Σάββατο 17 Μαΐου 2014

ΕΥΓΕΝΙΑ ΧΑΤΖΙΚΟΥ

Η Maria Dimitriou κοινοποίησε μια φωτογραφία του χρήστη Σταυρούλα Κουγιουμτσιάδη.
ΕΥΓΕΝΙΑ ΧΑΤΖΙΚΟΥ

Δασκάλα - Σκηνοθέτης - Συγγραφέας.

"Αυτό που έζησα για τρία χρόνια στη σχολή της και που νομίζω δεν θα ξαναζήσω σε κανέναν χώρο, όχι απαραίτητα σπουδαστικό, αλλά συλλογικό, ήταν η απόλυτη πνευματική ελευθερία. Ανατρέχοντα...Δείτε περισσότερα
— μαζί με ΕΥΓΕΝΙΑ ΧΑΤΖΙΚΟΥ.

Φωτογραφία: ΕΥΓΕΝΙΑ ΧΑΤΖΙΚΟΥ

Δασκάλα - Σκηνοθέτης - Συγγραφέας.

"Αυτό που έζησα για τρία χρόνια στη σχολή της και που νομίζω δεν θα ξαναζήσω σε κανέναν χώρο, όχι απαραίτητα σπουδαστικό, αλλά συλλογικό, ήταν η απόλυτη πνευματική ελευθερία. Ανατρέχοντας σε εκείνη την εποχή, άλλοι θα έλεγαν Εγώ πέρασα από την ΚΝΕ ή Εγώ ανήκα σε αναρχική ομάδα κλπ. Εγώ πάλι λέω με καμάρι Σπούδασα στη σχολή της Χατζίκου! " 

ΠΡΟΣΚΛΗΤΗΡΙΟ MΠΟΣΚΟ Πηγή:http://www.lifo.gr/team/prosklitirio_nekron/43508

"Θάθελα να σας παροτρύνω να διαβάσετε το κομμάτι που ακολουθεί της Σταυρούλας, όχι γιατι ασχολείται με την ταινία μου "γένους θηλυκού", όσο γιατι εμπεδώνει αρχές κι αξίες τόσο στη θεματολογία όσο και στη μορφή και το ύφος. Η ταινία έγινε με δυσκολίες, ενω προσφέρθηκαν και βοήθησαν (δεν εννοώ οικονομικά), πολλοί που ίσως την πίστεψαν. Η Σταυρούλα δίνει υπόδειγμα προσέγγισης κι αναλυσης και μακάρι νάχαμε πολλούς τέτοιους θεατές. Πάντα η τέχνη αποτελεί εργαλείο αλλά και όπλο. Ας σημειωθεί οτι δεν την γνωρίζω προσωπικά αλλά χάρηκα το λόγο της και την ικανότητα εμβάθυνσής της."

ΕΥΓΕΝΙΑ ΧΑΤΖΙΚΟΥ 
Δασκάλα - Σκηνοθέτης - Συγγραφέας.

Όχι! Δεν είχα την τύχη να σας γνωρίζω προσωπικά. Δεν γνώριζα καν τη δουλειά σας. Γιατί συνήθως οι " κραυγές" στα χρόνια της ευμάρειας αποσιωπούνται και στα κατοπινά της λιμοκτονίας λογοκρίνονται, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο.
Ποια δημόσια ή ιδιωτική τηλεόραση θα έφερνε ως την Αμαλιάδα τη δουλειά σας για να τη δω; Ποιος εμπορικός κινηματογράφος θα μου έδινε αυτή την ευκαιρία;
Ακόμα και οι κινηματογραφικές λέσχες στην επαρχία, που με μεγάλο κόπο συντηρούνται στις μέρες μας, έχουν στην πλειοψηφία τους ως κριτήριο επιλογής προβολών τη διαφήμιση. Αναρωτιέμαι αν οι υπεύθυνοι του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου για Νέους Αρχαίας Ολυμπίας, γνωρίζουν την ταινία και αν ναι, γιατί δεν έχουν σκεφτεί την προβολή της στα πλαίσια του Φεστιβάλ, στα μη διαγωνιζόμενα μέρη.
Έχετε απόλυτο δίκιο, αγαπητή Κυρία Χατζίκου. Η τέχνη είναι εργαλείο αλλά και όπλο. Γι' αυτό και κατά την ταπεινή μου άποψη, οφείλει να είναι στρατευμένη στην προάσπιση του πολιτισμού και όχι στον εξευτελισμό του. Στην προάσπιση της ισότητας και της ισονομίας, μεταξύ των ανθρώπων και σε καμιά περίπτωση στο διαχωρισμό τους με βάση το χρώμα, το φύλλο, την εθνικότητα, την παιδεία, τις πολιτικές, θρησκευτικές, ταξικές ή οποιεσδήποτε άλλες προσωπικές του επιλογές.
Η τέχνη οφείλει να είναι στρατευμένη στον αγώνα κατά της βίας και της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο. Η πένα, ο φακός, το πινέλο, το σφυρί και το κοπίδι, τα μουσικά όργανα, η κίνηση, η φωνή, όλα μα όλα, όσα παράγουν και προάγουν πολιτισμό οφείλουν να είναι στρατευμένα στην προάσπιση του ΑΝΘΡΩΠΟΥ!
Όχι! Δεν είχα την τύχη να σας γνωρίζω προσωπικά. Ευτύχησα όμως, έστω και περασμένα τα πενήντα μου, να σας γνωρίσω μέσα από τη δουλειά σας στην ταινία μικρού μήκους "Γένους Θηλυκού"..... Μέσα από την αγάπη και την περηφάνια των μαθητών σας, της αγαπημένης μου Αθηνάς Μαραβέγια και του συντάκτη αυτού του άρθρου που με συγκίνησε τόσο:
http://www.lifo.gr/team/prosklitirio_nekron/43508 και ενώ εγώ είμαι τόσο περήφανη που πέρασα από την ΚΝΕ, νιώθω τόσο αδικημένη ξαφνικά που δεν είχα την ευκαιρία να περάσω από τις αίθουσες όπου οι γνώσεις  σας και η ψυχή σας  μεταλαμπαδεύονται στις νεότερες γενιές με απόλυτη πνευματική ελευθερία.
Για τη γενναιοδωρία των λόγων σας, ευχαριστίες.
Ήταν τιμή μου!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις