Δευτέρα 27 Οκτωβρίου 2014

Η ΣΚΕΥΩΡΙΑ ΚΑΙ ΕΞΟΝΤΩΣΗ ΤΟΥ ΟΔΥΣΣΕΑ ΑΝΔΡΟΥΤΣΟΥ


, , , , OΔΥΣΣΕΥΣ AΝΔΡΟΥΤΣΟΣ , , Γράφει ο Αλκιβιάδης ΠΑΠΑΜΙΧΟΣ ,, , (…) Ο Κωλέττης, τον οποίο ο Ξένος δίκαια χαρακτηρίζει «ως την μεγαλυτέραν επιδημίαν, την μεγαλυτέραν πανώλην, τον μεγαλύτερον λοι...
eistorias.wordpress.com

Γράφει ο Αλκιβιάδης ΠΑΠΑΜΙΧΟΣ
,,
,
(…)  Ο Κωλέττης, τον οποίο ο Ξένος δίκαια χαρακτηρίζει «ως την μεγαλυτέραν επιδημίαν, την μεγαλυτέραν πανώλην, τον μεγαλύτερον λοιμόν όστις ποτέ ενέσκηψε εις την Ελλάδα», βρήκε την ευκαιρία να εξοντώσει τον άνθρωπο που φθονούσε και εχθρευόταν ανείπωτα. Έτσι, εκμεταλλευόμενος την παθολογική φιλοχρηματία και μικροφιλοδοξία του ελαφρόμυαλου Γκούρα, τον διόρισε αρχιστράτηγο Ανατολικής Ελλάδος και τον πρόσταξε στις 20 Φεβρουαρίου να πάει να χτυπήσει τον Οδυσσέα.
,
Να τι γράφει ο Μακρυγιάννης: «Του γιόμωσε του Γκούρα ο Κωλέττης λίρες, του γιόμωσε το δισάκι απ’ αυτές και από τα λάφυρα του Νοταρά, του Σισίνη κι αλλονών, τον ίδιο και τον Κατζικοστάθη. Αφού τους έκανε αυτείνη την καλωσύνη ο Κωλέττης, τον πουλημένο άνθρωπο κι άρπαγο τον έκανε αρχηγό να πάγη εναντίον του Δυσσέως… έτζι πάει ο δυστυχής Δυσσέος. Ήρθε τούτες τις μέρες εδώ ο Γκούρας, γιόμωσε το δισάκι του λίρες, επικύρωσε και στην κυβέρνηση άλλες οχτακόσιες χιλιάδες γρόσια, ότι κάνει να λάβει από την κυβέρνηση…».

,
Η κυβέρνηση με τον Κωλέττη σκόρπιζε απλόχερα το δάνειο, για την εξόντωση του Ανδρούτσου.  Δεν τους ενδιέφερε ούτε ο Ιμπραήμ ούτε οι άλλοι Τούρκοι που κατέβαιναν στη Ρούμελη. Έτσι κυνήγησαν τον Βαρνακιώτη, τον Ίσκο, τον Τσόγκα και παρά λίγο να σκοτώσουν και τον Καραϊσκάκη. Μάλιστα ζήτησαν από τον Σουλτάνο αυτονομία (όπως προφανώς τους υπέδειξαν οι Άγγλοι), για να περιορίσουν τη φωτιά στον Μοριά. Και θα πει ο Υψηλάντης: «Ευτυχώς που τύφλωσε ο Θεός τοΝ σουλτάνο και δεν δέχτηκε να δώσει αυτονομία…»

,
Αν δεν είχε γίνει εκείνη η κατά λάθος ναυμαχία, δεν θα είχε ξεσκλαβωθεί ετούτος ο δόλιος τόπος με τόσες αθλιότητες και εγκλήματα. Παίρνοντας ο Γκούρας την εντολή και τα αργύρια του Ιούδα, ξεκίνησε να χτυπήσει τον ευεργέτη του, «τον κακό Οδυσσέα».

,
Ο Οδυσσέας, που δεν πίστευε ότι θα έστελναν εναντίον του τόση δύναμη, αλλά και δεν φανταζόταν ότι αρχηγός θα ήταν ο Γκούρας, το «παιδί του», όπως τον αποκαλούσε, αρχίζει τότε να υποχωρεί αφήνοντας οχυρές θέσεις γιατί δεν θέλει να χυθεί αίμα αδελφικό.

,
Προσπαθεί να έρθει σε επαφή με τους διώκτες του, αλλά ο δολερός Γκούρας ισχυρίζεται ότι δεν του το επιτρέπει η κυβέρνηση. Επί 35 μέρες δεν έχει πέσει τουφεκιά. Ο Ανδρούτσος υποχωρώντας φτάνει στις Λιβανάτες, την πατρική γη. Είναι 29 Μαρτίου, η ιερότερη μέρα της χριστιανοσύνης, ημέρα Λαμπρής. Ο Οδυσσέας ξεθαρρεύει από το γεγονός αυτό και κάνει και πάλι προτάσεις για συνάντηση, έχοντας κατά νου την εξόντωση των Τούρκων που τον συνοδεύουν, αλλά και με τόση δύναμη που έχει συγκεντρωθεί εκεί να χτυπήσουν το κάστρο του Καράμπαμπα.

,
Το φιλί του Ιούδα
,
Ο ανίερος Γκούρας, όχι μόνο δεν δέχτηκε τη συνάντηση, αλλά διάλεξε και τη μέρα αυτή ν’ αρχίσει την επίθεση, μόλις έφτασαν δώδεκα καράβια για ν’ αποκλείσουν την από θάλασσα διαφυγή του Οδυσσέα (για την πολιορκία της Χαλκίδας δεν είχαν, τώρα βρέθηκαν μπόλικα)……
, ,
,,,
,
Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο στο : www.e-istoria.com ,
,
,
 [ shortlink ]  :  http://wp.me/p12k4g-4qh

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις