Παρασκευή 1 Μαρτίου 2013

Ο ύπνος και τα παιδιά

Ο ύπνος και τα παιδιά

Ύπνος. Η ώρα του ύπνου για τα παιδιά.  
Ο ήρεμος, σωστός ύπνος συμβάλλει στη διατήρηση της ισορροπίας του παιδιού, βοηθώντας το να γεμίσει τις μπαταρίες ώστε να αντεπεξέλθει στις απαιτήσεις του σχολείου με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, να έχει καθαρό μυαλό και να μπορεί να εκμεταλλευτεί τις ικανότητές του.

«Δεν φαίνεσαι καλά σήμερα, είσαι άρρωστος; Όχι, απλά δεν κοιμήθηκα καλά!».

Όλοι μας λίγο πολύ έχουμε ζήσει την παραπάνω συζήτηση. Ο προβληματικός ύπνος αφήνει τα σημάδια του στο πρόσωπο μας. Εκτός αυτού, μπορεί να έχει επιπτώσεις ακόμη και στα συναισθήματα και στις ικανότητές του ατόμου.

Εκτός λοιπόν από θέματα διατροφής, ανάπτυξης, ψυχαγωγίας, άλλη μια παράμετρος που πρέπει να λάβουν υπόψη τους οι γονείς είναι και ο σωστός ύπνος.

Για «όνειρα γλυκά» λοιπόν λαμβάνουμε υπόψη δύο παραμέτρους: Τις σωστές ώρες, και την ποιότητα του ύπνου. Όσο καλύτερα κοιμηθεί και ξυπνήσει το παιδί, τόσο πιο αποδοτικά θα εκμεταλλευτεί την ημέρα του.

■ Ώρες… για ύπνο

«Κοιμάται αρκετά. Γιατί όμως δεν είναι ευδιάθετο το παιδί μου στο σχολείο; Γιατί δεν συγκεντρώνεται εύκολα;»

Η ποιότητα του ύπνου και όχι τόσο η διάρκεια του είναι ικανή να καθορίσει την σωματική ή την πνευματική μας κούραση.

Υπάρχουν πολλοί τύποι διαταραγμένου ύπνου όπως η αϋπνία, η υπνοβασία, το παραμιλητό, το τρίξιμο των δοντιών, το πρόωρο ή συχνό ξύπνημα, ο ανήσυχος ύπνος, οι νυχτερινοί εφιάλτες, ενύπνιοι τρόμοι, η νυχτερινή ενούρηση.

Σε ένα παιδί δεν συμβαίνουν όλα αυτά μαζί, αλλά έστω και κάποιο από αυτά είναι ικανό να επηρεάσει αρνητικά τη λειτουργία του σώματος, της διάθεσης και της μαθησιακής ικανότητας του.

■ Ποιες είναι οι σωστές ώρες για ύπνο;

Υπάρχουν φορές που μπορεί ένας γονιός να πει «δεν πειράζει εάν το παιδί μου κοιμάται αργά το βράδυ… αναπληρώνει τον ύπνο του το επόμενο μεσημέρι».

Καλό είναι αυτό να αποτελεί εξαίρεση και όχι την καθημερινότητα ενός παιδιού.

Οι πρώτες βραδινές ώρες ύπνου σε καμία περίπτωση δεν αναπληρώνονται από τις μεσημεριανές.

Κατά τη διάρκεια αυτών των ωρών (πρόκειται για τις 4 πρώτες ώρες του νυχτερινού ύπνου), δίνεται η δυνατότητα στον εγκέφαλο να ανακτήσει δυνάμεις.

Ο εγκέφαλος εκείνη την στιγμή δεν βρίσκεται σε εγρήγορση και προσοχή, δεν ελέγχει τις πράξεις μας και άρα ανασυγκροτείται και βάζει σε τάξη ότι πληροφορία δεχτήκαμε την ημέρα που πέρασε.

Kατά την διάρκεια της νύχτας εκκρίνεται και η αυξητική ορμόνη που ωφελεί την ανάπτυξη του παιδιού.
Είναι αναγκαίο να υπάρχει ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα το οποίο καλείστε να τηρείτε για το καλό όλης της οικογένειας. Άλλωστε είναι και για τους γονείς σημαντικό να περνούν λίγες από τις βραδινές τους ώρες χωρίς τα παιδιά!

■ Συνέπειες στις σχολικές επιδόσεις
Ορισμένες φορές λέμε πως εκτιμάμε «κάτι» όταν το χάσουμε. Ας δούμε λοιπόν τι «χάνουν» τα παιδιά όταν χάνουν τον ύπνο τους για να καταλάβουμε την αξία του!

■ Το παιδί με προβλήματα ύπνου είναι δυνατό να παρουσιάζει:

• γκρίνια, άσχημη διάθεση
• ελλειμματική προσοχή
• σωματική και πνευματική κόπωση
• αντιδραστική ή υποτονική συμπεριφορά
• αδυναμία άμεσης ανάσυρσης πληροφοριών από τη μνήμη(«αφού • το ήξερες χθες βράδυ που σε ρώτησα, γιατί δεν το έγραψες σήμερα το πρωί στο τεστ;» απορεί ο γονέας)
• μη συγκροτημένη σκέψη
• μειωμένη απόδοση
• μειωμένη όρεξη και ικανότητα μάθησης

■ Τι μπορούμε να κάνουμε

✔ Τηρούμε καθημερινά μια συγκεκριμένη ώρα που το παιδί θα πάει για ύπνο. Εάν το παιδί κοιμάται και μεσημέρι, ακόμη και αυτόν τον χρόνο δεν τον αφήνουμε ανεξέλεγκτο.
✔ Κάποια βράδια που το παιδί είναι σε ένταση, προσπαθούμε να ρίξουμε τους τόνους χαμηλώνοντας το φως, διαβάζοντας ή συζητώντας μαζί του ήρεμα, ακούμε απαλή μουσική.
✔ Ένα μπάνιο με χλιαρό-ζεστό νερό μπορεί επίσης να χαλαρώσει το παιδί ώστε να κοιμηθεί πιο εύκολα.
✔ Φροντίζουμε να διατηρούμε μια ήρεμη ατμόσφαιρα προκειμένου να αποκοιμηθεί το παιδί.
✔ Το πρωινό ξύπνημα είναι εξίσου σημαντικό. Πρέπει να είναι με ήπιο τρόπο και όχι με ένταση ή φωνές.
✔ Στην περίπτωση που παρατηρήσουμε διαταραχές στον ύπνο του παιδιού οι οποίες δεν υποχωρούν για μεγάλο χρονικό διάστημα, απευθυνόμαστε σε κάποιον ειδικό.


paidorama.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις