Κυριακή 6 Δεκεμβρίου 2015

Άγιος Νικόλαος

Η Maria Dimitriou κοινοποίησε μια παλιότερη δημοσίευση από 7 Δεκεμβρίου 2014.
 
Άγιος Νικόλαος 06/12/2014Το πρόσωπο της ημέραςistorikos H Ορθόδοξη και η Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία τιμούν την μνήμη ενός εκ των σπουδαιοτέρων Αγίων στις 6 Δεκεμβρίου. Πρόκειται για τον Άγιο Νικόλαο, τον επονομαζόμενο Santa Claus (: Santa Nicolaus), ο οποίος συγχέεται με τον Μεγάλο Βασίλειο στα…
istorikoiperipatoi.gr

http://www.istorikoiperipatoi.gr/%CE%AC%CE%B3%CE%B9%CE%BF%CF%82-%CE%BD%CE%B9%CE%BA%CF%8C%CE%BB%CE%B1%CE%BF%CF%82/

Άγιος Νικόλαος

untitled2

     H Ορθόδοξη και η Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία τιμούν την μνήμη ενός εκ των σπουδαιοτέρων Αγίων στις 6 Δεκεμβρίου. Πρόκειται για τον Άγιο Νικόλαο, τον επονομαζόμενο Santa Claus (: Santa Nicolaus), ο οποίος συγχέεται με τον Μεγάλο Βασίλειο στα δυτικά κράτη. 
     Ο Άγιος Νικόλαος γεννήθηκε περί το 270 μ. Χ., στην παράλια λυκιακή πόλη Πάταρα. Οι γονείς του ήταν εκατάστατοι, γεγονός που επέτρεψε στον Άγιο Νικόλαο να λάβει ιδιαιτέρα μόρφωση. Όταν ορφάνεψε σε νεαρή ηλικία, πήρε την απόφαση να αφιερωθεί στον Θεό. Εκάρη μοναχός και έγινε ηγούμενος της λυκιακής μονής Σιών. Διέθεσε όλη την περιουσία του σε φιλανθρωπικά έργα και δράσεις, σκύβοντας ο ίδιος πάνω από τον ανθρώπινο πόνο. Κατά την περίοδο του σφοδρού διωγμού του Διοκλητιανού, συνελήφθηκε και βασανίστηκε. Το γεγονός όμως αυτό δεν έκαμψε το φρόνημα του και ο ίδιος συνέχισε να εμψυχώνει τους διωκόμενους Χριστιανούς. Με την άνοδο του Μεγάλου Κωνσταντίνου, ανέλαβε το αξίωμα του Αρχιεπισκόπου. 
     Ο Άγιος Νικόλαος τελειώθηκε εν ειρήνη το 343 μ. Χ. Το απολυτίκιο του, ένα από τα ωραίότερα και γνωστότερα, ψάλλεται σε ήχο δ΄:
Κανόνα πίστεως, καὶ εἰκόνα πραότητος, ἐγκρατείας διδάσκαλον,
ἀνέδειξέ σε τῇ ποίμνῃ σου,ἡ τῶν πραγμάτων ἀλήθεια·διὰ τοῦτο
ἐκτήσω τῇ ταπεινώσει τὰ ὑψηλά,τῇ πτωχείᾳ τὰ πλούσια.
Πάτερ ἱεράρχα Νικόλαε, πρέσβευε Χριστῷ τῷ Θεῷ,σωθῆναι
τὰς ψυχὰς ἡμῶν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις