Τετάρτη 13 Μαρτίου 2019

«Καληνύχτα καλούδια μου»

Ο χρήστης Maria Dimitriou κοινοποίησε μια δημοσίευση.
 
ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΟ ΠΟΛΙΤΕΙΑ ~ POLITEIA BOOKSTORE
Ανεξάρτητο βιβλιοπωλείο
Ο χρήστης ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΟ ΠΟΛΙΤΕΙΑ ~ POLITEIA BOOKSTORE πρόσθεσε μια νέα φωτογραφία στο άλμπουμ: παρουσιάσεις προτάσεις δημοσιεύσεις.
ΔΙΑΒΑΣΑΜΕ την όμορφη και άγρια νουβέλα «Καληνύχτα καλούδια μου», ένα εξαίσιο δείγμα φολκλορικής σκοτεινής φαντασίας του πρωτοεμφανιζόμενου συγγραφέα Νικήτα Μ. Παπακώστα.
Σ' ένα τόπο στεγνό, γεμάτο βράχια και δεισιδαιμονίες, η δεκαπεντάχρονη Μαριώ παντρεύεται το νεαρό Φώτη και γίνεται η παπαδιά του.
«Με την άκρη του ματιού της χάζευε το γαμπρό, που ήταν καλούτσικος, αλλά λίγο κοντός. Την είχε φιλήσει στο μάγουλο. Στραβά. Σα νεκροφίλημα. Τη φίλησε για να την καλοδεχτεί στη νέα της ζωή. Αλλά αυτή ένιωσε περισσότερο το σπρώξιμο του πατέρα της, παρά αυτό το άδειο φιλί. Ένα σπρώξιμο που έλεγε: Άντε, άδειασέ μας τη γωνιά.»
Η Μαριώ θα κάνει μεγάλο κακό. Ασυγχώρητο. Στην αρχή την είπανε τρελή. Μετά την ονόμασαν Λευκή Αγία.
«Η αλήθεια κρύβεται στην καρδιά ενός λουλουδιού. Το μπουμπούκι ανοίγει. Τα πέταλα παίρνουν σειρά. Κάθε σειρά ανοίγει και κάθε νέα σειρά σπρώχνει την προηγούμενη παραέξω. Η αλήθεια πάει ν’ αποκαλυφθεί. Απλώνει τ’ άρωμά της που είναι το ψέμα της. Τα έντομα θα ‘ρθούν να τη γονιμοποιήσουν. Έπειτα, τα φύλλα θα πέσουν. Θα ξεραθούν και θα πέσουν. Και μένει η αλήθεια γυμνή. Αλλά τότε κανείς δε γυρνάει να την κοιτάξει.»
Μια μικρή, άγρια ιστορία, με απόκοσμη, υποβλητική ατμόσφαιρα, με φόντο την ελληνική επαρχία του όχι και τόσο μακρινού παρελθόντος, γεμάτη νοήματα και δυνατές, ανατριχιαστικές εικόνες, αλλά (και ίσως αυτό να είναι το πιο ιδιαίτερο συστατικό της γραφής του Παπακώστα) έργα και εικόνες που μόνο υπονοούνται χωρίς να περιγράφονται, αφήνοντας τη φαντασία του αναγνώστη για να τις γεμίσει όπως αντέχει και νομίζει. Και ένα τέλος τέλειο._
Διαβάστε τη νουβέλα του Νικήτα Μ. Παπακώστα «Καληνύχτα καλούδια μου» από τις εκδόσεις ΔΩΜΑ στην Πολιτεία: https://www.politeianet.gr/…/9786188322448-papakostas-m-nik…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις