Δευτέρα 18 Ιουνίου 2012

«Γιατρός με το Στανιό»

 http://www.eleftheria.gr/index.asp?cat=9&aid=40327

ΣΤΙΣ 3 ΙΟΥΛΙΟΥ Η ΠΡΕΜΙΕΡΑ ΤΟΥ ΘΕΣΣΑΛΙΚΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ

«Γιατρός με το Στανιό» στην αυλή του Μύλου

Σε όαση δροσιάς και πολιτισμού μετατρέπεται η αυλή του Μύλου του Παπά. Μια υπέροχη θεατρική σκηνή ετοιμάζεται με γλάστρες, λουλούδια, θάμνους και δέντρα να παίρνουν τη θέση των σκηνικών. Η υπηρεσία Πρασίνου του Δήμου Λαρισαίων κάνει τη δουλειά της, όπως και το Θεσσαλικό Θέατρο που προετοιμάζεται πυρετωδώς για την πρεμιέρα του νέου του έργου «Γιατρός με το Στανιό», υπό τη σκηνοθετική επίβλεψη του Κώστα Τσιάνου που έκανε και την ελεύθερη απόδοση του κειμένου. Βοηθός σκηνοθέτη είναι ο Αλέξανδρος Μπαλαμώτης. Ο «Γιατρός με το στανιό» θα αρχίσει να δέχεται «επισήμως» από την Τρίτη 3 Ιουλίου τους θεατές στο δροσερό νέο θέατρο «Αυλή του Μύλου», για να θεραπευτούν με το καλύτερο φάρμακο που δεν είναι άλλο από το γέλιο.
Την προηγούμενη ημέρα, Δευτέρα 2 Ιουλίου, η γενική πρόβα θα είναι ανοιχτή για τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές. Η θαυμαστή διαχρονικότητα του έργου οδήγησε τον σκηνοθέτη να τοποθετήσει την δράση του στη δεκαετία του 1950 που μεσουρανούσε ο ελληνικός κινηματογράφος και πολλά σενάρια ταινιών ήταν εμπνευσμένα από τα θέματα που σατιρίζει ο Μολιέρος στον «Γιατρό με το στανιό». Ας θυμηθούμε την ταινία του έξοχου Αλέκου Σακελλάριου «Η Κυρά μας η μαμή», με την αξέχαστη Γεωργία Βασιλειάδου και τον μέγα Ορέστη Μακρή. Πολλές άλλες κωμωδίες με τον Σταυρίδη, Μανέλλη, Στολίγκα για να φτάσουμε στον «Δόκτωρ Ζιβέγγο» με τον αμίμητο Θανάση Βέγγο. Αλλά και το Θέατρο Σκιών θριάμβευσε με την κωμωδία «Ο Καραγκιόζης γιατρός» που στηρίζεται απόλυτα στην κωμωδία του Μολιέρου. Θα πρέπει να τονιστεί ότι «Ο Γιατρός με το στανιό», πέραν του ότι είναι ένα από τα κλασικά έργα που το «Θεσσαλικό Θέατρο» έχει χρέος να παρουσιάσει στο θεατρόφιλο κοινό, ταιριάζει και στην υπέροχη αυλή του «Μύλου του Παππά», που διαμορφώνεται σε μόνιμη θερινή σκηνή, για να δίνει όλο το καλοκαίρι παραστάσεις το Δη.Πε.Θ.Ε. Λάρισας – «Θεσσαλικό Θέατρο». Τη σκηνογραφική παρέμβαση και την αφίσα ανέλαβε ο Γιάννης Πέτρου, τη μουσική επιμέλεια ο Σπύρος Καβαλλιεράτος, τα κοστούμια η Ρίκη Τσικαρδώνη, τους φωτισμούς ο Μάκης Παπατριανταφύλλου και τη γενική φροντίδα έχει όπως πάντα ο Νίκος Γεωργάκης. Τους ρόλους της κωμωδίας ερμηνεύουν με τη σειρά εμφάνισης στη σκηνή οι ηθοποιοί: Σταύρος Νικολαΐδης, Ελένη Ουζουνίδου, Περικλής Καρακωνσταντόγλου, Χάρης Φλέουρας, Βασίλης Γιαβρής, Άννα Γκλέτσου, Ιωάννα Δημακοπούλου και Αλέξανδρος Μπαλαμώτης.

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΕΡΓΟ
Το έργο «Ο Γιατρός με το στανιό» είναι μια σπαρταριστή κωμωδία, με αντικείμενό της τους «τσαρλατάνους» που μέσα από τόσα θεατρικά έργα σατίρισε ο Μολιέρος, ο σημαντικότερος κωμωδιογράφος του 17ου αιώνα. Ο «Γιατρός με το στανιό» ανέβηκε πρώτη φορά το 1666 στο Θέατρο «Παλέ Ρουαγιάλ». Σημείωσε θριαμβευτική επιτυχία και είναι το πιο πολυανεβασμένο και πολυπαιγμένο από τον ίδιο τον Μολιέρο, που ερμήνευσε μάλιστα το ρόλο του Σγαναρέλου. Ο Μολιέρος στον «Γιατρό με το στανιό» χρησιμοποιεί βασικά στοιχεία της φάρσας και όλα τα μέσα που προκαλούν το γέλιο.
Η υπόθεση:
Η Σταματίνα για να εκδικηθεί τον μπεκρή άντρα της, τον Σγαναρέλο, επειδή την ξυλοφόρτωσε, πληροφορεί τον Μπομπάρδα και τον Παπαρδέλα, που ψάχνουν για γιατρό, πως ο Σγαναρέλος είναι ο καλύτερος γιατρός του κόσμου. Όμως ποτέ δεν παραδέχεται αυτή του την ιδιότητα, παρά μόνο αν φάει ένα γερό μπερντάκι. Ο Μπομπάρδας και ο Παπαρδέλας, ακολουθώντας τη «συνταγή» της Σταματίνας, οδηγούν τον Σγαναρέλο στο σπίτι του αφεντικού τους, του Μπατζαστόκου για να γιατρέψει την κόρη του, την Ευανθία, η οποία καμώνεται τη μουγκή, γιατί δεν θέλει να παντρευτεί τον Μπαλαούρα που της προξενεύει ο πατέρας της, εξαιτίας του έρωτά της για τον Ανδρέα.
Κι ενώ στην αρχή ο Σγαναρέλος δίσταζε να αναλάβει τον ρόλο του γιατρού, στη συνέχεια δείχνει να απολαμβάνει τα πλεονεκτήματα που του προσφέρει η νέα του ιδιότητα. Εκδικείται τον Μπατζαστόκο με ένα γερό ξύλο, κορτάρει πιεστικά τη Ζαμπέτα, την παραμάνα, μπροστά στα μάτια του ζηλιάρη άντρα της, του Μπομπάρδα και ανακαλύπτει διά του... σφυγμού πως η κόρη είναι μουγκή. Αποσπά τον γενικό θαυμασμό με τις «επιστημονικές» ασυναρτησίες του και στο τέλος εισπράττει κι ένα γερό ποσό από τον Μπατζαστόκο. Στη συνέχεια ο Ανδρέας αποκαλύπτει στον Σγαναρέλο πως η αγαπημένη του κάνει την άρρωστη, για να αποφύγει τον γαμπρό που της επιβάλλει ο πατέρας της. Ο «Γιατρός» μας, αφού εισπράττει και πάλι μια καλή αμοιβή από τον Ανδρέα, δέχεται να βοηθήσει στην εξαπάτηση του Μπατζαστόκου. Η Ευανθία κάνει την επανάστασή της ενάντια στον πατέρα της και στο τέλος τακτοποιούνται όλα, ωραία και καλά.
σημ. Αν δεν ανοίγουν οι σύνδεσμοι κάντε τους μαρκάρισμα, αντιγραφή, επικόλληση πάνω

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις