Μπιφτέκια νηστίσιμα με μαυρομάτικα
Ένας τρόπος να φάνε τα παιδιά περισσότερα όσπρια είναι να τα καμουφλάρουμε λιγάκι και να τα ξεγελάμε με διάφορους τρόπους ώστε να γίνονται πιο ελκυστικά. Τα όσπρια είναι πλούσια σε πρωτεΐνες, υδατάνθρακες και ίνες, και με χαμηλή περιεκτικότητα λιπαρών (συνήθως ακόρεστα).
Αυτά τα μπιφτέκια ή πιτάκια, όπως θέλετε πέστε τα είναι υγιεινά, γεμάτα βιταμίνες και πολύ νόστιμα. Εάν κάποια από τα μπαχαρικά δεν σας αρέσουν, αντικαταστήστε τα με αυτά που εσείς προτιμάτε. 250 γραμμάρια φασόλια μαυρομάτικα
1 μέτριο κρεμμύδι
3 κρεμμυδάκια φρέσκα
1 σκελίδα σκόρδο
1/2 πράσινη πιπεριά
1/2 κόκκινη πιπεριά
1/4 φλυτζανιού ψιλοκομμένο μαϊντανό
1/2 κουταλάκι κύμινο (αρτισιά)
Αλάτι
Φρεσκοτριμμένο φρέσκο μαύρο πιπέρι
2 κουταλιές σιμιγδάλι ψιλό
1 φλυτζάνι αλεύρι για όλες τις χρήσεις
5 κουταλιές ελαιόλαδο (αντί για το αυγό)
1 αυγό (προαιρετικό)
λάδι για τηγάνισμα
Βράζουμε τα μαυρομάτικα με νερό για 15 λεπτά. Τα σουρώνουμε, ξαναβάζουμε καθαρό νερό και μόλις αρχίσουν να βράζουν, προσθέτουμε λίγο αλάτι και τα αφήνουμε να σιγοβράσουν μέχρι να μαλακώσουν. Τα στραγγίζουμε και τα λιώνουμε.
Βάζουμε στο μπλέντερ τα κρεμμύδια, το σκόρδο και τις πιπεριές και τα πολτοποιούμε.
Τα προσθέτουμε στα λιωμένα φασόλια, προσθέτουμε το λάδι, το μαϊντανό, τα μπαχαρικά και το σιμιγδάλι και τα ανακατεύουμε.
Εάν έχουμε αντικολλητικό σκεύος για τηγάνισμα μερικές κουταλιές λάδι είναι αρκετό. Εάν θα τα τηγανίσουμε κανονικά θα πρέπει να βάλουμε αρκετό λάδι.
Ζεσταίνουμε το λάδι, τα αλευρώνουμε και τα τηγανίζουμε και από τις δύο πλευρές μέχρι να πάρουν χρώμα.
Τα σερβίρουμε με μια σάλτσα πικάντικη για τάκος (προαιρετικά).
Ένας τρόπος να φάνε τα παιδιά περισσότερα όσπρια είναι να τα καμουφλάρουμε λιγάκι και να τα ξεγελάμε με διάφορους τρόπους ώστε να γίνονται πιο ελκυστικά. Τα όσπρια είναι πλούσια σε πρωτεΐνες, υδατάνθρακες και ίνες, και με χαμηλή περιεκτικότητα λιπαρών (συνήθως ακόρεστα).
Αυτά τα μπιφτέκια ή πιτάκια, όπως θέλετε πέστε τα είναι υγιεινά, γεμάτα βιταμίνες και πολύ νόστιμα. Εάν κάποια από τα μπαχαρικά δεν σας αρέσουν, αντικαταστήστε τα με αυτά που εσείς προτιμάτε. 250 γραμμάρια φασόλια μαυρομάτικα
1 μέτριο κρεμμύδι
3 κρεμμυδάκια φρέσκα
1 σκελίδα σκόρδο
1/2 πράσινη πιπεριά
1/2 κόκκινη πιπεριά
1/4 φλυτζανιού ψιλοκομμένο μαϊντανό
1/2 κουταλάκι κύμινο (αρτισιά)
Αλάτι
Φρεσκοτριμμένο φρέσκο μαύρο πιπέρι
2 κουταλιές σιμιγδάλι ψιλό
1 φλυτζάνι αλεύρι για όλες τις χρήσεις
5 κουταλιές ελαιόλαδο (αντί για το αυγό)
1 αυγό (προαιρετικό)
λάδι για τηγάνισμα
Βράζουμε τα μαυρομάτικα με νερό για 15 λεπτά. Τα σουρώνουμε, ξαναβάζουμε καθαρό νερό και μόλις αρχίσουν να βράζουν, προσθέτουμε λίγο αλάτι και τα αφήνουμε να σιγοβράσουν μέχρι να μαλακώσουν. Τα στραγγίζουμε και τα λιώνουμε.
Βάζουμε στο μπλέντερ τα κρεμμύδια, το σκόρδο και τις πιπεριές και τα πολτοποιούμε.
Τα προσθέτουμε στα λιωμένα φασόλια, προσθέτουμε το λάδι, το μαϊντανό, τα μπαχαρικά και το σιμιγδάλι και τα ανακατεύουμε.
Εάν έχουμε αντικολλητικό σκεύος για τηγάνισμα μερικές κουταλιές λάδι είναι αρκετό. Εάν θα τα τηγανίσουμε κανονικά θα πρέπει να βάλουμε αρκετό λάδι.
Ζεσταίνουμε το λάδι, τα αλευρώνουμε και τα τηγανίζουμε και από τις δύο πλευρές μέχρι να πάρουν χρώμα.
Τα σερβίρουμε με μια σάλτσα πικάντικη για τάκος (προαιρετικά).
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου