Κανελάδα σπιτική και τέρμα στα αναψυκτικά!
Έχουν θεραπευτικές ιδιότητες, και γεύση όσο λίγα μπαχάρια.
Η κανέλα και το γαρίφαλο είναι φτιαγμένα για να αγαπιούνται, δίνοντας γεύση στον καφέ, τα σιροπιαστά γλυκά, σε κέικ και μηλόπιτες, αλλά και στον κιμά, το κόκκινο κρέας, ακόμη και τα πουλερικά.
Ειδικά, όταν ανακατεύονται παρέα, το άρωμά τους εκπέμπει σαγήνη προτού καν προλάβει η γεύση.
Υλικά: ●750 γρ. ζάχαρη * ●1,5 λίτρο νερό ●4 ξυλάκια κανέλας ●2 γαρίφαλα
η συνέχεια εδώ
http://www.triklopodia.gr/2013/04/blog-post_3619.html
Έχουν θεραπευτικές ιδιότητες, και γεύση όσο λίγα μπαχάρια.
Η
κανέλα και το γαρίφαλο είναι φτιαγμένα για να αγαπιούνται, δίνοντας
γεύση στον καφέ, τα σιροπιαστά γλυκά, σε κέικ και μηλόπιτες, αλλά και
στον κιμά, το κόκκινο κρέας, ακόμη και τα πουλερικά.
Ειδικά, όταν ανακατεύονται παρέα, το άρωμά τους εκπέμπει σαγήνη προτού καν προλάβει η γεύση.
Υλικά:
●750 γρ. ζάχαρη * ή 400-500 γρ. μέλι
●1,5 λίτρο νερό
●4 ξυλάκια κανέλας
●2 γαρίφαλα
Εκτέλεση:
βάζετε σε μια
κατσαρόλα τη ζάχαρη, τα ξυλάκια της κανέλας και τα γαρίφαλα και
προσθέτετε το νερό. Αφήνετε τα υλικά να βράσουν για περίπου 20 λεπτά,
ανακατεύοντας συνεχώς, και αν χρειαστεί ξαφρίζετε. Μόλις γίνει
παχύρρευστο το σιρόπι, βγάζετε την κατσαρόλα από τη φωτιά. Αφήνετε την
κανελάδα να κρυώσει και τη βάζετε σε μπουκάλια. Διατηρείται εντός ή
εκτός ψυγείου.
Tip: πίνεται σαν αναψυκτικό, μπορείτε να τη βάλετε σε παγωτά ή να τη σερβίρετε με κρύο νερό και παγάκια σαν γρανίτα.
Κανέλα
Στην «Πολίτικη κουζίνα», του Τάσου
Μπουλμέτη, ένας από τους ήρωες φροντίζει να δώσει τον ακριβή ορισμό της_
«γλυκιά και πικρή όπως η γυναίκα» (όποιος το παρακάνει στις ποσότητες,
έχει γευθεί την πικράδα που αφήνει στο στόμα).
Με καταγωγική ρίζα από την Κεϋλάνη, την Κίνα και τις Ινδίες, η κανέλα θεωρείται από τα αρχαιότερα μπαχαρικά.
Η κανέλα χρησιμοποιείται σε
περιπτώσεις ατονίας, ενώ ανακουφίζει τους καταπονημένους μυς. Είναι καλή
πηγή μαγνησίου και σιδήρου, παρά ταύτα δεν μπορεί να μπει σε μεγάλες
ποσότητες στα πιάτα μας. Είναι θερμαντική, εφιδρωτική, βελτιώνει τη
λειτουργία των νεφρών και θεωρείται ιδανική για την αντιμετώπιση της
δυσπεψίας, των κολικών και της διάρροιας. Ο αποξηραμένος φλοιός της,
όταν γίνει έγχυμα ή αφέψημα, βοηθάει στην αντιμετώπιση του κρυολογήματος
και της γρίπης, ενώ η σκόνη μπαίνει σε πληγές και τσιμπήματα, καθώς
έχει αντισηπτική και επουλωτική δράση.
Όταν προστίθεται στο φαγητό, αυξάνει
αυτομάτως τον χρόνο συντήρησής του. Συναντάται στις περισσότερες
αφροδισιακές συνταγές, καθώς… ανεβάζει τη θερμοκρασία, τονώνοντας την
κυκλοφορία του αίματος.
Πολλοί τη συγχέουν με την κάσσια, φυτό
συγγενικό, που προέρχεται από την Κίνα και το Βιετνάμ. Αν και η γεύση
της είναι πιο δυνατή, εντούτοις η διάκριση είναι δύσκολη όταν τα
μπαχαρικά είναι σε μορφή σκόνης. Τα ξυλάκια κάσσιας ξεχωρίζουν από τα
αντίστοιχα της κανέλας, καθώς είναι συμπαγή και δεν αποτελούνται από
λεπτές στρώσεις.
Περισσότερα για την κανέλα, εδώ!
Γαρίφαλο
Ή αλλιώς μοσχοκάρφι. Περιέχει αιθέριο
έλαιο, την ευγενόλη, η οποία ανακουφίζει από τον πόνο, αλλά και από τον
τυμπανισμό, τη δυσπεψία και τη ναυτία, ενώ έχει ήπια αντισηπτική δράση.
Συμβάλλει στην αντιμετώπιση λοιμώξεων
και μυκητιάσεων, ενώ παράλληλα εφαρμόζεται θεραπευτικά στην ακμή, τον
έρπητα, ακόμη και το κριθαράκι. Έχει τανίνες και φλαβονοειδή, ουσίες
στις οποίες αποδίδονται ευεργετικές ιδιότητες για την καρδιά.
Τονώνει την ερωτική διάθεση και διεγείρει την πνευματική λειτουργία.
Το γαρίφαλο προσφέρει τα χαρίσματα του
σε πίτες, τάρτες, γλυκά, σιρόπια, τα καπνιστά και το ζαμπόν, αλλά και
στα μαγειρευτά, όπως το χοιρινό, τις σάλτσες με ντομάτα, ακόμα και τις
σούπες. Ταιριάζει με το κυνήγι, ενώ αρωματίζει πολλές φορές το ρύζι και
το τσάι.
Προσοχή στις ποσότητες, είναι ιδιαίτερα αρωματικό και καυτερό – συνιστάται, να αφαιρείται από το φαγητό προτού σερβιριστεί.
Παραλλαγή της συνταγής από το sintagespareas.gr
Τι χρειαζόμαστε:
1 1/2 κιλό νερό
750 γρ. ζάχαρη
8 ξυλαράκια κανέλας
Πώς το κάνουμε:
- Βαζουμε ολα τα υλικα σε κατσαρολα και τα βράζουμε για 30 λεπτά περίπου.
- Στην αρχή θα βγάλει λίγο αφρό που πρέπει να τον αφαιρέσουμε.
- Το μάτι θα είναι στο φουλ συνέχεια.
- Γύρω στη μισή ώρα περίπου θα δείτε ότι αρχίζει να φουσκώνει, πράγμα που σημαίνει ότι έχει δέσει αρκετά.
- Το κατεβάζεται από τη φωτιά.
- Όσο είναι ζεστό το σουρώνεται, γιατί όσο κρυώνει θα πήζει και δεν θα είναι εύκολο να σουρωθεί.
- Αφήνεται να κρυώσει εντελώς. Θα γίνει ένα πολύ παχύρευστο σιρόπι. Το βάζετε σε μπουκάλι κατά προτίμηση γυάλινο.
- Διατηρείτε εντός και εκτός ψυγείου.
- Για να την απολαύσετε, βάζετε σε ποτήρι 1/3 κανελάδα και συμπληρώνεται τα 2/3 με νερό ή θρυμματισμένο πάγο.
- Σε κάποιες περιοχές με πολύ κρύο που χιονίζει, τη σερβίρουν με χιόνι (λίγο αλλόκοτο βέβαια, αφού με το κρύο θέλεις να πιεις κάτι ζεστό, αλλά αν το συνδυάσεις με καλή παρέα και δίπλα στο τζάκι είναι σκέτη απόλαυση!!!)
Σημείωση: να
θυμάστε πως όλα τα βότανα και τα μπαχαρικά τα χρησιμοποιούμε με μέτρο,
διότι ή υπερκατανάλωσή τους έχει αντίθετα αποτελέσματα. Γι` αυτό να τα
καταναλώνουμε με διακοπές, π.χ. πίνουμε κανελάδα για δύο εβδομάδες και
διακόπτουμε με κάτι άλλο για μία, και ούτω καθ` εξής…
*Προσωπικά
βάζω μέλι. Αν δεν έχω βάζω ζάχαρη, αλλά πολύ λιγότερη. Βάζω,
δοκιμάζοντας, όση μου αρέσει. Βέβαια έτσι δεν γίνεται παχύρρευστη αλλά
στην γεύση παραμένει η ίδια και είναι και πιο υγιεινή!!!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου