Πέμπτη 20 Απριλίου 2017

Μπουρέκι χανιώτικο

Κάντε κλικ στον τίτλο ή τη φωτογραφία για να δείτε τα υλικά και την εκτέλεση.
icookgreek.com|Από Christina Tsamoura

Μπουρέκι χανιώτικο

Μπουρέκι χανιώτικο

Υλικά συνταγής

  • Για το φύλλο
  • 500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις ή καλαμποκάλευρο
  • 50 ml ελαιόλαδο Άλτις Εξαιρετικό Παρθένο Χανιά Κρήτης
  • 200-250 γρ. στραγγιστό γιαούρτι
  • μισό κοφτό κουταλάκι του γλυκού αλάτι
  • 1 ποτηράκι του κρασιού λευκό ή κόκκινο ξηρό κρασί
  • 220 ml ζωμός λαχανικών, έτοιμος ή σπιτικός
  • Για τη γέμιση
  • 600 γρ. πατάτες, καθαρισμένες και ξεφλουδισμένες, κομμένες σε πολύ λεπτές φέτες
  • 600 γρ. κολοκύθια καθαρισμένα, κομμένα σε λεπτές μακρόστενες φέτες
  • 4 κουταλιές της σούπας φρέσκος δυόσμος ψιλοκομμένος
  • 300 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις ή καλαμποκάλευρο
  • 1 κιλό μαλακή ξινομυζήθρα, ανθότυρο ή τυρί φέτα
  • 300 γρ. γραβιέρα Κρήτης τριμμένη
  • 200 ml ελαιόλαδο Άλτις Εξαιρετικό Παρθένο Χανιά Κρήτης
  • 220 ml φρέσκο γάλα
  • 3 μέτρια αυγά
  • 3 κουταλιές στάκα ή Φυτίνη με ελαιόλαδο
  • 1 κουταλιά της σούπας λευκό σουσάμι
  • αλατοπίπερο

Εκτέλεση συνταγής

  1. Σε μια λεκάνη  ρίχνουμε  το αλεύρι και κάνουμε μια πρόχειρη λακουβίτσα. Στην συνέχεια προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά της ζύμης ξεκινώντας πρώτα με το ελαιόλαδο , το γιαούρτι , το αλάτι  , το κρασί , και στο τέλος τον ζωμό λαχανικών. Ζυμώνουμε καλά μέχρι η ζύμη να γίνει εύπλαστη και να ξεκολλήσει από τα τοιχώματα της λεκάνης. Ίσως να μπορεί να χρειαστεί  να προσθέσουμε λίγο αλεύρι η ζωμό ώστε η ζύμη να πάρει την τελική της μορφή.
  2. Χωρίζουμε την ζύμη σε δυο μέρη και την αφήνουμε σε λαδωμένο ταψί να ξεκουραστεί για 20 λεπτά σκεπασμένη με βαμβακερό πανί η μεμβράνη διαφανής. Κατά την διάρκεια που ξεκουράζετε η ζύμη, φτιάχνουμε την γέμιση της πίτας.
  3. Πρώτα χτυπάμε σε ένα μπολ τα αυγά με το γάλα. Στην συνέχεια  αλείφουμε ένα ταψί με ελαιόλαδο και ανοίγουμε το πρώτο φύλλο και το τοποθετούμε στο ταψί. Κατόπιν βάζουμε σε στρώσεις εναλλάξ τις πατάτες με τα κολοκύθια και ενδιάμεσα τους ρίχνουμε την μαλακή μυζήθρα η τα άλλα λευκά τυριά και την τριμμένη γραβιέρα και πουδράρουμε με το αλεύρι. Όταν οι στρώσεις από τα υλικά τελειώσουν περιχύνουμε τα χτυπημένα αυγά, την λιωμένη στάκα και λίγο ελαιόλαδο
  4. Ανοίγουμε το δεύτερο φύλλο και το τοποθετούμε από πάνω από τα υλικά της γέμισης και κλείνουμε την πίτα. Τέλος αλείφουμε το φύλλο με λίγο ελαιόλαδο και πουδράρουμε με το σουσάμι. Ψήνουμε σε μέτριο προθερμασμένο φούρνο με αέρα στους 175 °C  για 50 λεπτά περίπου μέχρι να δέσουν τα υλικά της γέμισης και πάρει χρώμα το φύλλο, εάν θέλουμε χτυπάμε έναν κρόκο αυγού με λίγο γάλα και αλείφουμε το φύλλο πριν το πασπαλίσουμε με το σουσάμι.

Λίγα λόγια για τη συνταγή

Την παραδοσιακή συνταγή του χανιώτικου μπουρεκιού βρήκαμε στην ιστοσελίδα του Άλτις www.altis.com το οποίο υπογράφει δύο νέα Εξαιρετικά Παρθένα Ελαιόλαδα: το Εξαιρετικό Παρθένο Ελαιόλαδο Άλτις Παραδοσιακό και το Εξαιρετικό Παρθένο Ελαιόλαδο Άλτις Χανιά Κρήτης.
Το Εξαιρετικό Παρθένο Ελαιόλαδο Άλτις Παραδοσιακό έχει πλούσια, γεμάτη αρώματα γεύση από τις καλύτερες σοδειές της ελληνικής γης.
Το  Εξαιρετικό Παρθένο Ελαιόλαδο Άλτις Χανιά Κρήτης προέχρεται από εκλεκτές σοδειές της περιοχής. Πρόκειται για ένα Εξαιρετικό Παρθένο Ελαιόλαδο Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης.

Για το ελαιόλαδο Άλτις Χανιά Κρήτης ο επισκέπτης της ιστοσελίδας www.altis.com.gr στα χωριά όπου παράγεται το λάδι αλλά και να γνωρίσει κάποιους από τους παραγωγούς που προσφέρουν την εκλεκτή σοδειά τους για να φτιαχτεί αυτό το τόσο ξεχωριστό λάδι.

Tags


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις