Δευτέρα 9 Νοεμβρίου 2015

ΙΤΑΛΙΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ

Το ιταλικό φαγητό είναι υγιεινό, τα υλικά - κρέας, ψάρι, φρούτα και λαχανικά - φρέσκα και η ποιότητα ασύγκριτη. Επίσης, σε κάθε περιοχή υπάρχει πολύ μεγάλη ποικιλία, ενώ ο τρόπος μαγειρέματος είναι γρήγορος και απλός.
Το διασημότερο προϊόν -  τα ζυμαρικά - προσφέρεται σε αμέτρητες παραλλαγές. Το ιταλικό «πρόχειρο φαγητό» - η πίτσα- είναι ασυναγώνιστη σε γεύση, ενώ τα γλυκά και τα παγωτά είναι πραγματικός πειρασμός.
Στην πραγματικότητα, η ιταλική κουζίνα είναι ένας συνδυασμός από διάφορες τοπικές κουζίνες.
Στο Μιλάνο, για παράδειγμα, επικρατεί το ρύζι περισσότερο από τα ζυμαρικά. Στο βορειότερο τμήμα της χώρας, όπου οι αυστριακές επιρροές είναι ισχυρές, θα βρείτε ντάμπλινγκς (είδος ζυμαρικών) και στρούντελ (γεμιστό ρολό) με μήλο.
Στη Σικελία, όπου είναι πολύ έντονη η επίδραση από τη θάλασσα και τη βόρεια Αφρική, θα δοκιμάσετε φρέσκο τόνο, κους-κους και πικάντικες πιπεριές α λα αραβικά. Η ποικιλία είναι ατέλειωτη. Ωστόσο, όσο πιο νότια πηγαίνετε, τόσο πιο απλή είναι η κουζίνα. Η φτώχεια του αγροτικού Νότου στάθηκε η αιτία για να επινοήσουν οι κάτοικοι διάφορα φαγητά από τα υλικά που είχαν στη διάθεσή τους. Όμως, ακόμα και στις φτωχότερες περιοχές, όπου επικρατούν η ντομάτα, το ελαιόλαδο και τα ζυμαρικά, θα βρείτε αμέτρητες τοπικές σπεσιαλιτέ.
Στην Ούμπρια και το Πιεμόντε προσφέρεται ένα από τα σπανιότερα εδέσματα του κόσμου, οι τρούφες. Η Πάρμα παράγει δύο πασίγνωστα ιταλικά προϊόντα, το τυρί παρμεζάνα και το προσούτο Πάρμας. Η Καμπανάι βγάζει το τυρί μοτσαρέλα, ενώ η Λιγουρία έχει δημιουργήσει τη σάλτσα πέστο αλά Τζενοβέζε (μείγμα από ελαιόλαδο, βασιλικό, σκόρδο, τυρί και κουκουνάρι) - μια από τις πολλές γεύσεις που εξάγει η Ιταλία σε όλο τον κόσμο.
Η χώρα φημίζεται επίσης για το εξαιρετικό λάδι της και τον καφέ. Γενικότερα, το φαγητό είναι ένα πάθος για τους κατοίκους της, οι οποίοι στην κυριολεξία ζουν για να τρώνε - όπως οι Γάλλοι - με τη διαφορά ότι οι Ιταλοί δεν έχουν υιοθετήσει τις επισημότητες και την επίδειξη εκείνων.
Έτσι λοιπόν, αυτός που θα επισκεφθεί την Ιταλία έχει τη δυνατότητα να δοκιμάσει τις γαστρονομικές απολαύσεις της κάθε ώρα της ημέρας, ξεκινώντας από το φρεσκοψημένο ψωμάκι (μπριός) που θα συνοδεύσει τον καπουτσίνο του το πρωί, μέχρι το χορταστικό παγωτό (τζελάτο) με το οποίο θα ολοκληρώσει το δείπνο του αργά το βράδυ.
Αναζητήστε σε κάθε περιοχή τα πιο διακριτικά και απλά εστιατόρια και αποφύγετε με κάθε τρόπο τα τουριστικά των οποίων η κουζίνα δεν έχει καμία απολύτως σχέση με την αυθεντική ιταλική, όπως σημαίνει άλλωστε στις περισσότερες χώρες του κόσμου.
ΚΡΑΣΙ
Ενώ όλοι θα μπορούσαν να ζήσουν τρώγοντας μόνο ιταλικό φαγητό, κανείς δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι το ιταλικό κρασί είναι από τα καλύτερα του κόσμου. Πολλές χρονιές, η Ιταλία παράγει περισσότερο κρασί από οποιαδήποτε άλλη χώρα στον κόσμο.
Το κρασί της χώρας ανέκαθεν ταυτιζόταν με το Chianti στο χαρακτηριστικό ψάθινο φλασκί, που συνήθιζαν να σερβίρουν σχεδόν σε όλα τα ιταλικά εστιατόρια. Ευτυχώς, όμως από τότε τα πράγματα έχουν εξελιχθεί. Νέοι  παραγωγοί εμφανίζονται συνεχώς. Τώρα πλέον έχουν δημιουργηθεί πρωτοποριακές μέθοδοι και νέες ποικιλίες σταφυλιών. Το αποτέλεσμα όλης αυτής της προσπάθειας ήταν να ανανεωθούν πολλά οινοποιεία.
Μερικά παλιά κρασιά έχουν βραβευτεί διεθνώς. Το Barolo και το Barbaresco από την περιοχή του Πιεμόντε,  είναι δύο από τα πιο δημοφιλή κόκκινα της Ευρώπης. Το Procecco είναι ένα ελαφρύ, αφρώδες λευκό κρασί άριστης ποιότητας από το Βένετο, ενώ τα κόκκινα Brunello και Vivo Nobile από την Τοσκάνη είναι από τα πλέον διακεκριμένα.
Όπως και το φαγητό, έτσι και το κρασί ποικίλλει ανάλογα με την περιοχή. Μάλιστα, μια από τις απολαύσεις που προσφέρει ένα ταξίδι στη Ιταλία είναι και η ευκαιρία να δοκιμάσει κανείς τα πολλά τοπικά κρασιά.
Στη Σικελία, για παράδειγμα, βγαίνει το κρασί Marsala, ένα σκουρόχρωμο δυνατό κρασί που πίνεται ως επιδόρπιο, καθώς και τα ελαφρότερα κρασιά Malvasia από την Αίτνα και το νησάκι Λίπαρι.
Στην Ούμπρια δοκιμάστε το Sagrantino, ένα κόκκινο με μεστή γεύση από μια ποικιλία σταφυλιού μοναδικής την Ευρώπη.
Στην Καμπανία ζητήστε το δημοφιλές Lacryma Christie (Δάκρυα του Χριστού), ένα λευκό κρασί από τα αμπέλια που καλλιεργούνται στα πλούσια ηφαιστειογενή εδάφη.
Μην παραλείψετε να δοκιμάσετε κάποια από τα περίφημα ιταλικά απεριτίφ ή λικέρ, όπως τα grappa, limoncello, Cinzano, Campari, Sambuca.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις