Πέμπτη, 18 Μαΐου 2017

ΖΥΜΩΜΑ ΠΡΟΣΦΟΡΟΥ

Η Maria Dimitriou κοινοποίησε ένα σύνδεσμο.
ΥΛΙΚΑ 750 γρ. αλεύρι σκληρό 250 γρ. μαλακό αλεύρι (κοσκινισμένο) 2 φλ. χλιαρό νερό ½ κ.γ. αλάτι προζύμι (όσο ένα πορτοκάλι) 1 φλ. χλιαρό νερό για το προζύμι λίγο…
gastrotourismos.gr

ΥΛΙΚΑ
  • 750 γρ. αλεύρι σκληρό
  • 250 γρ. μαλακό αλεύρι (κοσκινισμένο)
  • 2 φλ. χλιαρό νερό
  • ½ κ.γ. αλάτι
  • προζύμι (όσο ένα πορτοκάλι)
  • 1 φλ. χλιαρό νερό για το προζύμι
  • λίγο κερί για το άλειμμα του ταψιού

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Στη λεκάνη που θα ζυμώσετε το πρόσφορο, βάζετε το προζύμι με το νερό και το διαλύετε καλά. Ρίχνετε αλεύρι, 2 φλ. Περίπου, ώστε να γίνει μια ζύμη κανονική όχι πολύ σφιχτή. Την σκεπάζετε με καθαρή πετσέτα και κουβέρτες. Το αφήνετε για 12 ώρες σε ζεστό μέρος να φουσκώσει. Διαλύετε στα 2φλ. νερό, το αλάτι και το ρίχνετε στην λεκάνη με το προζύμι. Ανακατεύετε να διαλυθεί το προζύμι καλά. Κάνετε τον σταυρό σας, σταυρώνετε το μπολ και λέτε το «Πάτερ Ημών». Ρίχνετε το αλεύρι σταδιακά ζυμώνοντας δυνατά. Η ζύμη πρέπει να γίνει σφιχτή, αν χρειαστεί προσθέτετε και άλλο αλεύρι. Το πλάθετε σε ένα στρογγυλό σχήμα και την αφήνετε στη λεκάνη να ξεκουραστεί. Ζεσταίνετε ένα ταψί Νο 23 και το περνάτε με λίγο κερί. Μεταφέρετε την ζύμη στο ταψί, την πατάτε με το χέρι σας να απλώσει, περνάτε την επιφάνειά της με λίγο αλεύρι. Αλευρώνετε την σφραγίδα, την ακουμπάτε στο κέντρο της ζύμης, την πατάτε να χωθεί στο ζυμάρι, την στρίβετε πολύ λίγο και την βγάζετε. Σκεπάζετε το πρόσφορο με μια καθαρή πετσέτα, τοποθετείτε από πάνω το κόσκινο, το σκεπάζετε με κουβέρτες και το αφήνετε για 2 ώρες σε ζεστό μέρος (μέχρι να φουσκώσει). Τρυπάτε με ένα ξυλάκι από σουβλάκι (βαθειά) 16 φορές γύρω από την σφραγίδα και άλλες 16 φορές γύρω από το καρβέλι. Το ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200οC για 1 ώρα. Στα 30΄ όταν έχει ροδίσει περνάτε την επιφάνεια και τα πλαϊνά με ένα πινέλο βουτηγμένο στο νερό και συνεχίζετε το ψήσιμο μέχρι να γίνει. Το βγάζετε από το φούρνο, το τυλίγετε με καθαρή πετσέτα και το αφήνετε να κρυώσει. Το βγάζετε από το ταψί, το τυλίγετε με καθαρή λευκή πετσέτα και μαζί με άναμμα το πηγαίνετε στον Εσπερινό.