Δευτέρα, 27 Φεβρουαρίου 2017

ΛΑΡΙΣΑ: ΑΠΟΚΡΙΕΣ ΤΟΥ ΧΘΕΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΗΜΕΡΑ

Η Maria Dimitriou κοινοποίησε τη δημοσίευση του χρήστη TireiGr.
Αν είστε έτοιμοι να μπείτε στο ρυθμό του καρναβαλιού, σπεύσατε. Το Τριώδιο άνοιξε!
 
Οι Απόκριες σήμερα, ειδικά τα χρόνια της κρίσης μας φτιάχνουν τη διάθεση. Με μια στολή μπορείς να είσαι κάτι άλλο από τον καθημερινό σου εαυτό, που σε βάζει στο κόσμο του καρναβαλιού και η ψυχή σου γιορτάζει. Είναι οι μέρες που επιλέγουμε…
www.tirei.gr
 
Οι Απόκριες σήμερα, ειδικά τα χρόνια της κρίσης μας φτιάχνουν τη διάθεση. Με μια στολή μπορείς να είσαι κάτι άλλο από τον καθημερινό σου εαυτό, που σε βάζει στο κόσμο του καρναβαλιού και η ψυχή σου γιορτάζει. Είναι οι μέρες που επιλέγουμε να «τσαλακωθούμε», φορώντας κάτι που θα μας φτιάξει την διάθεση και θα ξεφαντώσουμε. Οι στολές ή μάλλον πιο σωστά οι προτιμήσεις, αλλάζουν κάθε χρονιά, ανάλογα και με την θεματολογία. Τί συνέβαινε, όμως, τα παλαιότερα χρόνια;


WP_20160219_12_19_56_Pro 


Οι Απόκριες παλαιότερα και τώρα δείχνουν να έχουν σημαντικές διαφορές. Μετά τον πόλεμο η Λάρισα γιόρταζε τις Απόκριες σύμφωνα με τις δυνατότητες της εποχής. Πολλά χρήματα δεν υπήρχαν άρα κανείς προτιμούσε να δημιουργήσει την στολή μόνος του, όχι πάντα στην εντέλεια. Η Φανή Καλοκαιρινού Αρχαιολόγος-Λαογράφος και υπεύθυνη Λαογραφικού Μουσείου Λάρισας μιλά στο tirei.gr για το πώς γιόρταζαν τις Απόκριες οι Λαρισαίοι την δεκαετία του 1950- 1960, που πραγματικά διαφέρει αρκετά με σήμερα:
«Στα χρόνια της παράδοσης και μέχρι τις δεκαετίες 1950-1960 οι διαμένοντες στην περιοχή (Λάρισα, Τύρναβο κλπ)», μικροί και μεγάλοι, μασκαρεύονταν με ρούχα και συμπληρώματα φορεσιάς που είχαν στα σπίτια τους ή δανείζονταν από τους οικείους τους γι΄ αυτό το σκοπό. Οι πιο μορφωμένοι και κοινωνικά ανεβασμένοι, έραβαν αποκριάτικες στολές, και πήγαιναν σε χορούς μεταμφιεσμένων. Συχνά οι γυναίκες ντύνονταν άνδρες και αντίστροφα ενώ πολύ διαδεδομένες ήταν οι μεταμφιέσεις με τμήματα από παραδοσιακές γυναικείες και ανδρικές φορεσιές που είτε μεταποιούσαν, είτε συνδύαζαν μεταξύ τους με αποτέλεσμα να μην αποδίδεται πιστά και ολοκληρωμένα το παλαιό αυθεντικό ενδυματολογικό σύνολο. Συνήθεις τύποι μεταμφίεσης ήταν οι: τσιγγάνες, παπάδες, κυρίες με ρούχα αστικά (αρχών 20ού αι.), καπέλα και ομπρελίνα, τσολιάδες, Βλάχες, Τούρκοι και Τουρκάλες κ.ά. Και φυσικά τη μεταμφίεση ολοκλήρωνε έντονο βάψιμο, πολλά ψευτοκοσμήματα και χάρτινα καπέλα και μάσκες που συνήθως πουλούσαν πλανόδιοι στο κέντρο της Λάρισας. Αργότερα, οι συνήθεις αυτές υποχωρούν και καθιερώνονται οι αγοραστές βιομηχανικές στολές του εμπορίου (πχ. ζορό, κάου-μπόυ, γκέισα κα)».
Όλες οι φωτογραφίες είναι μια ευγενική παραχώρηση του Λαογραφικού Ιστορικού Μουσείου Λάρισας
 
 
 
Στα σκαλιά του παλαιού κέντρου Αλκαζάρ,  1959, Συλλογή Λ.Ι.Μ.Λ
 
 
 

Καρναβάλια στο 14ο Δημοτικό Λάρισας , 1959, Συλλογή Λ.Ι.Μ.Λ


Αυτοσχέδιες φορεσιές,1954, Συλλογή Λ.Ι.Μ.Λ

Ενήλικες στον Τύρναβο, 1953-Ιδιωτική Συλλογή
Είναι αλήθεια πως εκείνα τα χρόνια ο κόσμος της Λάρισας ξεφάντωνε καθώς περίμενε με περισσότερη ανυπομονησία να ανοίξει το Τριώδιο.
Πήγαμε στον «Γρίφο»
WP_20160219_12_17_19_Pro

 
Ο Δημήτρης Νικούδης στο βεστιάριό του
Εμείς για τις στολές των απόκρεων σήμερα μιλήσαμε με τον καθ’ύλην αρμόδιο. Το άνθρωπο που ντύνει τα τελευταία 32 χρόνια χρόνια μικρούς και μεγάλους στη Λάρισα. Ο Δημήτρης Νικούδης, από το 1983, όταν και άνοιξε το κατάστημά του «Γρίφος», έχει μεταμφιέσει χιλιάδες Λαρισαίους τις απόκριες. Ο ίδιος μας αποκαλύπτει ποιος το μύησε στις θεατρικές και κατ’ επέκταση στις στολές του καρναβαλιού. «Την διαδικασία την ξεκίνησα πριν από 32 χρόνια. Τότε γνώρισα τον παλαιό τερματοφύλακα της ΑΕΚ Γιάννη Ιγγλέση. Είχε μια βιοτεχνία, στο Μοναστηράκι, η οποία παρήγαγε εντυπωσιακά κουστούμια θεάτρου. Από αυτόν τον άνθρωπο, έχω από τότε πολλά φανταστικά κουστούμια, τα οποία συντηρώ. Κοστούμια που σήμερα δεν υπάρχουν», μας λέει.
Αυτές τις μέρες που ο κόσμος θέλει να γελάσει διαλέγει στολές αστείες. Ο ιδιοκτήτης του «Γρίφου» μας μιλά για την πιο αστεία στολή…όλων των εποχών. «Είχαμε φέρει μια στολή μπαλαρίνας η οποία είχε έναν στηθόδεσμο που είχε λαμπάκια led. Αυτά αναβοσβήναν στο επίμαχο σημείο και πραγματικά πολύ πλάκα. Τη στολή αυτή μάλιστα την φόρεσε άντρας και κέρδισε καρναβαλικό διαγωνισμό» θυμάται. Επίσης πετυχημένο ήταν το κουστούμι με τίτλο «ο βλαχοδήμαρχος». Όπως μας αποκαλύπτει ο Δημήτρης Νικούδης αυτός που το φόρεσε δεν κατάφερε να τον γνωρίσει ούτε η ίδια του η γυναίκα! «Η στολή αυτή ήταν με φουστανέλα, με καπέλο κόμη, με γυαλάκι μονόκλ, που να σε αναγνωρίσει ο άλλος…» μας περιγράφει.

Μεξικανός
Το τι θα ντυθεί ο καθένας έχει να κάνει με το αν θέλει να προκαλέσει γέλιο,τρόμο ή ακόμη και να εντυπωσιάσει. Έτσι, μπορεί να ντυθεί περίπτερο, κέτσαπ ή μουστάρδα, προκειμένου να κάνει τους φίλους του να γελάσουν μαζί του. Μπορεί να επιλέξει στολές της Αναγέννησης για να εντυπωσιάσει ή να ντυθεί κόμης δράκουλας για τους τρομάξει. Όμως οι μικρότερες ηλικίες διαλέγουν στολές από ήρωες των video games και των ταινιών. Παράδειγμα για φέτος θα φορεθούν πολύ οι στολές των ηρώων του Star Wars.

WP_20160219_12_20_24_ProΟι τιμές των στολών θεάτρου που είναι καλές στολές, για να τις ενοικιάσει κανείς θα πρέπει να δαπανήσει ένα ποσό από 10 έως 30 ευρώ. Εκτός από αυτές που είναι κυρίως στολές εποχής, κανείς μπορεί να ντυθεί σέξυ νοσοκόμα, καμαριέρα και αστυνομικίνα. Επίσης μπορεί να μεταμφιεστεί σε ένα ζώο, να ντυθεί μπύρα ή μελισσούλα!
Αν είστε έτοιμοι να μπείτε στο ρυθμό του καρναβαλιού, σπεύσατε. Το Τριώδιο άνοιξε και σίγουρα θα βρείτε μια στολή μέτρα σας, που θα σας κάνει να βγείτε από την πεζή καθημερινότητα.