Πέμπτη 15 Νοεμβρίου 2012

Παγκόσμια ημέρα φιλοσοφίας ...


Παγκόσμια ημέρα φιλοσοφίας ...

Η UNESCO γιορτάζει την φιλοσοφία κάθε χρόνο την τρίτη Πέμπτη του Νοεμβρίου.

Το 2012, η Παγκόσμια Ημέρα Φιλοσοφίας θα πραγματοποιηθεί για δέκατη φορά, με εκδηλώσεις που διοργανώνονται σε διεθνές, εθνικό και τοπικό επίπεδο. Θα επιτρέψει στους συμμετέχοντες να μοιραστούν τους μια πληθώρα απόψεων και εμπειριών, με πλήρη σεβασμό της πολιτιστικής πολυμορφίας, σε σχέση με
το κύριο θέμα της ημέρας 2012 Φιλοσοφία World η οποία είναι "Μελλοντικές Γενιές".

Στην έδρα της στο Παρίσι, η UNESCO θα διοργανώσει δύο συζητήσεις στρογγυλής τραπέζης, στις 15 Νοεμβρίου (σχετικά με τις ευθύνες για τις μελλοντικές γενιές και στους νέους) και μια σειρά από παράλληλες εκδηλώσεις, στις 14 και 15 Νοεμβρίου, διατίθεται για καινοτόμα φιλοσοφικές πρακτικές, συμπεριλαμβανομένης της απόδειξης της φιλοσοφίας διδασκαλίας για τα παιδιά. Επιπλέον, στις 15 Νοεμβρίου, η UNESCO θα οργανώσει μια εκδήλωση που συγκεντρώνει όλα αυτά τα θέματα: μια ομάδα μαθητών από την ευρύτερη Παρίσι θα εγκαταστήσει ένα "χρονοκάψουλα" που περιέχει τα μηνύματα που θα ήθελαν τα παιδιά της ηλικίας τους για να διαβάσουν το 2062. Η ημέρα θα κλείσει με συναυλία του μπλουζ-με βάση την ομάδα Εγκύκλιος ώρα.

Το κύριο θέμα της ημέρας 2012 Φιλοσοφία World θα είναι «Μελλοντικές Γενιές". Παγκόσμια ανησυχία για την αειφόρο ανάπτυξη έχει δώσει αυξημένη συνάφεια με τα συμφέροντα και ηθική υπόσταση των μελλοντικών γενεών.

Αυτές οι ερωτήσεις είναι βαθιά φιλοσοφική. Αφορούν την επικοινωνία μεταξύ των ανθρώπων που δεν μπορούν να μιλήσουν ο ένας στον άλλο? Ταυτότητες, όπως παρατάθηκε στο χώρο και το χρόνο? Το εύρος και τη δύναμη της ηθικής φαντασίας? Και φυσικά το ηθικό ζήτημα της ευθύνης.

«Οι μελλοντικές γενιές" είναι ένα ιδιαίτερα σημαντικό κύριο θέμα για την Ημέρα Φιλοσοφίας World το 2012, καθώς ο κόσμος αντανακλά σχετικά με τα αποτελέσματα της Διάσκεψης των Ηνωμένων Εθνών για την Αειφόρο Ανάπτυξη (Ρίο +20). WPD 2012 γιορτάζει την 15η επέτειο από την υιοθέτηση από την UNESCO της Διακήρυξης για τις ευθύνες των σημερινών γενεών προς τις μελλοντικές γενιές, καθώς και η 300η επέτειος της γέννησης του Jean-Jacques Rousseau.

Κατά τη θέσπιση Παγκόσμια Ημέρα Φιλοσοφίας το 2005, η Γενική Διάσκεψη υπογράμμισε τη σημασία αυτής της πειθαρχίας, ειδικά για τους νέους, υπογραμμίζοντας ότι «η φιλοσοφία είναι μια πειθαρχία που ενθαρρύνει την κριτική και ανεξάρτητη σκέψη και είναι σε θέση να εργάζονται προς μια καλύτερη κατανόηση του κόσμου και την προώθηση της ανοχής και της ειρήνης ".

Η Γενική Συνέλευση ήταν πεπεισμένος ότι «η θεσμοθέτηση της Ημέρας Φιλοσοφίας στην UNESCO ως ημέρα φιλοσοφία κόσμος θα κερδίσει την αναγνώριση και για να δώσει ισχυρή ώθηση στην φιλοσοφία και, ειδικότερα, για τη διδασκαλία της φιλοσοφίας στον κόσμο".

Για την UNESCO, η φιλοσοφία προσφέρει μια οριζόντια προβληματισμού και ανάλυσης που πρέπει να διαπερνά όλους τους κλάδους που έχουν ως στόχο να οικοδομήσει μια καλύτερη κατανόηση του παρόντος κόσμου μας και να αναπτύξουν κατάλληλες απαντήσεις στις προκλήσεις. Οι φιλόσοφοι έχουν έναν πολύ σημαντικό ρόλο στη διαλεύκανση σύγχρονες προκλήσεις, ειδικά όταν αυτές σχετίζονται με την ηθική και τη δικαιοσύνη. Πιστεύουμε ότι η κριτική σκέψη, διορατικότητα, και ηθική κρίση είναι ανεκτίμητη συστατικά για μια υγιή κοινωνία. Για το λόγο αυτό η UNESCO προσπαθεί να ενισχύσει τη φιλοσοφική προοπτική σε όλα τα προγράμματά της και τα πεδία δράσης.

UNESCO οδηγεί Παγκόσμια Ημέρα Φιλοσοφίας - αλλά δεν είναι δικό του. Ανήκει σε όλους, παντού, ποιος νοιάζεται για την φιλοσοφία.

Σε αυτή τη μέρα της συλλογικής άσκησης σε δωρεάν, αιτιολογημένη και ενημέρωσε σκέψης σχετικά με τις μεγάλες προκλήσεις της εποχής μας, όλους τους εταίρους της UNESCO (εθνικές κυβερνήσεις, δημόσιοι οργανισμοί και οργανώσεις, συμπεριλαμβανομένων των Εθνικών Επιτροπών για την UNESCO, τις σχετικές μη κυβερνητικές οργανώσεις, ενώσεις, πανεπιστήμια , ιδρύματα, σχολεία, UNESCO / UNITWIN Καρέκλες, Συνεργαζόμενων Σχολείων και Σωματεία και ούτω καθεξής) ενθαρρύνονται να διοργανώνουν διάφορα είδη δραστηριοτήτων - φιλοσοφικών διαλόγων, συζητήσεις, συνέδρια, εργαστήρια, πολιτιστικές εκδηλώσεις και παρουσιάσεις γύρω από το γενικό θέμα της ημέρας, με το συμμετοχή των φιλοσόφων και επιστημόνων από όλους τους κλάδους των φυσικών και κοινωνικών επιστημών, εκπαιδευτικοί, δάσκαλοι, φοιτητές, δημοσιογράφοι Τύπου και άλλων εκπροσώπους των ΜΜΕ, καθώς και το ευρύ κοινό.

Ένα ευρύ φάσμα των δραστηριοτήτων που θα οργανωθεί σε όλο τον κόσμο, για να γιορτάσουν τη φιλοσοφία και να προβληματιστούν σχετικά με το τι διακυβεύεται σε σκέφτεται σοβαρά για τις μελλοντικές γενιές.

Η άδεια για τη χρήση του λογότυπου της UNESCO από το 2012 Ημέρα Φιλοσοφίας World για τις δραστηριότητες που πραγματοποιούνται σε τοπικό, εθνικό ή περιφερειακό επίπεδο, έχει χορηγηθεί από την Εθνική Επιτροπή για την UNESCO της χώρας από τους διοργανωτές, ενώ για τις εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται σε διεθνές επίπεδο, η άδεια να χρησιμοποιήσει το λογότυπό της έχει χορηγηθεί από έδρα της UNESCO στο Παρίσι, κατόπιν αιτήματος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις