Για να ξεκινησουμε την διαδικασια πρεπει να εχουμε δυο βαζα μεσαιου μεγεθους, αλευρι, και νερό
ΠΡΩΤΗ ΜΕΡΑ.
Παιρνουμε το ενα βαζο και βαζουμε 100γρ αλευρι τυπου 70% και 100γρ νερο χλιαρο.
Το ανακατευουμε με ενα κουταλι, ωστε να μην εχει σβολους, να γινει ενας χυλος.
Το αφηνουμε σε μια ζεστη, και χωρις υγρασια γωνια του σπιτιου μας, το αφηνουμε για 24 ωρες.
Στις πρωτες 8-12 ωρες το ανακατευουμε και το αφηνουμε αλλες 12 ωρες.
ΔΕΥΤΕΡΗ ΜΕΡΑ
Αφου περασει και το δευτερο 12ωρο παιρνουμε το δευτερο βαζο και αφαιρουμε απο το
προζυμι 3-4 κουταλιες και το βαζουμε στο δευτερο βαζο, προσθετουμε 100γρ αλευρι και 70γρ νερο
και το αφηνουμε αλλες 24 ωρες. Το υπολοιπο που εμεινε στο πρωτο βαζο το πεταμε!
Μετα τις πρωτες 12 ωρες ανακατευουμε το προζυμι και το αφηνουμε αλλες 12 ωρες.
ΤΡΙΤΗ ΜΕΡΑ
Κανουμε ακριβως το ιδιο με την δευτερη μερα, ακριβως τα ιδια, ανακατεμα στις 12 ωρες, και αλλαγη
βαζου στις 24 ωρες, προσθετοντας το ιδιο αλευρι και το ιδιο νερο, και τις 3-4 κουταλιες απο το προζυμι
για την καθημερινη ανανεωση.
Την 7η μερα κανουμε το ιδιο, παιρνουμε ενα δευτερο βαζο, και 3-4 κουταλιες προζυμι, προσθετουμε
100γρ αλευρι και 70γρ νερο και αυτο ειναι το προζυμι μας το καθημερινο.
το υπολοιπο που εχει μεινει στο βαζο μας το χρησημοποιουμε για να ζυμωσουμε 800γρ αλευρι,
δηλαδη με καθε βαζο θα ζυμωνουμε 800γρ αλευρι και θα κανουμε 2 ψωμια των 700γρ.
Αποθηκευσετε αυτο το κοματι και οτι αποριες εχετε, θα τα λεμεκαθε μερα οπως παντα!!!
Γιωργος, Αρτοποιεια & Συνταγες
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου