Τρίτη 19 Ιανουαρίου 2016

Σαν σήμερα το 1816..... «ως ένδειξη τιμής στον πρώτο Επίτιμο Δημότη της πόλης»

Η Maria Dimitriou κοινοποίησε τη φωτογραφία του χρήστη Ἑλληνοϊστορεῖν.
 
Ἑλληνοϊστορεῖν
Σαν σήμερα το 1816, ο Ιωάννης Καποδίστριας, γιά τις υπηρεσίες του προς την Ελβετική Δημοκρατία, και σε αναγνώριση της συμβολής του στη δημιουργία του ομοσπονδιακού συστήματός της, έγινε Ελβετός πολίτης.
Στις 30/8/1815, είχε λάβει μέρος στη Συνδιάσκεψη για την δημιουργία της Ελβετικής ενώσεως, ανατρέποντας τα σχέδια του Μετερνίχου. Από τότε οι βασικές αρχές των Συνταγμάτων των καντονιών της Ελβετίας παραμένουν ίδιες, όπως τότε που τις κατέγραψε η πένα του Καποδίστρια.
Σήμερα στην Ελβετία υπάρχει ένα πολιτειακό σύστημα, που μοιάζει σε αυτό που περιγράφει ο Πλάτων στην «Πολιτεία». Το Κοινοβούλιο της Ελβετίας έχει διακόσιους βουλευτές που αμείβονται με ένα υποτυπώδες ποσό, διότι ο βουλευτής θεωρεί τιμή του να υπηρετεί την Ομοσπονδία της Ελβετίας και γι’ αυτό συνεχίζει να ζει από την εργασία του. Κάθε υπουργός κρίνεται κάθε χρόνο και παραμένει μόνο αν κριθεί επαρκής. Και τα θεμέλια για όλα αυτά τα έχει δημιουργήσει ένας Έλληνας που στον τόπο του μετά την δολοφονία του επικράτησε ο κοτζαμπασισμός.
[Κείμενο: ΔΕΛΤΙΟΝ ΣΤΑΔΙΟΔΡΟΜΙΑΣ ΤΟΥ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑ http://www.e-istoria.com/27/by_2012%20%28129%29.html]
(Φωτογραφία: Η ορειχάλκινη προτομή του Ιωάννη Καποδίστρια στη Λωζάννη της Ελβετίας, έργο του Ρώσου γλύπτη Vladimir Surovtsev, που τοποθετήθηκε «ως ένδειξη τιμής στον πρώτο Επίτιμο Δημότη της πόλης».)
[Ἑλληνικό Ἡμερολόγιο http://ellinoistorin.gr/]

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις