Τετάρτη 22 Φεβρουαρίου 2017

ΟΝΥΧΟΜΥΚΗΤΙΑΣΗ: ΝΕΑ ΘΕΡΑΠΕΙΑ

Η Oνυχομυκητίαση είναι η πιο συνηθισμένη ασθένεια των νυχιών. Η προηγμένη τεχνολογία LASER & η Στοχευμένη Θεραπεία (με αντιμυκητόγραμμα) αποτελούν τα πιο αποτελεσματικά μέσα αντιμετώπισης.
Ενημερωθείτε ΕΔΩ: https://goo.gl/DhGR3k
Ενημερωθείτε Υπεύθυνα
TZERMIAS.GR|Από Δερματολόγος Τζερμιάς Χριστόφορος

ΟΝΥΧΟΜΥΚΗΤΙΑΣΗ: ΝΕΑ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΜΕ ΚΛΑΣΜΑΤΙΚΟ LASER ΔΙΟΞΕΙΔΙΟΥ ΤΟΥ ΑΝΘΡΑΚΑ

Η ονυχομυκητίαση είναι μια κοινή λοίμωξη των νυχιών, που προκαλείται από μύκητες. Η εξάπλωσή της, εκτιμάται στο 10% του πληθυσμού.

μυκητες νυχιων

Εκτός των ανησυχιών από αισθητικής άποψης, η ονυχομυκητίαση μπορεί να οδηγήσει σε λοιμώξεις των δακτύλων και να είναι πολύ ενοχλητική.
Η ονυχομυκητίαση θεραπεύεται παραδοσιακά με χορήγηση από του στόματος ή τοπική εφαρμογή αντιμυκητιασικών, τα οποία συχνά έχουν χαμηλή έως μέτρια αποτελεσματικότητα. Επιπλέον, μπορεί να σχετίζεται με ανεπιθύμητες αντιδράσεις και αλληλεπιδράσεις μεταξύ των φαρμάκων, οι οποίες περιορίζουν τη χρήση τους σε πολλούς ασθενείς.
Ακόμα κι όταν η φαρμακοθεραπεία επιφέρει αρχικά μυκητολογική θεραπεία, το ποσοστό υποτροπής ή και επαναμόλυνσης κυμαίνεται ανάμεσα σε 16-25%.
Πολλοί άνθρωποι έχουν υποστεί μολύνσεις που επιμένουν για μήνες ή χρόνια και συνεπώς μπορεί να μην παρακινούνται να αρχίσουν ή να ολοκληρώσουν μία θεραπεία, επειδή πιστεύουν ότι η κατάσταση δεν είναι ιάσιμη.
Η επιτυχημένη θεραπεία για τους μύκητες νυχιών απαιτεί τα αντιμυκητιασιακά φάρμακα να εισχωρήσουν στην πλάκα και την κοίτη του νυχιού, όμως η ελλιπής προσέγγιση όλης της βλάβης είναι ένα πρόβλημα τόσο για τους από του στόματος, όσο και για τους τοπικούς παράγοντες.

Στοχευμένη θεραπευτική αγωγή για μέγιστη αποτελεσματικότητα

Η ονυχομυκητίαση αποτελεί συχνό πρόβλημα και φαίνεται να έχει σημαντική επίπτωση στην ποιότητα ζωής των ασθενών. Επομένως είναι πολύ σημαντικό να καθοριστεί το βέλτιστο θεραπευτικό σχήμα για την αντιμετώπιση της.
  • Αντιμυκητόγραμμα. Tεστ ευαισθησίας των μυκήτων στα αντιμυκητιασικά

Στα δερματολογικά ιατρεία IQ Dermatology Care γίνεται λήψη ρινισμάτων όνυχα και ακολουθεί εξειδικευμένη άμεση εξέταση και καλλιέργεια για μύκητες έτσι ώστε, αφού ανευρεθεί ο ένοχος μύκητας, να διενεργηθεί αντιμυκητόγραμμα.
Με το αντιμυκητόγραμμα ελέγχουμε την ευαισθησία των μυκήτων στα αντιμυκητιασικά σκευάσματα.
Μόνο με το αντιμυκητόγραμμα μπορεί να διαπιστωθεί σε ποια αντιμυκητιασική αγωγή είναι περισσότερο ευαίσθητος ο συγκεκριμένος μύκητας. Με τον τρόπο αυτό εφαρμόζεται στοχευμένη αγωγή σε συνδυασμό με LASER.
  • Συνδυαστική θεραπεία με LASER

Πολλοί ασθενείς, όμως, δεν ανέχονται τη φαρμακευτική αγωγή ή/και εμφανίζουν ανεπιθύμητες ενέργειες λόγω της λήψης φαρμάκων.
Τα LASER αποτελούν μια εξελιγμένη θεραπευτική προσέγγιση για τη θεραπεία της ονυχομυκητίασης. Ένα από τα πιο ελκυστικά χαρακτηριστικά που διαθέτει η θεραπεία με LASER είναι η δυνατότητα επιλεκτικής χορήγησης της ενέργειας στον ιστό-στόχο, το οποίο την κάνει ιδιαίτερα αποτελεσματική. Εκτός αυτού αποφεύγονται τόσο οι ανεπιθύμητες ενέργειες των συστηματικά χορηγούμενων θεραπειών όσο και οι πιθανές αλληλεπιδράσεις μεταξύ φαρμακευτικών παραγόντων.
Το κλασματικό LASER διοξειδίου του άνθρακα (CO2) αποτελεί ένα από τα πλέον αποτελεσματικά συστήματα LASER. Έχει αναπτυχθεί κατά τρόπο που χρησιμοποιεί την τεχνολογία κλασματικού LASER με στόχο τη μεγιστοποίηση της αποτελεσματικής δράσης και την ελαχιστοποίηση των παρενεργειών.
Πιο αναλυτικά, το συγκεκριμένο LASER δημιουργεί πολλαπλές στήλες εξάχνωσης στους ιστούς, οι οποίες ονομάζονται «μικροσκοπικές θεραπευτικές ζώνες». Η δημιουργία αυτών των θεραπευτικών ζωνών ενισχύει τη διείσδυση των τοπικών αντιμυκητιασικών παραγόντων από την πλάκα του νυχιού εντός της κοίτης ή της μήτρας του νυχιού, βελτιστοποιώντας την αποτελεσματικότητα της θεραπείας.
Σε μια πολύ πρόσφατη ερευνητική μελέτη που πραγματοποιήθηκε στις ΗΠΑ αποδείχτηκε η αποτελεσματικότητα και η ασφάλεια της χρήσης του κλασματικού LASER CO2. Ειδικότερα, ο συνδυασμός του συγκεκριμένου LASER και του τοπικού αντιμυκητιασικού παράγοντα μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε ασθενείς στους οποίους αντενδείκνυται ή είναι αναποτελεσματική η χρήση αντιμυκητιασικών φαρμάκων χορηγούμενων από το στόμα.
Παράλληλα, η χρήση του κλασματικού LASER CO2 είναι μια αρκετά εύκολη θεραπευτική μέθοδος για ασθενείς με ονυχομυκητίαση και γίνεται καλά ανεκτή, ιδιαίτερα εάν εφαρμοστεί τοπικά αναισθητική κρέμα πριν από την εφαρμογή της θεραπείας.
Η διάρκεια της θεραπείας με κλασματικό LASER CO2 και τοπικό αντιμυκητιασικό παράγοντα αξιολογείται κατά περίπτωση. Συνήθως απαιτούνται 3 συνεδρίες σε διαστήματα 4 εβδομάδων. Επιπλέον γίνεται τοπική εφαρμογή κρέμας με αμορολφίνη, μία φορά την ημέρα αμέσως μετά τη θεραπεία με LASER.

Συνοπτικά…

Η θεραπεία της ονυχομυκητίασης αποτελεί πρόκληση και σε πολλές περιπτώσεις είναι ιδιαίτερα δύσκολη και σχετίζεται με υψηλό ποσοστό επιμονής και υποτροπής της νόσου.
Η στοχευμένη θεραπεία βάσει αντιμυκητογράμματος σε συνδυασμό με LASER αποτελεί μια εξελιγμένη θεραπευτική επιλογή για την αντιμετώπιση της ονυχομυκητίασης με μέγιστη αποτελεσματικότητα.

Σχετικα με τον συντακτη:

Εξειδικευμένος στην Αγγλία (Οξφόρδη, Λονδίνο) και Βόρεια Αμερική ( Ν.Υόρκη, Σαν Ντιέγκο) στην LASER Δερματολογία και πρωτοπόρος στην εφαρμογή των εξελιγμένων LASER στην Ελλάδα. Ίδρυσε τα πρώτα και πλέον εξοπλισμένα ενδονοσοκομειακά τμήματα LASER Δερματολογίας στην Ελλάδα, στο Ιατρικό Αθηνών στο Μαρούσι, στην Κλινική Αγίου Λουκά Πανοράματος Θεσσαλονίκης και στο Διαβαλκανικό Θεσσαλονίκης. Υπήρξε Διευθυντής Επεμβατικής και LASER Δερματολογίας του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών επί 18 χρόνια, από το 1996 έως το 2014. Συντάκτης πλήθους εργασιών και δημοσιεύσεων με προβολή σε διεθνή και ελληνικά επιστημονικά περιοδικά, αλλά και σε διεθνή ξενόγλωσσα βιβλία. Συμμετοχή σε διεθνή και ελληνικά συνέδρια καθώς και πανεπιστημιακές κλινικές της Ελλάδας και του εξωτερικού, με ομιλίες και διαλέξεις. Δέχεται κατόπιν ραντεβού στα ιατρεία του στην Βας. Σοφίας 49 - Αθήνα, και στην Λεωφ. Κηφισίας 71 - Μαρούσι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις