Πέμπτη 1 Δεκεμβρίου 2016

Νηστίσιμα κουλουράκια



Νηστίσιμα κουλουράκια
Ο πολτός του πορτοκαλιού μπορεί να αντικατασταθεί με χυμό πορτοκαλιού και ξύσμα.
 Αποτέλεσμα εικόνας για εικόνες κουλουράκια
 
Υλικά:
1 και ¼  κούπας  ελαιόλαδο

1 και ¼ κούπας ζάχαρη

1 μεγάλο πορτοκάλι (ακέρωτο γιατί θα πάρουμε και το ξύσμα)

1 λεμόνι (το ξύσμα και το χυμό)

¼ κούπας ρακή 

1 κουταλάκι του γλυκού κανέλα

½ κουταλάκι του γλυκού γαρύφαλλο

2 κουταλάκια του γλυκού σόδα

Περίπου 1 κιλό αλεύρι μαλακό ή για όλες τις χρήσεις (περισσεύει συνήθως περίπου  1 κούπα)

Περίπου μια κούπα αποφλοιωμένο σουσάμι για το τύλιγμα και 1-2 κουταλιές ζάχαρη.
------------------------
Βάζουμε σε λεκάνη το ελαιόλαδο, τη ζάχαρη και το ξύσμα των εσπεριδοειδών
Καθαρίζουμε το πορτοκάλι και αφαιρούμε όση περισσότερη από την άσπρη φλούδα μπορέσουμε από τις φέτες  του. Τις βάζουμε στο multi και τις αλέθουμε . Ανακατεύουμε τα υλικά μας στη λεκάνη μαζί με τα κανελογαρύφαλλα ,και το πορτοκάλι .Διαλύουμε τη σόδα στο χυμό λεμονιού και προσθέτουμε στα υπόλοιπα υλικά. Προσθέτουμε το αλεύρι λίγο λίγο μέχρι να έχουμε μια μαλακή ζύμη.
Την αφήνουμε να ξεκουραστεί μια μισή ώρα τουλάχιστον. Ξεπλένουμε το σουσάμι μέσα σε σουρωτήρι και το απλώνουμε σε βαμβακερή πετσέτα. Το πασπαλίζουμε με  τη ζάχαρη. Έτσι θα κολλήσει στα κουλουράκια μας. 
Παίρνουμε ζύμη  και την πλάθουμε κορδόνι. Το κυλάμε πάνω στο σουσάμι και το κλείνουμε σε κουλουράκι  ή το αφήνουμε τριβιδάκι  .Τα βάζουμε σε  στρωμένο με χαρτί ψησίματος ταψί.
Τα ψήνουμε στους 180 βαθμούς για 25-30 λεπτά ή μέχρι να πάρουν  χρώμα.
Να θυμάστε ότι η ζύμη πρέπει να είναι μαλακή και εύπλαστη αλλά να μη κολλά στα χέρια. 
Αν δεν μας αρέσει η σόδα μπορούμε να βάλουμε μπέικιν (στο αλεύρι)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις