Πέμπτη 7 Απριλίου 2016

5 μύθοι και αλήθειες

Η Maria Dimitriou κοινοποίησε τη δημοσίευση του χρήστη flowmagazine.gr.
Η πληροφόρηση γύρω από θέματα διατροφής είναι μεγάλη και γύρω μας υπάρχει πλήθος ατόμων έτοιμα να δείξουν πόσο «ειδικοί» είναι σε θέματα δίαιτας και…

5 μύθοι και αλήθειες γύρω από τη διατροφή και τη δίαιτα

Συντάκτης: Μαρία Κρίβα, 26/10/2014
Η πληροφόρηση γύρω από θέματα διατροφής είναι μεγάλη και γύρω μας υπάρχει πλήθος ατόμων έτοιμα να δείξουν πόσο «ειδικοί» είναι σε θέματα δίαιτας και καλής υγείας. Ο γείτονας στο διπλανό διαμέρισμα που ακολούθησε συγκεκριμένη διατροφή, ο πελάτης στον διάδρομο του σουπερμάρκετ που διαλέγει light προϊόντα, ο καλογυμνασμένος τύπος στον πάγκο του γυμναστηρίου, όλοι γίνονται με έναν μαγικό τρόπο γνώστες της σωστής διατροφής και είναι πάντα πρόθυμοι να εκμυστηρευτούν hot tips για τα περιττά κιλά.
Ας πάρουμε μερικά συνηθισμένα tips και ας δούμε τι πραγματικά ισχύει.
Όχι φαγητό μετά τις 7 το απόγευμα
Μύθος
Σημασία δεν έχει πότε τρως, αλλά τί – και πόσο – τρως. Πολλά προγράμματα διατροφής συστήνουν την αποφυγή βραδινού φαγητού, εφόσον έχει προηγηθεί ένα πλούσιο απογευματινό σνακ. Ο λόγος που γίνεται αυτό, είναι επειδή πολλοί άνθρωποι έχουν την τάση να το παρακάνουν με τις βραδινές τους επιλογές, ιδιαίτερα όταν έχουν παραλείψει κάποιο γεύμα μέσα στην ημέρα και «λιμοκτονούν». Πιο συγκεκριμένα, εάν φτάσεις σε σημείο μέχρι το βράδυ να αισθάνεσαι ότι θα λιποθυμήσεις από την πείνα, το πιο πιθανό είναι να μην προσλαμβάνεις τον αριθμό θερμίδων που ενδείκνυται ημερησίως.
Συνεπώς, δεν χρειάζεται να κόψεις μαχαίρι το βραδινό φαγητό ούτε υπάρχει συγκεκριμένη ώρα που μετατρέπει μαγικά το φαγητό σε λίπος. Το μόνο που αρκεί είναι να προτιμάς ελαφριές επιλογές που θα σε χορτάσουν, αλλά δεν θα σε παραφουσκώσουν.  
1 θερμίδα, είναι πάντα 1 θερμίδα
Μύθος
Το 1+1 = 2 στα μαθηματικά είναι ακριβές και κοινώς αδιαμφισβήτητο. Όταν όμως πρόκειται για διατροφή και – ακόμα πιο σύνθετα – για τον ανθρώπινο οργανισμό, θερμίδα από θερμίδα διαφέρει. Αναλυτικότερα, μια θερμίδα «καλού» υδατάνθρακα, που παίρνουμε για παράδειγμα από τροφές ολικής αλέσεως ή φρούτα, δεν είναι εξίσου θρεπτική όσο μια θερμίδα «κακού» υδατάνθρακα, που παίρνουμε από ζαχαρώδεις τροφές.
Γι’ αυτό, επιλέξτε ο αριθμός θερμίδων που μπαίνει στον οργανισμό σας να προέρχεται από τροφές που ενεργοποιούν τον μεταβολισμό και είναι πλούσιες σε θρεπτικά συστατικά. Προτιμήστε τροφές ολικής αλέσεως, φρούτα και λαχανικά και μειώστε την κατανάλωση ζάχαρης και «άσπρων» τροφών – όπως τα συνηθισμένα ζυμαρικά ή το άσπρο ψωμί.
Φάε μόνο όταν πεινάς
Μύθος
‘Τρώγοντας έρχεται η όρεξη’, λέει η παροιμία και όλα δείχνουν πως ταιριάζει γάντι με τη σωστή διατροφή. Οι άνθρωποι που συνηθίζουν να παραλείπουν γεύματα έχουν την τάση να καταναλώνουν περισσότερο φαγητό από το κανονικό σε ένα μόλις γεύμα, με την πεποίθηση ότι αναπληρώνουν για το φαγητό που δεν έφαγαν μέσα στη μέρα. Αντίστοιχα, ο οργανισμός όσων καταναλώνουν λιγότερες θερμίδες από το κανονικό τείνει να κρατά το λίπος και να καίει πολύ λιγότερες θερμίδες.
Η κατανάλωση μικρών και συχνών γευμάτων κατά της διάρκεια της μέρας είναι προτιμότερη, καθώς βοηθά στην ενεργοποίηση του μεταβολισμού και την καύση θερμίδων, ενώ παράλληλα προστατεύει το σώμα μας από ανεπιθύμητες αδυναμίες και κόπωση λόγω πιθανής έλλειψης ενέργειας. Συνεπώς, δεν χρειάζεται να είναι άδειο το στομάχι για να επιλέξετε ένα θρεπτικό σνακ.  
Δεν υπάρχει φαγητό-θαύμα που καίει θερμίδες
Αλήθεια
Πράσινο τσάι, γκρέιπφρουτ, βρώμη και άλλα πολλά, έχουν συχνά θεωρηθεί το Α και το Ω για μια υγιεινή διατροφή που οδηγεί στο αδυνάτισμα. Είναι σημαντικό να διαχωρίσουμε την υγιεινή διατροφή από το φαγητό που αδυνατίζει. Καμία τροφή και κανένα φυσικό προϊόν δεν θα κάνει τη δουλειά αντί για εμάς.
Σίγουρα, υπάρχουν τροφές που ενεργοποιούν τον μεταβολισμό και δεν τον επιβαρύνουν με επιπλέον λίπος, παρόλα αυτά η απώλεια βάρους δεν επιτυγχάνεται χωρίς ατομική και συστηματική προσπάθεια. Για πραγματικά αποτελέσματα, βασιστείτε σε μια ισορροπημένη διατροφή και σωματική άσκηση – και όχι σε θαυματουργές τροφές.
Δίαιτα = ΟΧΙ κόκκινο κρέας
Μύθος
Ναι, το κόκκινο κρέας μπορεί να περιέχει σημαντικές ποσότητες λίπους που είναι αχρείαστες ιδιαίτερα κατά την προσπάθεια απώλειας βάρους. Όμως, αυτό δεν σημαίνει ότι είναι και το ίδιο αχρείαστο για μια ισορροπημένη διατροφή. Το κόκκινο κρέας είναι βασική πηγή πρωτεϊνών και σιδήρου, που είναι απαραίτητα για τον οργανισμό. Συνεπώς, το μυστικό κρύβεται στην ποσότητα του κρέατος και όχι σ’ αυτό καθεαυτό. Μπορείτε, λοιπόν, να τρώτε κόκκινο κρέας χωρίς αναστολές περίπου 1 φορά την εβδομάδα. Αρκεί να αφαιρέσετε το εμφανές λίπος και να φροντίσετε η μερίδα του κρέατος να είναι όση η παλάμη του χεριού σας, τόσο σε μέγεθος όσο και σε πάχος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις