Κυριακή 28 Μαΐου 2017

Ο ηρωικός Ιερομόναχος

Ο Δήμος Μινώα Πεδιάδας, το Τοπικό Συμβούλιο της Τοπικής Κοινότητας Σκινιά και ο Πρόεδρος της Επιτροπής ανέγερσης της προτομής του Ήρωα Μακεδονομάχου-Οπλαρχηγού- Εθνομάρτυρα Ιερομόναχου Ευγενίου Ιωάν. Πανακάκη πραγματοποίησαν σήμερα Κυριακή 28 Μαίου τα αποκαλυπτήρια της προτομής του, σε μια σεμνή τελετή με πλήθος κόσμου στην Τοπική Κοινότητα Σκινιά στην πλατεία του Ιερού Ναού Αγ.Αντωνίου.
Ο Δήμος Μινώα Πεδιάδας,  το Τοπικό Συμβούλιο  της Τοπικής Κοινότητας Σκινιά και ο Πρόεδρος της Επιτροπής ανέγερσης της  προτομής  του  Ήρωα Μακεδονομάχου-Οπλαρχηγού- Εθνομάρτυρα Ιερομόναχου Ευγενίου Ιωάν. Πανακάκη  πραγματοποίησαν σήμερα Κυριακή 28 Μαίου τα αποκαλυπτήρια  της προτομής του, σε μια σεμνή τελετή με πλήθος κόσμου στην Τοπική Κοινότητα Σκινιά στην πλατεία του Ιερού Ναού Αγ.Αντωνίου.
Ο ηρωικός Ιερομόναχος
Ο κατά κόσμον Κωνσταντίνος Πανακάκης του Ιωάννου και της Ζαμπίας, το γένος Θεόδωρου Θεοδοσάκη, γεννήθηκε στο Σχινιά Μονοφατσίου το 1875. Ήταν το πρώτο παιδί της οικογένειας - τ' αδέλφια του Γεώργιος, Μαρία, Αικατερίνη και Ελένη. Βαπτίστηκε Ευγένιος όταν αποφάσισε να γίνει ιερομόναχος.
Από την παιδική του ηλικία διακρινόταν για τη ζωηρότητά του, το θάρρος και την αγάπη του για τα γράμματα και τα όπλα. Έφηβος ακόμη, ήθελε διακαώς να έχει δικό του όπλο, να είναι πολεμιστής, να λαμβάνει ενεργό μέρος στις επαναστατικές κατά των Τούρκων κινήσεις, να είναι ένας επαναστάτης.
Κατά την Επανάσταση του 1896-1897, ως ένοπλος επαναστάτης πλέον, εντάσσεται στη σχινιανή επαναστατική δύναμη του οπλαρχηγού Εμμ. Αντ. Μαρκατάτου.
Μεταβαίνει στις Αρχάνες, όπου ήταν το Επαναστατικό Κέντρο, και λαμβάνει ενεργό μέρος στις μάχες κατά των Τούρκων, στις οποίες επέδειξε απαράμιλλο θάρρος και μαχητικότητα. Εκεί, στις Αρχάνες, γνώρισε και τον Ιωάννη Νταφώτη, αρχηγό του Τάγματος των Επιλέκτων Κρητών, όπου και εντάσσεται ως εθελοντής.
Το 1899 ο Κων/νος Ιωαν. Πανακάκης προσήλθε στην Ιερά Μονή Κουδουμά, που ήταν ξακουστή την περίοδο εκείνη, όπου σ' αυτήν μόναζαν οι όσιοι Πατέρες Παρθένιος και Ευμένιος, και τους ζήτησε να γίνει μοναχός. Στη Μονή Κουδουμά έμεινε δύο χρόνια ως δόκιμος.
Οι όσιοι Πατέρες, εκτιμώντας την ωριμότητά του και τους αγώνες του στην τελευταία επανάσταση, τον χειροτονούν μοναχό το 1901, με το όνομα Θεοδόσιος.
Το 1908 ο μοναχός Θεοδόσιος Πανακάκης ζήτησε την ευλογία του Ηγουμένου Ευγενίου ν' αναχωρήσει για τα Ιεροσόλυμα, όπου επιθυμούσε διακαώς να μεταβεί και να προσκυνήσει, ζήτησε δε ένα πιστοποιητικό έγγραφο και τη σχετική άδεια.
Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού προς τα Ιεροσόλυμα, πέρασε από το νησί της Καρπάθου, όπου προσήλθε να χαιρετήσει το Μητροπολίτη του νησιού Ευγένιο Μαστοράκη.
Ο Μητροπολίτης, εκτιμώντας την επαναστατική του δράση και τη σοβαρότητά του, τον κράτησε στη Μητρόπολη και στις 8/4/1909 στο Μητροπολιτικό Ναό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, στην κωμόπολη Απέρι Καρπάθου, τον χειροτόνησε διάκονο με το όνομα Ευγένιος. Στη συνέχεια επισκέπτεται τη Μονή Σταυρού Ιεροσολύμων και έμεινε σε αυτήν επτά μήνες, εκτελών χρέη εφημερίου.
Ελληνοβουλγαρικός πόλεμος
Τη 17η/6/1913 κηρύσσεται ο Ελληνοβουλγαρικός πόλεμος. Ο ιερομόναχος-οπλαρχηγός Ευγένιος Πανακάκης με το σώμα του φεύγει από την απελευθερωμένη Μυτιλήνη και περνά στη Μακεδονία. Εκεί, σε συνεργασία με τον Ελληνικό Στρατό, αναλαμβάνει την καταδίωξη των Βουλγάρων-κοτζαμπάσηδων (ανταρτών).
Ο ιερομόναχος-οπλαρχηγός Ευγένιος Ιωαν. Πανακάκης, ο Ελληνοχριστιανός καλόγερος, ο φλογερός και αγνός πατριώτης υπέστη τα σκληρότερα βασανιστήρια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις