Κυριακή 12 Μαΐου 2013

ΟΙ ΘΗΣΑΥΡΟΙ ΤΗΣ ΤΡΟΙΑΣ


ΟΙ ΘΗΣΑΥΡΟΙ ΤΗΣ ΤΡΟΙΑΣ, (1ο, ΚΟΣΜΗΜΑΤΑ).
ΜΟΥΣΕΙΟ PUSHKIN, ΜΟΣΧΑ

Ο ΣΛΗΜΑΝ ΚΑΙ ΟΙ ΑΝΑΣΚΑΦΕΣ ΣΤΗΝ ΤΡΟΙΑ
Κατά τα έτη 1873-74, ο Ερρίκος Σλήμαν διενεργεί ανασκαφές στον λόφο του Χισαρλίκ (Καστράκι) στην Τρωάδα, ανακαλύπτοντας ένα πλήθος χρυσών και αργυρών αντικειμένων. Οι υποθέσεις του όμως απέχουν 1.000 χρόνια από την αλήθεια, καθώς μετά τον θάνατό του θα αποκαλυφθεί ότι η Τροία και ό,τι αυτός ονομάζει «Θησαυρό του Πριάμου» είναι πολύ προγενέστερα της ομηρικής εποχής, ενώ ο ίδιος ήταν απολύτως πεπεισμένος για την ανακάλυψή του.
Ετσι ο θησαυρός αριθμήθηκε, ζυγίστηκε - ας μην ξεχνάμε ότι ως χρυσοθήρας είχε τις δικές του αρχές - και καταμετρήθηκε. Έδειξε πως περιλαμβάνει 8.833 χρυσά αντικείμενα, ανάμεσα στα οποία δύο διαδήματα, 24 περιδέραια, ενώτια, πόρπες, σφηκωτήρες, ειδώλια και κύπελλα.
Οι περιπέτειες του χρυσού θα είναι έκτοτε μεγάλες. Θα φυγαδευθεί από τον λόφο του Χισαρλίκ και θα μεταφερθεί στην Αθήνα, όπου θα παραμείνει για κάποια χρόνια. Οταν όμως αυτός ο έμπειρος έμπορος θα θελήσει να τον πουλήσει, δεν θα βρίσκει αγοραστές σε καλή τιμή.
Η Ελλάδα αρνήθηκε να τον αγοράσει. Η δυνατότητα να μείνει στην Ελλάδα χάνεται τελικά και, τέλος, ο Σλήμαν θα δωρήσει τον θησαυρό στη χώρα του φυγαδεύοντάς τον, για να χαθεί ωστόσο από το Βερολίνο κατά τη διάρκεια του B' Παγκοσμίου Πολέμου και να «επανεμφανισθεί» στη Μόσχα μόλις το 1991, ένα λάφυρο πλέον που διεκδικείται από Γερμανούς και Τούρκους.
H Τροία των ομηρικών επών ωστόσο έρχεται πολύ αργότερα. Είναι η Τροία VI των ετών 1800-1250 π.X., -(ή κατ᾽άλλους η Τροία VII), την εποχή δηλαδή που αρχίζει η επικοινωνία με τα μυκηναϊκά κέντρα της Ελλάδας, όπως αποδεικνύουν και τα ευρήματα που εντόπισε ο Ντέρπφελντ κατά την ανασκαφή του λόφου που βρίσκεται έξω από τα τείχη της Τροίας του Σλήμαν.
Ο Σλήμαν δημοσίευσε το 1874 τις ανακαλύψεις του στο βιβλίο «ATLAS TROJANISCHER ALTERΗÜMER» και «TROJA UND SEINE RUINEN» το 1875. Έγραψε επίσης τα «ILION, STADT UND LAND DER TROJANER» το 1881, το «TROJA» το 1884 και άλλα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις