Παρασκευή 10 Φεβρουαρίου 2017

Ναοί Αγιου Χαραλάμπους

    Ο Ιερός Ναός του Αγίου Χαραλάμπους και της Αγίας Παρασκευής που λειτουργεί στο υπόγειό του βρίσκονται στη συνοικία του Ιπποκράτη. Στη θέση αυτών των ναών υπήρχε αρχικά ένας μικρός πέτρινος ναίσκος, ο οποίος είχε κτιστεί τουλάχιστον πριν 100 χρόνια, σύμφωνα με μαρτυρίες γερόντων, ήταν όμως πολύ μικρός και δεν επαρκούσε για τις λατρευτικές ανάγκες των ενοριτών. Ο καινούργιος ναός του Αγίου Χαραλάμπους θεμελιώθηκε τον Ιούλιο του 1974. Το Πάσχα του 1975 λειτούργησε ο υπόγειος ναός. Στις αρχές του 1981 ανοίχτηκε ο επάνω ναός και το 1988 άρχισε η εσωτερική αγιογράφηση η οποία, όπως και η λιθοεπένδυση του ναού, συνεχίζεται και σήμερα. Στην ενορία του Αγίου Χαραλάμπους υπάγεται η συνοικία Ιπποκράτη και Παπασταύρου ( Αλκαζάρ).
Ι.Ν. Αγίου  Χαραλάμπους
Ιερείς του Ναού Τηλέφωνα του Ναού
Λέτσιος Τιμόθεος
252348
Αντωνιάδης Εύθ.
532669
Γκέγκας Γεωρ.
 
Μαραγκόζης Κων/νος
 
   
Ο ναός στο πέρασμα των αιώνων...
    Ο ναός του Αγίου Χαραλάμπους αποτελούσε το λατρευτικό κέντρο της συνοικίας Πέρα. Σύμφωνα με την παράδοση, το παρεκκλήσιο αυτό βρισκόταν στο εσωτερικό της συνοικίας και, συγκεκριμένα στην οδό Ηρακλείδου αρ. 5, εκεί όπου σήμερα υπάρχει ένα μικρό εικονοστάσιο του αγίου. Στους παλιότερους κατοίκους της συνοικίας το σημερινό εικονοστάσιο είναι γνωστό ως "παλιός Αϊ-Χαράλαμπος".
Το σημερινό εικονοστάσιο
    Το παρεκκλήσιο αυτό πυρπολήθηκε από τους Τούρκους κατά τον πόλεμο του 1897. Ανοικοδομήθηκε όμως λίγο αργότερα, στα 1901/2,με χρήματα του κληροδοτήματος του Ανδρέα Συγγρού, σε μικρή απόσταση βορειοανατολικά της παλιάς του θέσης - εκεί ακριβώς όπου ο σημερινός ομώνυμος ναός, μεταξύ των οδών Εμμ. Μανουσάκη, Γρ. Λαμπράκη και Αγίου Χαραλάμπους. Ο ναός ήταν σταυροειδής με τρούλο. Στην ανατολική πλευρά του απέληγε σε τρίπλευρη κόγχη.
Ο προπολεμικός ναός του Αγ. Χαραλάμπους όπως κατέληξε μετά την κατοχή και τους σεισμούς. - See more at: http://www.eleftheria.gr/%CE%B1%CF%86%CE%B9%CE%B5%CF%81%CF%8E%CE%BC%CE%B1%CF%84%CE%B1/item/101586-%CE%BF-%CF%80%CE%AD%CF%81%CE%B1-%CE%BC%CE%B1%CF%87%CE%B1%CE%BB%CE%AC%CF%82-%E2%80%93-%CE%B2.html#sthash.g6xn5aii.dpuf
Ο προπολεμικός ναός του Αγ. Χαραλάμπους όπως κατέληξε μετά την κατοχή και τους σεισμούς. [ 1960]
    Ο σεισμός που έπληξε τη Λάρισα το 1941, προκάλεσε την κατάρρευση του τρούλου και αρκετές ρωγμές στην τοιχοποιία του ναού. Με διάφορες επισκευές και προσθήκες, ο ναός διατηρήθηκε έως το 1974, οπότε και κατεδαφίστηκε. Το επόμενο έτος θεμελιώθηκε στην ίδια θέση ο ομώνυμος σημερινός ναός, ο οποίος εγκαινιάστηκε το 1983.
Ο σημερινός ναός...
    Ο ναός είναι  εγγεγραμμένος σταυροειδής με τρούλο . Ο εγγεγραμμένος σταυροειδής με τρούλο είναι ο αντιπροσωπευτικός βυζαντινός ρυθμός. Κύριο χαρακτηριστικό στοιχείο αυτού του ρυθμού είναι ο σχηματισμός σταυρού εσωτερικά και εξωτερικά στο σχεδόν τετράγωνο κτίσμα, με τον έναν  τρούλο.  Η δημιουργία κογχών στη βόρεια και νότια πλευρά όχι μόνο αυξάνουν τον εσωτερικό χώρο, αλλά χαρίζουν παράλληλα ομορφιά και χάρη. Η ανατολική πλευρά όπου βρίσκεται το  Ιερό Βήμα καταλήγει,  σε τρεις κόγχες , εκ των οποίων η μεσαία είναι μεγαλύτερη. Στο μέσον του ιερού Βήματος βρίσκεται η Αγία Τράπεζα.  Στην πρόσοψη του ναού υπάρχει νάρθηκας που καταλήγει σε τρεις μεγάλες  αψίδες και σε τέσσερις μικρότερες γωνιακές.  Ενώ στη βορινή και νότια πλευρά υπάρχουν νάρθηκες με τέσσερις αψίδες . Στη δυτική πλευρά του ναού υπάρχουν τρεις θύρες  και από πάνω τους υπάρχουν τοιχογραφίες. Πάνω δε από τη μεσαία θύρα βρίσκεται η εικόνα του Χριστού Παντοκράτορα και στ΄ αριστερά της η εικόνα του Αγίου Χαραλάμπους. Δύο τρούλοι  αριστερά και δεξιά της κύριας θύρας κοσμούν την πρόσοψη του ναού και χρησιμεύουν ως  κωδωνοστάσια. Τέσσερα μονά και ένα τριπλό παράθυρο -σε δύο σειρές- κοσμούν τις κόγχες της δυτικής, βορινής και νότιας πλευράς.
-Αποτέλεσμα εικόνας για εκκλησίες Αγιου Χαράλαμπου

Ναός Αγίου Χαράλαμπου, Δένεια / Deneia church
Η εκκλησία του Αγίου Χαραλάμπους αναγέρθηκε το 1850 και βρίσκεται στο κέντρο της Δένειας, απέναντι από το Δημοτικό Σχολείο. Οι παλαιοί κάτοικοι του χωριού αναφέρουν πως η εκκλησία οικοδομήθηκε μετά από παράκληση των χριστιανών κατοίκων της Δένειας στον αγά. Ειδικότερα, την εποχή εκείνη, στο χωριό κατοικούσαν μόλις τρεις με τέσσερις οικογένειες χριστιανών ενώ όλοι οι υπόλοιποι ήταν Τούρκοι. Οι οικογένειες αυτές κατάφεραν να εξασφαλίσουν την άδεια αλλά και πέντε λίρες από τον αγά για την ανέγερση της εκκλησίας.

Πρόκειται για μια λιθόχτιστη εκκλησία με ένα επιβλητικό κωδωνοστάσιο, η οποία στις αρχές του 20ου αιώνα και συγκεκριμένα το 1920, έτυχε εργασιών ανακαίνισης.  Έχει μήκος τριάντα περίπου μέτρα ενώ πλάτος δέκα περίπου μέτρα.

Εξωτερικά, στα ανατολικά καταλήγει σε μια πολυγωνική αψίδα, ενώ βόρεια και νότια κοσμείται με μεγάλα καμαρωτά ανοίγματα. Στο εσωτερικό του ναού υπάρχουν ένα ξύλινο εικονοστάσι με φορητές εικόνες, αλλά και τοιχογραφίες.

Πηγή:
Κοινοτικό Συμβούλιο


-----------------------------------------------------------------------
 

[356] Οι εκκλησίες του Αγίου Χαραλάμπους στην περιοχή Λάρνακας


Posted on by
Στην πόλη της Λάρνακας και εντός του χώρου όπου προ ολίγων ετών στεγαζόταν το Λεπροκομείο βρίσκεται η γοτθικού ρυθμού εκκλησία του Αγίου Χαραλάμαπους. Χρησιμοποιήθηκε για τις λατρευτικές ανάγκες των τροφίμων του ιδρύματος. Το ίδιο το ίδρυμα έφερε το όνομα του αγίου: Ίδρυμα Αγίου Χαραλάμπους.


Η δεύτερη εκκλησία η αφιερωμένη στον Άγιο Χαράλαμπο βρίσκεται στο ορεινό χωριό Κάτω Δρυς. Κατά μια ιδιαίτερη συγκυρία και οι δύο εκκλησίες κτίστηκαν το 1897.

Στο ναό του Αγίου Χαραλάμπους στον Κάτω Δρυ, βρίσκεται μια πολύ σημαντική εικόνα της Παναγίας της Οδηγήτριας του 16ου αιώναΟ τύπος αυτός της Παναγίας ονομάστηκε έτσι από την ομώνυμη λατρευτική αχειροποίητο εικόνα της Μονής Οδηγών της Κωνστατινούπολης. Ο τύπος αυτός της εικόνας είναι δηλωτικός της ιδιότητας της Παναγίας ως καθοδηγήτριας των πιστών.


H εικόνα είναι ανυπόγραφη, αποδίδεται όμως στον Κύπριο ζωγράφο Τζένιο Παπαλεοντίου, αφού, σύμφωνα με τους ειδικούς, η τεχνοτροπία της Παναγίας του Κάτω Δρυ μοιάζει με τα ενυπόγραφα έργα του ζωγράφου αυτού. Η εικόνα χαρακτηρίζεται για τη γλυκερότητα των εκφράσεων και των κινήσεων και το ευγενικό ήθος των μορφών καθώς και από το γεμάτο θλίψη βλέμμα της Παναγίας και των δύο αγγέλων.

Πηγές: 1.Κυριάκος Παπαϊωακείμ, Η Κατά Κίτιον Αγιογραφική Τέχνη, σ. 168, 2. Σωκράτης Αντωνιάδης, Μεσαιωνικά Κατάλοιπα στην επαρχία της Λάρνακας, σ. 123.



Από τον αποψινό ασπερινό του Αγίου Χαραλάμπους στον χώρο του παλιού Λεπροκομείου.
Ο ναός του Αγίου Χαραλάμπους στον χώρο του παλιού Λεπροκομείου σε ώρα εσπερινού.
Παναγία Οδηγήτρια του 16ου αιώνα.
Παναγία Οδηγήτρια του 16ου αιώνα.

------------------------------------------------------------

Αποτέλεσμα εικόνας για εκκλησίες Αγιου Χαράλαμπου 
 
Ο εσπερινός του Αγίου Χαραλάμπους στο Μετόχι της Ι.Μ.Σίμωνος Πέτρας στη Θεσσαλονίκη
 
-------------------------------------------------
Αποτέλεσμα εικόνας για εκκλησίες Αγιου Χαράλαμπου
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Σε περίοπτη θέση στο χωριό Βρυσοχώρι Ιωαννίνων είναι χτισμένη η εκκλησία του Αγίου Χαραλάμπους αφιερωμένη στον πολιούχο του χωριού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις