Παγκόσμια Ημέρα Αφήγησης στις 20 Μαρτίου
Εκδηλώσεις με … «Παραμύθια και Μύθοι στου Κένταυρου τη ράχη»
Γράφει:
19/03/2013, 12:50
19/03/2013, 12:50
Η Παγκόσμια Ημέρα Αφήγησης έχει τις ρίζες της στην Εθνική Μέ-ρα Αφήγησης της Σουηδίας από το 1991. Την εποχή εκείνη οργα-νωνόταν στη χώρα, στις 20 Μαρτίου, η εκδήλωση με τον τίτλο «Alla berattares dag» (Η Ημέρα των Παραμυθάδων). Παρόλο που το Εθνικό Σουηδικό Δίκτυο Αφήγησης έπαψε να υφίσταται λίγο αργότερα, η Ημέρα των Παραμυθάδων εξακολούθησε να γιορτά-ζεται από μεμονωμένους αφηγητές της χώρας κατά τόπους.
Το 1997 στο Περθ της Δυτικής Αυστραλίας, οργανώθηκε από την τοπική ένωση των εκεί αφηγητών μια πενθήμερη εκδήλωση «Γιορτής των Ιστοριών» κατά τη διάρκεια της οποίας ορίστηκε η 2οη Μαρτίου ως «Διεθνής Ημέρα των Προφορικών Αφηγητών». Την ίδια περίοδο, στο Μεξικό και σε άλλες χώρες της Λατινικής Αμερικής ήδη εορταζόταν η ίδια ημέρα του Μαρτίου ως «Εθνική Ημέρα των Παραμυθάδων».
Όταν εμφανίστηκε το Σκανδιναβικό Ιντερνετικό Δίκτυο για την Α-φήγηση «Ratatosk» το 2001, οι Σκανδιναβοί παραμυθάδες προχώ-ρησαν στην υλοποίηση της ιδέας για την εξάπλωση του εορτασμού της εκδήλωσης από τη Σουηδία στη Δανία, την Φινλανδία και τη Λιθουανία.
Το 2003 η ιδέα πέρασε τον Ατλαντικό και έφτασε μέχρι τον Καναδά και άλλες χώρες κι έγινε γνωστή διεθνώς ως «Παγκό-σμια Ημέρα Αφήγησης».
Το 2005 οι εκδηλώσεις φιλοξενήθηκαν κι οργανώθηκαν από 25 χώρες σε πέντε ηπείρους κι έκτοτε οι οργα-νωτές πληθαίνουν και οι εορτασμοί απευθύνονται σε περισσότε-ρους φίλους των παραμυθιών της προφορικής παράδοσης και των λαϊκών ιστοριών. Ανάμεσα στις χώρες που συμμετέχουν στις εκδη-λώσεις της «Παγκόσμιας Ημέρας Αφήγησης» είναι από τον ευρω-παϊκό χώρο η Αυστρία, η Γερμανία, η Αγγλία, η Σκωτία, η Ιρλανδί-α, η Δανία, η Σουηδία, η Φινλανδία, η Νορβηγία, η Ισπανία, η Πορτογαλία, η Κροατία, η Ολλανδία, το Βέλγιο, η Ελβετία, η Τσε-χία, η Λιθουανία και η Ελλάδα. Από την Ασία συμμετέχουν ο Λίβα-νος, η Συρία, η Ιορδανία, το Ισραήλ, η Ινδία, η Κίνα, το Πακιστάν,η Μαλαισία, η Σιγκαπούρη, και η Κορέα. Από την αφρικανική ήπει-ρο παίρνουν μέρος η Αίγυπτος, η Γκάνα και η Νότιος Αφρική ενώ από την αμερικανική ήπειρο συμμετέχουν οι Ηνωμένες Πολιτείες, ο Καναδάς, το Μεξικό, η Αργεντινή και η Βραζιλία.
Κάθε χρόνο ορίζεται οι αφηγήσεις την ημέρα αυτή να έχουν ένα συγκεκριμένο θέμα, κοινό για όλους τους συμμετέχοντες, για να έχουν οι εορτασμοί έναν ενιαίο στην απεύθυνσή τους χαρακτήρα. Έτσι το 2012 το θέμα αφορούσε στα Δέντρα, το 2013 την Τύχη και τη Μοίρα ενώ για το 2014 τα Τέρατα και τους Δράκους.Το λογότυ-πο έχει σχεδιάσει ο Σουηδός αφηγητής Mats Rehnman μέλος της Fabula Storytelling.
«Παραμύθια και Μύθοι στου Κένταυρου τη ράχη»
Στην Ελλάδα τις εκδηλώσεις της 20ης Μαρτίου για τον εορτασμό της «Παγκόσμιας Ημέρας Αφήγησης» συνδιοργανώνουν από κοινού ο Πολιτιστικός Σύλλογος Αγίου Γεωργίου Νηλείας "Ο Κένταυρος", η «Πήλιον Όρος» (οργανωτές του Φεστιβάλ Αφήγησης «Παραμύθια και Μύθοι στου Κένταυρου τη ράχη» στον ΆγιοΓεώργιο της Νηλείας-φέτος το 3ο Φεστιβάλ ορίζεται για το διάστημα 5-11 Αυγούστου 2013) και τo Κέντρο Μελέτης και Διάδοσης Μύθων και Παραμυθιών, μέλος του διεθνούς δικτύ-ου για την Παγκόσμια Ημέρα Αφήγησης, στους χώρους του Μου-σείου Νεώτερης Κεραμεικής (Μελιδώνη 4-6 και Αγίων Ασωμά-των στο Θησείο).
Το πρόγραμμα θα διαρκέσει πέντε ώρες, από τις 18.00 μέχρι 24.00, και είναι χωρισμένο σε ημίωρες παραστάσεις αφηγήσεων. Στο πλαίσιο της εκδήλωσης θα πραγματοποιηθούν και ομιλίες με θέμα:
Α) «Η παγκοσμιότητα των παραμυθιών» από τη λαογράφο Μαρία Βραχιονίδου.
Β) «Γιορτή Παραμυθιών 2003 – 2013. Το πεπρωμένο φυ-γείν αδύνατον» από το Γιώργο Ευγενικό, Καλλιτεχνικό Διευθυ-ντή της Γιορτής Παραμυθιών στην Κέα των Κυκλάδων.
Γ) «Όταν ο Κένταυρος ξετυλίγει το κουβάρι των παραμυ-θιών στα καλντερίμια του Πηλίου» από τον Δημήτρη Β. Προύσαλη, υπεύθυνο του καλλιτεχνικού προγράμματος του Φεστι-βάλ «Παραμύθια και Μύθοι στου Κένταυρου τη ράχη» στον Άγιο Γεώργιο Νηλείας.
Οι αφηγητές που θα συμμετάσχουν είναι:
Βέρα Αισώπου, Σύνη Αστρά, Μαρούσα Απειρανθίτου, Μαρία Βρα-χιονίδου, Άννα Γιάνκου, Γιώργος Ευγενικός, Μαρία Καναβάκη, Κάτια Καντούρη, Ναυσικά Καψαλά, Βασιλική Κοφινά, Χρύσα Πο-ρίχη, Δημήτρης Β. Προύσαλης, Μαρία Σιταροπούλου, Λουκία Σου-γιά, Άννα Σταματούκου, Σοφήλια Τσορτέκη, Βασιλική Ψαρρά.
Θα συμμετάσχουν επίσης οι μαθητές της Σχολής Αφηγημα-τικής Τέχνης: Γεωργία Λαζάρου, Ελίνα Μενούνου, Εμμανουέλλα Παπακωνσταντίνου, Μαρία Πάντου.
Η λίστα των αφηγητών είναι μεγάλη και εμπλουτίζεται συνεχώς. Θα παραμείνει ανοιχτή για όποιον θέλει εκείνη την ημέρα να μοιραστεί τις ιστορίες του με το ακροατήριο. Η είσοδος στις εκδηλώσεις είναι ελεύθερη.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου