http://mikroimegaloi.gr/content/%CE%B7-%CE%B1%CE%BB%CE%AE%CE%B8%CE%B5%CE%B9
Η αλήθεια είναι η καλύτερη απάντηση
Αν θέλεις να χτίσεις μια- σχέση εμπιστοσύνης με το παιδί σου, μια σχέση τέτοια που το παιδί θα ξέρει ότι μπορεί να έρχεται σε σένα με όποιες ερωτήσεις, ανησυχίες ή στεναχώριες έχει, τότε είναι αναγκαίο να απαντάς στις ερωτήσεις του με ειλικρίνεια. Αυτό δεν είναι πάντα εύκολο, γιατί τα παιδιά έχουν το ταλέντο να κάνουν τις πιο δύσκολες ερωτήσεις: “Εκανες ποτέ κοπάνα από το σχολείο;” “Τι γίνεται όταν πεθαίνουμε;”, “Ποια είναι η μαμά του Θεού;”…Οι συνεχείς ερωτήσεις δείχνουν πως το παιδί είναι έξυπνο. Κι όταν αμφισβητεί τα λόγια ή τις πράξεις σου, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν σε σέβεται. Το παιδί που ρωτάει για να μάθει δεν συμφωνεί αβασάνιστα με τα άτομα που έχουν την “εξουσία”, συμπεριλαμβανομένων των γονιών του. Αντιθέτως, το παιδί που ακολουθεί τυφλά χωρίς να ρωτάει γιατί, μπορεί εύκολα να παρασυρθεί από τη γνώμη του οποιουδήποτε.
Να σέβεσαι λοιπόν τις ερωτήσεις του. Κι αν δεν ξέρεις την απάντηση, πες “δεν ξέρω, πολύ καλή η ερώτησή σου”. Κι ύστερα βοήθησε το παιδί να βρει τις απαντήσεις που ζητάει. Προσπάθησε να μη χάσεις την υπομονή σου με τα αδιάκοπα “γιατί” και “πώς”, ούτε με τις δυσκολότερες ερωτήσεις που σίγουρα θα ακολουθήσουν.
Οταν η Μαίρη ρώτησε τη μαμά της αν είχε ποτέ καπνίσει, η Καίτη αρχικά σκέφτηκε να παραποιήσει την αλήθεια. Τελικά αποφάσισε να την πει, παρά να την μάθει η κόρη της από τη γιαγιά της. Εξάλλου, σκέφτηκε “ίσως ήδη να τη γνωρίζει”. Κι έτσι είπε “ναι”, μια απάντηση που οδήγησε σε μια ανοιχτή συζήτηση μεταξύ τους.
Να θυμάσαι ότι τα ψέματα, οι μισές αλήθειες και τα ξεγελάσματα μπερδεύουν τα παιδιά. ’Οσο δύσκολη κι αν είναι μια ερώτηση, η αλήθεια είναι πάντα η καλύτερη απάντηση. Αν αποφεύγεις να δίνεις ειλικρινείς απαντήσεις, το παιδί θ’ αποκτήσει την αίσθηση ότι δεν μπορεί να σε εμπιστεύεται.
Το λεπτό σημείο με τις ερωτήσεις είναι το εξής: Αν και είναι σημαντικό ν΄απαντάς στις ερωτήσεις τους, είναι εξίσου σημαντικό να μην κάνεις εσύ πολλές. Ισως έχεις παρατηρήσει ότι τα παιδιά, ιδιαίτερα όταν πλησιάζουν στην εφηβεία, συχνά παίρνουν αμυντική στάση όταν τους κάνεις ακόμα και την πιο απλή ερώτηση. Παρόλο που εσύ ενδιαφέρεσαι ειλικρινά για τη ζωή τους, εκείνα για κάποιο λόγο νομίζουν ότι τα κατασκοπεύεις, ότι χώνεις τη μύτη σου και ότι ανακατεύεσαι σε θέματα που δεν σε αφορούν. Οι έφηβοι μοιράζονται μόνο αυτά που θέλουν, όταν το θέλουν.
Να λοιπόν ο κανόνας: Μην τους κάνεις πολλές ερωτήσεις, αλλά πάντοτε να απαντάς στις δικές τους. Θα μπορέσεις να επιβιώσεις και να διατηρήσεις και το χιούμορ σου παράλληλα, αν δεις το όλο θέμα ως μια φάση που περνούν, αν και διαρκεί κάπως παραπάνω! Θα περάσει κι αυτή και θα μπορέσετε πάλι κάποτε να κάνετε μια φυσιολογική συζήτηση.
Πηγές:1. Judy Ford, Wonderful ways to love a child (Conari press, 1995). Στα ελληνικά, Υπέροχοι τρόποι να αγαπήσεις ένα παιδί, εκδόσεις Δυναμική της επιτυχίας
2. http://www.judyford.com/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου