Πέμπτη 8 Νοεμβρίου 2012

Γρίπη και αντιγριπικά εμβόλια: 9 «αιώνιοι» μύθοι

 Γρίπη και αντιγριπικά εμβόλια: 9 «αιώνιοι» μύθοι

Υπάρχουν διάφορες παρανοήσεις και μύθοι, γύρω από τη γρίπη και το ποιος και πότε πρέπει να κάνει αντιγριπικό εμβόλιο. Για αρχή, θυμηθείτε ότι προτεραιότητα έχουν τα άτομα «υψηλού κινδύνου», δηλαδή όσοι είναι άνω των 65 ετών, οι έγκυες (σε όποιο στάδιο εγκυμοσύνης) και τα άτομα που πάσχουν από χρόνια προβλήματα υγείας.

Ως εδώ όλα είναι αλήθεια.
Ποιοι όμως είναι εκείνοι οι μύθοι, που «διαιωνίζονται» γύρω από τη γρίπη και πόσοι από αυτούς έχουν μία δόση αλήθειας;

1. Η γρίπη είναι όπως ακριβώς το «βαρύ κρύωμα»

Η γρίπη είναι μεταδοτική νόσος του αναπνευστικού συστήματος, που προκαλείται από έναν ιό, ο οποίος εισχωρεί στο ανώτερο τμήμα του αναπνευστικού σωλήνα από τη μύτη ή το στόμα, και μπορεί να εξαπλωθεί στους πνεύμονες. Το βαρύ κρύωμα από την άλλη δεν είναι καν ...νόσος. Τα συμπτώματα της γρίπης «χτυπούν» ξαφνικά και μερικές φορές είναι πολύ έντονα. Πυρετός, ρίγος, πονοκέφαλος, βήχας, μυαλγίες, ρινική καταρροή και συμφόρηση είναι τα βασικά χαρακτηριστικά της γρίπης. Επιπλέον η γρίπη απαιτεί να παραμείνετε στο κρεβάτι τουλάχιστον για 2 -3 μέρες ενώ αν η κατάστασή σας χειροτερέψει τότε θα πρέπει να επισκεφτείτε άμεσα έναν γιατρό ή ένα νοσοκομείο.

2. Το αντιγριπικό εμβόλιο εμπεριέχει...γρίπη

Πρόκειται για έναν τεράστιο και απόλυτα ψευδή μύθο. Το αντιγριπικό εμβόλιο δεν περιέχει τον ίδιο τον ιό, με τη μορφή που προσβάλει τον άνθρωπο, αλλά ανενεργούς ιούς γρίπης, οι οποίοι συμβάλλουν στο να μη νοσήσετε. Όσο για τις επιπτώσεις του εμβολιασμού, είναι ελάχιστες, αν και σε ορισμένες περιπτώσεις έχει παρατηρηθεί λίγος πυρετός και πόνος στους μυς για κάνα δύο μέρες μετά το εμβόλιο.

3. Η γρίπη θεραπεύεται με τη χορήγηση αντιβιοτικών

Κάτι τέτοιο δεν υφίσταται. Οι ιοί προκαλούν γρίπη και τα αντιβιοτικά σας προστατεύουν μόνο από τα βακτήρια. Μπορεί ο γιατρός σας να σας χορηγήσει αντιιικά φάρμακα για τη γρίπη και όχι αντιβιοτικά, τα οποία δεν θεραπεύουν τη γρίπη αλλά μπορεί να σας βοηθήσουν ώστε να μην είστε τόσο επιρρεπής σε λοιμώξεις και να μειώσετε το χρόνο αποθεραπείας σας. Για να είναι πιο αποτελεσματική η δράση τους βέβαια, πρέπει τα αντιβιοτικά να τα πάρετε μέσα σε διάστημα μίας ή δύο ημερών από τη στιγμή που εμφανιστούν τα συμπτώματα. Μια βακτηριακή λοίμωξη μπορεί να προκύψει ως αποτέλεσμα της γρίπης και σε αυτή την περίπτωση βέβαια θα χρειαστεί να σας χορηγηθούν αντιβιοτικά φάρμακα.

4. Μια φορά εμβολιασμός αρκεί για μια ζωή

Αυτός είναι ένας τελείως άτοπος μύθος. Οι ιοί που προκαλούν τη γρίπη μπορεί να μεταλλαχθούν, κάθε χρόνο μάλιστα, άρα σε αντίστοιχο διάστημα πρέπει να κάνετε το ανάλογο αντιγριπικό εμβόλιο, που σας προστατεύει από τον εκάστοτε ιό. Εξάλλου, η διάρκεια του εμβολίου δεν ξεπερνά τη διάρκεια της «επιδημίας της γρίπης».

5. Οι έγκυες απαγορεύεται να κάνουν αντιγριπικό εμβόλιο

Οι έγκυες, σε όποιο στάδιο εγκυμοσύνης και αν βρίσκονται επιβάλλεται να κάνουν το αντιγριπικό εμβόλιο και ο λόγος είναι ότι αν κάποια προσβληθεί από τον ιό της γρίπης, μπορεί εύκολα να αρρωστήσει ακόμα πιο σοβαρά, θέτοντας σε μεγαλύτερο κίνδυνο το έμβρυο. Επιπλέον, ο εμβολιασμός προστατεύει και το ίδιο το έμβρυο για τους πρώτους μήνες της ζωής του.

6...το ίδιο και τα μωρά

Τα μωρά άνω των 6 μηνών, τα οποία μάλιστα είναι πολύ πιο εύκολο να αρρωστήσουν πιο σοβαρά, καθώς δεν έχουν ακόμα επαρκή αντισώματα, μπορούν να εμβολιαστούν, φυσικά έπειτα από συνεννόηση με τον παιδίατρο. Ειδικά βέβαια τα παιδιά, τα οποία πάσχουν από ασθένειες αναπνευστικής ή νευρολογικής φύσης ή εκείνα που υποβάλλονται σε χημειοθεραπεία, ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου και επιβάλλεται να εμβολιαστούν.

7. Αν έχετε ήδη νοσήσει μία φορά, δε χρειάζεστε εμβολιασμό

Φυσικά και χρειάζεστε εμβολιασμό, ειδικά αν ανήκετε στις ομάδες υψηλού κινδύνου. Επειδή ακριβώς η γρίπη προκαλείται από διάφορους ιούς, δεν μπορείτε να έχετε ασυλία σε όλους τους τύπους και επιπλέον η ασθένεια που περάσατε ενδεχομένως να μην ήταν καν γρίπη και απλά να την παρερμηνεύσατε.

8. Το εμβόλιο πρέπει να γίνεται μόνο τον Οκτώβριο

Ποτέ δεν είναι αργά. Αν δεν εμβολιαστείτε τον Οκτώβριο αυτό δε σημαίνει ότι δεν μπορείτε να το κάνετε αργότερα. Καλύτερα είναι να εμβολιαστείτε όσο το δυνατόν πιο σύντομα (όταν δηλαδή θα είναι διαθέσιμο το αντιγριπικό εμβόλιο) παρά να μην το κάνετε καθόλου. Ιδανική βέβαια περίοδος είναι πριν εμφανιστεί ο ιός της γρίπης, αλλά επειδή δεν μπορείτε να γνωρίζετε πότε θα γίνει αυτό, καλό είναι να εμβολιαστείτε όσο πιο σύντομα μπορείτε.

9. Η βιταμίνη C εμποδίσει την γρίπη

Δυστυχώς όχι, η βιταμίνη C, όσο ευεργετική και αν είναι για τον ανθρώπινο οργανισμό, δεν μπορεί να εμποδίσει τη μετάδοση της γρίπης. Αν και πολλοί είναι εκείνοι, οι οποίοι πιστεύουν ότι αν «φορτώσουν» τον οργανισμό τους με βιταμίνη C δεν θα νοσήσουν, δεν υπάρχει καμία ιατρική ένδειξη ότι κάτι τέτοιο ισχύει. Μπορεί να βοηθά στην ενδυνάμωση του ανοσοποιητικού συστήματος, αλλά δεν σημαίνει ότι μπορεί να σας προστατεύει απόλυτα από μία επικείμενη γρίπη.

ofono.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις