έχει επικρατήσει. Λείπει η εθνική αλληλεγγύη και επικρατεί – ακόμα και σήμερα εν μέσω αυτής της ανθρωποφονικής κρίσης – το ατομικό συμφέρον».
Ψηφίζετε; Πώς μορφοποιείται, στα ελληνικά πολιτικά δεδομένα του σήμερα, το όραμά σας περί του δημοκρατικού σοσιαλισμού ως «μόνη λύση»;
«Μέχρι πρόσφατα το έκανα. Τώρα δεν με βαστούν τα πόδια μου να πάω στο εκλογικό κέντρο. Είχα τοποθετηθεί και στο ψηφοδέλτιο επικρατείας του ΠΑΣΟΚ. Μου είχε τηλεφωνήσει τότε ο κ. Πετσάλνικος για να ζητήσει την έγκρισή μου και του είχα πει, θυμάμαι, ότι αποδέχομαι, αλλά… θα ήθελα να είναι πιο σοσιαλιστικό το κόμμα… Δυστυχώς, δεν τα κατάφερε… Ύστερα… όχι, όχι δεν είμαι υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ. Δεν έχω εμπιστοσύνη σʼ αυτά που λέει ο κ. Τσίπρας, ούτε το ΚΚΕ. Τον κομμουνισμό τον γνωρίσαμε στη Ρωσία έτσι όπως εφαρμόστηκε … Ήμουν υπέρ του κ. Κουβέλη. Πίστευα πως είναι αυτός που εκφράζει μια αριστερή πολιτική, αλλά δημοκρατική. Όπως ήταν και το όνομα του κόμματός του. Είναι λυπηρό, όμως, το ότι και σʼ αυτό τον πολιτικό χώρο υπήρξαν εσωτερικές διαφωνίες και διασπαστικές κινήσεις που οδήγησαν και στην αποχώρησή του από την κυβέρνηση».
Κι αν σας ρωτούσα και πάλι, «τι να κάνουμε»;
«Πρώτον οι νέοι να μην φεύγουν στο εξωτερικό. Να μάθουν να επιμένουν και να υπομένουν. Χάνουμε το αίμα μας ως έθνος με τη φυγή των νέων. Δεύτερον: Να μείνουν εδώ, να δουλέψουν, να αγαπήσουν την εργασία, να μην απεργούν (εδικά οι δάσκαλοι, οι γιατροί…) Και τρίτον… εγώ να φύγω… Κουράστηκα πια. Δεν θέλω άλλο να ζω για να βλέπω αυτή την κατάσταση».
Είναι που εξέλιπε ο έρωτας; Έτσι όπως το θέσατε προ ολίγων ετών– υπό την έννοια της αέναης επιδίωξης του ιδανικού;
«Επίστεψα βαθιά στον έρωτα! Αρκεί βέβαια να έχει εκδήλωση και από τις δύο πλευρές. Προσωπικά, έζησα ευτυχισμένο βίο. Η γυναίκα μου, με την οποία έζησα 65ετή κοινό ευτυχισμένο βίο, κατανοούσε, κι εγώ εκείνη. Ερωτευτήκαμε και οι δύο την εργασία, τη δημιουργία, ο ένας τον άλλο… Επίστεψα πολύ στον έρωτα… Είναι αυτός που που σε βοηθά να ζεις και να δημιουργείς. Είναι αυτό που λείπει ίσως σήμερα…».
12416438
Και η έλλειψη απογόνων; Είναι κάτι που αν μπορούσατε θα αλλάζατε;
«Είναι γεμάτο το σπίτι, οι βιβλιοθήκες με απογόνους μου (τα βιβλία του). Το πρόβλημα υγείας της συζύγου μου δεν μας επέτρεψε να αποκτήσουμε παιδιά. Είναι ένα στοίχημα η τεκνοποιία… Και αποδεικνύεται ότι είναι ευτύχημα ή δυστύχημα… Τελικώς, ευτυχώς που δεν έχω παιδιά. Τουλάχιστον – αν και τα δικά μου παιδιά θα ήταν σήμερα πολύ μεγάλα – δεν θα χρειαζόταν και θα κινδύνευαν να αναγκαστούν να φύγουν από τη χώρα λόγω της κρίσης… Τη βλέπω ξέρετε πολύ συχνά στον ύπνο μου… (τη σύζυγο του Αικατερίνη Στρυφτού- Κριαρά). Θα ήθελα και να αναστηθεί, αλλά δεν γίνεται».
Απόλογος Βίου
«Είμαστε τραγικές μορφές. Το γεγονός ότι έχουμε συνείδηση δεν νομίζω ότι είναι στοιχείο ουσιαστικής ευτυχίας. Ο άνθρωπος ζει πιο ευτυχισμένα όταν δεν έχει συνείδηση της τραγικότητας της ζωής του. Εγώ- δυστυχώς -την έχω. Επιθυμία μου είναι πλέον να μη ζήσω. Είναι βάρος πια η ζωή μου» έλεγε προ επταετίας – μόλις που είχε κλείσει τα 100.
Ο Εμμανουήλ Κριαράς άλλαξε σύντομα γνώμη. Δυο-τρία χρόνια μετά, δήλωνε: «Όχι δεν φοβάμαι τον θάνατο. Δεν θέλω όμως να πεθάνω αμέσως… Θέλω να ολοκληρώσω τις εκκρεμότητες των κειμένων μου».
Είναι αυτές οι εκκρεμότητες που ολοκλήρωσε ήδη. Το τελευταίο βιβλίο του βρίσκεται ήδη στο τυπογραφείο κι έχει τον τίτλο «Απόλογος Βίου».
«Προσθέτω ό,τι ίσως παρέλειψα στις προηγούμενες εργογραφίες και βιογραφίες μου. Αυτά που σας είπα στις κατά καιρούς συζητήσεις μας. Για τη ζωή μου, τη γυναίκα μου, τις δραστηριότητες μου».
Κι αν σας ζητούσα μια περίληψη, έναν «τίτλο», αυτού του απολόγου του βίου σας;
«Στη ζωή μου έκαμα αυτό που θεωρούσα καθήκον μου».
_________
  Πηγήmetarithmisi
Αντικλείδι , https://antikleidi.com

Ριγανελαιο

Ο χρήστης Maria Dimitriou κοινοποίησε ένα σύνδεσμο.



therapeftis.blogspot.com

Ριγανελαιο: Tο φυσικο αντιβιοτικο που πρεπει να βρισκεται σε καθε σπιτι. Πως φτιαχνετε;






Πρόσφατες εργαστηριακές μελέτες επιβεβαίωσαν οτι το ριγανέλαιο είναι ένα ισχυρό φυτικό αντιβιοτικό,με αντιμυκητιακές και αντι-ιικές ιδιότητες.
Το ριγανέλαιο θεραπεύει ή βοηθάει να υποχωρήσει η ακμή, αλλεργίες, αρθρίτιδα, άσθμα, δυσκοιλιότητα, λαρυγγίτιδα,
πιτυρίδα, διάρροια, πεπτικές διαταραχές, τσιμπήματα εντόμων, βρογχίτιδα,πληγές , κρυολογήματα, γρίπη, κόπωση, ασθένειες των ούλων,πονοκέφαλους, εμμηνων διαταραχές, πόνο στους μυς , παράσιτα,φυματίωση, πνευμονία, ψωρίαση, φλεβίτιδα και κονδυλωμάτα.

Μπορούμε να το φτιάξουμε έτσι που να μπορεί να χρησιμοποιηθεί απ΄όλους και είναι και για προστασία από ασθένειες. Σίγουρα δεν είναι δυνατό σαν το αιθέριο έλαιο αλλά είναι σπιτικό και ωφέλιμο.
Οι πρώτες ύλες ( ρίγανη, ελαιόλαδο) πρέπει να είναι φυσικές και αρίστης ποιότητας, αλλιώς δεν θα κάνουν απολύτως τίποτα.
Η ρίγανη είναι από τα σημαντικότερα βότανα και υπάρχει άφθονη. Πάντα τα βότανα που θέλουμε να βάλουμε στο λάδι , πρέπει να είναι φρέσκα και αν είναι δυνατόν να τα μαζέψουμε μόνοι μας. Αλλιώς δεν θα έχουμε τα θεραπευτικά αποτελέσματα που θέλουμε.
Αν θες να φτιάξεις ριγανέλαιο δεν θα το βάλεις στον ήλιο.
Υλικα
1 μέρος ρίγανη φύλλα και άνθη ή σπόρους ( αφορά όγκο π.χ 1 κούπα) 3 μέρη ελαιόλαδο ( 3 κούπες)
– Θα βάλεις σε μια κατσαρόλα τη ρίγανη αφού την έχεις περάσει πριν από το μουλτι και κατόπιν θα ρίξεις το λάδι.
– Θα ανάψεις το μάτι της κουζίνας στο μισό (πολύ χαμηλά) και θα το αφήσεις στη φωτιά 6 ώρες.
– Να προσέξεις να μην περάσεις τους 100 βαθμούς .στην ανάγκη να το κατεβάζεις για λίγο από τη φωτιά.
– Αφού κρυώσει θα το στραγγίξεις καλά και θα βάλεις τα υπολείμματα σε ένα πανί και θα το πιέσεις ώστε να βγουν όλες οι ουσίες.
Το υλικό αυτό θα το βάλεις σε ένα γυάλινο μπουκάλι σε δροσερό και σκοτεινό μέρος.
Κρατάει περίπου 6-8 μήνες
Εργαστηριακές δοκιμές έχουν δείξει ότι πρόκειται για ένα φυσικό και πολύ ισχυρό αντιβιοτικό (σε πολλές περιπτώσεις καλύτερο από τα χημικά αντιβιοτικά) ενώ δεν έχει καμία από τις παρενέργειες αυτών.

Εξοντώνει άμεσα τα μικρόβια χωρίς αυτά να γίνονται ανθεκτικά στην χρήση του ριγανέλαιου κάτι που συμβαίνει σχεδόν πάντα με τα χημικά αντιβιοτικά.
 

Δημοφιλείς αναρτήσεις