http://www.agrotikabook.gr/%CE%BA%CE%AC%CE%B8%CE%B5-%CE%B1%CF%81%CF%87%CE%AE-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CE%B4%CF%8D%CF%83%CE%BA%CE%BF%CE%BB%CE%B7-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CF%84%CE%B1-%CE%B1%CF%81%CF%89%CE%BC%CE%B1%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%AC-%CF%86%CF%85%CF%84%CE%AC
Κάθε αρχή και δύσκολη για τα αρωματικά φυτά
Δευ, 2013-09-30 15:30
Αυτά επισήμανε στην ομιλία της η Κατερίνα Γρηγοριάδου, ιδρυτικό μέλος της «Ένωσης Αρωματικών Φαρμακευτικών Φυτών Ελλάδας», κατά τη διάρκεια του 3ου Πανελλήνιου Συνεδρίου για τις Νέες Καλλιέργειες, που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα, στις 15 και 16 Σεπτεμβρίου.
Η κυρία Γρηγοριάδου, επίσης, ανέφερε ότι η κατάσταση στο χώρο της διακίνησης πολλαπλασιαστικού υλικού αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών στην Ελλάδα απέχει πολύ από το να χαρακτηριστεί ιδανική. Το αυξημένο κόστος έστρεψε πολλούς παραγωγούς στην προμήθεια «σπόρου» από τη Βουλγαρία ή από άλλες αναξιόπιστες πηγές, γεγονός που οδήγησε σε αρκετές αποτυχίες καλλιεργειών καθώς τις περισσότερες φορές ο «σπόρος» ήταν ακατάλληλος.
Πιστοποιημένο πολλαπλασιαστικό υλικό εισάγεται μόνο από το εξωτερικό και φυσικά ο ενδιαφερόμενος μπορεί να προμηθευτεί μόνον ποικιλίες που έχουν δημιουργηθεί για άλλα περιβάλλοντα και όχι για την Ελλάδα.
Σύμφωνα με την κυρία Γρηγοριάδου, το πολλαπλασιαστικό υλικό κοστίζει από 0,25 έως 0,35 ευρώ το στρέμμα, που σημαίνει πως το κόστος φύτευσης ανέρχεται σε 450-1.100 ευρώ ανά στρέμμα, αναλόγως με το είδος.
Τέλος, ανέφερε ότι η προμήθεια πολλαπλασιαστικού υλικού επί ελληνικού εδάφους μέχρι σήμερα βασίζεται κυρίως σε ιδιωτικές πρωτοβουλίες, όμως τα αξιόλογα εγχειρήματα αυξάνονται.
Πόσο κοστίζει ένα αποστακτήριο αιθέριου ελαίου
Το κόστος ενός αποστακτηρίου αιθέριου ελαίου για τη μεταποίηση των αρωματικών φυτών κυμαίνεται από 400 ευρώ για μικρή οικοτεχνικού τύπου παραγωγή μέχρι και 30.000-100.000 ευρώ για βιομηχανικές εγκαταστάσεις.
Όπως επισήμανε και στην ομιλία του στο 3ο Πανελλήνιο Συνέδριο για τις Νέες Καλλιέργειες ο Περικλής Διαμαντόπουλος, λέκτορας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας στη Σχολή Γεωπονικών Επιστημών και επιστημονικός συνεργάτης και εκπαιδευτής στην «Ελληνική Γεωργία», υπάρχουν τρεις τρόποι απόσταξης φυτικού υλικού:
Απόσταξη με βρασμό
Η πρώτη περίπτωση είναι αυτή της απόσταξης μαζί με νερό, κατά την οποία το φυτικό υλικό βράζει μαζί με το νερό. Αυτή η διαδικασία χρησιμοποιείται σε μικρής κλίμακας αποστακτήρια, οι τιμές των οποίων κυμαίνονται από 400-2000 ευρώ και έχει το μειονέκτημα ότι «χάνονται» αρκετά υδατοδιαλυτά συστατικά.
Για μικρές μονάδες
Στη δεύτερη περίπτωση το φυτικό υλικό δεν έρχεται σε επαφή με το νερό και τα πτητικά συστατικά παραλαμβάνονται με την προϋπόθεση ότι έχει γίνει σωστή στοίβαξη του φυτικού υλικού. Το κόστος μίας τέτοιας εγκατάστασης είναι πιο ακριβό από την πρώτη περίπτωση, αλλά μπορεί να πραγματοποιηθεί σε μικρές βιοτεχνικές μονάδες.
Βιομηχανική εφαρμογή
Στην τρίτη περίπτωση ο ατμός παράγεται από ξεχωριστή τουρμπίνα, οπότε το κόστος είναι πολύ μεγαλύτερο καθώς ο υποδοχέας (άμβυκας) του φυτικού υλικού είναι πολύ μεγαλύτερος. Το σύστημα αυτό αφορά βιομηχανικές εγκαταστάσεις με κόστος που μπορεί να κυμαίνεται από 30.000 - 100.000 ευρώ.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του κ. Διαμαντόπουλου, η χλωρίδα της χώρας μας περιλαμβάνει περίπου 6.000 είδη φυτών, εκ των οποίων 500-600 είδη χαρακτηρίζονται ως αρωματικά και φαρμακευτικά φυτά.
agronews.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου