Παρασκευή 1 Μαρτίου 2019

Συμβουλές για επιτυχημένη σπορά Αραβόσιτου

Ο χρήστης Maria Dimitriou κοινοποίησε ένα σύνδεσμο.
 
geoponoi.gr
Πολλοί παραγωγοί αυτό το διάστημα ετοιμάζονται για τις σπορές του…
 
Πολλοί παραγωγοί αυτό το διάστημα ετοιμάζονται για τις σπορές του αραβόσιτου. Μια καλλιέργεια που την γνωρίζουν οι παραγωγοί πολύ καλά.
Σε αυτό το άρθρο θα σας θυμίσουμε κάποιες φροντίδες και επιλογές για να μεγιστοποιήσετε την παραγωγή.
  • Επιλογή Χωραφιού
Είναι από τις σημαντικότερες αποφάσεις το που θα σπείρετε. Μία διαδικασία που πολλοί υποτιμούν είναι η αμειψισπορά με ψυχανθή ή σιτηρά. Βελτιώνεται το έδαφος και μειώνονται οι πληθυσμοί των ζιζανίων, των ασθενειών και των εχθρών.
  • Ημερομηνίες φύτευσης
Μην βιαστείτε να σπείρετε, ο σπόρος είναι επιρρεπής  σε ανοιξιάτικους παγετούς.
Υπάρχει μία αντίληψη να γίνει πρώιμη σπορά ώστε να υπάρξει πρώιμη συγκομιδή σε περιοχές με περιορισμένο αρδευτικό νερό τον Αύγουστο.
 Ο σπόρος αν η θερμοκρασία εδάφους δεν ανέβει πάνω από 10 ° C δεν φυτρώνει.
  • Αποστάσεις φύτευσης
Ο ιδανικός πληθυσμός του αραβόσιτου είναι περίπου 9000 φυτά το στρέμμα, αλλά είναι διαφορετική η σύσταση ανά υβρίδιο καλαμποκιού. Οι πυκνότερες σπορές μας φέρνουν τα αντίθετα αποτελέσματα. Το συνιστώμενο βάθος σποράς  είναι 5 cm.
Μην ξεχνάτε ότι δεν σπέρνουμε βαθιά για να βρούμε την υγρασία γιατί μπορεί να έχουμε πολλά προβλήματα με το μεγάλο βάθος (ασθένειες εδάφους, εχθροί εδάφους κ.α). Αν χρειαστεί θα ποτίσετε για να έχετε καλό φύτρωμα.
  • Ομοιομορφία σποράς
Όλοι βιάζονται να σπείρουν, αλλά ποιος κοιτά την ομοιομορφία του βάθους σποράς σε όλο το χωράφι. Η ομοιομορφία είναι πολύ σημαντική. Αν δεν υπάρχει ομοιομορφία δημιουργείται ανομοιόμορφη ανάπτυξη με αποτέλεσμα να υπάρχει μια κυριαρχία των φυτών που εμφανίζονται πρώτα έναντι των άλλων, σκιάζουν τα διπλανά φυτά, αναπτύσσουν πρώτα μεγάλο ριζικό σύστημα κ.α. Με αποτέλεσμα μειωμένες αποδόσεις.
Οι πολύ πρώιμες σπορές εμφανίζουν αυτό το φαινόμενο.
  • Συνθήκες εδάφους
Είναι αυτονόητο ότι οι σπορές δεν πρέπει να γίνουν σε υγρά χωράφια, θέλουμε τις βέλτιστες συνθήκες χωραφιού για σπορά. Δηλαδή θέλουμε το χώμα κατά την σπορά ελαφρύ και αφράτο. Αυτό δεν σημαίνει όταν θα σπέρνουμε να μην έχουμε καθόλου σχετική υγρασία.
Το να περάσουν πολλά και βαριά μηχανήματα για την κατεργασία του εδάφους βοηθούν στην συμπίεση του εδάφους και δυσχεραίνεται η καλλιέργεια.
 

Μωσαϊκό: Πώς να διαβάσετε ένα βιβλίο στο παιδί σας

Μωσαϊκό: Πώς να διαβάσετε ένα βιβλίο στο παιδί σας:     Πώς να διαβάσετε ένα βιβλίο στο παιδί σας   Γράφει: Τσουκαλά Μαρινέλλα, Μ.Α., CCC-SLP, Παθολόγος Λόγου - Φωνής - Ομιλίας ...

 Πώς να διαβάσετε ένα βιβλίο στο παιδί σας

Πετούνιες: Καλλιεργητικές Τεχνικές

Ο χρήστης Maria Dimitriou κοινοποίησε ένα σύνδεσμο.
 
geoponoi.gr
Από τα δημοφιλέστερα ετήσια καλλωπιστικά φυτά του κήπου και της…
 

Πετούνιες: Καλλιεργητικές Τεχνικές

Από τα δημοφιλέστερα ετήσια καλλωπιστικά φυτά του κήπου και της βεράντας, με τα υπέροχα λουλούδια και το ωραίο άρωμα τους, αναπτύσσονται εξίσου καλά σε παρτέρια καθώς και σε γλάστρες.
Λατινική ονομασία: Ανήκει στο γένος Petunia spp. και στην οικογένεια Solanaceae όπου ανήκουν και πολλά κηπευτικά.
Ποικιλίες:
Υπάρχουν εκατοντάδες ποικιλίες. Χωρίζονται στις ποικιλίες με τα μεγάλα άνθη που τα καλλιεργούμε κυρίως σε γλάστρες και στις ποικιλίες με περισσότερα και μικρότερα άνθη κυρίως κατάλληλα για παρτέρια γιατί είναι ανθεκτικότερα σε υψηλή υγρασία.
Εποχή σποράς:
Η σπορά γίνεται με σπόρους κυρίως ή με μοσχεύματα. Η σπορά γίνεται σε γλάστρες από τον Μάρτιο έως τον Μάιο και τον Αύγουστο με Οκτώβριο. Η μεταφύτευση στο παρτέρι γίνεται 10 με 12 εβδομάδες μετά την σπορά και τουλάχιστον 4 εβδομάδες πριν τους πρώτους παγετούς. Βάθος σποράς έως 1 cm.
Η ανθοφορία ξεκινάει δύο μήνες από την σπορά τους ανοιξιάτικους μήνες. Έχει ανθοφορία από το καλοκαίρι έως το φθινόπωρο.
Οι αποστάσεις φυτεύσεις με άλλα φυτά να είναι 40-50 εκατοστά.
Ιδανικές θερμοκρασίες ανάπτυξης:
Ευαίσθητα στους παγετούς, τις γλάστρες τις βάζουμε σε μέρη που δεν έχει θερμοκρασίες κάτω του μηδενός και έχουν πρόσβαση οι ακτίνες του ήλιου. Στα παρτέρια για τις σπορές του Σεπτεμβρίου με Νοεμβρίου που γίνονται κυρίως στην Νότια Ελλάδα μπορούμε να βάλουμε άχυρα κ σάπια φύλλα πάνω από τα φυτά για να αντέξουν τους παγετούς.
Έχει μεγάλες ανάγκες σε ήλιο και υψηλές θερμοκρασίες.
Εδαφολογικές συνθήκες:
Το έδαφος πλούσιο σε οργανική ουσία, απαραίτητα να στραγγίζει καλά για να μην δημιουργούνται προβλήματα στην ανάπτυξη. Προσθέτουμε κοπριά ή κομπόστ ώστε να του παρέχουμε την απαραίτητη οργανική ουσία και να βελτιώσουμε ελαφριά εδάφη στην ικανότητα τους να συγκρατούν νερό. Η θέση φύτευσης ή τοποθέτησης της γλάστρας να είναι σε ηλιόλουστο σημείο και σε σημεία που δεν τα ‘χτυπά’ ο άνεμος.
Κλάδεμα: Το κλάδεμα είναι απαραίτητο για να μεγαλώσουμε την περίοδο ανθοφορίας. Οι πετούνιες έχουν την τάση να γίνουν ψηλές, κλαδεύοντας την κορυφή στο μισό ύψος του φυτού πριν την ανθοφορία τους, και έτσι αναγκάζεται να αναπτύξει νέα βλάστηση, περισσότερα μπουμπούκια και πιο χοντρό βλαστό. Επίσης καθαρίζουμε τα μαραμένα κλαδάκια.
Λίπανση: Δεν είναι απαραίτητη αν έχετε βάλει κοπριά ή φυτόχωμα, υπάρχουν σκευάσματα υδατοδιαλυτά που αν χρειαστεί (τροφοπενείες) το καλοκαίρι μπορούν να βελτιώσουν την διάρκεια ανθοφορίας της πετούνιας.
Εχθροί: Αφίδες, σκαθάρια και κάμπιες.
Ασθένειες: Κύρια προβλήματα κάποια βακτήρια, ο βοτρύτης. Για την πρόληψη των ασθενειών αποφεύγουμε το πολύ νερό, καλύτερα λίγα και συχνά ποτίσματα το καλοκαίρι.
 

«ΜΑΥΡΕΣ ΔΙΑΘΗΚΕΣ»

Ο χρήστης Maria Dimitriou κοινοποίησε μια δημοσίευση.
Η εικόνα ίσως περιέχει: 1 άτομο
Η εικόνα ίσως περιέχει: κείμενο
Εκδόσεις Κίχλη Kichli Publishing
Δώδεκα σκέψεις του ΝΙΚΗΤΑ ΣΙΝΙΟΣΟΓΛΟΥ για τις «ΜΑΥΡΕΣ ΔΙΑΘΗΚΕΣ»
http://www.ert.gr/…/mayres-diathikes-grafei-o-nikitas-sini…/
«Κι έτσι στους δρόμους της Σιγκαπούρης γεννήθηκε το δικό μου ημερολόγιο· ένα ημερολόγιο δηλαδή σε διάλογο με τα ημερολόγια του Σμιτ και του Χάιντεγκερ. Αλλά ενώ εκείνοι αδιαφορούν για την καθημερινή ζωή και για τα απλά αντικείμενα, εγώ τα ζητούσα επίμονα, για να κινώ τη σκέψη μου. Γι´ αυτό και το ημερολόγιό μου διαφέρει από τα δικά τους, μολονότι υπήρξαν και στιγμές που είδα τον κόσμο της νεωτερικότητας μέσα από το δικό τους πρίσμα. [...]
Η μακρινή Σιγκαπούρη υπήρξε ο καθρέφτης της εμπειρίας μου στην Ελλάδα. Έπειτα, ήρθα εγγύτερα σε δύο στοχαστές με τους οποίους διαφωνώ ιδεολογικά και φιλοσοφικά, γράφοντας γι’ αυτούς σε πρώτο πρόσωπο και μελετώντας τους στις έσχατες στιγμές τους, στα μεταπολεμικά τους ημερολόγια.»

Μωσαϊκό: Το Παντζάρι

Μωσαϊκό: Το Παντζάρι: ► Το Παντζάρι Δημήτρης Τζιράρκας Διαιτολόγος Διατροφολόγος Το παντζάρι (Beta vulgaris) ή αλλιώς...

 

Μωσαϊκό: ΠΑΡΕ ΜΕ ΝΟΤΗΣ ΣΦΑΚΙΑΝΑΚΗΣ lyrics.wmv

Μωσαϊκό: ΠΑΡΕ ΜΕ ΝΟΤΗΣ ΣΦΑΚΙΑΝΑΚΗΣ lyrics.wmv: http://youtu.be/AcJrTpK7vcE Στίχοι: Γιάννης Μπαγουλής Μουσική: Χριστόφορος Γερμενής Πρώτη εκτέλεση: Νότης Σφακιανάκης Στο γαλάζιο των ...

ξεχωριστά βιβλία

Ο χρήστης Maria Dimitriou κοινοποίησε μια δημοσίευση.
 
Εκδόσεις Διόπτρα - Dioptra Publications
Εκδότης
Εκδόσεις Διόπτρα - Dioptra Publications
Έχουμε νέα βιβλία! https://www.dioptra.gr/Nea-Vivlia/
📘 Αναζητήστε σε όλα τα βιβλιοπωλεία την πολυαναμενόμενη ολοκλήρωση της τριλογίας της Πασχαλίας Τραυλού, το νέο αστυνομικό του Μάικλ Κόνελι, ένα από τα πιο σημαντικά βιβλία γεωπολιτικής των τελευταίων ετών, το Ουμπούντου, ξεχωριστά βιβλία για παιδιά, και πολλά ακόμα!

Κέικ χωρίς ζάχαρη

Ο χρήστης Maria Dimitriou κοινοποίησε ένα σύνδεσμο.
 
womantoc.gr

Συστατικά

2 μπανάνες
1 ½ του φλιτζανιού τριμμένα καρότα
230 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
2 κ.γ baking powder
1 κ.γ baking soda
Ελάχιστο αλάτι
1 κ.γ κανέλα.
½ κ.γ μοσχοκάρυδο
¼ κ.γ γαρύφαλλο
2 μεγάλα αυγά
115 γρ ηλιέλαιο
½ φλιτζάνι μέλι
65 γρ γιαούρτι
1 βανίλια

Για την επικάλυψη

170 γρ τυρί κρέμα
90 γρ βούτυρο
1 βανίλια
1 πρέζα αλάτι
50 γρ μέλι

Οδηγίες

1. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 175 βαθμούς.
2. Καθαρίζουμε τα καρότα και τα χτυπάμε στο μπλέντερ, μετά τις μπανάνες.
3. Βάζουμε όλα τα στεγνά υλικά μαζί σε ένα μπολ και προσθέτουμε τα δυο αυγά.
4. Σε ένα άλλο μπολ βάζουμε το λάδι, το γιαούρτι, τη βανίλια και μετά τα προσθέτουμε όλα μαζί και ομογενοποιούμε.
5. Σε μια φόρμα 27 cm βάζουμε αντικολλητικό χαρτί και αδειάζουμε μέσα το μείγμα.
6. Ψήνουμε για 50-60 λεπτά μέχρι το μαχαίρι να βγαίνει καθαρό. Αφήνουμε να κρυώσει 10 λεπτά πριν το βγάλουμε από την φόρμα.
7. Εκτέλεση για την επικάλυψη: Βάζουμε στον κάδο του mixer το τυρί κρέμα, τη βανίλια, το βούτυρο και το αλάτι. Χτυπάμε μέχρι να αφρατέψουν και τέλος προσθέτουμε το μέλι. Εάν το μείγμα δεν είναι αρκετά σφιχτό το βάζουμε για 30 λεπτά στο ψυγείο και το χρησιμοποιούμε μετά.
* Μερίδες: 8-10 / Έτοιμο σε 100 λεπτά
Δείτε ένα βίντεο με μια παραλλαγή της συνταγής:https://www.youtube.com/watch?v=YUMvdOzzec0

Πηγή συνταγής: ionsweets.gr
 

Δημιουργικές ιδέες

Ο χρήστης Maria Dimitriou κοινοποίησε μια δημοσίευση.
1.234.086 προβολές
Bright Side
Creative ideas for your next wall painting. 👌 bit.ly/2DyAk7o
Δημιουργικές ιδέες για τον επόμενο πίνακα του τοίχου σου. 👌 bit.ly/2DyAk7o
 

Μωσαϊκό: Ο. ΕΛΥΤΗΣ "Τὸ παράπονο" (ἀπόσπασμα)

Μωσαϊκό: Ο. ΕΛΥΤΗΣ "Τὸ παράπονο" (ἀπόσπασμα): Ο. ΕΛΥΤΗΣ "Τὸ παράπονο" (ἀπόσπασμα) Ἀναρωτιέμαι μερικὲς φορές: εἶμαι ἐγὼ ποὺ σκέφτομαι καθημερινὰ πὼς ἡ ζωή μου ε...

 

Δημοφιλείς αναρτήσεις