Κυριακή 23 Νοεμβρίου 2014

ΤΟ ΞΕΧΑΣΜΕΝΟ ΤΟΠΩΝΥΜΙΟ ΘΩΝ

 
 
 
 
 
 
Ο Konstantinos Alexiou πρόσθεσε 2 νέες φωτογραφίες.
ΤΟ ΞΕΧΑΣΜΕΝΟ ΤΟΠΩΝΥΜΙΟ ΘΩΝ
Θων ονομαζόταν έως πριν λίγα χρόνια μια μικρή περιοχή στη συμβολή των οδών Κηφισίας και Αλεξάνδρας. Υπήρχε μάλιστα και συγκονωνιακή γραμμή «Θών-Θησεῖον» Η περιοχή είχε λάβει το όνομα αυτό εξ’αιτίας της έπαυλης του Νικολάου Θων, που ήταν ανώτερος αυλικός της βασιλικής χορηγίας του Γεωργίου του Α’ και ιδιοκτήτης μεγάλης ακίνητης περιουσίας.
Το κτήμα που ανέγειρε την έπαυλη αυτή βρισκόταν όπως είπαμε στη συμβολή Κηφισίας και Αλεξάνδρας. Μέσα σ’αυτή την έκταση θεμελίωσε, το 1887, και το ναό του Αγ. Νικολάου, που εγκαινίασε το 1895. Τα σχέδια των κτισμάτων, ο Θων, τα εμπιστεύτηκε στον μεγάλο αρχιτέκτονα Ερνέστο Τσίλλερ. Ο μικρός ναός είναι το μόνο που σώζεται σήμερα, και είναι εύκολο να τον δει ο διερχόμενος πεζή και εποχούμενος. (εικόνα 1)
Το 1921 οι κληρονόμοι του Ν. Θων πούλησαν ολόκληρο το συγκρότημα σε δύο Έλληνες επιχειρηματίες. Ο ένας από τους αδερφούς Θων ήταν ζωγράφος, αλλά αυτό φευ αυτό δεν τον εμπόδισε να πουλήσει το πανέμορφο κτίριο του Τσίλερ. Δυστυχώς για μας τους εραστές της αρχιτεκτονικής του, δεν είχε ακόμη κηρυχτεί διατηρητέα.
Το τέλος θα έρθει στη διάρκεια των Δεκεμβριανών του 1944, όταν καταστράφηκε μεγάλο μέρος της έπαυλης μετά από ανατίναξη. Μετά την εκκαθάριση του χώρου, το 1946, τη θέση της έπαυλης, των κήπων και των αγαλμάτων, θα πάρει το ακαλαίσθητο συγκρότημα καταστημάτων για πολλά χρόνια μέχρι σχετικά πρόσφατα. Σήμερα το τοπωνύμιο Θών έχει ξεχαστεί.
Στις φωτο 1) Το εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου του μεγάλου Εrnst Ziller όπως σώζεται σήμερα στην συμβολή των οδών Κηφισίας και Αλεξάνδρας 2) Η έπαυλις Θών στο μεσοπόλεμο

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις