Τρίτη 22 Μαΐου 2012

Παγκόσμια Ημέρα Βιοποικιλότητας

http://www.agelioforos.gr/default.asp?pid=7&ct=36&artid=138999

Παγκόσμια Ημέρα Βιοποικιλότητας

Δημοσιεύτηκε: Τρίτη, 22 Μαΐου 2012 | ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ
ΤΟΥ ΧΑΡΙΤΩΝΑ Σ. ΧΙΝΤΗΡΟΓΛΟΥ
προέδρου του Τμήματος Βιολογίας του ΑΠΘ
chintigl@bio.auth.gr
Σήμερα, 22 του Μάη, ο ΟΗΕ γιορτάζει την Παγκόσμια Ημέρα για τη Βιοποικιλότητα. Θα μου πείτε, εδώ καράβια χάνονται, βαρκούλες αρμενίζουν... Από μια άποψη μπορεί να έχετε δίκιο, αλλά το να αφιερώσουμε λίγες στιγμές σκεπτόμενοι για τη βιοποικιλότητα ίσως να μας ανανεώσει. Φέτος η ημέρα είναι αφιερωμένη στη βιοποικιλότητα των θαλάσσιων οικοσυστημάτων.
Αραγε, γιατί πρέπει να μας απασχολεί η βιοποικιλότητα των θαλασσών και μάλιστα σε περίοδο προεκλογικών εξαγγελιών; Σύμφωνα με τη διεθνή βιβλιογραφία, η Μεσόγειος θάλασσα θεωρείται η καλύτερα μελετημένη θάλασσα στον κόσμο. Θεωρείται μια περιοχή με υψηλή αξία ενδημισμού και βιοποικιλότητας. Συνιστά ένα σταυροδρόμι πολιτισμών, στο οποίο καταλήγουν τα μεγάλα ποτάμια της Ευρώπης, ενώ συνδέονται δύο μεγάλες ωκεάνιες λεκάνες (Ατλαντικός και Ινδικός ωκεανός). Οι συνδέσεις αυτές της δίνουν, σε καθημερινή βάση, ανάσες ζωής. Από την άποψη της γεωμορφολογίας, όμως, η Μεσόγειος είναι και μια κλειστή θαλάσσια περιοχή, αφού η ανανέωση των υδάτων της πραγματοποιείται περίπου ανά έναν αιώνα. Στη θάλασσα αυτήν εδώ και αιώνες οι ανθρώπινες δραστηριότητες έχουν αφήσει, αλλά και συνεχίζουν να αφήνουν, ισχυρά αποτυπώματα. Ναυμαχίες, ναυάγια, μεταναστεύσεις πληθυσμών, αλιεία, ναυτικές ασκήσεις, τουρισμός, εκμετάλλευση φυσικών πόρων και άλλα εξελίσσονται με αμείωτη ένταση. Οι έρευνες αποκάλυψαν την παρουσία 17.000 ειδών, χωρίς να συμπεριλαμβάνονται οι μικροοργανισμοί. Το πρότυπο της εξάπλωσης της ποικιλότητας αυτής εμφανίζει μια σταδιακή μείωση από τις βορειοδυτικές προς τις νοτιοανατολικές περιοχές της.
Σύμφωνα με πρόσφατες εκτιμήσεις, η απώλεια της βιοποικιλότητας, αλλά και η υποβάθμιση του θαλάσσιου περιβάλλοντος, σχετίζονται άμεσα με τις ιστορικές αλλαγές στα δημογραφικά δεδομένα της ανθρωπογενούς πίεσης στις παράκτιες περιοχές της Μεσογείου. Οι πιέσεις αυτές προσδιορίζονται στη ρύπανση και τη μόλυνση των υδάτινων μαζών, στην υπεραλίευση, στην κλιματική αλλαγή, στον ευτροφισμό, στην εγκατάσταση αλλόχθονων ειδών στις περιοχές της Μεσογείου. Οι επιδράσεις αυτές προβλέπεται ότι θα αυξηθούν σταδιακά. Αυτό που μέχρι σήμερα δεν μπορεί να προβλεφθεί είναι κατά πόσο η συνέργεια ή οι πιθανές συνέργειες των πιέσεων αυτών θα αυξήσουν τις τάσεις υποβάθμισης του όλου οικοσυστήματος.
Στα παραπάνω θα πρέπει να αναλογιστούμε με σοβαρότητα τις συνέπειες μιας πετρελαϊκής κρίσης στη Μεσόγειο, της μορφής που είχε η BP στον Κόλπο του Μεξικού, της οποίας οι συνέπειες έχουν ήδη ξεπεράσει τα 40 δισ. δολάρια. Θα πρέπει παράλληλα να αναλογιστούμε πως από τους θαλάσσιους πόρους ζει και εξασφαλίζει πόρους διαβίωσης πάνω από το 50% του παγκόσμιου πληθυσμού. Μπορεί η θάλασσα με τη βιοποικιλότητά της να εξασφαλίζει την επιβίωση του ανθρώπινου είδους, όμως θα πρέπει να ξέρουμε πως η θάλασσα χρειάζεται ιδιαίτερη μεταχείριση. Γιατί, όπως και να το κάνουμε, όλοι θερίζουμε από τη θάλασσα, αλλά κανένας μας δε σπέρνει.

                                        -----------------------------------------------------------
 

Παγκόσμια Ημέρα Βιοποικιλότητας

Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 22 Μαΐου 2012, 01:14
Η Παγκόσμια Ημέρα Βιοποικιλότητας εορτάζεται κάθε χρόνο στις 22 Μαΐου. Καθιερώθηκε το 1993 από τα Ηνωμένα Έθνη για την καλύτερη κατανόηση και ευαισθητοποίηση σε θέματα βιοποικιλότητας. Η ποικιλία των ζωικών και φυτικών ειδών είναι ουσιαστικής σημασίας για την ανθρώπινη ύπαρξη και διαδραματίζει σημαντικό ρόλο για τη βιώσιμη ανάπτυξη και την εξάλειψη της φτώχειας.

Σύμφωνα με εκθέσεις του ΟΗΕ, το 12% του συνόλου των πτηνών του πλανήτη και το 10% των φυτών και των ζώων της Γης απειλούνται με εξαφάνιση, εξαιτίας των ανθρώπινων δραστηριοτήτων και της υποβάθμισης των βιοτόπων. Ο επιστήμονες προειδοποιούν ότι έως το 2050 θα έχει εξαφανιστεί το ένα τρίτο της πανίδας από τη Γη, εξαιτίας των κλιματικών αλλαγών.


Στη χώρα μας απειλούνται με εξαφάνιση η καστανή αρκούδα, η μεσογειακή φώκια, η χελώνα καρέτα - καρέτα, η αγριόγατα, ο γυπαετός, η πέστροφα, ενώ σε κίνδυνο βρίσκονται ο λύκος, το τσακάλι, ο ασβός, το ζαρκάδι και το ελάφι.


Επιμέλεια: Μίτση Σκέντζου
Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 22 Μαΐου 2012, 01:20

                                    ----------------------------------------------------------

http://www.neolaia.gr/2012/05/22/22-maiou-pagkosmia-imera-biopoikilotitas/

22 Μαΐου | Παγκόσμια Ημέρα Βιοποικιλότητας

Από το 1993 τα Ηνωμένα Έθνη καθιέρωσαν τις 22 Μαΐου ως Παγκόσμια Ημέρα Βιοποικιλότητας, με στόχο τον εορτασμό και την ευαισθητοποίηση για την ποικιλομορφία του πλανήτη μας.
Είναι γνωστή η σημασία της βιοποικιλότητας, με τη χλωρίδα και την πανίδα να είναι απαραίτητες για την επιβίωση και το μέλλον του πλανήτη. Δυστυχώς κάθε χρόνο μειώνεται και περισσότερο η βιοποικιλότητα, με τη χώρα μας να παρατηρεί ζώα και φυτά να οδεύουν προς εξαφάνιση. Μεταξύ αυτών η Μεσογειακή φώκια, η καφέ αρκούδα, το τσακάλι, η χελώνα καρέτα-καρέτα, το κόκκινο ελάφι και πολλά άλλα.
Είναι καιρός να καταλάβει ο άνθρωπος τη σημασία διατήρησης της ισορροπίας στο περιβάλλον και να πάψει να επεμβαίνει σε αυτό με σκοπό το κέρδος…

Read more: http://www.neolaia.gr/2012/05/22/22-maiou-pagkosmia-imera-biopoikilotitas/#ixzz1vbicxvBa
σημ Αν δεν ανοίγουν οι σύνδεσμοι κάντε τους μαρκάρισμα, αντιγραφή , επικόλληση πάνω

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις