Τρίτη 9 Απριλίου 2013

Κεχρένιο κέικ

Κεχρένιο κέικ

Η λίστα με τα θετικά χαρακτηριστικά του κεχριού δεν τελειώνει! Αρκεί να πούμε πως ήταν η βασική τροφή της Πυθαγόρειας δίαιτας (όπως ονομαζόταν η χορτοφαγία μέχρι τον 19ο αιώνα όπου ο όρος αντικαταστάθηκε από τη «χορτοφαγική διατροφή), ήταν.. το κεχρί! Ένα κεχρένιο κέικ για όσους προσέχουν τη διατροφή τους αλλά και για όσους νηστεύουν!

• 500 γρ κεχρί
• 1 μπουκετάκι μπρόκολο
• 3-4 πολύχρωμες πιπεριές (κόκκινη, κίτρινη, πράσινη, πορτοκαλί)
• 1 ξερό κρεμμύδι
• 1 χλωρό κρεμμύδι
• Λίγο μαϊντανό
• 20- 30 αμύγδαλα αποφλοιωμένα
• 1 κ.γ. κιτρινόριζα
• 1 κομμάτι ρίζα τζίντζερ
• Ξύσμα και χυμό από ένα λεμόνι
• Θυμάρι
• Ελαιόλαδο
• Αλάτι
• Πιπέρι

Για τα λαχανικά (μπρόκολο, πιπεριές, κρεμμύδι, μαϊντανό): τα ψιλοκόβουμε σε μικρά κυβάκια.

Σοτάρουμε σε λίγο ελαιόλαδο το ψιλοκομμένο ξερό κρεμμύδι.
Αποσύρουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε αλάτι& πιπέρι, τα υπόλοιπα ψιλοκομμένα λαχανικά και ανακατεύουμε.

Για το κεχρί: Σε κατσαρόλα βάζουμε να βράσει νερό, σε τριπλάσια ποσότητα από το κεχρί (3 μέρη νερού προς ένα μέρος κεχρί).
Όταν το νερό πάρει βράση προσθέτουμε το κεχρί και όταν το νερό ξαναπάρει βράση, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε για 15 λεπτά.

Προσθέτουμε το τζίντζερ και την κιτρινόριζα και βράζουμε για 5 λεπτά ακόμα. Το κεχρί είναι έτοιμο!

Αποσύρουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε το μείγμα με τα λαχανικά, τα αμύγδαλα, το ελαιόλαδο και λίγο χυμό λεμόνι και ανακατεύουμε.
Λαδώνουμε ελαφρώς μια φόρμα για κέικ στην οποία μεταφέρουμε το μείγμα.

Πιέζουμε ελαφρώς με το πίσω μέρος ενός κουταλιού ώστε να απλωθεί ομοιόμορφα το μείγμα στη φόρμα.

Αφήνουμε όσο χρειαστεί ώστε να πέσει ελαφρώς η θερμοκρασία και έπειτα αναποδογυρίζουμε σε μια πιατέλα.

Προσθέτουμε από πάνω θυμάρι και ξύσμα λεμονιού.

lovecooking.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις