Τετάρτη 13 Μαρτίου 2019

Φασόλια γίγαντες γλυκό του κουταλιού!!

Ο χρήστης Maria Dimitriou κοινοποίησε ένα σύνδεσμο.
 
mageirikhkaisuntages.blogspot.com
Φασόλια γίγαντες γλυκό του κουταλιού!!!! Ασυνήθιστο γλυκό του…
Φασόλια γίγαντες γλυκό του κουταλιού!!!!
Ασυνήθιστο γλυκό του κουταλιού, με γεύση βρασμένου κάστανου βουτηγμένου σε υπέροχο σιρόπι! Δοκιμάζεις από περιέργεια και καταλήγεις να έχεις φάει το μισό βάζο!!!



Υλικά
1 kg φασόλια γίγαντες νέας σοδειάς
1,5 kg ζάχαρη
2 λίτρα νερό
1 ποτήρι χυμό πορτοκαλιού
2 φύλλα αρμπαρόριζας
1 πρέζα αλάτι
2-3 βανίλιες
1 κουτάλα σούπας μέλι
2 ξυλάκια κανέλα
Χυμό από 2-3 λεμόνια
Χρώμα κίτρινο ζαχαροπλαστικής

Εκτέλεση :
Από βραδύς βάζουμε σε κρύο νερό τα φασόλια και τα αφήνουμε να μουσκέψουν.
Ξεπλένουμε καλά τα μουσκεμένα φασόλια με άφθονο κρύο νερό και τα βάζουμε σε μια μεγάλη κατσαρόλα.


Τα σκεπάζουμε με άφθονο νερό και τα αφήνουμε να πάρουν μια-δυο βράσεις σε δυνατή φωτιά.
Τα στραγγίζουμε, πετάμε αυτό το νερό και τα βάζουμε πάλι στην κατσαρόλα.
Προσθέτουμε νερό και αλάτι και τα σιγοβράζουμε για όση ώρα χρειαστεί.
Τα θέλουμε μαλακά αλλά όχι ζουλισμένα για αυτό προσέχουμε να μη διαλυθούν.
Σε περίπτωση που χρησιμοποιήσουμε χύτρα, τα βράζουμε για 30 λεπτά.
Ελέγχουμε τα φασόλια μας και εφόσον έχουν βράσει τα σουρώνουμε και τα αφήνουμε στην άκρη.


Σε μία μεγάλη κατσαρόλα βάζουμε το νερό, το χυμό πορτοκαλιού, την ζάχαρη τα φύλλα αρμπαρόριζας και ξεκινάμε το βράσιμο του σιροπιού.
Μόλις λιώσει η ζάχαρη, ρίχνουμε και την κανέλα και το μέλι και παρακολουθούμε το δέσιμο του σιροπιού.



Περίπου ένα τέταρτο της ώρας πριν δέσει τελείως το σιρόπι, προσθέτουμε τα φασόλια να βράσουν όλα μαζί και όταν κοντεύει να δέσει το γλυκό, ρίχνουμε τις βανίλιες και τον χυμό λεμονιού, για να μη μας ζαχαρώσει το γλυκό, αλλά και για αντισηπτικό και συντηρητικό.
Το αποσύρουμε από την φωτιά, ρίχνουμε το χρώμα ζαχαροπλαστικής, ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα 1-2 φορές και το αφήνουμε να κρυώσει.




Μοιράζουμε το γλυκό σε γυάλινα αποστειρωμένα βάζα και τα γεμίζουμε με το σιρόπι του γλυκού. Βράζουμε τα καπάκια από τα βάζα, τα κλείνουμε καλά και τα αναποδογυρίζουμε.
Τα αφήνουμε ανάποδα για αρκετές ώρες μέχρι να κρυώσουν εντελώς.
Στη συνέχεια τα αποθηκεύουμε σε ντουλάπι και μετά το άνοιγμα στο ψυγείο. Καλή επιτυχία!

Πηγή: e-ptolemeos.gr --Μαγειρεύοντας με Αρετή Παπαδοπούλου .

«Καληνύχτα καλούδια μου»

Ο χρήστης Maria Dimitriou κοινοποίησε μια δημοσίευση.
 
ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΟ ΠΟΛΙΤΕΙΑ ~ POLITEIA BOOKSTORE
Ανεξάρτητο βιβλιοπωλείο
Ο χρήστης ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΟ ΠΟΛΙΤΕΙΑ ~ POLITEIA BOOKSTORE πρόσθεσε μια νέα φωτογραφία στο άλμπουμ: παρουσιάσεις προτάσεις δημοσιεύσεις.
ΔΙΑΒΑΣΑΜΕ την όμορφη και άγρια νουβέλα «Καληνύχτα καλούδια μου», ένα εξαίσιο δείγμα φολκλορικής σκοτεινής φαντασίας του πρωτοεμφανιζόμενου συγγραφέα Νικήτα Μ. Παπακώστα.
Σ' ένα τόπο στεγνό, γεμάτο βράχια και δεισιδαιμονίες, η δεκαπεντάχρονη Μαριώ παντρεύεται το νεαρό Φώτη και γίνεται η παπαδιά του.
«Με την άκρη του ματιού της χάζευε το γαμπρό, που ήταν καλούτσικος, αλλά λίγο κοντός. Την είχε φιλήσει στο μάγουλο. Στραβά. Σα νεκροφίλημα. Τη φίλησε για να την καλοδεχτεί στη νέα της ζωή. Αλλά αυτή ένιωσε περισσότερο το σπρώξιμο του πατέρα της, παρά αυτό το άδειο φιλί. Ένα σπρώξιμο που έλεγε: Άντε, άδειασέ μας τη γωνιά.»
Η Μαριώ θα κάνει μεγάλο κακό. Ασυγχώρητο. Στην αρχή την είπανε τρελή. Μετά την ονόμασαν Λευκή Αγία.
«Η αλήθεια κρύβεται στην καρδιά ενός λουλουδιού. Το μπουμπούκι ανοίγει. Τα πέταλα παίρνουν σειρά. Κάθε σειρά ανοίγει και κάθε νέα σειρά σπρώχνει την προηγούμενη παραέξω. Η αλήθεια πάει ν’ αποκαλυφθεί. Απλώνει τ’ άρωμά της που είναι το ψέμα της. Τα έντομα θα ‘ρθούν να τη γονιμοποιήσουν. Έπειτα, τα φύλλα θα πέσουν. Θα ξεραθούν και θα πέσουν. Και μένει η αλήθεια γυμνή. Αλλά τότε κανείς δε γυρνάει να την κοιτάξει.»
Μια μικρή, άγρια ιστορία, με απόκοσμη, υποβλητική ατμόσφαιρα, με φόντο την ελληνική επαρχία του όχι και τόσο μακρινού παρελθόντος, γεμάτη νοήματα και δυνατές, ανατριχιαστικές εικόνες, αλλά (και ίσως αυτό να είναι το πιο ιδιαίτερο συστατικό της γραφής του Παπακώστα) έργα και εικόνες που μόνο υπονοούνται χωρίς να περιγράφονται, αφήνοντας τη φαντασία του αναγνώστη για να τις γεμίσει όπως αντέχει και νομίζει. Και ένα τέλος τέλειο._
Διαβάστε τη νουβέλα του Νικήτα Μ. Παπακώστα «Καληνύχτα καλούδια μου» από τις εκδόσεις ΔΩΜΑ στην Πολιτεία: https://www.politeianet.gr/…/9786188322448-papakostas-m-nik…

Μωσαϊκό: Γουίλιαμ Χέρσελ

Μωσαϊκό: Γουίλιαμ Χέρσελ: 13 Μαρτίου 1781 - Ο αστρονόμος Γουίλιαμ Χέρσελ ανακαλύπτει τον Ουρανό, τον έβδομο πλανήτη του Ηλιακού Συστήματος. Ο Σερ Ουίλιαμ ...

William Herschel01.jpg

Μωσαϊκό: Γιώργος Σεφέρης

Μωσαϊκό: Γιώργος Σεφέρης: Ο Γιώργος Σεφέρης (Σμύρνη 29 Φεβρουαρίου   / 13 Μαρτίου 1900 – Αθήνα 20 Σεπτεμβρίου 1971) είναι ένας από τους σημαντικότερου...

 Giorgos Seferis 1963.jpg

Σήμερα ...13/3








  

ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ!
ΛΕΑΝΔΡΟΣ ΜΑΡΙΟΣ

Τρίτη 12 Μαρτίου 2019

Μωσαϊκό: Παγκόσμια ημέρα κατά της λογοκρισίας στο διαδίκτυο...

Μωσαϊκό: Παγκόσμια ημέρα κατά της λογοκρισίας στο διαδίκτυο...: http://www.parapolitika.gr Παγκόσμια ημέρα κατά της λογοκρισίας στο διαδίκτυο Παγκόσμια ημέρα κατά της λογοκ...

 

Σήμερα... 12/3




ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ!
ΘΕΟΦΑΝΗΣ

μαστίχα Χίου

Ο χρήστης Maria Dimitriou κοινοποίησε ένα σύνδεσμο.


politischios.gr
Η ιατρική κοινότητα χαρακτηρίζει τη μαστίχα Χίου ως «ελληνικό θησαυρό»

Η Μαστίχα Χίου ή αλλιώς Pistacia lentiscus var. Chia είναι ένας αειθαλής θάμνος της οικογένειας Anacardiaceae που καλλιεργείται στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στο νότιο μέρος του νησιού της Χίου. Η ρητίνη του φυτού χρησιμοποιείται πάνω από 2.500 χρόνια στην παραδοσιακή ελληνική θεραπευτική για διάφορες παθήσεις όπως η δυσπεψία, οι στομαχικές διαταραχές και η επούλωση πληγών. Πιο συγκεκριμένα, οι δράσεις της αναφέρονται ήδη  από το 500 π.Χ. από τον Ηρόδοτο, τον 1ο αιώνα μ.Χ. από τον Διοσκουρίδη, και τον 2ο αιώνα μ.Χ. από το Γαληνό.
Τη σύγχρονη εποχή, ποικίλες επιστημονικές μελέτες έχουν διεξαχθεί σε σχέση με την in vivo και την in vitro δράση της έναντι του Helicobacter pylori (Hp) που θεωρείται ως ο κύριος υπεύθυνος για την εμφάνιση έλκους στομάχους. Ευρύτερα, αντικείμενα εκτενούς έρευνας έχουν υπάρξει οι αντιμικροβιακές, αντιφλεγμονώδεις, αντιμυκητιασικές, αντιοξειδωτικές, υπολιπιδαιμικές, αντί Crohn και κυτταροτοξικές δράσεις της. Παράλληλα, η Μαστίχα Χίου από το 1997, έχει χαρακτηρισθεί ως Προϊόν Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (Π.Ο.Π.) και έχει καταχωρηθεί στον σχετικό Κοινοτικό Κατάλογο των Προϊόντων Π.Ο.Π. ενώ το 2014, η μαστιχοκαλλιέργεια εγγράφτηκε στον κατάλογο της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς της ανθρωπότητας (UNESCO 2003). Επίσης, σημαντική διάκριση για τη Μαστίχα αποτελεί τον Ιούλιο του 2015 η μονογραφία της από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων EMA ως παραδοσιακό φάρμακο φυτικής προέλευσης με δύο θεραπευτικές ενδείξεις. Ειδικότερα, η πρώτη ένδειξη είναι για την αντιμετώπιση ήπιων δυσπεπτικών διαταραχών και η δεύτερη για τη συμπτωματική θεραπεία ήπιων φλεγμονών του δέρματος και επούλωση μικρών πληγών.
Αξίζει να τονιστεί πως η παραγωγή της Μαστίχας γίνεται μόνο στο νότιο τμήμα της Χίου, στα Μαστιχοχώρια, γεγονός που οφείλεται σε κάποια εδαφολογικά και κλιματολογικά στοιχεία εκτός από τη μακρόχρονη παράδοση. Μάλιστα, η υψηλή ζήτησή της αλλά και η χαμηλή παραγωγή της φέρονται ως τα πιθανότερα αίτια και της εκτεταμένης νοθείας της. Το γεγονός αυτό ενισχύεται και από την απουσία αξιόπιστων αναλυτικών μεθοδολογιών για τον προσδιορισμό των χαρακτηριστικών δευτερογενών μεταβολιτών της με αποτέλεσμα η αυθεντική Μαστίχα Χίου να μην μπορεί να διακριθεί από τα νοθευμένα προϊόντα της.
Όσον αφορά το γαστρεντερολογικό κλάδο, η Μαστίχα Χίου έχει μελετηθεί ως προς τη δράση της έναντι στο Hp σε κλινικές μελέτες. Πιο συγκεκριμένα, στην κλινική μελέτη (Dabos et al., 2010), 52 ασθενείς με Hp χωρίστηκαν σε 4 ομάδες. Ειδικότερα, η ομάδα Α έλαβε κεκαθαρμένη Μαστίχα 350 mg τρεις φορές/ημέρα (t.i.d.) για 14 ημέρες, η ομάδα Β έλαβε κεκαθαρμένη Μαστίχα 1,05 g τρεις φορές/ημέρα (t.i.d.) για 14 ημέρες, η ομάδα C παντοπραζόλη 20 mg δύο φορές/ημέρα (b.i.d.) και 350 mg Μαστίχας τρεις φορές/ημέρα (t.i.d.) για 14 ημέρες, ενώ η ομάδα D το κλασικό σχήμα εκρίζωσης (παντοπραζόλη, αμοξυκιλλίνη, κλαριθρομυκίνη) για 10 ημέρες. Τα αποτελέσματα έδειξαν επιτυχή εκρίζωση στην ομάδα Α στους 4/13 ασθενείς, στην ομάδα Β στους 5/13 ασθενείς, ενώ στην ομάδα C δεν παρουσιάσθηκε εκρίζωση. Το κλασσικό τριπλό σχήμα υπερείχε με την ομάδα D να έχει πετύχει εκρίζωση στους 10/13 ασθενείς. Οι βακτηριοκτόνες ιδιότητες της Μαστίχας έναντι του Hp που έχουν αποδειχτεί in vivo έχουν ως αποτέλεσμα να συνιστάται χορήγηση Μαστίχας σε υψηλή δόση για εκρίζωση του Hp σε ασθενείς που αρνούνται να λάβουν ή αντιμετωπίζουν ανεπιθύμητες ενέργειες από την αγωγή εκρίζωσης με τα αντιβιοτικά.
Επιπροσθέτως, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της μελέτης που παρουσιάσθηκαν στο 22ο Ελληνικό Συνέδριο ΕΕΜΕΛΟΠ στην Αθήνα το 2017 από το Σουγιουλτζή Σ., μελετήθηκε το Mastihatherapy caps 350 mg στη μείωση βακτηριακού φορτίου Hp και στην εκρίζωση σε κλινική μελέτη 62 ασθενών που χωρίστηκαν σε 2 ομάδες. Η ομάδα Α με 30 ασθενείς με Hp έλαβε τριπλό 10ήμερο σχήμα εκρίζωσης, ενώ η ομάδα Β με 32 ασθενείς με Hp έλαβαν τριπλό 10ήμερο σχήμα εκρίζωσης και Mastihatherapy caps. Τα αποτελέσματα έδειξαν πως στην ομάδα Α υπήρξε εκρίζωση στους 21/30 ασθενείς (70%) ενώ στην ομάδα Β υπήρξε εκρίζωση στους 28/32 ασθενείς (87,5%). Η συγχορήγηση Μαστίχας με το κλασσικό τριπλό σχήμα εκρίζωσης αύξησε τα ποσοστά εκρίζωσης από το 70% στο 87,5% και μείωσε σημαντικά το βακτηριακό φορτίο Hp όπως εκτιμήθηκε με δοκιμασία αναπνοής ουρίας (UBT). Αξίζει να τονιστεί πως ο στόχος εκρίζωσης από μη αποδεκτός που είναι ≤80% στην ομάδα Α, έγινε αποδεκτός που είναι ≥ 85% στην ομάδα Β με τη συγχορήγηση Μαστίχας.
Συνεπώς, η ανεύρεση αξιόπιστων αναλυτικών μεθοδολογιών για την ταυτοποίησή της αυθεντικότητάς της ως μέρος του πρωτοκόλλου κυκλοφορίας ενός φαρμάκου, θα οδηγήσει σε προϊόντα της με βελτιωμένες ιδιότητες συμπεριλαμβανομένου και του γαστρεντερολογικού κλάδου. Για όλα τα παραπάνω, η Μαστίχα αποτελεί ένα μοναδικό θησαυρό της ελληνικής φύσης, καθώς εμπλέκεται στις θεραπευτικές και διατροφικές πτυχές των ανθρώπων διαφορετικών εποχών από το μακρινό παρελθόν στο σήμερα, όντας διαχρονική.
Βασιλική Κ. Παχή, Χημικός, MSc, Υπ. Διδάκτωρ Φαρμακευτικής ΕΚΠΑ

Εσπερινός της Συγνώμης

πάει βόλτα στο πάρκο

Δημοφιλείς αναρτήσεις